Nu mai sunt bani pentru venitul minim garantat!

Nu mai sunt bani pentru venitul minim garantat!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autorităţile aşteaptă cu încredere rectificarea bugetară din această săptămână *

Chiar dacă se află mai aproape  de Bârlad decât de centrul financiar de la Galaţi, criza financiară a ajuns şi la Bălăşeşti. Comună de dimensiuni mici – în total, are circa 2.500 de oameni, ne-a spus secretarul comunei,  

Costel Taşcă – Bălăşeşti este şi o localitate în care oamenii sunt tare necăjiţi.

Realitatea este confirmată de numărul mare de dosare la Legea 416, a venitului minim garantat. În total, sunt în plată 156 de dosare, iar numărul beneficiarilor este de circa 6-700 de oameni, ne-a precizat secretarul.

În plus, conform unei alte situaţii, cea privind beneficiarii ajutoarelor alimentare de la UE, în Bălăşeşti sunt 914 beneficiari, din care 503 – beneficiari ai venitului minim garantat (atâţia erau în iulie, când s-a făcut această situaţie, pentru alimente), 7 şomeri, 357 de pensionari cu pensii de sub 400 de lei şi alte 47 de persoane cu handicap.

Şi dacă acest lucru nu era suficient, acum, criza financiară pune primăria în imposibilitate de plată a venitului minim garantat. Potrivit secretarului comunei, banii pentru venitul minim garantat s-au terminat, iar în visteria primăriei nu mai există fonduri, pentru acordarea ajutoarelor financiare pe lunile august şi septembrie!

Lunar, primăria are nevoie de 32.000 de lei pentru plata venitului minim garantat, dar acum administraţia locală a rămas fără fonduri. „Aşteptăm rectificarea bugetară”, ne spune secretarul, cu care am stat de vorbă săptămâna trecută.

Totuşi, acelaşi secretar spune că, în primărie, criza încă nu i-a afectat pe lucrători. Aflăm că „pentru angajaţii primăriei se dau tichete-cadou în valoare de câte 300 de lei, de Paşti şi de Crăciun şi primim şi indemnizaţie de masă, a câte şapte lei pe fiecare zi lucrătoare, având în total 22 de zile lucrătoare pe lună”.

Secretarul spune că aceste drepturi sunt prevăzute prin Contractul Colectiv de Muncă. Alte măsuri anticriză, la primăria Bălăşeşti, încă nu s-au luat: „în vară, s-a redus programul de iluminat stradal, se dădea lumină doar trei-patru ore pe noapte, dar acum, că a venit toamna, trebuie să se revină la programul normal”, spune secretarul.

În total, la Primăria din Bălăşeşti lucrează 15 persoane, la care se adaugă  19 asistenţi sociali şi şapte oameni la serviciul de pază comunitară.

Explicaţii foto:

1 - La Bălăşeşti fântânile sunt doar de decor

2 - Secretarul comunei, Costel Taşcă

Citit 554 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.