Centura Galaţiului va primi finanţare europeană. Proiectul a obținut cel mai mare punctaj

Centura Galaţiului va primi finanţare europeană. Proiectul a obținut cel mai mare punctaj
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Extinderea şi modernizarea drumului de centură al oraşului, cel mai amplu proiect de infrastructură al Galaţiului din ultimele decenii, pentru care Consiliul Judeţean (CJ) şi Consiliul Local (CL) şi-au dat mâna, a obţinut cel mai mare punctaj dintre toate proiectele de drumuri ale autorităţilor judeţene.

Anunţul a fost făcut, ieri, de către preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, la finele şedinţei extraordinare a aleşilor judeţeni, care au mai acordat un vot favorabil acestei investiţii. "Centura Galaţiului este o prioritate. La sfârşitul lunii ianuarie, a intrat în verificări. Îmbucurător este faptul că am primit al doilea rând de clarificări, ceea ce ne îndreptăţeşte să credem că suntem pe drumul cel drept. Centura are peste 80 de puncte, este eligibilă. Trebuie 50 de puncte ca proiectul să fie declarat eligibil. În momentul de faţă, nu avem niciun drum judeţean depus pe SUERD (Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării - n.r.) care să aibă un punctaj atât de mare", a precizat şeful CJ.
Costel Fotea estimează că, cel târziu în vară, autorităţile judeţene vor primi undă verde pentru implementarea acestui proiect cu bani europeni. "Cred că până la sfârşitul lunii iunie-iulie, vom primi răspunsul final. Mi-am luat marjă de siguranţă, dar sper ca răspunsul să vină mult mai devreme", a afirmat reprezentantul CJ.
În ceea ce priveşte exproprierile pe care autorităţile le vor face pentru extinderea şi modernizarea Drumului de Centură, preşedintele Consiliului Judeţean a reiterat că "nu vom intra la exproprieri până nu vom avea contractul semnat. Acele gospodării, imobile - unii dintre cei expropriaţi vor fi societăţi comerciale, care îşi desfăşoară activitatea economică acolo - au fost evaluaţi şi vor fi evaluaţi de către o firmă specializată în exproprieri. Evaluarea este făcută de către un expert autorizat, conform legii. Nu o face Consiliul Judeţean. 10 la sută din cheltuielile eligibile pot fi acordate pentru despăgubiri, adică, până în trei milioane de euro", a declarat Fotea.
Reamintim că extinderea şi modernizarea Drumului de Centură se ridică la 40 de milioane de euro, dintre care 30 de milioane reprezintă cheltuieli eligibile (sunt asigurate din fonduri europene), iar restul cheltuielilor vor fi suportate de către Consiliul Judeţean şi Consiliul Local.
Amintim că pe lista exproprierilor se numără nu mai puţin de 55 de poziţii. Dintre acestea, 19 se referă la construcţii şi terenuri, la pachet, iar restul - la suprafeţe de teren de diferite dimensiuni. Patru dintre acestea vizează societăţi comerciale, iar 15 - anexe şi case (cele mai multe fiind anexe, conform reprezentanţilor CJ). Potrivit evaluărilor autorităţilor, suprafaţa ce urmează a fi expropriată pentru extinderea şi modernizarea Drumului de Centură este de 13.044 de metri pătraţi. Reprezentanţii instituţiei estimează că valoarea exproprierilor va fi cuprinsă între 6,5 şi 7 milioane de lei.

Citit 17129 ori Ultima modificare Vineri, 13 Aprilie 2018 00:50

9 comentarii

 • postat de Rudibravo1951
  Joi, 15 Martie 2018 18:52
  82.137.14.***
  Doamna ziarista va rugam sa revniti de un de avem acest puctaj de la UE de laTulucesti Teleorman Bucuresti O sa vedeti ca este pacaleala de. 1 Aprilie
  3
  5
  Raportează
 • postat de bau.
  Joi, 15 Martie 2018 18:35
  79.115.222.***
  Proiectati-o mai spre tunel ca pe partea blocurilor sa faceti parcari.Zic si eu ca sa ma aflu intreaba.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Zola
  Joi, 15 Martie 2018 17:08
  5.13.198.***
  Bravo dle Costel Fotea! Se vede ca stii ce ai de facut! Felicitari! Toti politicienii acestui oras care s-au perindat pana in prezent nu au avut decat promisiuni si absolut nici o realizare. Mult succes. Sa stiti ca orasul Galati asteapta astfel de proiecte si va tine pumnii pentru multe reusite. Numai bine!
  8
  6
  Raportează
 • postat de Rudibravo1951
  Joi, 15 Martie 2018 13:14
  82.137.14.***
  Daca vin euroii in luna. Iunie de Craciun cand e porcul cel mai bun vom turna prima sarja de asfalt Dar nu este mai normal ca de mormanul asta de vreo. 50000000 de meloane sa se imparta la populime dupa nevoi si necesitati Unii zic sa mergem in Dubai Daca nu sunt. locuri de cazare ne sacrficam si vor pleca alesii locali Ii trimitem pe ei ca sa duca viata ca n. Rai unde pot da si de Dracu daca fac. lucruri bune ca pe la noi
  3
  6
  Raportează
 • postat de G-Man
  Joi, 15 Martie 2018 09:24
  5.2.209.***
  Bravo! Super!
  Acum sa speram ca dupa asta se va construi totusi si o centura adevarata a Galatiului, una care sa ocoleasca orasul nu care sa imbarlige circulatie si asa din ce in ce mai aglomerata.
  5
  15
  Raportează
 • postat de rocky
  Joi, 15 Martie 2018 08:34
  193.230.156.***
  O veste buna. Deci prin toamna, cu putin noroc, se apuca de treaba (asta presupunand ca demersurile de proiectare vor fi facute din primavara). Am auzit din surse neoficiale ca va avea portiuni unde va fi suspendata centura ? Asa e ?
  5
  9
  Raportează
 • postat de Vasile
  Joi, 15 Martie 2018 07:04
  93.122.248.***
  Poate se va face ceva si pentru centura orasului Beresti (asfaltarea drumului pe langa Statia CFR Beresti Tunel si extinderea cu foarte foarte putine exproprieri) , ce ziceti domnule Costel Fotea presedinte al Consiliului Judetean Galati si presedinte PSD pe judet puteti vorbi cu domnul primar al orasului Beresti ca este primar PSD si poate prinde un proiect cu fonduri europene .
  4
  10
  Raportează
 • postat de x
  Joi, 15 Martie 2018 02:32
  24.18.127.***
  După lupte seculare ... că când Guvernu' trebuia să aprobe, când Consiliul Județean ...
  PS. A propos de "lupte seculare", cu aceleași "necunoscute" câcâite: străpungerea giratoriul dinspre Brăila spre Turnul de televiziune prin curtea Inspectoratului de frontieră ... ce mai face ???
  4
  20
  Raportează
 • postat de AB
  Joi, 15 Martie 2018 02:04
  188.24.194.***
  Hmmm!!!... Va include si piste pentru biciclete? Zic si eu asa, sa ma alflu in treaba!
  6
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.