Ţicău susţine interesele Dunării

Ţicău susţine interesele Dunării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După un an de promovare,  „Intergrupul pentru Dunăre” se întruneşte pentru prima dată * Strategiile dunărene să fie bugetate de UE până în 2020, propune Adriana Ţicău

Europarlamentara Adriana Ţicău, vicepreşedinta Comisiei de transport şi turism a Parlamentului European (PE), a anunţat în plenul PE reunit la Bruxelles că prima reuniune a Intergrupului pentru Dunăre se va desfăşura pe 20 octombrie, la Strasbourg.

Un scurt istoric al iniţiativei: cu ocazia unei vizite a Comisiei desfăşurate între 29 septembrie şi 2 octombrie anul trecut în Austria, Ungaria şi România, la iniţiativa europarlamentarei gălăţene, Comisia a propus înfiinţarea unui Intergrup pentru Dunăre, pentru ca fluviul să aibă o mai mare prioritate  în politicile comunitare.

La 1 decembrie 2008, din iniţiativa Adrianei Ţicău, în PE a avut loc întâlnirea de constituire a grupului „Prietenii Dunării - Dunărea fluviu european”, primul pas spre constituirea Intergrupului.

La această reuniune au participat parlamentari europeni din mai multe grupuri politice din PE, care activează în diferite Comisii ale legislativului european.

„Potenţialul Dunării este departe de a fi exploatat şi de aceea consider că este nevoie de o strategie integrată privind bazinul dunărean, care să fie inclusă în bugetul aferent perioadei financiare 2014-2020 şi care să vizeze dezvoltarea economică, transportul, energia şi protecţia mediului”, declară acum europarlamentara gălăţeană.

„Acest fluviu a jucat un rol important în construcţia europeană prin constituirea în 1856 a uneia dintre primele instituţii cu vocaţie europeană - Comisia Europeană a Dunării - cu sediul la Galaţi şi care avea ca obiectiv asigurarea liberei navigaţii pe Dunăre”.

„Ar trebui să afirmăm mai des rolul pe care Dunărea şi România l-au jucat în construcţia europeană”, declară  Adriana Ţicău.

Dânsa a organizat în Parlamentul European, la începutul lunii aprilie a acestui an, expoziţia cu tema „Dunărea - Fluviul European”, în care au fost expuse fotografii din toate statele membre UE riverane Dunării: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi România.

Citit 609 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.