Evaluaţi acest articol
(79 voturi)
12 comentarii

Iarna aceasta ar putea fi ultima în care autorităţile locale vor mai subvenţiona căldura furnizată populaţiei în sistem centralizat. Dacă municipalitatea nu va reuşi, în 2018, să renunţe definitiv la termoficare, aşa cum şi-a propus, cei mai mulţi dintre gălăţenii care vor rămâne în sistem ar putea fi obligaţi să suporte costuri duble, ba chiar triple pentru gigacalorie.

O directivă a Uniunii Europene (UE) le interzice autorităţilor să mai subvenţioneze "la grămadă" căldura furnizată în sistem centralizat. Guvernul României este obligat de un calendar stabilit cu UE ca, până la 1 aprilie 2018, să elimine subvenţia pentru energia termică acordată acum populaţiei, cu excepţia unor grupuri vulnerabile. Asta înseamnă că majoritatea consumatorilor va ajunge să plătească mai mult decât dublu pentru preţul gigacaloriei. Câţiva primari din România au cerut deja public Executivului să ia măsuri pentru ca termenul să fie devansat, întrucât, spun ei, vor fi sute de mii de consumatori afectaţi, iar oamenii vor ajunge în imposibilitatea de a-şi plăti facturile, ceea ce va conduce la falimentul operatorilor (mulţi dintre ei confruntându-se deja cu probleme financiare).

Cel care a dat tonul este primarul Capitalei, Gabriela Firea, care a solicitat Guvernului amânarea termenului până în 2021. „Din discuţiile pe care le-am avut şi cu alţi primari, cred că Executivul trebuie să solicite o prorogare a acestui termen - aprilie 2018, până, să spunem, în 2021, când se va elimina practic şi bonusul de cogenerare. Cred că acel moment va fi suficient şi acest timp e destul de generos pentru ca România să poată să fie pregătită astfel încât să nu mai fie o problemă socială atât de importantă renunţarea la subvenţie”, a declarat, la începutul acestui an, primarul Capitalei. De altfel, în Bucureşti sunt cei mai mulţi consumatori racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.

La Galaţi, sistemul trage să moară de ani buni

Dacă Guvernul nu va putea să devanseze termenul, iar municipalitatea gălăţeană nu va reuşi, anul acesta, să pună lacăt definitiv sistemului centralizat de termoficare, aşa cum îşi doreşte, mulţi dintre gălăţenii care vor rămâne racordaţi la reţelele Calorgal vor ajunge să plătească peste 470 de lei pentru gigacalorie.

În prezent, preţul local al energiei termice facturate populaţiei este de 203,57 lei/Gcal (inclusiv TVA), iar subvenţia acordată pentru acoperirea diferenţelor de preţ este de 270,24 lei/Gcal (inclusiv TVA).

Directiva Uniunii Europene îi vine mânuşă primarului Ionuţ Pucheanu, care şi-a exprimat, în repetate rânduri, intenţia de a închide termoficarea, pe fondul costurilor colosale pe care municipalitatea le suportă, an de an, pentru a ţine „în perfuzii” sistemul învechit, supradimensionat şi păgubos pentru bugetul local. De altfel, în luna decembrie 2017, într-o conferinţă de presă, edilul şi-a exprimat regretul că nu a reuşit să facă asta în 2017 şi a anunţat că Primăria va continua, şi în 2018, să le acorde oamenilor ajutorul financiar de 3.000 de lei pentru a-şi achiziţiona centrale de apartament, în aşa fel încât furnizarea de energie termică în sistem centralizat să nu mai fie reluată în iarna următoare. De altfel, tot atunci, primarul a anunţat că din cele 22.000 de gigacalorii contractate, în noiembrie 2017, de la CET, producătorul de agent termic primar, către populaţie au fost livrate sub 10.000, adică mai puţin de jumătate. Edilul a afirmat că, din cele peste cinci milioane de lei plătite CET, aproximativ jumătate din sumă reprezintă pierderi. „Sunt pierderile înregistrate şi pe care va trebui să le acceptăm, că nu avem ce face (...) S-au plătit mai mult de cinci milioane de lei pentru noiembrie, din care 2,5 milioane de lei sunt deja înregistrate la pierderi (...) Sume care niciodată nu vor fi nici măcar facturate către cetăţenii care au beneficiat de serviciile de încălzire oferite de Calorgal. Singura alinare e că au venit cele 15 milioane de lei de la Guvern, care vor acoperi mare parte din aceste pierderi”, declara Ionuţ Pucheanu, în urmă cu mai puţin de o lună.

Tot atunci, primarul a anunţat că, în ianuarie 2018, va comanda un nou „recensământ” al caloriferelor, întrucât se îndoieşte că numărul raportat de Calorgal, anul trecut, este cel real, respectiv de aproximativ 19.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat. El a precizat că, de data aceasta, va opta pentru un studiu făcut de un organism extern, independent, contra cost.

Părţile bune ale directivei UE

Directiva Uniunii Europene este, în principiu, favorabilă, întrucât pe de o parte promovează o politică echilibrată de protecţie socială (subvenţia acordată doar celor cu venituri foarte mici), iar pe de altă parte - protejează bugetele autorităţilor. Problema e că directiva este extrem de greu de aplicat acolo unde autorităţile nu au făcut nimic pentru modernizarea termoficării, care generează pierderi impresionante, cum este şi cazul multor oraşe din România.

Citit 9052 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Ianuarie 2018 11:39

12 comentarii

 • postat de Cristian Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 04:02 89.137.137.*** Link la comentariu
  3
  1

  Daca UE tot da directive sa dee si banii pentru modernizarea retelelor de termoficare !

  Raportează
 • postat de ml Luni, 15 Ianuarie 2018 19:51 188.24.200.*** Link la comentariu
  5
  10

  foarte bine, atunci sa se sparga toti peretii blocurilor si sa scoata toata lumea burlane pe ferestre, ...

  Raportează
 • postat de dgi Luni, 15 Ianuarie 2018 19:26 82.208.137.*** Link la comentariu
  3
  12

  Sunt o groaza de directive europene nerespectate in Romania. Exemplu este preluarea si tratarea gunoiului menajer sau al apelor menajere care vor conduce si la sanctiuni. Dealtfel directiva reglementeaza acordarea subventiei diferentiate pe categorii sociale (d.p.d.v. financiar) si nu inchiderea sistemului centralizat. Dealtfel exista reglementari europene care vin in sprijinul sistemelor centralizate prin acordarea de finantari serioase foarte avantajoase. In Romania numai in ultimii ani au beneficiat multe orase cu conducatori interesati ca Bucuresti, Iasi, Bacau, Timisoara, Cluj precum si orase mult mai mici ca Focsani, Botosani etc. Dupa cum vedeti sunt orase de toate categoriile si conduse de toate partidele. In Galati grupul vizibil condus de cel mai putin vizibil din PSD a decis inca din mandatul d-lui Stan ca interesele lor sunt mai presus de cele ale galatenilor. Astfel au inceput o invrajbeala intre cetateni (cu centrala sau in sistem) care continua si astazi si efectele se vad. Numai cine nu vrea nu vede ca rondoul de la iesirea spre Braila costa cat un troleu si mai ales cat independeta energetica a catierului Dunarea (unde cu acesti bani se construiau 2 centrale in cogenerare plus retelele aferente pentru 5800 de apartamente, respectiv aprox. 150000 oameni precum si scoli sau alti agenti economici). Ganditi cati bani pot intra in economia galateana dar nu se doreste. A verificat cineva cate din promisiunile electorale care au condus la alegerea actualilor conducatori (si a primarului bineinteles) s-au respectat sau au sanse sa se indeplineasca? Pariez ca niciuna. Dealfel inteleg ca primarul doreste sa ne dea ultima lovitura cu o majorare exagerata a gigacaloriei poate poate renunta toti (asta dupa ce a angajat primaria prin imprumuturi inimaginabile pentru acordare de subventii ptr. centrale si pentru scoli, licee etc.) Dupa ce primarul a dispus cheltuieli uriase pentru centrale la scoli, licee, gradinite a mai trecut un an si sa vezi surpriza: nici una nu e functionala. Si probabil nu va fi nici iarna viitoare. Daca dupa terminarea iernii vrea sa-i concedieze pe toti muncitorii de la Calorgal (asa rai cum sunt ei lucrand cu salariul minim peste 80% din total) la venirea iernii 2018-2019 cum va mai da caldura la scoli, licee, camine/garsoniere(5900 de camere) si cine mai stie cui? Si apropo de titlu..............conducerea Galatiului (in frunte cu primarul) a ajuns deja un lux pe care nu ni-l mai permitem. Cu respect cititorilor.

  Raportează
 • postat de ☆☆U.E☆☆ Luni, 15 Ianuarie 2018 18:52 86.124.206.*** Link la comentariu
  3
  10

  Sigur nu stiai ca: Uniunea Europeana impune o taxa pentru centralele de apartament, centralele individuale, pentru poluare.
  La noi in tara totul se distruge si nimeni nu este tras la raspundere.

  Raportează
 • postat de Je Luni, 15 Ianuarie 2018 15:03 20.133.0.*** Link la comentariu
  4
  27

  Pe cand o directiva legata de castigul minim la nivelul UE ?
  Stiti voi, directivele astea nu prea functioneaza la periferia cea mai saraca a UE-ului, unde pensia multora e 100 euro si centrala de apartament 2000 euro.

  Asa ca liderii aia europeni care dau directive sunt cam ignoranti si idioti.

  Raportează
 • postat de viper Luni, 15 Ianuarie 2018 13:53 5.13.130.*** Link la comentariu
  8
  2

  uite ca nu s-a dat subventie anu asta desi au zis .eu nu am luat caci nu s-au trimis formularele la asociatiile de locatari

  Raportează
 • postat de @ IC Luni, 15 Ianuarie 2018 13:32 5.254.97.*** Link la comentariu
  5
  27

  Stimate domn :

  toata lumea stie ca ACTUALUL sistem centralizat de incalzire este total ineficient si trebuie regandit !
  Dar pe de alta parte , daca orice obiect de uz casnic , (aragaz , masina de spalat , boiler , frigider...autoturism...etc ,)se stie, ,ca are durata normala de functionare intre 8-10 ani....o centrala de apartament , pe care o folosesti in fiecare zi fie vara fie iarna , cat credeti ca poate functiona in siguranta (chiar daca are toate verificarile periodice la zi ) , pana sa fie inlocuita ? (alti bani, alta distractie)

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Luni, 15 Ianuarie 2018 12:18 5.13.249.*** Link la comentariu
  7
  19

  Nu intelegeti isi arunca pisica unul in curtea alteia, UE nu este decat o masinarie artificiala de stors PIB tarilor, infiltrarea fortata in economia lor cu firme si efectuind contracte paguboase tarii... vezi Sidex Galati, Ursus, Covoare Cisnadie... continui? Iar pretul energiei electrice de 4x mai mari decat gazul este o crima! Avem atatea baraje... si totusi energia electrica este FOARTE SCUMPA in colonie ca si APA! Ceva este foarte petred in tara asta...

  sistemul centralizat trebuia modernizat demult, centrale pe gaz de scara, montate in exteriorul blocului in pamant, era cea mai fiabila solutie, dar cum noi suntem condusi la toate nivelurile aproape numai de lichele cum pot avea garantie ca nu se incarca factura, asa puneau taxa de poluare... ma dezgusta oamenii din aceasta tara care fura... numai indivizi pusi pe capatuiala peste noapte... tara nepotilor, soacrelor si naiba sa va ia!

  Raportează
 • postat de Carmen P Luni, 15 Ianuarie 2018 12:00 193.230.156.*** Link la comentariu
  13
  42

  Nu mai bine ii inchidem pe cei care au sabotat sistemul centralizat de incalzire?

  In ceea ce priveste presupusa directiva UE, sunt foarte sceptica. Probabil ca spune cu totul altceva sau altcumva. Oricum, respectiva Directiva a trecut si prin votul europarlamentarilor romani. Ei cum au votat si de ce? Le voi adresa o intrebare publica fiecaruia.

  Majoritatea masurilor ticaloase au fost justificate populatiei cu argumentari de genul: "asa cer UE, FNI, Banca Mondiala", etc. Acum, ca nu mai pot folosi pretextele FNI si BM, se agata de directivele UE.

  Raportează
 • postat de viorel Luni, 15 Ianuarie 2018 10:08 82.137.15.*** Link la comentariu
  14
  36

  Miroase a DNA la Galați nu e normal ca din bani publici să susti sistemul centralizat și în același timp să dai bani pentru montare centrale de apartament mai mult acum tot din bani publici faci recensământul caloriferelor

  Raportează
 • postat de Cu scumpirile în lanț, viața noastră este un lux. Luni, 15 Ianuarie 2018 09:14 213.233.101.*** Link la comentariu
  6
  36

  Indiferent de situație, centralizat sau nu, căldura și apa caldă, va fi un lux, în urma scumpiri prețului gazului, în general, viața pe al nostru tărâm, fiind un lux, scumpirile fiind în totalitate, curent electric, apă rece, canal, carburanți, ROBOR-dobânzi bancare, implicit, scumpirea coșului pentru alimentele de bază și nu numai, leul față de de euro, luând-o pe arătură, aiurea, anul ăsta, în ritmul de azi, leul putând ajunge la 5 lei, față de un euro.

  Raportează
 • postat de IC Luni, 15 Ianuarie 2018 06:39 5.13.168.*** Link la comentariu
  20
  26

  Nu inteleg de ce este o noutate renuntarea la subventia la gramada ? Se stia de mult ca odata si odata se va ajunge si aici . Consider ca ar trebui felicitat actualul primar al Galatiului , a anticipat aparitia problemei si poate reuseste ca la anul sa treaca in domeniul istoriei energofaga incalzire centralizata .La Galati problema-i relativ usor de rezolvat ,cca 10000 apartamente racordate , la Bucuresti insa ,taierea subventiei va duce la caderea oricarui primar si chiar guvern , bucurestenii au fost dintotdeauna favorizati avand subventii foarte mari ( taierea subventiei ar fi echivalenta cu introducerea cartelelor la paine si alimente in "epoca de aur " ,la nici 5 luni dupa introducerea cartelelor si la Bucuresti ,in tara fiind de 7-8 ani ,l-au dat jos pe Ceausecu ).

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.