Primăria Galați, obligată de executorul judecătoresc: DESPĂGUBIRI URIAȘE pentru o EXPROPRIERE de pe STRADA TRAIAN
Foto: Marius Negri

Primăria Galați, obligată de executorul judecătoresc: DESPĂGUBIRI URIAȘE pentru o EXPROPRIERE de pe STRADA TRAIAN
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Prin votul aleşilor locali, întruniţi ieri în şedinţă extraordinară, suma de 1.350.000 de lei a fost scoasă din fondul de rezervă al bugetului local pentru a fi plătită ca despăgubire, în baza unei sentinţe civile pronunţate de Curtea de Apel Galaţi şi pusă în executare, uneia dintre familiile expropriate pentru lărgirea străzii Traian. Pe rolul instanţelor sunt patru procese intentate de gălăţenii expropriaţi, nemulţumiţi de sumele cu care municipalitatea i-a despăgubit.

Rectificarea bugetului municipiului Galaţi pe 2018 a fost cel mai disputat proiect de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de ieri a Consiliului Local. Potrivit explicaţiilor pe care consilierii le-au primit, fondul de rezervă al bugetului local a trebuit diminuat cu suma de 1.350.000 de lei pentru achitarea unor despăgubiri către proprietarul imobilului situat în strada Brăilei nr. 18, în baza Sentinţei Civile 262/A/26 octombrie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi.

Executarea tuturor conturilor Primăriei

„Persoana care a fost expropriată pentru lărgirea străzii Traian ne-a acţionat în judecată, a câştigat o valoare mai mare decât a fost iniţial evaluată de evaluatorul plătit de municipiul Galaţi. Executorul a şi trecut la executarea tuturor conturilor Primăriei municipiului Galaţi şi în acest moment suntem nevoiţi să prindem de urgenţă această sumă pentru a fi achitată această reevaluare a imobilului”, a declarat reprezentanta Primăriei.

Potrivit informaţiilor de pe portalul instanţelor, magistraţii Curţii de Apel au admis apelul civil declarat de reclamanţii Racoviţă Alexandru şi Racoviţă Eugenia şi au stabilit „valoarea despăgubirilor la care reclamanţii au dreptul la suma de 286.425 Euro”, obligând Primăria să plătească „diferenţa dintre suma de 286.425 Euro (sau contravaloarea în lei a acesteia de la data de 09.10.2015) şi suma consemnată sau plătită ca efect al exproprierii”.

„Evaluarea iniţială a fost de 256.000 de lei, acum avem despăgubiri de 1.350.000 de lei, este de cinci-şase ori mai mult! Unde s-a greşit? Nu se poate să plătim 1.350.000 de lei pentru o sută şi ceva de metri pătraţi!”, a atras atenţia consilierul local PNL Paul Găvănescu. „Aşa a stabilit instanţa! certaţi-vă cu evaluatorul şi cu judecătorul!”, i-a replicat primarul Ionuţ Pucheanu.

Patru procese

Liberalul Onuţ Atanasiu a atras atenţia că, dacă evaluarea iniţială a fost greşită, atunci respectivul evaluator n-ar trebui folosit de Primărie atunci când se stabilesc preţurile pentru vânzarea unor terenuri. În urma întrebărilor adresate de Onuţ Atanasiu, consilierii au putut afla că, iniţial, au fost contestate în instanţă cinci exproprieri, dar la una s-a renunţat, rămânând patru. În toate aceste cauze Primăria este reprezentată de casa de avocatură Daghie şi Asociaţii.

„Dacă sumele pe care le cer sunt enorme e clar că avem o problemă! Sunt sume rezonabile în ceea ce priveşte pe cei patru care au rămas în continuare în proces cu Primăria? Există o estimare?”, a întrebat Atanasiu. Primarul Ionuţ Pucheanu i-a replicat că nu e „mama Omida” pentru a ghici deciziile unei instanţe de judecată: „E normal ca atunci când ţi se ia casa să ai pretenţia că valora mult peste ce ţi-a dat Primăria. A venit un expert şi a spus că face doi lei, nu i-a convenit preţul, s-a dus în judecată - iar instanţa de judecată, că te aperi sau nu te aperi, stabileşte o sumă ce trebuie plătită ca şi despăgubire, care rămâne certă, exigibilă, şi trebuie executată. Când vinzi un produs, ţi se pare că face o mie, dacă îl cumperi, face un leu. Vom vedea ce spune instanţa”, a declarat primarul.

Rectificarea de buget a fost aprobată cu o singură abţinere, a consilierei independente Simona Vreme.

Citit 16109 ori Ultima modificare Marți, 10 Aprilie 2018 14:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.