Cine ar putea lua mai mulţi bani în Primăria Galaţi (DOCUMENT)

Cine ar putea lua mai mulţi bani în Primăria Galaţi (DOCUMENT)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Aleşii locali au decis prin vot, la şedinţa de joi, salariile de bază pentru funcţiile publice şi, respectiv, contractuale din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, Poliţiei Locale şi Ecosal.

Conform legii, nici un angajat din cadrul administraţiei locale nu poate avea un salariu de bază mai mare decât indemnizaţia lunară de viceprimar care a crescut de la 11.600 de lei la 15.200 de lei brut. Şi asta pentru că aşa cum v-am informat, în conformitate cu prevederile din Legea cadru nr. 153/2017, indemnizaţia lunară pentru funcţia de viceprimar se calculează prin înmulţirea coeficientului 8 cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare, care s-a majorat de la 1.450 de lei la 1.900 de lei.

DOCUMENT

Ce spune primarul

„Salariile în Primăria municipiului Galaţi vor fi menţinute la acelaşi nivel al salariului net înregistrat la sfârşitul lui 2017. Singura creştere mică va fi înregistrată, per total, la nivelul salariilor brute. Pentru că, odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, pentru a putea fi menţinute salariile nete, creşterea nu e mai mare la nivelul brutului de 1,2 - 1,3 la sută. În momentul de faţă avem o grilă de salarii de la care nu ne putem abate, votată de Consiliul Local, prin urmare ce scrie în grila aceea sunt salariile maximale pe care în decursul anului 2018 angajaţii Primăriei municipiului le vor încasa”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Potrivit anexei votate de aleşi, salariul de bază pentru un director general este de 12.396 de lei, pentru un director executiv – 12.160 de lei, pentru un şef de birou – 10.485 de lei, în vreme ce un referent debutant cu studii medii are un salariu de bază de 2.514 lei. „Indemnizaţiile primarului, viceprimarilor şi a city managerului sunt stabilite prin lege, pe baza unui coeficient care se aplică la nivelul salariului minim pe economie. Am rugat colegii din aparatul de specialitate să găsească o soluţie pentru a putea fi menţinute indemnizaţiile la nivelul anului 2017. Dacă nu se va găsi o soluţie legală de erijare a acestor cote ce trebuie a fi respectate, salariul net al unui viceprimar ar creşte cam cu aproximativ 700 de lei, iar al primarului cu maxim 800 de lei faţă de ultima lună a anului 2017”, a mai adăugat Ionuţ Pucheanu.

Câţi bani pentru salarii sunt necesari

Edilul şef a explicat care sunt motivele pentru care, în proiectul de buget pe 2018, aflat până de curând în dezbatere publică, este prevăzută o sumă de 41,8 milioane de lei pentru cheltuielile de personal din administraţia locală, bani mai mulţi decât anul trecut. „Pe 2017 bugetul alocat salariilor nu doar pentru aparatul de lucru al Primăriei, ci şi pentru Poliţia Locală, teatre, spitale, tot ce este în subordinea noastră a fost 32,7 milioane de lei, iar în 2018 sunt 41,8 milioane de lei. În cadrul bugetului anual pe 2017, procentul alocat salariilor a fost de 23,16 la sută, iar pe 2018 este undeva între 24 şi 25 la sută. Această creştere a cuantumului este justificată de faptul că anul acesta avem un vârf de sarcină în ceea ce priveşte plata retroactivă a unor drepturi salariale câştigate în instanţă, în anii anteriori, nu doar de salariaţii din aparatul de lucru al Primăriei. În 2017 au mai fost încadraţi 47 de funcţionari publici, iar în 2018 preconizăm să scoatem la concurs alte 40 de funcţii vacante. Odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, pentru a menţine netul anilor anteriori a trebuit să creştem cu aproximativ 1,2-1,4 la sută salariile per ansamblu, pentru ca angajaţii Primăriei să poată beneficia de acelaşi net ca anul trecut”, a precizat primarul.

Citit 5327 ori Ultima modificare Marți, 30 Ianuarie 2018 11:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.