Scara mâţei, pe stâlpii de iluminat. Mai scăpăm de bezna de pe străzile oraşului?
Foto: Marius Negri

Scara mâţei, pe stâlpii de iluminat. Mai scăpăm de bezna de pe străzile oraşului?
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Nemulţumirile gălăţenilor legate de lipsa iluminatului public în diferite zone ale oraşului au dat în clocot, la recenta şedinţă a Consiliului Local.

"Pe Aleea Comerţului din Micro 38 aşteptăm de câteva luni să se facă lumină. Am sunat şi la Primărie, şi la firma care se ocupă de întreţinerea iluminatului, şi degeaba!", ne-a sesizat, revoltat, ieri, un locatar al cartierului. În faţa Patinoarului, un stâlp de iluminat zace prăbuşit de mai bine de zece zile, smuls în timpul Codului portocaliu de vânt puternic, dar nimeni nu şi-a făcut milă de el să-l ridice. Cu toate că sesizările cetăţenilor nu au lipsit!

La recenta şedinţă a Consiliului Local, problemele legate de bezna care domneşte încă pe zone întinse ale oraşului, deşi de aproape două luni firma Suntech Service se ocupă de întreţinerea şi mentenanţa sistemului public de iluminat, au fost puse din nou pe tapet.

Primarul Ionuţ Pucheanu a admis că sesizările cetăţenilor şi ale consilierilor sunt reale, dar a încercat să explice de ce sistemul de iluminat nu funcţionează la parametri normali: "Societatea care a câştigat licitaţia acţionează în limitele capacităţilor pe care le are. Trei sau patru echipe sunt pe teren, din ce ştim noi. Trebuie să înţelegem că vin cu un ecart de câteva luni, în care nu a mai acţionat absolut nimeni pe domeniul public, cu o groază de alte probleme de dinainte de a rămâne fără prestator. A fost un număr consistent de intervenţii punctuale. E un sistem bătrân, care cedează", a declarat edilul.

Consiliera locală independentă Simona Vreme a atras atenţia asupra trecerii de pietoni din dreptul Grădinii Botanice, aflată în beznă: "Nu doresc să se ajungă la accidente pentru a ne da seama că ar fi fost vital să fi intervenit cu prioritate acolo, faţă de multe alte zone".

Ionuţ Pucheanu a replicat că sunt probleme pe zona de urcare către Turnul de Televiziune, că a sesizat situaţia şi că vor interveni direct echipele Electrica.

Încă opt luni de provizorat

După cum v-am informat, contractul cu SC Suntech Service SRL are o durată de doar şase luni, din care două s-au scurs deja, motiv pentru care Primăria a lansat o nouă licitaţie pentru mentenanţa iluminatului în următoarele opt luni. Municipalitatea speră ca, în acest interval, să poată finaliza o licitaţie pentru un proiect amplu de modernizare şi întreţinerea iluminatului public în următorii şapte ani. "Cele opt luni vor fi tot o formulă provizorie de delegare acestei activităţi, urmând ca după această perioadă să putem avea o delegare pentru următorii ani, cu o logică cap-coadă! Să ştim şi noi cu cine sau pe cine strângem de gât şi anul acesta, şi la anul, şi peste doi ani, şi tot aşa, pentru a avea o oarecare prognoză asupra intervenţiilor şi a îmbunătăţirii sistemului", a explicat primarul.

Aberaţiile ANAP

Consilierul local PNL Onuţ Atanasiu a subliniat că ar fi oportun ca viitoarea firmă care se va ocupa de întreţinerea iluminatului să aibă mai multe echipe de intervenţie. Primarul însă i-a spus că orice condiţii ar cere municipalitatea în caietele de sarcini ale licitaţiilor, sunt respinse de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP): "Ar fi ideal să spunem de la bun început că avem nevoie de o societate care să poată asigura minim zece echipe, dar din păcate nu poate fi vorba de aşa ceva! De obicei, ni se întorc caietele de sarcini pe principiul: "dar de ce vrei dom’le şase echipe, că e limitativ! Lasă-l şi pe acela care are două să vină". Din păcate, aşa se pune problema, cam tot ce ţine de un număr strict este considerat limitativ. Nu faci decât să pierzi şi mai mult timp: trimite caietul, modifică-l, nu se acceptă, mai modifică-l o dată şi tot aşa", a explicat primarul.

Şi lista aberaţiilor ANAP e mai lungă! "Dacă e să fiu foarte sincer, am fost întrebaţi de ce ne trebuie ingineri cu specializare pe electric, pentru că aşa cerusem, ca societatea să aibă şi ingineri de specialitate. Şi întrebările pe care le-am primit de la ANAP au fost: "dar pentru ce aveţi voi nevoie de ingineri electricieni? Şi de ce aveţi nevoie de PRB-ul cu care să se urce". Am zis atunci că scara mâţei e în regulă, că or mai fi tinerei printre noi care încă pot să o execute! Şi atunci cred că fiecare dintre noi ar trebui să punem mână de la mână şi să ne apucăm de treabă", a declarat, sarcastic, primarul.

Citit 4648 ori Ultima modificare Joi, 01 Februarie 2018 15:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.