Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
23 comentarii

La o săptămână după scandalul stârnit de articolul "Somaţi de Primărie - Politicieni şi directori, cu impozitele neplătite la timp", publicat de cotidianul "Viaţa liberă", administraţia locală a modificat modul în care face publice listele cu numele gălăţenilor somaţi pentru că nu şi-au plătit dările la bugetul local.
Începând de ieri, pe portalul Primăriei municipiului Galaţi au apărut liste actualizate, şi nu anunţuri colective ale unor contribuabili somaţi în luna noiembrie 2017, care cu siguranţă şi-au achitat obligaţiile fiscale. Fapt recunoscut şi de primarul Ionuţ Pucheanu, la şedinţa de joi a Consiliului Local: "Lista care a fost pusă la dispoziţia întregii comunităţi este la nivelul lunii noiembrie, nu decembrie. Înţeleg că, până la 31 decembrie, mare parte din cei pe care i-aţi văzut pe acea listă şi-au îndeplinit obligaţiile cetăţeneşti. În cadrul unui an, poţi plăti de la 1 ianuarie până la 31 decembrie! E opţiunea dumnealor când plătesc, dacă aşteaptă până la sfârşitul anului! Noi ne-am făcut treaba din punctul meu de vedere, dar, evident, greşeala cred că vine din faptul că colegii de la Taxe şi Impozite au urcat pe site-ul Primăriei o listă din luna noiembrie", a declarat edilul.
La acel moment, pe portalul Primăriei tocmai fusese făcută publică o listă în care apăreau numele altor persoane publice: Nicolae Dobrovici Bacalbaşa, deputat PSD, în dreptul căruia figura somaţia nr. 1365655 / 21.11.2017, şi consilierul local ALDE Radu Cosca, pe numele căruia fusese emisă somaţia nr. 1364995 / 21.11.2017.
Tocmai de aceea, când i-am atras atenţia că pe portalul instituţiei publice pe care o conduce se fac în continuare publice listele unor cetăţeni somaţi acum două luni, primarul a promis că se vor lua măsuri: "Cât de curând vom face ordine şi acolo, pentru că nu e corect să punem persoane care ocupă funcţii mai mult sau mai puţin importante în posturi mai puţin plăcute. Cu siguranţă, vom reveni cu o listă updatată la 31 decembrie".

Şi Ilie Gheţu a plătit!

Discuţii cu privire la articolul publicat de "Viaţa liberă" au avut loc şi în şedinţa Consiliului Local. La începutul întrunirii, Ilie Gheţu, consilier local UNPR ne-a prezentat dovada că şi-a achitat obligaţiile fiscale: chitanţa nr. 3210345752 din 17.11.2017, în condiţiile în care, pe listele făcute publice de Primăria municipiului Galaţi în ianuarie, figura cu somaţia nr. 1351502/ 14.11.2017. Conform documentului fiscal prezentat, politicianul a achitat nu mai puţin de 2.370 de lei (792 de lei - creanţe principale curente şi 1.504,56 lei - creanţe principale restante şi 73,44 de lei - accesorii). Şi ne-a declarat că nu a primit vreo somaţie de la Primărie legată de plata impozitelor şi a taxelor locale.
În cadrul şedinţei, primarul Ionuţ Pucheanu, a fost întrebat de un consilier local dacă există un proiect de implementare a unei platforme on-line de informare a cetăţenilor şi dacă notificările nu ar putea fi transmise on-line.
"Cât timp cetăţeanul nu a declarat pe propria răspundere o adresă de e-mail unde să-i fie trimisă acea înştiinţare de plată, din punct de vedere legal, singura modalitate de notificare acceptată este cea a plicului trimis cu confirmare de primire. Pentru ca noi să fim absolviţi că i-am trimis notificarea, iar cetăţeanul să nu poată spune: "Dom’le, n-am ştiut că trebuie să plătesc, am văzut că nu mi-a trimis nimeni nimic şi am crezut că nu mai am de plată"", a răspuns primarul Ionuţ Pucheanu.

Plafon pentru datornici

Primăria are de gând să schimbe modul în care dă în vileag numele restanţierilor la bugetul local. Pe mesele aleşilor locali urmează să ajungă un proiect de hotărâre potrivit căruia pe site-ul Primăriei ar urma să fie publicate trimestrial listele restanţierilor care au datorii la bugetul local mai mari de 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice, şi, respectiv, 5.000 lei în cazul persoanelor juridice.
"Cred că românul ştie de ruşine sau de bătaie. Cu bătaia nu avem cum, prin urmare măcar cu ruşinea să facem mai mult. Mie mi se pare un demers de transparenţă totală, pentru că e posibil să se regăsească şi nume celebre - cu ghilimelele de rigoare - pe astfel de liste. Cred că ţine de bunul simţ şi de moralitatea fiecăruia, mai ales a acelora care ocupă funcţii mai mult sau mai puţin importante în cadrul administraţiei şi a celorlalte deconcentrate de pe raza municipiului Galaţi! Măcar atât să facă pentru ceilalţi cetăţeni, să-şi plătească impozitele, dacă nu se poate mai mult", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Edilul a explicat şi de ce ne nevoie de plata dărilor la bugetul local: "Pe de o parte, dacă în permanenţă cetăţenii arată cu degetul şi toţi se erijează în buni plătitori de taxe, să vedem cine, cât şi în ce fel îşi achită dările către municipalitate. La urma urmei, din banii pe care îi strângem de la cetăţeni facem, în mare parte, toate investiţiile de pe raza municipiului, dacă proiectele respective nu sunt pe fonduri europene sau din Programul Naţional de Dezvoltare Locală".

Citit 5704 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Ianuarie 2018 11:09

23 comentarii

 • postat de miu Joi, 01 Februarie 2018 10:28 80.97.203.*** Link la comentariu
  1
  3

  Ce rusine de primar!!! Isi permite sa ne jigneasca pe toti pentru cateva lepre. Cam acesta este tonul in PSD si vad din comentarii ca oamenii sunt de acord cu aceasta etichetare.

  Inca o data, rusine sa-ti fie domnule primar ca ai o asa conceptie despre noi.

  Raportează
 • postat de un gălățean Miercuri, 31 Ianuarie 2018 20:24 92.82.38.*** Link la comentariu
  0
  4

  Pentru voi cei din PSD si nu numai, noi ceilalți nu suntem decât o vacă de muls, o sursa de bani pe care să-i folosiți dupa bunul plac...
  Noi ce să facem daca voi nu va țineți de promisiunile facute de 30 de ani, să vă batem, că de rușine oricum nu știți, indiferent de culoarea politică...
  Ati reusit sa împărțiți țara asta in politicieni, bugetari si ceilalti...

  Raportează
 • postat de florin Miercuri, 31 Ianuarie 2018 16:56 100.117.3.*** Link la comentariu
  0
  18

  Pai d-le primar dupa cum ginditi dumneavoastra dat fiind faptul ca a-ti fost si director Ecosal in perioada Stan va dau citeva motive sa va bateti singur mai intii:
  -maturile de 600000 lei cumparate de dumneavoastra in anul 2014 si care zac undeva uitate .Sunt bani multi cheltuiti pe un lucru care niciodata nu au mai fost vazute in oras
  "Ionuţ Pucheanu, director Ecosal: "Ele sunt făcute pentru a fi făcute şi pe timp de iarnă pentru deszăpezirea trotuarelor, poate fi ataşată o lamă micuţă"LE-A VAZUT CINEVA PE STRAZI ????
  -problema ciinilor comunitari-anul 2013 "Chiar directorul Serviciului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, cel ce coordonează gestionarea problemei câinilor fără stăpân, recunoaşte că, din primăvară, practic de la numirea sa în funcţie, la Galaţi nu se mai ocupă nimeni de colectarea câinilor, că exemplarele din padocuri nu sunt sterilizate, iar banii strânşi de la gălăţeni nu sunt folosiţi."A folosit cu chibzuinta banii strinsi din taxa de habitat atit cit a fost director ecosal si primar???SIGUR NU!!!!
  -programul panselute de lux- an 2017"În ultimul document SEAP publicat de primărie, societatea Gospodărire Urbană apare cu o licitaţie ceva mai ciudată. Practic, la preţul maxim de 94.500 lei, Gospodărire Urbană va cumpăra flori numite Viola wittrockiana, ceea ce în limbaj popular înseamnă... panseluţe! "Panselute care au costat 1,35 lei bucata!!!!!
  Deci d-le primar marea problema este ca taxele si impozitele platite de galateni sunt gestionate prost si dumneavoastra a-ti fost unul din aceia care au avut o mare contributie in aceasta directie!!!!
  Basca ca de anul acesta a-ti avut grija sa respectaati legea salarizarii corect si a-ti marit salariile la alde picu la citeva sute de milioane de lei!Cred ca acum ar fi momentul ca galatenii SA NU MAI PLATEASCA TAXELE SI IMPOZITELE PINA CIND BANII ALOCATI FUNCTIONARII SPITALELOR,SCOLILOR,GRADINITELOR NU VOR FI MAI MULTI DE CIT BANII DE FUNCTIONARE A PRIMARIEI!DE AICI AR TREBUI SA INCEPEM!
  IN REST AR TREBUI CA IMPREUNA CU COLEGII DE PARTID SA VA DATI PALME CA NU A-TI REUSIT SA FACETI NIMIC PENTRU ACEST ORAS .NU A-TI REUSIT SA ADUCETI NICI UN INVESTITOR SERIOS!NICI O INVESTITIE SERIOASA!

  Raportează
 • postat de Akbar Miercuri, 31 Ianuarie 2018 13:16 81.12.148.*** Link la comentariu
  6
  7

  Vorbiti de constientizarea galateanului in a-si plati taxele, cand ei habar n-au sa stea in autobuze si pe la ce usa sa coboare. Sa fim seriosi.

  Raportează
 • postat de corneliu Miercuri, 31 Ianuarie 2018 13:15 90.95.120.*** Link la comentariu
  0
  11

  Rusinea nu l-a oprit pe Dragnea sa fure pentru partid de la protectia copilului din Teleorman. Acolo a angajat fictiv doua maimute, rusinoase si ele, doua colege de partid se intelege. Nu sunt copii desculti in judetul ala? Cum sa furi de la copii si sa incerci sa scapi pe motiv ca ai furat prea putin si nu se pune. Nu vorbiti de rusine in tara in care imi este rusine sa-mi astept copii de afara!

  Raportează
 • postat de dgi Marți, 30 Ianuarie 2018 21:52 82.208.137.*** Link la comentariu
  0
  15

  RUSINE DOMNULE PRIMAR PENTRU CA NE INSULTI INTELIGENTA. CHIAR VREI SA CREADA TOTI CA PRINCIPALA SURSA BUGETARA ESTE PLATA IMPOZITELOR PE CASE SAU MASINI? "La urma urmei, din banii pe care îi strângem de la cetăţeni facem, în mare parte, toate investiţiile de pe raza municipiului" SPUNETI DVS. AS INTREBA CARE INVESTITII CAND SUMELE ALOCATE SALARIILOR IN MARE PARTE EXAGERATE DIN PRIMARIE, ECOSAL (UNDE APROPO SALARIUL NECALIFICATULUI ESTE MAI MARE DECAT AL UNUI CALIFICAT DIN PRIVAT SAU DIN SARANTOACA DE CALORGAL PE CARE O HULITI) SAU POLITIE LOCALA SUNT DE DOUA ORI CEL PUTIN MAI MARI DECAT CELE REPARTIZATE PENTRU LUCRARI COMUNITARE DE MODERNIZARE. CREATI CADRUL NECESAR DEZVOLTARII SA PUTEM DEVENI UN ORAS INDEPENDENT FINANCIAR CA SI CLUJ, IASI ETC.

  Raportează
 • postat de Severin Marți, 30 Ianuarie 2018 19:58 89.136.0.*** Link la comentariu
  1
  12

  CAN CAN . Acesta este nivelul Galatiului.
  La Brasov, Sibiu, Cluj, Oradea, nu ar exista asemenea articole de gazeta .

  Raportează
 • postat de Je Marți, 30 Ianuarie 2018 14:49 20.133.0.*** Link la comentariu
  0
  24

  Primarul oare realizeaza ca in Galati e saracie imensa?
  Primarul realizeaza ca in galati impozitele locale sunt mai mari chiar si decat in Bucuresti, unde nu exista taxa de ecarisaj sau taxa de habitat ?
  Primarul realizeaza ca multi fac foamea sa plateasca acele impozite locale ?

  Primarul sa aduca in Galati investitori mari, sa duca somajul Galatiului la sub 2%, si apoi sa se planga de faptul ca oamenii nu isi platesc taxele locale. Pana atunci e doar ipocrizie din partea primarului.

  Si pana la urma cu banii colectati din impozite sa se faca ce?
  Sa se plateasca logo-uri de saute de mii de euro pentru oras? Sa se plateasca sute de mii de euro pentru concerte si festivaluri ce nu aduc turisti in Galati ? Sa se plateasca compensatii celor care au dat in judecata primaria pentru anularea proiectului pentru tunelul de sub Dunare ?

  Raportează
 • postat de CERNEA Marți, 30 Ianuarie 2018 13:36 193.230.156.*** Link la comentariu
  1
  13

  Ca sa vezi.Dar autoritatile care nu si au facut treaba esentiala , macar, nu ar fi bine sa stie tot de BATIE. PANA LA URMA INDIVIZII SI INDIVIDELEL CARE AU APARUT IN ANUNTUL CU RAI PLATNICI , DESI SI AU PLATIT IN DECEMBRIE DATORIILE , IN NOIEMBRIE ARATAU CA RESTANTIERI ASA CA RUSINEA VINE TOTO DE LA CEI CARE SUNT OBLIGATI PRIMII SA RESPECTE LEGEA.

  Raportează
 • postat de Costi Marți, 30 Ianuarie 2018 12:34 82.208.146.*** Link la comentariu
  3
  17

  Oare primarul are habar ca din martie intra in vigoare noua lege a pretectie cu caracter personal care prevede amenzi de pana la 20 de milioane de Euro? Pariez ca nici n-a auzit de ea.

  Raportează
 • postat de Cetatean model Marți, 30 Ianuarie 2018 11:56 5.13.210.*** Link la comentariu
  1
  38

  Eee... cum este dom' primar?! E cam la fel ca atunci cand statul nu plateste la timp anumite obligatii financiare, gen taxa de poluare pe care a incasat-o imediat in totalitate dar vrea sa o restituie esalonat in 5 ani, sau intarzierile la rambursarile de TVA la firme si multe astfel de exemple. Asta e sistemul pe care l-ati propagat cu partidul "mult iubit", asa ca nu sunteti in masura sa dati lectii la altii.

  Raportează
 • postat de victor Marți, 30 Ianuarie 2018 09:59 100.117.73.*** Link la comentariu
  1
  26

  Care multi Ioan? Primar cu maxim 25000 de voturi hotaraste situatia orasului . Vai de mama noastra .

  Raportează
 • postat de gorenje Marți, 30 Ianuarie 2018 09:00 82.208.137.*** Link la comentariu
  1
  31

  Declaratie mai grava, care sa exprime totalul dispret pentru contribuabilul roman nu am mai auzit ! Este doctrina pura a comunismului. TOVAEASE PRIMAR, URGENT PREZENTATI SCUZE celor pe care i-ati jignit, tutuor contribuabililor romani !

  Raportează
 • postat de galateanca Marți, 30 Ianuarie 2018 08:41 82.78.125.*** Link la comentariu
  3
  23

  Inca o data avem de-a face cu incompetenta "colegilor de la Taxe si Impozite ", a cata oara ? Credeam ca actualul primar va face ordine printre serviciile Primariei, dar se pare ca m-am inselat.

  Raportează
 • postat de Sandu Marți, 30 Ianuarie 2018 08:18 109.103.134.*** Link la comentariu
  3
  17

  Hai sa fim si seriosi.In goana dupa stiri senazionale nu s/ gandit ca anul are totusi 12 luni iar articolul cu restantierii ar fi trebuit sa apara acum dupa incheerea anului fiscal.Cand cineva o sa platesca pentu o stire falsa care aduce prejudicii unei persoane atunci probabil va fi si o mai buna informare.

  Raportează
 • postat de Noe Marți, 30 Ianuarie 2018 07:51 5.13.191.*** Link la comentariu
  3
  32

  Domn primar nu facem schimb de salarii , macar o perioada de un an?? cu salariul de primar pe o luna imi platesc impozitul pentru 35 de ani si mai ramane si ceva

  Raportează
 • postat de gigel Marți, 30 Ianuarie 2018 07:35 5.2.208.*** Link la comentariu
  3
  32

  Esti o rusine Pucheanu

  Raportează
 • postat de Mariana Marți, 30 Ianuarie 2018 07:20 213.233.85.*** Link la comentariu
  1
  22

  Ce inseamna "Am uitat", dar daca cel care te plătește ar uita ,cum ar fi ?
  In fiecare an se cheltuiesc o mulțime de bani pentru înștiințare, dar in realitate dările sunt achitate la data instiintarii. Daca ar fi imputati celor care su t indolenței și delăsător in ă fi la zi cu problemele, atunci poate nu ar mai fi atâtea încurcături, bani irosit din bugetul local și nici primarul Puchenu NU s-ar mai plânge că nu are bani pentru investiții date cu dedicatie.

  Raportează
 • postat de Un cetatean scarbit Marți, 30 Ianuarie 2018 06:58 109.166.138.*** Link la comentariu
  0
  28

  "Cu bataia nu avem cum..."???!! Halal primar! Vai de capul nostru...

  Raportează
 • postat de Tanvuia Romica Marți, 30 Ianuarie 2018 06:43 100.117.60.*** Link la comentariu
  0
  36

  Pai sa inteleg dom' Premar ca dumneata nu esti roman?
  Ca vad ca nu prea iti este rusine de cum arata orasul asta...
  Incepem cu becurile care nu prea ard in oras, continuam cu unda verde care probabil a fost setata pe "graba strica treaba", continuam cu bataia de joc a ecosalului cu colectarea selectiva, apoi cu extinderea parcarilor, a locurilor de joaca si a spatiilor verzi prin demolarea garajelor (cate garaje ai demolat in 2 ani de mandat?), rezolvarea problemei termoficarii (cate milioane au fost pierderile in pseudo-iarna asta?), drumul prin curtea PF ca acus acus trece timpul si isi iau aia pamantul inapoi,, si lista ramane deschisa.
  Asta e lista rusinii, nu doi lei cat au amenii sa dea la primarie. Decat sa publici lista asta nu mai bine ii executi silit? Ca ai toate mijloacele necesare, ba chiar si un serviciu specializat in aparatul propriu.

  Raportează
 • postat de Dima Marți, 30 Ianuarie 2018 06:13 86.124.204.*** Link la comentariu
  1
  19

  Deși neaga că ar fi primit o somație pe 14nov totuși el pe 17 nov plătește.Pe cine prostește ????

  Raportează
 • postat de maurice Marți, 30 Ianuarie 2018 00:17 100.117.54.*** Link la comentariu
  6
  62

  Bine zis dom' primar, romanul stie doar de bataie sau de rusine. E lucru mare sa stii, caci alesii nostri numai de bataie stiu. Atat.

  Raportează
 • postat de Ioan Marți, 30 Ianuarie 2018 00:09 98.221.136.*** Link la comentariu
  11
  44

  ce vorba e asta alesule? nu profita ca ai fost ales de cei multi ....

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.