FINANȚAREA cluburilor sportive, motiv de dispută în CJ Galați. Autorităţile judeţene vor să susţină sportul, dar nu oricum

FINANȚAREA cluburilor sportive, motiv de dispută în CJ Galați. Autorităţile judeţene vor să susţină sportul, dar nu oricum
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cluburile sportive ar putea fi finanţate, începând din vară, şi de Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi. Instituţia intenţionează să pună la punct, în perioada următoare, un regulament care să stabilească pe ce criterii vor fi direcţionaţi banii către sport şi ce entităţi vor beneficia de finanţare.

S-au încins spiritele la CJ Galaţi, în ultima şedinţă a aleşilor judeţeni, în care a fost aprobat bugetul Consiliului pentru anul 2018. Mărul discordiei l-a constituit finanţarea, în premieră, a cluburilor şi asociaţiilor sportive de către instituţie. Consilierul judeţean Dorin Butunoiu a cerut, printr-un amendament la proiectul de buget al CJ, să fie prevăzut un subcapitol pentru sport şi să-i fie alocată suma de un milion de lei, pentru început. Numai că alesul nu a respectat regulamentul Consiliului Judeţean şi a depus amendamentul cu doar o oră înainte de şedinţă, fapt ce a generat o întreagă polemică între preşedintele CJ, Costel Fotea, şi consilier, care a insistat să-i fie dezbătută solicitarea. „Ştiu, aşa este. Am venit cu amendamentul puţin mai târziu. Totuşi, am fost la uşa secretarului Consiliului şi uşa era închisă. Probabil este în concediu. Am coborât...”, a încercat consilierul să-şi justifice demersul tardiv. „Domnule Butunoiu, este jignitor să aduceţi acuze, în afară de faptul că sunt nefondate... Acest buget a stat în dezbatere publică peste 20 de zile (...) Haideţi să nu venim acum cu chestii de-astea populiste. Respectăm legea şi mergem mai departe. Dacă dumneavoastră credeţi că din şedinţele Consiliului Judeţean veţi face circotecă, vă înşelaţi. Nu mai veniţi cu prostii din-astea stil Butunoiu”, a replicat preşedintele CJ, vizibil iritat.

Criterii pentru finanţarea sportului

Costel Fotea a explicat, după şedinţă, că CJ nu va finanţa entităţile sportive până nu va pune la punct un regulament clar privind criteriile de finanţare şi modul de repartizare a banilor. „Sunt unul dintre oamenii care îşi doresc foarte mult să finanţeze sportul gălăţean. Dar nu pot, aşa cum unii dintre colegii mei mi-au propus, să aloc o sumă fără să avem un regulament clar, să ştim ce finanţăm. Nu poţi să finanţezi doar fotbal, doar handbal, doar hochei. Primăria alocă doar pentru municipiu. Noi suntem Consiliu Judeţean. Cei de la Piscu, de exemplu, au obţinut performanţe în domeniul haltere. La Târgu Bujor, pe lupte au obţinut foarte multe medalii. La Pechea, pe box. Nu putem să lăsăm judeţul pentru că un consilier vrea bani pe sport doar pentru fotbal pentru că are slăbiciunea fotbalului. Avem timp până în iulie, când vom face rectificarea bugetară, să punem la punct un regulament (...) Nu am făcut nicio strategie la nivel de judeţ pe sport pentru că nu a venit nimeni cu o propunere concretă. Toată lumea zice "vreau bani". Sunt de acord, dar banii aceia se dau pe nişte criterii. Poate îi premiem pe cei cu rezultate, poate e nevoie să dăm bani către anumite sporturi deficitare. Nu am un astfel de raport venit din partea cuiva. Eu, la ora actuală, nu ştiu câte cluburi de handbal sunt, câte cluburi de fotbal sunt, nu ştiu ce înseamnă hochei. Ca titlu informativ, ştiu. Dar aici punem pe hârtie nişte cifre care, ulterior, vor fi verificate de nişte instituţii. Nu vreau să creadă cineva că eu sunt ăla obtuz şi nu vreau să dau bani la sport. Dimpotrivă! Dar vreau să fie totul legal şi să avem nişte criterii, căci atunci când sunt criterii clare, nu creezi fricţiuni sau animozitate între două sporturi sau între Consiliul Judeţean şi sportivi", a declarat preşedintele CJ.

Pentru finanţarea sportului au pledat şi consilierul judeţean Ecaterina Şerban, şi vicepreşedintele CJ Florinel-Petru Gasparotti.

Citit 4597 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Februarie 2018 12:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.