Câţi bani de investiţii va avea Galaţiul

Câţi bani de investiţii va avea Galaţiul
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

De la doar 20,4 milioane de lei, cât fusese prevăzut în varianta supusă dezbaterii publice luna trecută, proiectul bugetului local de dezvoltare a Galaţiului pe 2018 a ajuns, pe masa aleşilor locali, la suma de 49,2 milioane de lei. Creditul de 75 milioane de lei, contractat la CEC Bank, fondurile de 22,6 milioane de lei obţinute din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), dar şi banii europeni pe care municipalitatea i-a obţinut deja sau pe care speră să-i câştige, vor finanţa lucrările de investiţii în acest an.

Bugetul Galaţiului pe 2018 va fi supus aprobării aleşilor locali săptămâna viitoare, pe 15 februarie. Potrivit documentelor care au ajuns ieri pe mesele comisiilor Consiliului Local, „prin proiectul bugetului local al municipiului Galaţi pentru anul 2018 s-au stabilit venituri şi cheltuieli în sumă de 400,1 milioane de lei, din care 350,8 milioane la secţiunea de funcţionare şi 49,2 milioane de lei la secţiunea de dezvoltare”. Conform documentelor, în bugetul din surse proprii şi subvenţie sunt prevăzute, pentru funcţionare, cheltuieli de 213,6 milioane de lei, iar pentru dezvoltare – 5,5 milioane de lei. Pentru finanţarea investiţiilor, Galaţiul mai are la dispoziţie 75 milioane de lei din împrumutul pe care Primăria municipiului l-a contractat la CEC Bank în 2017. Deşi sumele nu arată deloc încurajator, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a dat de înţeles, într-o emisiune tv, că dracul nu e chiar atât de negru: „Bugetul acesta e completat cu banii obţinuţi prin PNDL – adică peste 20 de milioane de lei. Şi dacă mai punem şi investiţiile care urmează a fi făcute cu fonduri de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – şi anume încă 40 de milioane de lei – vedem că ne ducem la o sumă pe care nu cred că a avut-o până acum Galaţiul strict pentru investiţii. Nu mai pun investiţiile din fonduri europene, care, toate, vor demara anul acesta”.

Citit 4443 ori Ultima modificare Luni, 12 Februarie 2018 12:56

16 comentarii

 • postat de Albert
  Marți, 13 Februarie 2018 14:04
  193.171.202.***
  Iuliana, ce este mai grav sau poate ca faptul ca deja au trecut, s-au scurs 2 ani(sau 3) din cei 5 pusi ca si conditie, termen, de Ministerul de Interne atunci cand ni s-a dat terenul pentru a-l face ruta de circulatie, ruta de tranzit prin curtea politiei de frontiera.

  Sa vedem ce proiecte de modernizare a orasului vor incepe anul acesta a le concretiza.
  Fiindca nu numai drumul prin curtea politiei de frontiera s-a promis modernizarii Galatiului.
  Ni s-a promis si Muzeu, ni s-a promis si extinderea centurii orasului, ni s-a promis si prima parcare supraetajata din Galati, ni s-a promis si curatarea cartierelor, ni s-a promis si nod intermodal de descarcare si de transport containere cu marfuri in Port Bazinul Nou din Galati...Sa vedem ce si cate vor incepe a le concretiza anul acesta. Sau promis multe modernizari, pe fonduri europene.
  0
  7
  Raportează
 • postat de galatean normal
  Marți, 13 Februarie 2018 09:42
  5.13.170.***
  banii conteaza, dar daca ii sifoneaza cineva.. nu va ganditi ca primarul, el doar semneaza.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Concetateni!
  Marți, 13 Februarie 2018 07:12
  109.166.134.***
  Cainii latra, caravana trece...si la sfarsit de mandat, sunt si mai bogati!
  0
  9
  Raportează
 • postat de asa primar, asa oras
  Marți, 13 Februarie 2018 04:41
  188.24.240.***
  Cati bani, investiti in centrale de apartament, va avea galatiul...
  0
  4
  Raportează
 • postat de Valeriu
  Luni, 12 Februarie 2018 22:51
  5.13.152.***
  Felicitari doamna Iuliana pentru comentariu,dar primarul,viceprimarii,consilierii sant atat de incuiati de nu realizeaza cat IMPORTANT este drumul de acces prin curtea politiei de frontiera.
  0
  14
  Raportează
 • postat de Miini de sfint
  Luni, 12 Februarie 2018 15:49
  193.230.156.***
  Remarcati pozitia miinilor din fotografie. Palmele perfect intinse, exact ca a ctitorilor de biserici sau a sfintilor din icoane. Asemanarea ar putea sa nu fie chiar intimplatoare.
  Au mai postat si altii, in campania electorala pentru Bucuresti, afise cu toti candidatii tinind miinile precum sfintii. Mizau pe o manipulare subtila, o asociere inconstienta cu icoanele din biserici. Nu le-a folosit la nimic.
  1
  12
  Raportează
 • postat de Maruntis pentru plopi...
  Luni, 12 Februarie 2018 13:53
  193.230.156.***
  Dar de plantat niste plopi printre blocuri, mai ales pe linga cele care cad in Dunare din Tiglina I, a mai ramas ceva maruntis?

  Sau e mai rentabil sa se darime blocurile, motiv pentru "Proiecte"?
  2
  5
  Raportează
 • postat de Terente...de Galati
  Duminică, 11 Februarie 2018 21:21
  89.137.231.***
  Pt@Iancu Jianul, cu dragoste de la Terente ...de Galati: -toate bune si frumoase, pana ai dat cu mucii'n fasole cu referire la sutul dat in dos indianului...Mai nenea haiducu', unde te trezesti? Aloo! Ceausescu a murit demult. Combinatul daca-l vrei, tu si alti visatori de teapa ta, aduceti bre bani de acasa si luati-l voi!
  Aduceti voi minereuri, cocs, feroaliaje, cumparati voi gaz metan, energie electrica si apoi mergeti voi sa vindeti marfa!
  Iar pe noi astia prosti si nerecunoscatori, ce nu intelegem binefacerile vremurilor trecute, angajeaza-ne sa facem nani in tura de noapte pe cazanele scoase din recoacere,da-ne salarii ca'n vest si concedii de 45 de zile lucratoare, samd!
  3
  5
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Duminică, 11 Februarie 2018 12:40
  5.13.249.***
  @Osho ganduri bune, vorbe frumoase! Cand ati vazut pesedeul sau alt partid colorat si atat (nu etnic) facand ceva pentru sutele de mii sau zeci de mii de prosti care I-at fi votat CAND? Astia inventeaza taxe noi, le muta dintr-un punct in altul sa para ca muncesc in timp ce pe la spate taie padurile tarii, vand aurul gratis canadienilor si alte resurse iar banii de la buget dispar ca prin minune in vacante, vile, masinim curve ordinare, si otraslele lor toape care nu stiu sa lege doua vorbe!
  Intai faci infrastructura (2 ani de chinezi sau 5 de romani dati in ei bine cu biciul)
  Aduci investitori si construiesti macar cate frabrici erau, ii dai in sut in fund indianului si iti iei TOATE terenurile combinatului si faci fabric 100% autohtine cu fonduri UE nerambursabile, reamenajezi lacul brates s.a.m.d
  Adica in traducere libera pentru cei ce inca mai cred in mos craciuni NICIODATA!
  Sunt curios de unde vor mai fi taxe daca multi pleaca raman ap. gloale, pensionarii nu vor mai fi, iar tinerii deja s-au stabilit in strainatate! SUNT TARE CURIOS! Isi vand pramatiile toate bunurile castigate illicit? EU NU CRED!
  Astia trebuie rasi de pe fata pamantului ca o ciperca atomica!
  5
  9
  Raportează
 • postat de Iuliana
  Sâmbătă, 10 Februarie 2018 19:32
  37.220.35.***
  Doamna Melinte nu puteti sa va duceti dumneavoastra in audienta la primarie cu un cameraman, reporter si sa-l intrebati pe domnul Pucheanu direct cand naiba vor amenaja ruta de tranzit, drumul prin curtea Politiei de Frontiere? Fiindca timpul se scurge si vom ramane si fara teren, fiindca Pucheanu sta frumusel pe scaunel fara sa se duca frumos pe jos, cu autobuzul, cu taxiul, cu limuzina pana la Ministerul de Interne (la ministra dumnealui, ca doar e colega de partid cu dansul si la oamenii care lucreaza in acel minister si sa transeze problema direct discutand asezati frumos la masa discutiilor, clarificarilor (a cine are dreptate sau nu) cu colega de partid a dumnealui Ministra de la Ministerul de Interne, fiindca prin acel minister cred ca exista niste functionari care habar nu au meserie, dar in schimb baga strambe si creaza probleme ca aceasta. Domnul Pucheanu sa se duca personal si sa-i atraga atentia colegei dansului de partid ca niste subordonati din Ministerul de Interne baga strambe si pun piedici NEVRAND SA ELIBEREZE AVIZUL RESPECTIV, dupa ce tocmai Ministerul de Interne ne-a dat terenul si tot Ministerul de Interne NE-A PUS TERMENE CLARE, PRECISE PANA LA CARE SA REALIZA DRUMUL DE ACCES PRIN CURTEA POLITIEI DE FRONTIERA, FIINDCA ALTFEL PIERDEM TERENUL.

  Nu-l intervievati pe domnul Pucheanu in biroul dansului, in primaria in care dansul sta ascuns si nu mai zice nimic de acel proiect, de acel blocaj, facandu-ne de kko la nivel national ca ne-am impotmolit intr-un aviz, ca nu stim cine ar trebui sa-l dea, femeia de serviciu, sau vreun fermier, vreun doctor, vreun electrician sau poate ca vreun astronaut.

  Domnul Pucheanu sa fie barbat si sa se duca la Bucuresti si sa transeze naibii odata problema asta cu cine ar trebui sa dea aviz, daca trebuie sa dea aviz, ca sa inceapa naibii mai repede modernizarea arterei ce ar trebui sa se faca prin curtea Politiei de Frontiera. Puneti-i niste intrebari domnului Pucheanu de ce tot sta cumintel in scaunel fara sa rezolve acest impas, acest inconveniet, aceasta problema sau ce o fi. O sa ajungem ca oras sa stam un deceniu degeaba sa ne intrebam cine trebuie sa dea aviz sau daca trebuie sa dea aviz ca sa inceapa naibii odata mai repede constructia arterii prin curtea Politiei de Frontiera. Parca am fi niste amatori de cascadorii rasului.

  Domnul Pucheanu nu poate fi tras de manecuta si sa i se spuna sa se duca naibii la Bucuresti si sa discute direct cu cei din Minister pentru a afla cine draq trebuie sa dea aviz(daca trebuie) pentru a incepe naibii odata lucrarile la artera de circulatie prin curtea Politiei de Frontiera, ca incepem sa fim penibili ca oras de stam si ne invartim in jurul cozii.

  Nu credeti ca ar fi un subiect interesant de articol, daca v-ati duce sa-l intrebati pe Pucheanu cine naiba va face primul pas mai repede pentru rezolvarea problemei si pentru inceperea lucrarilor la artera de circulatie prin curtea Politiei de Frontiera? Ca am inteles ca in maxim 5 ani trebuie ca Primaria Galati sa amenajeze artera si cu cele conexe prin curtea Politiei de Frontiera, ca altfel pierde terenul.
  0
  24
  Raportează
 • postat de Domnule Primar ,
  Sâmbătă, 10 Februarie 2018 17:23
  195.181.160.***
  fara suparare , taiem si noi "pamblica" la vreun WC , in mandatul acesta , asa cum a facut primarul acela din Piatra Neamt ?????
  0
  27
  Raportează
 • postat de Flavia
  Sâmbătă, 10 Februarie 2018 12:01
  185.220.101.***
  Vor demara anul acesta pe naiba. Pun pariu ca nici anul acesta nu se va face nimic. Si stiti pe ce ma bazez cand spun asta? Ma bazez pe realitate, pe faptul a ceea ce s-a intamplat cu alte proiecte din Galati, proiecte care si acum asteapta a fi realizate fiind blocate, impotmolite de incompetenta, de prostia sau de ticalosia unora. Din cauza unui rahat de aviz (despre care unii ne spun ca nu ne trebuie, numai noi galatenii spunem ca ne trebuie).
  Ma bazez pe exemplul altui proiect, "PROIECT care urmărește realizarea unui drum care va străbate cartierul Micro 21 si care s-a pierdut printre speranțele șoferilor și declarațiile optimiste ale autorităților. Deși PRIMARIA A ATRIBUIT LUCRARILE DE PROIECTARE SI EXECUTIE ale arterei rutiere IN URMA CU DOI ANI, prin curtea fostului sediul al Poliției de Frontieră nu mișună nici un utilaj. Potrivit reprezentanților municipalității, de vină este un aviz de la Ministerul de Interne, care se încăpățânează să vină. Cei de la București au varianta lor: într-o hârtie oficială trimisă anul trecut jurnaliștilor gălățeni, ei susțin că nu trebuie să elibereze nici o autorizație. Pe cine să credem?" Comenta/relata un domn Mihai Petrescu pe un site. Si bine spunea, bine se intreba. Acelasi lucru intrebam si noi: pe cine sa mai credem?
  0
  34
  Raportează
 • postat de Lavinia
  Sâmbătă, 10 Februarie 2018 10:38
  185.220.101.***
  „Pucheanu: Nu mai pun investiţiile din fonduri europene, care, TOATE, VOR DEMARA ANUL ACESTA”.


  Deci domnul Pucheanu vrea sa spuna ca ANUL ACESTA (2018) va incepe constructia podului cu hobane (extinderea centurii), dar si constructia noului Muzeu de Arta Vizuala din Parcul Rizer, dar si constructia primei parcari multietajate din Mazepa?

  Ei nu au facut mare lucru pana acum pentru a ne curata cartierele de cosmelii, dughene imputite si mizeria cocalarilor, dar vrea sa ne spuna ca VOR INCEPE ANUL ACESTA CELE 2 PROIECTE MAJORE PENTRU GALATI, cand defapt stim cu totii cata birocratie exista si stim cu totii cat de greu merg licitatiile fiindca asa le-au facut ei ca sa mearga greu, ca apoi pe deasupra sa mai poata fi contestate si de oricine si pe orice motiv aiuritor intarziind astfe golaneste, marlaneste concretizarea investitiilor pentru Galati?
  0
  26
  Raportează
 • postat de Ion
  Sâmbătă, 10 Februarie 2018 10:30
  79.116.110.***
  Cum oare primarul Pucheanu are retributia in valoare de 13050 lei, conform " http://www.primariagalati.ro/portal/index.php " si un sofer este retribuit cu 3037 lei, iar presedintele tarii Klaus Iohannis , are din luna ianuarie a anului 2018, o indemnizație netă de 13338 de lei.
  Daca ar mai reduce din salarii le-ar mai ramane mai multi bani bentru binele urbei, ca doar din impozitele galatenilor sunt retribuiti.
  Daca un sofer este retribuit cu 3037 lei, un profesor cu peste 20 de ani vechime de pe urma caruia se vede ceva, oare cu cat ??????
  0
  40
  Raportează
 • postat de Tureltan
  Sâmbătă, 10 Februarie 2018 07:32
  78.96.80.***
  Nu poti sa nu fii contrariat de prapastia dintre consum si dezvoltare, chiar daca avem in vedere cheltuieli ptr scoli, gradinite, asistenta social, spitale, f. putine cred , care primesc bani de la Primarie. De 7 ori mai mare sunt cheltuielile ptr. functionare decat cele ptr dezvoltare. Aceasta politica trebuie schimbata imediat , avand in vedere necesitatile orasului si ale tuturor cetatenilor si nu numai ale privilegiatilor. Toata omenirea din oras cere dezvoltare care creeaza locuri de munca, care asigura viitorul copiilor si tinerilor, care poate bloca involutia orasului, materializata in exodul tinerilor, nefolosirea fondului civic, blocuri ale scolilor, ale fostelor unitati comerciale zac nefolosite, instalatii in paragina si acum colectoarele si statiile de incalzire Toate acestea sunt dovezi ale ruinii si decaderii orasului.
  0
  23
  Raportează
 • postat de Osho
  Sâmbătă, 10 Februarie 2018 03:53
  89.137.137.***
  Investitii intr-un oras mort, trist si fara viata?! Nu vedeti ce fel arata galatenii cand mergeti pe strada? Tristi, saraci, chinuiti, cu probleme, nedreptatiti, umiliti, batjocoriti.
  Ca sa aduci bani in orasul asta bagi bani in ceva care atrage alti bani si asa orasul devine prosper si oamenii mai fericiti.
  Atrageti investitori, producatori, faceti obiective turistice sa vina din toata tara oameni aici , conectati orasul la o sosea de viteza , faceti pod ca sa ajunga lumea la mare rapid , aeroport precum cel din Iasi , faceti un Aqualand , o sala de atletism , terenuri de tenis de camp acoperite , bazin olimpic ( Brailenii au facut) , faceti festivaluri, carnavaluri sa atrageti turisti, faceti curse cu vaporasul , amenajati o plaja ceva , faceti un Aventura Park , tiroliana, centru de echitatie , festivaluri de muzica precum cel din Cluj , festivaluri de film , teatru, faceti si voi o discoteca cu muzica adevarata cum e in toate tarile civilizate sa aiba omul unde dansa si nu cluburile astea pline de bubuiala , proxeneti si parasute , faceti un festival international de muzica usoara pre cum cel de la Braila - George Grigoriu , faceti targuri gastronomice, expozitii, lasati artistii sa expuna in parcuri operele, faceti targuri de obiecte facute de mana, faceti concursuri pt copii, cros , organizati drumetii in natura, picnic, faceti centru de parasutism , faceti poligon pt tir unde sa aiba acces toata lumea , lasati salile de sport si pt public sa joace fotbal, organizati competitii , incurajati investitorii..facetiparteneriate...facilitati..organizati...coordonati...va duce capul sau voi doar stiti de taxe si impozite? Vreti sa vin eu la primarie sa va arat cati bani atrag pentru oras si cum dezvolt orasul?!
  1
  37
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.