Soarta premierului Mihai Tudose, decisă astăzi. Război total în PSD

Soarta premierului Mihai Tudose, decisă astăzi. Război total în PSD
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Liderii social-democraţi se reunesc, astăzi, la ora 16,00, într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional (CexN) al partidului, care se anunţă extrem de tensionată. Potrivit informaţiilor publicate în presa naţională, Liviu Dragnea şi tabăra sa vor încerca debarcarea lui Mihai Tudose din funcţia de premier. Cei care sunt de partea preşedintelui PSD acuză insubordonarea lui Mihai Tudose, în timp ce liderii şi miniştrii care sunt de partea premierului cer mai multă independenţă şi vorbesc de o democratizare în luarea deciziilor, fie că este vorba despre demiterea unui ministru ori de o restructurare a Cabinetului, potrivit Digi 24.

Potrivit informaţiilor publicate, pe surse, de către mai mulţi jurnalişti din presa naţională, convocarea de urgenţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD s-a făcut după o serie de presiuni ale liderilor din tabăra lui Liviu Dragnea, şeful PSD fiind cel care şi-a dorit o astfel de şedinţă de urgenţă, în condiţiile în care, la acest moment, se bucură de o susţinere mai mare în rândul liderilor de filiale în comparaţie cu premierul Mihai Tudose. De altfel, se discută despre faptul că atât Tudose, cât şi Dragnea au purtat, în ultimele zile, negocieri cu o serie de social-democraţi pentru a fi sprijiniţi. Cu toate acestea, se pare că Liviu Dragnea se bucură de o susţinere mult mai mare, ba mai mult, şeful PSD are asigurată majoritatea în Cex. Un alt aspect important este faptul că, în acest moment, este foarte greu ca Liviu Dragnea să fie îndepărtat de la conducerea PSD. Ar fi nevoie de un congres şi de modificarea statutului, pentru că acum preşedintele partidului poate fi revocat din funcţie doar cu acelaşi număr de voturi cu care a fost pus în funcţie, adică toţi membrii PSD.

Dragnea, din nou la mâna lui Iohannis?

Dacă Liviu Dragnea şi Mihai Tudose nu vor ajunge la un armistiţiu, iar războiul din interiorul partidului se va intensifica, şeful PSD are două variante să scape de premierul Tudose: îl obligă să îşi depună demisia sau PSD îşi dă jos, pentru a doua oară, propriul Guvern, după modelul Grindeanu. Dacă se va apela la una dintre cele două variante, Liviu Dragnea ajunge, din nou, la mâna preşedintelui Klaus Iohannis, ceea ce nu este tocmai în avantajul său. Dacă preşedintele refuză numirea unui premier cerut de către PSD, lucrurile se complică. Şeful statului ar putea propune un alt nume pentru funcţia de prim-ministru. El ar urma să fie refuzat de Parlament, pentru că cei din PSD şi ALDE au în continuare majoritate. Preşedintele ar putea merge mai departe cu o nouă propunere de premier, care, dacă va fi din nou respinsă de către aleşi, va duce la alegeri anticipate. 

Rămâne de văzut cum se va încheia şedinţa de astăzi a PSD.

Citit 1437 ori Ultima modificare Luni, 15 Ianuarie 2018 15:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.