Cine şi pentru ce restanțe ajunge pe LISTA RUȘINII

Cine şi pentru ce restanțe ajunge pe LISTA RUȘINII
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pentru că 31 martie a fost zi nelucrătoare, potrivit Primăriei municipiului Galaţi, astăzi este ultima zi în care gălăţenii îşi mai pot achita impozitele şi taxele locale beneficiind de bonificaţia de zece la sută. Pe principiul "una caldă, alta rece", tot Primăria va publica, trimestrial, pe site-ul propriu, listele restanţierilor la bugetul local ale căror datorii depăşesc 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi 5.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

"Cred că românul ştie doar de ruşine sau de bătaie. Cu bătaia nu avem cum, prin urmare măcar cu ruşinea să facem mai mult. Dacă în permanenţă cetăţenii arată cu degetul şi se erijează în buni şi extraordinari de buni plătitori de taxe, să vedem cine, cât şi în ce fel îşi achită dările către municipalitate. La urma urmei, din banii pe care îi strângem de la cetăţeni facem, în mare parte, toate investiţiile de pe raza municipiului Galaţi", declara, în urmă cu două luni, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

La acel moment, era încă proaspăt scandalul stârnit de articolul "Somaţi de Primărie - Politicieni şi directori, cu impozitele neplătite la timp", publicat de cotidianul "Viaţa liberă". Articolul se baza pe listele cu numele gălăţenilor somaţi sau notificaţi pentru că nu şi-au plătit la timp obligaţiile faţă de bugetul local, anunţuri colective publicate pe portalul Primăriei municipiului Galaţi. Numai că listele respective nu fuseseră actualizate, motiv pentru care unii gălăţeni, cu sau fără funcţii publice, s-au trezit somaţi public pe motiv că sunt datornici la bugetul local, deşi îşi achitaseră deja obligaţiile fiscale.

Pentru a evita asemenea situaţii deranjante, aleşii locali au aprobat o hotărâre care stabileşte plafonul aferent obligaţiilor de plată restante faţă de bugetul local în vederea publicării pe pagina de internet a Primăriei Galaţi a listelor de restanţieri.

Argumentele municipalităţii

"În vederea descurajării acumulării de arierate bugetare, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală, organele fiscale locale au obligaţia de a publica pe pagina proprie de internet lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii", se arată în raportul de specialitate al hotărârii. Conform documentului, este vorba despre obligaţiile fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată şi despre diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală.

”Cred că ţine de bunul simţ şi de moralitatea fiecăruia, mai ales a celor care ocupă funcţii mai mult sau mai puţin importante în cadrul administraţiei locale şi centrale, să-şi achite obligaţiile fiscale”, a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Sunt sau nu restanţe?

"Nu sunt considerate obligaţii fiscale restante cele pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată, dacă nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut în actul de acordare a facilităţii", se arată în raportul de specialitate. Nu vor fi puse la socoteală nici obligaţiile fiscale stabilite prin acte administrative fiscale a căror executare este suspendată în condiţiile Legii contenciosului administrativ şi nici obligaţiile fiscale cu termene de plată viitoare, stabilite în planul de reorganizare judiciară aprobat în condiţiile legii. De asemenea, nu se consideră că un contribuabil înregistrează obligaţii fiscale restante în situaţia în care suma obligaţiilor fiscale datorate este mai mică sau egală cu suma de rambursat sau restituit pentru care există o cerere în curs de soluţionare.

Liste trimestriale

Conform hotărârii aleşilor, pe site-ul Primăriei www.primariagalati.ro vor fi publicate liste separate cu debitorii persoane fizice şi, respectiv, persoane juridice. "Listele se publică trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare, şi cuprind obligaţiile fiscale restante la sfârşitul trimestrului şi neachitate la data publicării listelor", se arată în documentul votat de aleşi. Aceştia au stabilit plafonul datoriei restante la 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi la 5.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Citit 5587 ori Ultima modificare Luni, 02 Aprilie 2018 19:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.