Scara mâţei, pe stâlpii de iluminat. Mai scăpăm de bezna de pe străzile oraşului?

Scara mâţei, pe stâlpii de iluminat. Mai scăpăm de bezna de pe străzile oraşului?

Marius Negri
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
9 comentarii

Nemulţumirile gălăţenilor legate de lipsa iluminatului public în diferite zone ale oraşului au dat în clocot, la recenta şedinţă a Consiliului Local.
"Pe Aleea Comerţului din Micro 38 aşteptăm de câteva luni să se facă lumină. Am sunat şi la Primărie, şi la firma care se ocupă de întreţinerea iluminatului, şi degeaba!", ne-a sesizat, revoltat, ieri, un locatar al cartierului. În faţa Patinoarului, un stâlp de iluminat zace prăbuşit de mai bine de zece zile, smuls în timpul Codului portocaliu de vânt puternic, dar nimeni nu şi-a făcut milă de el să-l ridice. Cu toate că sesizările cetăţenilor nu au lipsit!
La recenta şedinţă a Consiliului Local, problemele legate de bezna care domneşte încă pe zone întinse ale oraşului, deşi de aproape două luni firma Suntech Service se ocupă de întreţinerea şi mentenanţa sistemului public de iluminat, au fost puse din nou pe tapet.
Primarul Ionuţ Pucheanu a admis că sesizările cetăţenilor şi ale consilierilor sunt reale, dar a încercat să explice de ce sistemul de iluminat nu funcţionează la parametri normali: "Societatea care a câştigat licitaţia acţionează în limitele capacităţilor pe care le are. Trei sau patru echipe sunt pe teren, din ce ştim noi. Trebuie să înţelegem că vin cu un ecart de câteva luni, în care nu a mai acţionat absolut nimeni pe domeniul public, cu o groază de alte probleme de dinainte de a rămâne fără prestator. A fost un număr consistent de intervenţii punctuale. E un sistem bătrân, care cedează", a declarat edilul.
Consiliera locală independentă Simona Vreme a atras atenţia asupra trecerii de pietoni din dreptul Grădinii Botanice, aflată în beznă: "Nu doresc să se ajungă la accidente pentru a ne da seama că ar fi fost vital să fi intervenit cu prioritate acolo, faţă de multe alte zone".
Ionuţ Pucheanu a replicat că sunt probleme pe zona de urcare către Turnul de Televiziune, că a sesizat situaţia şi că vor interveni direct echipele Electrica.

Încă opt luni de provizorat

După cum v-am informat, contractul cu SC Suntech Service SRL are o durată de doar şase luni, din care două s-au scurs deja, motiv pentru care Primăria a lansat o nouă licitaţie pentru mentenanţa iluminatului în următoarele opt luni. Municipalitatea speră ca, în acest interval, să poată finaliza o licitaţie pentru un proiect amplu de modernizare şi întreţinerea iluminatului public în următorii şapte ani. "Cele opt luni vor fi tot o formulă provizorie de delegare acestei activităţi, urmând ca după această perioadă să putem avea o delegare pentru următorii ani, cu o logică cap-coadă! Să ştim şi noi cu cine sau pe cine strângem de gât şi anul acesta, şi la anul, şi peste doi ani, şi tot aşa, pentru a avea o oarecare prognoză asupra intervenţiilor şi a îmbunătăţirii sistemului", a explicat primarul.

Aberaţiile ANAP

Consilierul local PNL Onuţ Atanasiu a subliniat că ar fi oportun ca viitoarea firmă care se va ocupa de întreţinerea iluminatului să aibă mai multe echipe de intervenţie. Primarul însă i-a spus că orice condiţii ar cere municipalitatea în caietele de sarcini ale licitaţiilor, sunt respinse de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP): "Ar fi ideal să spunem de la bun început că avem nevoie de o societate care să poată asigura minim zece echipe, dar din păcate nu poate fi vorba de aşa ceva! De obicei, ni se întorc caietele de sarcini pe principiul: "dar de ce vrei dom’le şase echipe, că e limitativ! Lasă-l şi pe acela care are două să vină". Din păcate, aşa se pune problema, cam tot ce ţine de un număr strict este considerat limitativ. Nu faci decât să pierzi şi mai mult timp: trimite caietul, modifică-l, nu se acceptă, mai modifică-l o dată şi tot aşa", a explicat primarul.
Şi lista aberaţiilor ANAP e mai lungă! "Dacă e să fiu foarte sincer, am fost întrebaţi de ce ne trebuie ingineri cu specializare pe electric, pentru că aşa cerusem, ca societatea să aibă şi ingineri de specialitate. Şi întrebările pe care le-am primit de la ANAP au fost: "dar pentru ce aveţi voi nevoie de ingineri electricieni? Şi de ce aveţi nevoie de PRB-ul cu care să se urce". Am zis atunci că scara mâţei e în regulă, că or mai fi tinerei printre noi care încă pot să o execute! Şi atunci cred că fiecare dintre noi ar trebui să punem mână de la mână şi să ne apucăm de treabă", a declarat, sarcastic, primarul.

Citit 3675 ori Ultima modificare Joi, 01 Februarie 2018 15:45

9 comentarii

 • postat de Gicu Tudose Vineri, 09 Februarie 2018 16:03 5.13.210.*** Link la comentariu
  0
  0

  Stalpul din poza este de la Patiboar. E asa de vreo saptamana.

  Raportează
 • postat de Societate comerciala Miercuri, 31 Ianuarie 2018 13:54 89.137.225.*** Link la comentariu
  4
  10

  Faceti domnule , o societate comerciala , care sa raspunda de primarie , puneti un conducator priceput acolo ( nu lichele de partid ) si care sa raspunda in fata consiliului local. De intretinerea iluminatului public , este nevoie permanent , fie vara fie iarna, noapte sau zi. O firma care sa cunoasca tot Galatiul si toate problemele lui.
  Mai lasati prostiile astea cu licitatii si fel de fel de firme de kkt.
  In Bucuresti cum s-a putut infiinta firme , care sa apartina de primarie ?

  Raportează
 • postat de corneliu Miercuri, 31 Ianuarie 2018 13:00 90.95.120.*** Link la comentariu
  1
  17

  Daca tot ne pregatim sa parasim UE atunci sa o facem pe intuneric.

  Raportează
 • postat de Tirpitz Miercuri, 31 Ianuarie 2018 08:44 86.120.246.*** Link la comentariu
  3
  19

  Fara iluminat pe strazi si fara apa, calda, rece, nici nu mai conteaza, vor ramine galatenii ca intr-un cuib de cuci, toate astea din cauza incompetentei dar si a politizarii excesive.

  Raportează
 • postat de Sterea Miercuri, 31 Ianuarie 2018 08:22 91.208.234.*** Link la comentariu
  0
  26

  Eu n-am vazut nicio autospeciala care sa umble la stalpii de iluminat in oras. Si circul destul de mult prin oras.
  Cand erau cei de la Luxten tot timpul ii vedeai prin oras. Si cat de cat era lumina.
  Acum cica de doua luni avem firma de intretinere iluminat public. Unde este si cand lucreaza? Schimba becurile din birou? Apasa pe buton si inlocuieste becul?
  Bataie de joc si multe multe minciuni.
  Avand in vedere ca iluminatul stradal functioneaza cred la jumatate din capacitate, n-ar fi rau sa ne spuna primaria si daca s-a injumatatit factura la curent electric, ca daca becul nu arde nici nu consuma.
  Sau oare asta e si ideea, sa de plateasca mai putin??

  Raportează
 • postat de Mariana Miercuri, 31 Ianuarie 2018 08:00 213.233.85.*** Link la comentariu
  4
  35

  Oare toate organismele de acreditare și procedurile sunt proaste și numai Luceafărul de la Galati MARIA sa PUCHEANU ESTE CEL MAI DESTEPT ????? Pana acum cum s-a putut 27 de ani (1990 - 2016 ) ????? Hai sa fim seriosi. Caietele de sarcini sunt intocmite in asa fel pentru a castiga cel care trebuie. Asa este peste tot, de asta tara merge cum merge, este cum este. Ori cine ar veni la putere, tot dintre ai lor sunt si vorba aia "O mână spăla pe alta și amândouă spala fata", sau "Azi sunt eu la putere și te ajut pe tine și mâine esti tu la putere și mă ajuți pe mine". Toate hotararile de consiliu local au in primul rand ca initiator pe LUCEAFARUL DE LA GALAȚI prea fericitul PUCHEANU si din cand in cand pe viceprimari. Concluzia care se poate trage este ca LACHEII de consilieri sunt inscaunati pe post de marionete, cum primesc comanda ridica mână ?????? Unde esti tu ȚEPEȘ DOAMNE ???????

  Raportează
 • postat de IC Miercuri, 31 Ianuarie 2018 07:33 100.117.71.*** Link la comentariu
  3
  7

  Где локальная атонимия?In rusa ... fiindca este in curs de instalare partidul unic ...taman ca in anii '50... Ce treaba are ANAP-ul cu o banala licitatie de iluminat stradal? Exista legi care trebuiesc respectate ,daca nu fa legi clare , lasa administratia locala sa-si faca treba ,lasa Camera de Conturi sa verifice ( si DNA-ul daca-i cazul ,sper ca nu..) si mai subtiata cloaca de birocrati din Bucuresti ( obsevati ca nu am scris -capitala ,din cauza ca Bucurestiul este din ce in ce mai putin capitala intregii tari ,exceptie Teleormanul ,Craiova .... in general sudul ...)

  Raportează
 • postat de Nae Vanpiru Miercuri, 31 Ianuarie 2018 07:10 82.137.11.*** Link la comentariu
  3
  7

  Mie imi place cu lumina mai putina!

  Raportează
 • postat de Roxana Miercuri, 31 Ianuarie 2018 05:02 86.124.202.*** Link la comentariu
  0
  13

  Sa-ti dau un pont dom Primar:
  Imparte Galatiul in mai multe zone si fa atribuire directa fara licitatie.
  VREM LUMINA!!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.