Primăria Galați, obligată de executorul judecătoresc: DESPĂGUBIRI URIAȘE pentru o EXPROPRIERE de pe STRADA TRAIAN
Foto: Marius Negri

Primăria Galați, obligată de executorul judecătoresc: DESPĂGUBIRI URIAȘE pentru o EXPROPRIERE de pe STRADA TRAIAN
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Prin votul aleşilor locali, întruniţi ieri în şedinţă extraordinară, suma de 1.350.000 de lei a fost scoasă din fondul de rezervă al bugetului local pentru a fi plătită ca despăgubire, în baza unei sentinţe civile pronunţate de Curtea de Apel Galaţi şi pusă în executare, uneia dintre familiile expropriate pentru lărgirea străzii Traian. Pe rolul instanţelor sunt patru procese intentate de gălăţenii expropriaţi, nemulţumiţi de sumele cu care municipalitatea i-a despăgubit.

Rectificarea bugetului municipiului Galaţi pe 2018 a fost cel mai disputat proiect de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de ieri a Consiliului Local. Potrivit explicaţiilor pe care consilierii le-au primit, fondul de rezervă al bugetului local a trebuit diminuat cu suma de 1.350.000 de lei pentru achitarea unor despăgubiri către proprietarul imobilului situat în strada Brăilei nr. 18, în baza Sentinţei Civile 262/A/26 octombrie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi.

Executarea tuturor conturilor Primăriei

„Persoana care a fost expropriată pentru lărgirea străzii Traian ne-a acţionat în judecată, a câştigat o valoare mai mare decât a fost iniţial evaluată de evaluatorul plătit de municipiul Galaţi. Executorul a şi trecut la executarea tuturor conturilor Primăriei municipiului Galaţi şi în acest moment suntem nevoiţi să prindem de urgenţă această sumă pentru a fi achitată această reevaluare a imobilului”, a declarat reprezentanta Primăriei.

Potrivit informaţiilor de pe portalul instanţelor, magistraţii Curţii de Apel au admis apelul civil declarat de reclamanţii Racoviţă Alexandru şi Racoviţă Eugenia şi au stabilit „valoarea despăgubirilor la care reclamanţii au dreptul la suma de 286.425 Euro”, obligând Primăria să plătească „diferenţa dintre suma de 286.425 Euro (sau contravaloarea în lei a acesteia de la data de 09.10.2015) şi suma consemnată sau plătită ca efect al exproprierii”.

„Evaluarea iniţială a fost de 256.000 de lei, acum avem despăgubiri de 1.350.000 de lei, este de cinci-şase ori mai mult! Unde s-a greşit? Nu se poate să plătim 1.350.000 de lei pentru o sută şi ceva de metri pătraţi!”, a atras atenţia consilierul local PNL Paul Găvănescu. „Aşa a stabilit instanţa! certaţi-vă cu evaluatorul şi cu judecătorul!”, i-a replicat primarul Ionuţ Pucheanu.

Patru procese

Liberalul Onuţ Atanasiu a atras atenţia că, dacă evaluarea iniţială a fost greşită, atunci respectivul evaluator n-ar trebui folosit de Primărie atunci când se stabilesc preţurile pentru vânzarea unor terenuri. În urma întrebărilor adresate de Onuţ Atanasiu, consilierii au putut afla că, iniţial, au fost contestate în instanţă cinci exproprieri, dar la una s-a renunţat, rămânând patru. În toate aceste cauze Primăria este reprezentată de casa de avocatură Daghie şi Asociaţii.

„Dacă sumele pe care le cer sunt enorme e clar că avem o problemă! Sunt sume rezonabile în ceea ce priveşte pe cei patru care au rămas în continuare în proces cu Primăria? Există o estimare?”, a întrebat Atanasiu. Primarul Ionuţ Pucheanu i-a replicat că nu e „mama Omida” pentru a ghici deciziile unei instanţe de judecată: „E normal ca atunci când ţi se ia casa să ai pretenţia că valora mult peste ce ţi-a dat Primăria. A venit un expert şi a spus că face doi lei, nu i-a convenit preţul, s-a dus în judecată - iar instanţa de judecată, că te aperi sau nu te aperi, stabileşte o sumă ce trebuie plătită ca şi despăgubire, care rămâne certă, exigibilă, şi trebuie executată. Când vinzi un produs, ţi se pare că face o mie, dacă îl cumperi, face un leu. Vom vedea ce spune instanţa”, a declarat primarul.

Rectificarea de buget a fost aprobată cu o singură abţinere, a consilierei independente Simona Vreme.

Citit 15806 ori Ultima modificare Marți, 10 Aprilie 2018 14:27

22 comentarii

 • postat de sitizan
  Miercuri, 11 Aprilie 2018 16:58
  100.117.1.***
  o noua mostenire marca Marius Stan, edilul liberal :D Si nu am scapat de obsesia aceluiasi primar: Podul pe sub dunare... proces pe rol, pentru despagubiri. Sa nu uitati cetateni, la urmatorul sezon de vot.
  3
  4
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 11 Aprilie 2018 13:22
  82.137.11.***
  Stradă lãrgitã la 2 benzi ca una să devină parcare... Ce prostie !!


  Dar ce să zicem când ÎNCĂ SUNT PARCATE MAŞINI CARE BLOCHEAZĂ BANDA 1 DE CIRCULAŢIE vizavi de Intrarea la urgenţe UPU a Spitalului Judeţean ??

  Şi NIMENI NU I-A NICIO MĂSURĂ !
  2
  9
  Raportează
 • postat de fara escroci
  Miercuri, 11 Aprilie 2018 08:48
  82.76.10.***
  Sa fie facut public numele evaluatorului si sa fie tras la raspundere!
  0
  11
  Raportează
 • postat de Contribuabil la acoperirea acestei sume
  Marți, 10 Aprilie 2018 22:14
  90.95.50.***
  Daca @Relly2009 are dreptate, vina e a lui M. S. Daca se aveau in vedere modificarile si se facea o evaluare corecta, probabil ca se gandea cu mai mare atentie zona de expropriere. Deci, M.S. trebuie sa plateasca. Cat despre firma de avocatura, actualul primar trebuie sa renunte urgent la ea. A mancat si mananca bani degeaba.
  5
  9
  Raportează
 • postat de |Marian
  Marți, 10 Aprilie 2018 21:57
  89.136.0.***
  Cladirea unde era pizeria avea valolare comerciala mare. Acesta este criteriul dupa care s-a facut evaluarea. Ne place nu ne place, acesta este adevarul.
  2
  11
  Raportează
 • postat de Ady
  Marți, 10 Aprilie 2018 17:03
  5.13.198.***
  Si de unde se plateste dauna ? Din banii ''prostilor'' nu ? Cine e responsabil de dauna sa plateasca din buzunarul (conturile) lui. Scurt ,punct si asa trebuie sa plateasca toti nu sa acopere orice marsavie si manevra cu bani publici si gata.
  1
  12
  Raportează
 • postat de GALATEAN
  Vineri, 06 Aprilie 2018 08:03
  95.76.3.***
  De ce nu se vorbeste si despre demolarile constructiile ilegale facute chiar cu aprobarea abuziva a primariei ( chioscuri, garaje, spatii comerciale etc,),fara a se incadra in Plan urbanistic general, de detaliu si de zona, legal constituita de CL la nivel de municipiu, inexistente si acum, pentru care s-au/se platesc sume enorme, in loc sa fie imputate primarilor si consilierilor locali sau proprietarilor sustinuti abuziv si ilegal de acestia!?
  Pentru ca mafiotii care ne ranjesc in nas de 28 de ani, au suport politic, pentru ca in orasul asta legea este numai pentru unii?!!

  Stiti perioada 2000-2008, cand s-a dughenizat orasul prin foarte mari abuzuri, nerespectand arhitectura orasului, fara plan urbanistic ca nu l-au vrut ca sa faca ce vor in orasul asta, construind-si ei unde si cum vor, dovezile se vad in tot orasul, de ce, macar acum, in al treisprezecelea ceas, nu se aplica legea impotirva acestor indivizi care, practic, au distrus orasul?

  Pentru ca si astazi in administratia locala domneste aceeasi indiferenta fata de lege si cetateni, in special fata de oras, aprobandu-se in SEDINTE DE INDATA, constructii ilegal facute pe terenurile municipalitatii din buricul targului, cand ar trebui demolate si trimisi in judecata faptuitorii, mafiotii partidelor de la putere!

  De ce trebuie sa plateasca cetateanul platitor de taxe si impozite incompetenta si abuzurile celor din administratia orasului!?????
  3
  13
  Raportează
 • postat de relly2009
  Vineri, 06 Aprilie 2018 07:57
  86.127.75.***
  Intamplator cunosc detalii din acest dosar. Evaluarea imobilului a fost facuta de catre primarie in baza unor acte vechi, cele de vanzare-cumparare si nicidecum dupa ce acesta a fost consolidat, etajat si reabilitat.
  Aceste probleme au fost aduse la cunostinta fostului primar in repetate randuri, dar nimeni din cei implicati nu a dorit sa verifice situatia si de aici s-a ajuns la proces.
  Pentru doritori si consilieri nemultumiti exista un dosar cu toate piesele aferente care sustin decizia tribunalului.
  Cine greseste, plateste....spune o vorba....
  4
  23
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Joi, 05 Aprilie 2018 21:52
  78.97.221.***
  bara-bara....pute si miroase de la Braila........este actiune mafiota clasica, clara ca lumina zilei. Totul se cumpara in Romanica,instante,executori,decizii.......ce limba vorbim?!!!!
  6
  13
  Raportează
 • postat de Valentin
  Joi, 05 Aprilie 2018 21:13
  82.10.179.***
  Nu e cam mare valoarea pentru despagubire pentru un astfel de oras?.Eu cred ca s-a cam exagerat putin.Lasati in pace evaluatorul ca daca ar fi dat atat iar nu va convenea si s-ar fi gasit unii sa zica ca arunca cu bani primaria.
  2
  9
  Raportează
 • postat de Radu
  Joi, 05 Aprilie 2018 19:08
  93.122.249.***
  Pai ce casa a fost demolata pe strada brailei pentru a largi strada Traian? E cumva pizzeria? In cazul asta, nu poti sa spui ca 256.000 era o despagubire justa, cand un apartament cu 3 camere, din I.C.Frimu, facut acum 30 de ani, costa mai mult.
  9
  7
  Raportează
 • postat de B.n
  Joi, 05 Aprilie 2018 18:22
  84.232.129.***
  Sa vedem ce urmează cu exproprierele pentru centura acolo au apărut tot felul baraci(spălătorii,hale etc.) Sifonare de bani..
  0
  9
  Raportează
 • postat de Sorinacio gl.
  Joi, 05 Aprilie 2018 17:49
  109.166.131.***
  Ha, ha, ha. Adunătură de diletanți. Felicitări propritarilor. Băi hahalerelor, voi sunteți la dispoziția cetățenilor, nu invers. Când le-ați umflat impozitele an de an era " justificat bănuiesc. Ar trebui să acoperiți daunele din buzunarul propriu, la fel ca orice angajat care a făcut o greșeală și apoi e obligat să acopere daunele.
  1
  13
  Raportează
 • postat de Vader
  Joi, 05 Aprilie 2018 17:23
  213.233.84.***
  Da, x are cea mai.mare dreptate dintre voi toti. Dar, stii de ce se intampla asta, x? Pentru ca ne lasam condusi de incompetenti, de hoti, de toti ordinarii. Ordinari care ajung in functii de decizie pentru ca au fost numiti de politicieni votati de hoarde de retardati...votul universal este totusi o MARE PORCARIE. pentru ca aduce la suprafata numai gunoaie...
  0
  14
  Raportează
 • postat de Cetățeanul indignat
  Joi, 05 Aprilie 2018 16:08
  193.231.104.***
  >1500 euroi per metru pătrat de teren cu construcții dărăpănate și jegoase!!! Primare! fii mai combativ, nu omidă, cum să accepți afacerea asta mirositoare rău!
  7
  12
  Raportează
 • postat de Robert
  Joi, 05 Aprilie 2018 15:22
  64.31.37.***
  Asa se intampla cand angajezi evaluatori amatori sau evaluatori care si-au luat diplomele la fara frecventa.

  In orice meserie ai nevoie de oameni bine pregatiti, de oameni profesionisti...asta daca vrei sa faci o treaba ca la carte si nu o treaba "in dorul Lelii" (vorba 'ceea romaneasca).

  Exproprieri s-au facut in toata tara si in toata lumea si cu siguranta ca se vor mai face...problema este sa o faci cu oameni competenti, nu cu oameni veniti pe profesie, reprofilati pe profesie peste noapte (din strungari sau zugravi deveniti evaluatori). Ma intreb daca evaluatorul respectiv va suporta financiar la randu-i "competenta" pe care a aplicat-o si pe care a practicat-o, rezultatul "muncii" evaluatorului vazandu-se acum in acest rezultat.
  3
  21
  Raportează
 • postat de miu
  Joi, 05 Aprilie 2018 10:38
  80.97.203.***
  curios este ca tocmai liberalii, care ar trebui sa apere proprietatea privata, sunt mai vocali in aceasta speta, sa speram ca scapam de voi si la urmatoarele alegeri vom avea in politica galateana oameni cu adevarat liberali.
  19
  19
  Raportează
 • postat de miu
  Joi, 05 Aprilie 2018 10:00
  80.97.203.***
  va bateti joc de proprietatea privata, cu banii pe care i-ati dat au putut pagubitii sa-si ia in aceeasi zona si la aceleasi conditii + % pentru stramutare?
  4
  19
  Raportează
 • postat de Georgel
  Joi, 05 Aprilie 2018 09:01
  95.76.33.***
  Toată lumea își dă cu părerea, nimeni nu citește (și/sau citează) motivarea sentinței/hotărârii judecătorești.
  4
  18
  Raportează
 • postat de imunteanu
  Joi, 05 Aprilie 2018 08:18
  195.135.250.***
  Sa intelegem ca restul proprietarilor au fost si ei pagubiti?
  3
  17
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 05 Aprilie 2018 07:43
  5.13.251.***
  Urmatoarea sentinta va fi iarasi o bomba ,mai sunt trei propietari ai aceleiasi cladiri ,pariez ca vor primi o diferenta de cca 1600000 lei ,probabil ca urmeza si altii ..eventual o anumita societate comerciala cu o cladire noua....Asta este ,evaluatorul platit de primarie nu este tras la raspundere sau eventual , cercetat si evaluatorul adus in instanta ,prea mare este diferenta?
  3
  22
  Raportează
 • postat de x
  Joi, 05 Aprilie 2018 01:03
  24.18.127.***
  DE CE de la fondul de rezerva?
  DE CE NU de la fondul PROPRIU, personal, "de acasa", al decidentilor si aprobatorilor care ne-au adus in aceasta situatie?
  DE CE nu plateste vinovatul?
  DE CE nu platesc vinovatii?
  5
  54
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.