Statul poate şunta Damen doar dacă schimbă legea

Statul poate şunta Damen doar dacă schimbă legea
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Referindu-se la o eventuală preluare de către stat a capitalului majoritar al şantierului naval de la Mangalia (de a cărui preluare este interesat Grupul Damen - n.r.), Viorel Ştefan, propus vicepremier, a afirmat luni, 29 ianuarie, că este posibil să fie modificată legislaţia care interzice statului român să achiziţioneze acţiuni.

Întrebat, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, dacă noul Guvern îşi menţine intenţia anunţată de fostul premier Mihai Tudose ca statul să preia majoritatea capitalului şantierului naval de la Mangalia, Viorel Ştefan a răspuns: "Statul român are dreptul să îşi exercite dreptul de preempţiune pe de o parte, pe de altă parte există o normă legală, din legea privatizării (...), care interzice statului român să achiziţioneze acţiuni. Va trebui probabil să modificăm şi legislaţia, ca să permitem ca statul să negocieze pe picior de egalitate cu partenerii implicaţi în preluarea acestui proiect. Compania care intenţionează să preia (Grupul Damen - n.r.) a cerut negaţie din partea statului român, se află în tratative cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei".

El a precizat că urmează să fie găsită "formula optimă" în acest caz, deoarece industria construcţiilor navale este "foarte grea". "Noi ne vom strădui să găsim formula optimă, care să asigure, pe de o parte, o poziţie consolidată a statului român în acest proiect, pe de altă parte să asigure şi garanţia bunei funcţionări, pentru că industria construcţiilor navale este o industrie foarte grea, este o industrie unde, dacă nu ai know-how, dacă nu ai experienţă, dacă nu ai portofoliu de comenzi, este foarte greu să faci faţă. Dar, cu siguranţă, rezultatul acestor negocieri ne va conduce la o soluţie care să îmbine cele două deziderate ale noastre", a mai afirmat Viorel Ştefan, la audierile din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului, care au dat aviz favorabil pentru ca acesta să ocupe funcţia de vicepremier fără portofoliu.

Pe 10 ianuarie, fostul premier Mihai Tudose a anunţat că Guvernul încearcă să răscumpere 51 la sută din acţiunile deţinute de Daewoo la şantierul naval Mangalia. Asta după ce afacerea dintre Damen şi Daewoo era ca şi încheiată, iar până atunci Guvernul nu a dat vreun semn că ar fi interesat de această achiziţie. "Am încercat şi se pare că reuşim să răscumpărăm 51 la sută din acţiunile pe care acum le deţine Daewoo la şantierul naval Mangalia. Ei vor să vândă şi am zis să ne exercităm dreptul de preempţiune. (...) Vom avea un şantier naval al statului", declara Tudose, la un post de televiziune.

Citit 8434 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Ianuarie 2018 11:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.