Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
10 comentarii

Dezolant, aşa arăta, marţi dimineaţă, locul de joacă din Grădina Publică, unde toate leagănele fuseseră încolăcite pe bara de sus şi legate cu sârmă, devenind inaccesibile copiilor. Avertismentul "Loc de joacă închis temporar conform măsurilor dispuse de ANPC" era încă lipit pe panoul din cel mai mare parc al oraşului, aşa cum există - în caz că n-a fost rupt - la intrarea în toate parcurile şi locurile de joacă din oraş. Pentru că vremea e tot mai frumoasă, am încercat să aflăm unde se pot juca în siguranţă copiii Galaţiului.

În noiembrie anul trecut, la intrarea în toate parcurile din oraş au fost lipite afişe care îi avertizau pe gălăţeni că locurile de joacă sunt închise temporar în urma măsurilor dispuse de Protecţia Consumatorilor. Inspectorii au descoperit, în urma unui control, că niciun loc de joacă din oraş nu are autorizaţie de funcţionare şi nici panouri informative cu privire la echipamentele de agrement - categoriile de vârstă cărora li se adresează, greutatea şi înălţimea pe care trebuie să le aibă copiii pentru a le putea folosi în siguranţă, etc.
Primăria municipiului Galaţi a contestat în instanţă această măsură, iar pe 27 aprilie, la Judecătoria Galaţi, este programat primul termen al procesului.
Potrivit comisarului şef adjunct Carmen Mihaela Tudor, până la finalizarea procesului, măsura închiderii temporare a locurilor de joacă este suspendată. Noi am încercat să vedem în ce condiţii se pot juca prichindeii şi am poposit în câteva dintre locurile de joacă importante ale oraşului: Grădina Publică, Orăşelul Copiilor şi locurile de joacă din Micro 20.

Dileme în Grădina Publică

"E soare, e o zi aşa de frumoasă, am venit cu copiii în parc să se joace, dar nu ştim dacă avem voie să dăm jos leagănele!", ne-a declarat, contrariată, una dintre mămicile pe care le-am găsit, ieri dimineaţă, în Grădina Publică. Prichindeii luaseră cu asalt toboganele din locul de joacă, unde toate leagănele deveniseră inaccesibile. "Sunt legate cu sârmă!", a constatat un tătic, care încercase să descolăcească de pe bara de sus unul dintre leagăne, în care şi-ar fi dorit să se dea fetiţele lui. "Hai să ne jucăm cu mingea!", a propus, ca soluţie, mama celor două fetiţe.
Câteva ore mai târziu, într-o postare pe pagina sa publică de Facebook, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, anunţa că a dispus verificarea informaţiilor apărute cu privire la leagănele din Grădina Publică, care ar fi fost legate cu sârmă pentru a nu fi folosite: "În zona respectivă, două leagăne s-au defectat chiar în aceste zile libere, motiv pentru care paznicul care era de serviciu în ziua respectivă a decis să le anuleze pe toate preventiv, pentru a nu îi pune pe copii în pericol. În cursul zilei de azi, echipele care se ocupă de reparaţia mobilierului urban vor merge în teren pentru a pune în funcţiune leagănele care sunt bune de folosit şi vor remedia defectele apărute".

Distracţie pe cinste

Veselie mare în Orăşelul Copiilor. Doar terenul de sport era gol, în rest, toate echipamentele de joacă aveau parte de copii. Cea mai animată era zona de joacă destinată prichindeilor sub şase ani. Părinţii nu-i scăpau din ochi pe cei mici, motiv pentru care, credem noi, avertismentul că locul de joacă este temporar închis, lipit pe un panou ruginit, la intrarea laterală în parc, trecuse neobservat.
Şi în Micro 20, în locul de joacă destinat celor mici, în zona blocurilor E1, D1, J3, distracţia era în toi. Pe panoul informativ nu exista niciun avertisment cu privire la faptul că locul de joacă ar fi temporar închis.

Ce spun autorităţile

"E mai mult un aspect procedural decât faptic. Aceleaşi controale au fost dispuse la nivelul întregii ţări, din păcate, la noi, la Galaţi, nu neapărat că ne-au găsit mai în neregulă decât alte municipalităţi, cred că funcţionarii publici din cadrul Protecţiei Consumatorilor au fost ceva mai cu aplomb în aplicarea acestor măsuri! Pentru că aceleaşi probleme sunt peste tot în ţară, dar aşa se întâmplă mereu, noi suntem mai cu moţ!", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu. Potrivit edilului, este în curs de emitere autorizaţia de funcţionare pentru locurile de joacă noi. Există însă şi locuri de joacă unde echipamentele sunt vechi de 20 de ani, iar la momentul la care au fost puse în funcţiune nu existau actualele reglementări: "Nici măcar cei care le-au produs - care nici nu ştiu dacă mai sunt pe piaţă în momentul de faţă, ca să putem lua legătura cu ei, nu cred că pot da un agrement tehnic pentru ceva ce au produs acum 20 de ani. În momentul de faţă, este scoasă la licitaţie mentenanţa locurilor de joacă şi cred că în acest fel vom rezolva problemele care au dus la apariţia acelor avertismente privind închiderea locurilor de joacă, avertismente care, în subconştient, îţi creează o oarecare doză de nesiguranţă", spune primarul.
Potrivit comisarului şef adjunct Carmen Mihaela Tudor, pe lângă autorizaţie de funcţionare, locurile de joacă trebuie să aibă şi panouri informative cu privire la echipamentele de agrement - categoriile de vârstă cărora li se adresează, greutatea şi înălţimea pe care trebuie să le aibă copiii pentru a le putea folosi în siguranţă. "Echipamentele de agrement, dacă sunt utilizate de copii sub atenta îndrumare a părinţilor, nu pot face nimic rău. Dar este important ca părinţii să fie vigilenţi şi să-şi îndrume copii", spune comisarul şef adjunct.

Două licitaţii

Primăria Galaţi a lansat două licitaţii care au ca obiect locurile de joacă. Din păcate, licitaţia pentru amenajarea a zece noi locuri de joacă, în cartierele Mazepa I, Ţiglina II, Micro 17, 21, 39C, 40 şi Siderurgiştilor Vest, lansată în noiembrie anul trecut, s-a prelungit din cauza contestaţiilor, iar contractul de 3.875.240 de lei nu a putut fi încă atribuit.
Pentru întreţinerea şi reparaţiile spaţiilor de joacă pentru copii, municipalitatea îşi doreşte un acord cadru pe 31 de luni, cu un agent economic. Valoarea estimata a contractului este între 40.005 şi 1.481.550 de lei fără TVA.

Citit 7942 ori Ultima modificare Joi, 12 Aprilie 2018 00:38

10 comentarii

 • postat de Florin Miercuri, 11 Aprilie 2018 16:14 5.13.228.*** Link la comentariu
  1
  13

  Daca nu scapam de PSD nu avem nicio sansa la un viitor mai bun.

  Raportează
 • postat de manoliu Miercuri, 11 Aprilie 2018 12:16 93.119.192.*** Link la comentariu
  0
  19

  minciuni, leaganele din gradina publica erau legate si de Florii, nu s-au defectat in aceste zile libere.......

  Raportează
 • postat de Rudibravo,1951 Miercuri, 11 Aprilie 2018 11:45 82.137.10.*** Link la comentariu
  5
  11

  De 160000 de bănișori pentru Cavoul Roman ați găsit o cărămidă SI va rugam respectuos să o depuneți la Primăria Galați veți avea nevoie de ea după numărarea voturilor valabil exprimate si corect numărate Să trăiți bine că Băsescu nu ca mine Stupid People vă iartă fărădelegile dar nu vă uită

  Raportează
 • postat de geo Miercuri, 11 Aprilie 2018 11:03 86.121.255.*** Link la comentariu
  10
  8

  Mihai I, nu este vorba de ”siguranta deplina pentru copii”, ci de lipsa unor elemente de informare, de genul ”categoriile de vârstă cărora li se adresează, greutatea şi înălţimea pe care trebuie să le aibă copiii pentru a le putea folosi în siguranţă”. E absurd sa nu iti poti da copilul in leagan pentru ca respectivul leagan nu are nu stiu ce eticheta sau panou...pentru ca asa vrea onor OJPC Galati. Mergeti, dragi galateni, la Braila, pentru ca acolo nu s-a inchis Oraselul Copiilor din Parcul Monument...intrarea este libera iar cei de la Protectia Consumatorului sunt oameni, in primul rand. Si se ocupa cu treburi mai serioase....nu sa inchida locurile de joaca ale copiilor.

  Raportează
 • postat de Adrian Miercuri, 11 Aprilie 2018 10:25 5.2.205.*** Link la comentariu
  1
  33

  Niste incompetenti toti oamenii din primarie. Veniti la munca la misto, in frunte cu primarul. O chestie atat de banala si simpla i se gaseste cu greu o rezolvare. Ce se intampla oare domnule Pucheanu cand aveti de rezolvat probleme mult mai mari si arzatoare??? Nu aveti ce cauta in fruntea orasului. Se vede ca nu aveti nici copii, ca altfel v-ar pasa. Sa mergeti in fostul orasel al copiilor. Terenul de joaca fara cosuri de basket. E trist. nu e normal asa ceva. Se mergi cu baiatul bucuros ca e frumos afara, cu mingea de basket in brate si sa-i vezi dezamagirea din ochi. Da stim noi ne jucam prin santiere cand eram mic, dar vremurile alea au apus. Orasul isi permite un amarat de loc pentru joaca copiilor. Copiii vor afara in parcuri nu pe Brailei la terase la baute si tigari. Nu aveti ce cauta acolo in fruntea orasului. Copiii sunt pe primul loc indiferent de probleme. Cand vasul se scufunda, salvezi copiii. Cand totul e frumos si bine investesti in copii. Copiii sunt viitorul. Dar ce sa stie niste puieti de PSD.

  Raportează
 • postat de Mihai I. Miercuri, 11 Aprilie 2018 09:26 77.111.245.*** Link la comentariu
  1
  22

  Este foarte bine ca au fost inchise locurile de joaca atat timp cat nu pot oferi siguranta deplina pentru copii.Cred ca inspectorii de la OPC si-au facut doar datoria asa cum ar trebui sa o faca toate institutiile de control , fara presiuni politice, dar e greu.Legea se respecta, nu se "negociaza". Daca primariei ii trebuie 6 luni sa repare niste locuri de joaca , sa le intretina ,inseamna ca este un mamut care se misca greu, cu functionari obedienti platiti supergeneros din banii nostri.Ma intreb cat timp ii trebuie sa faca o investitie , daca pentru niste reparatii trece jumatate de an.As dori ca si primarul nostru sa fie " mai cu mot" si sa faca din Galati un oras asemenea Aradului, Brasovului , Iasului sau Sibiului.

  Raportează
 • postat de Player Miercuri, 11 Aprilie 2018 08:14 109.103.134.*** Link la comentariu
  0
  16

  Ar trebui ca in parcul din Gradina Publica nisipul plin de pietris de la locul de joaca unde isi mai fac nevoile animalele de companie sa fie inlocuit cu covor de cauciuc asa cum au alte parcuri.

  Raportează
 • postat de dragos Miercuri, 11 Aprilie 2018 08:10 5.2.209.*** Link la comentariu
  0
  19

  nu merita sa le platim salariul nici primarului nici directorilor din primarie pt asa bataie de joc!!

  Raportează
 • postat de Claudiu Miercuri, 11 Aprilie 2018 00:41 5.15.93.*** Link la comentariu
  0
  19

  Ca de obicei :-))) Aceeasi placa stricata si paguboasa, din 1990 si pana acum Scuze si explicatii.....
  "Lumea e rea, niste oameni rai au ceva cu noi. Ca si la altii sunt probleme dar ne gasesc mereu pe noi ca avem parte de controlori scrofulosi la datorie. Tocmai noi, genialii din primaria Galati, cei mai priceputi si dedicati in slujba cetateanului."
  Domnule primar, daca in loc de niste indivizi care controleaza prea strict si corect se intampla niste chestii cu adevarat tragice e mai bine ? Daca se va trezi minunata administratie in frunte cu "cel mai tare in scuze din ultimul sfert de secol" cu niste procese prin care sa se ceara niste despagubiri uriase in urma cine stie caror evenimente care se lasa cu spitalizare e mai corect ? Ca din alea nu mai scapi cu "egzista o ecsplicatie". Si nici "nu tupeul la maxim"
  Eminescu colcaie de sobolani si mirosuri de nesuportat vara. Si nu e singurul
  Iar primaria inca are indrazneala sa dea vina pe inspectorii de specialitate ? Sau sa se compare cu alte orase ca si cum s-ar mai putea compara Galatiul cu ceva in acest moment ?
  Rusine

  Raportează
 • postat de Sebastian Miercuri, 11 Aprilie 2018 00:22 100.117.0.*** Link la comentariu
  0
  13

  Aceasta chestiune ca s-au defectat in aceaste zile libere si au fost legate,este o gogoasa politica marca Ionut Pucheanu.Cei care merg acolo la Gradina Publica stiu ca de fapt sunt legate leaganele de 2 saptamani daca nu 3.Daca nu credeti,intrebati pe cei care merg regulat la Gradina Publica.Alta chestiune e cu lumina de la locul de joaca de acolo,care este intrerupta de mult timp.In schimb,daca mergeti la locul de joaca privat e mereu aprinsa.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.