Primarul Ionuţ Pucheanu, despre restanţierii la bugetul local: Românul nu ştie decât de bătaie sau de ruşine

Primarul Ionuţ Pucheanu, despre restanţierii la bugetul local: Românul nu ştie decât de bătaie sau de ruşine
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

La o săptămână după scandalul stârnit de articolul "Somaţi de Primărie - Politicieni şi directori, cu impozitele neplătite la timp", publicat de cotidianul "Viaţa liberă", administraţia locală a modificat modul în care face publice listele cu numele gălăţenilor somaţi pentru că nu şi-au plătit dările la bugetul local.

Începând de ieri, pe portalul Primăriei municipiului Galaţi au apărut liste actualizate, şi nu anunţuri colective ale unor contribuabili somaţi în luna noiembrie 2017, care cu siguranţă şi-au achitat obligaţiile fiscale. Fapt recunoscut şi de primarul Ionuţ Pucheanu, la şedinţa de joi a Consiliului Local: "Lista care a fost pusă la dispoziţia întregii comunităţi este la nivelul lunii noiembrie, nu decembrie. Înţeleg că, până la 31 decembrie, mare parte din cei pe care i-aţi văzut pe acea listă şi-au îndeplinit obligaţiile cetăţeneşti. În cadrul unui an, poţi plăti de la 1 ianuarie până la 31 decembrie! E opţiunea dumnealor când plătesc, dacă aşteaptă până la sfârşitul anului! Noi ne-am făcut treaba din punctul meu de vedere, dar, evident, greşeala cred că vine din faptul că colegii de la Taxe şi Impozite au urcat pe site-ul Primăriei o listă din luna noiembrie", a declarat edilul.

La acel moment, pe portalul Primăriei tocmai fusese făcută publică o listă în care apăreau numele altor persoane publice: Nicolae Dobrovici Bacalbaşa, deputat PSD, în dreptul căruia figura somaţia nr. 1365655 / 21.11.2017, şi consilierul local ALDE Radu Cosca, pe numele căruia fusese emisă somaţia nr. 1364995 / 21.11.2017.

Tocmai de aceea, când i-am atras atenţia că pe portalul instituţiei publice pe care o conduce se fac în continuare publice listele unor cetăţeni somaţi acum două luni, primarul a promis că se vor lua măsuri: "Cât de curând vom face ordine şi acolo, pentru că nu e corect să punem persoane care ocupă funcţii mai mult sau mai puţin importante în posturi mai puţin plăcute. Cu siguranţă, vom reveni cu o listă updatată la 31 decembrie".

Şi Ilie Gheţu a plătit!

Discuţii cu privire la articolul publicat de "Viaţa liberă" au avut loc şi în şedinţa Consiliului Local. La începutul întrunirii, Ilie Gheţu, consilier local UNPR ne-a prezentat dovada că şi-a achitat obligaţiile fiscale: chitanţa nr. 3210345752 din 17.11.2017, în condiţiile în care, pe listele făcute publice de Primăria municipiului Galaţi în ianuarie, figura cu somaţia nr. 1351502/ 14.11.2017. Conform documentului fiscal prezentat, politicianul a achitat nu mai puţin de 2.370 de lei (792 de lei - creanţe principale curente şi 1.504,56 lei - creanţe principale restante şi 73,44 de lei - accesorii). Şi ne-a declarat că nu a primit vreo somaţie de la Primărie legată de plata impozitelor şi a taxelor locale.

În cadrul şedinţei, primarul Ionuţ Pucheanu, a fost întrebat de un consilier local dacă există un proiect de implementare a unei platforme on-line de informare a cetăţenilor şi dacă notificările nu ar putea fi transmise on-line.

"Cât timp cetăţeanul nu a declarat pe propria răspundere o adresă de e-mail unde să-i fie trimisă acea înştiinţare de plată, din punct de vedere legal, singura modalitate de notificare acceptată este cea a plicului trimis cu confirmare de primire. Pentru ca noi să fim absolviţi că i-am trimis notificarea, iar cetăţeanul să nu poată spune: "Dom’le, n-am ştiut că trebuie să plătesc, am văzut că nu mi-a trimis nimeni nimic şi am crezut că nu mai am de plată"", a răspuns primarul Ionuţ Pucheanu.

Plafon pentru datornici

Primăria are de gând să schimbe modul în care dă în vileag numele restanţierilor la bugetul local. Pe mesele aleşilor locali urmează să ajungă un proiect de hotărâre potrivit căruia pe site-ul Primăriei ar urma să fie publicate trimestrial listele restanţierilor care au datorii la bugetul local mai mari de 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice, şi, respectiv, 5.000 lei în cazul persoanelor juridice.

"Cred că românul ştie de ruşine sau de bătaie. Cu bătaia nu avem cum, prin urmare măcar cu ruşinea să facem mai mult. Mie mi se pare un demers de transparenţă totală, pentru că e posibil să se regăsească şi nume celebre - cu ghilimelele de rigoare - pe astfel de liste. Cred că ţine de bunul simţ şi de moralitatea fiecăruia, mai ales a acelora care ocupă funcţii mai mult sau mai puţin importante în cadrul administraţiei şi a celorlalte deconcentrate de pe raza municipiului Galaţi! Măcar atât să facă pentru ceilalţi cetăţeni, să-şi plătească impozitele, dacă nu se poate mai mult", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Edilul a explicat şi de ce ne nevoie de plata dărilor la bugetul local: "Pe de o parte, dacă în permanenţă cetăţenii arată cu degetul şi toţi se erijează în buni plătitori de taxe, să vedem cine, cât şi în ce fel îşi achită dările către municipalitate. La urma urmei, din banii pe care îi strângem de la cetăţeni facem, în mare parte, toate investiţiile de pe raza municipiului, dacă proiectele respective nu sunt pe fonduri europene sau din Programul Naţional de Dezvoltare Locală".

Citit 6392 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Ianuarie 2018 11:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.