Mai devreme decât era prevăzut în contract, gălăţenii din sistemul centralizat au rămas fără apă caldă şi căldură

Mai devreme decât era prevăzut în contract, gălăţenii din sistemul centralizat au rămas fără apă caldă şi căldură
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de încălzire au rămas, începând de vineri, fără apă caldă la robinet şi cu caloriferele reci. Electrocentrale a decis să oprească livrarea agentului termic mai devreme decât era prevăzut în contract (31 martie), din cauză că municipalitatea nu a achitat în avans contravaloarea energiei termice aferentă lunii martie.

"Deoarece până la data de 29 martie, ora 24.00, s-a livrat 98 la sută din energia termică comandată de Calorgal pe luna martie, coroborat cu încasarea în procent de doar 30 la sută a contravalorii energiei termice livrate, am sistat livrarea de agent termic către municipiul Galaţi", a anunţat, ieri, directorul general al Electrocentrale, Lucian Bălţătescu. Managerul a motivat că, din cauza nerespectării clauzei contractuale - plata în avans - pe care a notificat-o în repetate rânduri către Calorgal şi municipalitate, s-a decis, în prima fază, reducerea parametrilor agentului termic, pentru ca populaţia, şcolile şi celelalte instituţii racordate la sistemul centralizat să nu aibă de suferit.

"Conform contractului, noi aveam toate drepturile să oprim atunci, dar ne-am gândit la populaţie, la şcoli. Am făcut eforturi foarte mari ca să susţinem termoficarea cu agregatele energetice. Ne arătăm, în continuare, disponibilitatea pentru găsirea unor soluţii de colaborare. Trebuie avut în vedere scăderea numărului de consumatori. Mai mult, posibilitatea tehnică de a mai regla funcţionarea este din ce în ce mai dificilă pentru noi. Rugăm factorii de decizie ai municipalităţii şi distribuitorului local să analizeze responsabil aceste lucruri", a declarat Bălţătescu.

Acesta a precizat că Electrocentrale se află în curs de elaborare a unei strategii pentru prepararea apei calde, pe timpul verii, cu abur de la ArcelorMittal. Însă, pentru a putea funcţiona, CET ar trebui să livreze 28.000 de gigacalorii pe lună, iar Calorgal a cerut doar 7.000.

Cel mai probabil, la fel ca anul trecut, autorităţile vor decide suspendarea pe termen nelimitat a furnizării/prestării serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

Citit 5880 ori Ultima modificare Sâmbătă, 31 Martie 2018 21:26

10 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Duminică, 01 Aprilie 2018 10:33
  188.24.224.***
  In tarile civilizate, nu exista centrale de cartier, doar centrale pe gaz! sunt mici exceptii blocuri compacte cu 4 nivele sau cu 12-18 nivele unde sunt centrale de scara! Am fost in vizita la unul m-am simtit ca pe vremea impuscatului 29 de gr parca erai in Bora Bora! Iar facturile undeva la 4-5mil toate ap,. cu sufragerie si 2 camere. De ce la noi nu se poate:

  1. S-a tocanit toata industria iar nemernicii de 28 de ani simuleaza foarte prost ca I-ar interesa viata cetatenilor!
  "Linia partidului", "doctrina de stanga sau de dreapta" si noi primim dupa alegeri doar din centru!

  2. Pasivitatea oamenilor... indiferenta... toti avem drepturi DAR si OBLIGATII sa intervenim cand alesii sar caii!

  3. Centrale de scara sau bloc ingropate in pamant in exteriorul blocului. In unele situatii pot fi folosite mari pompe de caldura, eoliene... pentru prepararea apei calde, pompe irigatiii etc.

  4. Pe cei de sus nu-I intereseaza decat avutia ilegala cam 95%... restul e de fatada, asa I-am invatat si fenomenul este ireversibil fara o revolutie reala si schimbarea legilor!

  5. Am o nelamurire de ce asociatiile care sunt private fac parte din primarie??? De ce sunt obligat sa fac parte din ele, daca am toate utilitatile separate? De ce platesc 10 lei femeia de serviciu ptr 4h de munca de 3x pe saptamana?

  6. Situatia actuala este un amalgam de nepasare, hotie, nesimtire, jaf la drumul mare, autoritati oarbe, justitie chioara si senila... in curand blocaj economic!

  7. Romania este falimentata de cati-va ani... respira pe aparate de la FMI si BM doar pentru ca mai sunt lucruri valoroase de furat si de gonit toti cetatenii ce au ceva in cerebel! Kaput!
  7
  7
  Raportează
 • postat de Rudibravo1951
  Duminică, 01 Aprilie 2018 09:27
  82.137.11.***
  Domnule Jegosul nu pensionarii au votat cu partidul oltenesc PSD ci. SRI a numărat voturile și a dat vina pe pensionari Că să fie ales un Primar un Președinte niște Jegosi ne scot in evidenta pe alții indivizi săi votam Și îi votam cu speranța că sunt cinstiți și buni la suflet Dar toți sunt la fel indiferent de partid Acum ne rugăm să le de-a Dumnezeu de Paști tot ce ne dau Ei nouă și dacă se poate și mai multe să se sature
  7
  5
  Raportează
 • postat de Ion mihai
  Sâmbătă, 31 Martie 2018 15:35
  109.166.129.***
  O nenorocire pentru batrini pensionari care se prefigureaza pentru iarna viitoare. Nimic concret ce va fi la iarna cu caldura in sistem centralizat ,doar calculul electoral al partidelor pe linga marile tunuri cu vinzarea de centrale .Cineva va trebui sa spuna si sa raspunda odata cum e posibil ca puncte termice modernizate cum sunt cele din occident pe multi bani vor fi transformate in fier vechi.O nenorocire spor la panselute ....
  6
  5
  Raportează
 • postat de Doar eu
  Sâmbătă, 31 Martie 2018 12:51
  95.76.36.***
  Eu nici nu am avut apa calda, nu am de aproape 2 ani! De ce nu am boiler sau centrala...ptr ca am stat cu chirie si pe proprietari nu-i interesa cum ma spal eu sau cum ma incalzesc?!!! Si sunt cu facturile la zi...
  6
  17
  Raportează
 • postat de EU
  Sâmbătă, 31 Martie 2018 08:22
  188.24.247.***
  DE CE SUNT PENALITATI???? CA NU S-AU PLATIT CHELTUIELILE DE INTRETINERE LA DATA SCADENTA..
  CINE NU PLATESTE LA TIMP CHELTUIELILE SUPORTA CONSECINTELE.
  6
  21
  Raportează
 • postat de Rudibravo1951
  Sâmbătă, 31 Martie 2018 06:46
  82.137.15.***
  Consilieri este deschis sezonul la panseluțe laWC eco la Iepurașii de Paștile mamei noastre de 10000 de euroi bucata chirie A-ți făcut rahatul praf ați tăiat apa calda de Florii de Paști ce ne mai luați? Mieluțul pascal și Cozonacul cu rahat turcesc l-ați dublat la preț pentru că este Capitalism de Cumetrie Oltenească și Pastele mamei noastre odată în an De 1Mai vreți să vă cântăm aliluia s-au Internațională aia cu Sculați voi oropsiți al vieții. Voi osânditi la foame sus. Foamea că foamea dar ați tăiat apa potabila la 1500 de oameni saraci care sunt copii. bătrâni bolnavi femei însărcinate care acum vor sta la pândă când vine Cisterna Primăriei Galați cu apă potabilă pentru supraviețuire Bai nene bai știți câte zile rezist un om fără apă? Nu știți și nu va interesează pentru că nu sunteți bolnavi nu sunteți bătrâni și copiii voștri sunt in Anglia la studii și vă doare in cursul zilei de populimea din Galați Sa vă de-a Dumnezeu tot
  ce ne dați nouă în ziua de Paști
  5
  29
  Raportează
 • postat de Asistat
  Sâmbătă, 31 Martie 2018 03:02
  5.13.218.***
  Vreti sa va legati cu un cordon ombilical de ArcelorMittal pentru pentru producerea apei calde.Nu aveti viziune domnilor!
  6
  19
  Raportează
 • postat de Jegosul
  Sâmbătă, 31 Martie 2018 02:39
  86.122.130.***
  Oare când o să avem un Primar sănătos la cap și să gândească un Sistem centralizat modern sau un Sistem de încălzire zonal/pe cartiere ?
  În țările civilizate fiecare cartier are câte o Centrală modernă. La noi în curând o să apară sobele de pe timpul bunicii!
  Aș vrea să văd acum pe pensionarii care au votat PSD-ul cum ies în stradă în fața Primăriei și să ceară DEMISIA edilului șef pentru că nu au cu ce să se spele!
  6
  29
  Raportează
 • Sâmbătă, 31 Martie 2018 01:03
  82.78.124.***
  CET GALAȚI, a fost proiectată de Ceaușescu pentru producerea de energie electrică și termică. Și pentru alte scopuri de susținere a Combinatului Siderurgic Galați. Și...a altor consumatori. Și pentru reactiv și echilibru în SEN. Ferească Dumnezeu să se întâmple o calamitate în România.
  4
  20
  Raportează
 • postat de Nu-i belea, s-a încălzit vremea, apropo de căldură.
  Vineri, 30 Martie 2018 22:53
  213.233.93.***
  Cu apa caldă, se rezolvă printr-un boiler electric, cu căldura, ducă-se, s-a încălzit vremea. Beleaua este cu apa rece, oamenii nu au bani să plătească penalitățile, cu toate că vor să plătească consumul de apă rece, penalitățile ajungând să fie cât consumul de apă rece, poate mai mult la unele asociații și de aici, blocaj financiar.
  29
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.