Ce face Primăria cu locurile de joacă din Galaţi

Ce face Primăria cu locurile de joacă din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Dezolant, aşa arăta, marţi dimineaţă, locul de joacă din Grădina Publică, unde toate leagănele fuseseră încolăcite pe bara de sus şi legate cu sârmă, devenind inaccesibile copiilor. Avertismentul "Loc de joacă închis temporar conform măsurilor dispuse de ANPC" era încă lipit pe panoul din cel mai mare parc al oraşului, aşa cum există - în caz că n-a fost rupt - la intrarea în toate parcurile şi locurile de joacă din oraş. Pentru că vremea e tot mai frumoasă, am încercat să aflăm unde se pot juca în siguranţă copiii Galaţiului.

În noiembrie anul trecut, la intrarea în toate parcurile din oraş au fost lipite afişe care îi avertizau pe gălăţeni că locurile de joacă sunt închise temporar în urma măsurilor dispuse de Protecţia Consumatorilor. Inspectorii au descoperit, în urma unui control, că niciun loc de joacă din oraş nu are autorizaţie de funcţionare şi nici panouri informative cu privire la echipamentele de agrement - categoriile de vârstă cărora li se adresează, greutatea şi înălţimea pe care trebuie să le aibă copiii pentru a le putea folosi în siguranţă, etc.

Primăria municipiului Galaţi a contestat în instanţă această măsură, iar pe 27 aprilie, la Judecătoria Galaţi, este programat primul termen al procesului.

Potrivit comisarului şef adjunct Carmen Mihaela Tudor, până la finalizarea procesului, măsura închiderii temporare a locurilor de joacă este suspendată. Noi am încercat să vedem în ce condiţii se pot juca prichindeii şi am poposit în câteva dintre locurile de joacă importante ale oraşului: Grădina Publică, Orăşelul Copiilor şi locurile de joacă din Micro 20.

Dileme în Grădina Publică

"E soare, e o zi aşa de frumoasă, am venit cu copiii în parc să se joace, dar nu ştim dacă avem voie să dăm jos leagănele!", ne-a declarat, contrariată, una dintre mămicile pe care le-am găsit, ieri dimineaţă, în Grădina Publică. Prichindeii luaseră cu asalt toboganele din locul de joacă, unde toate leagănele deveniseră inaccesibile. "Sunt legate cu sârmă!", a constatat un tătic, care încercase să descolăcească de pe bara de sus unul dintre leagăne, în care şi-ar fi dorit să se dea fetiţele lui. "Hai să ne jucăm cu mingea!", a propus, ca soluţie, mama celor două fetiţe.

Câteva ore mai târziu, într-o postare pe pagina sa publică de Facebook, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, anunţa că a dispus verificarea informaţiilor apărute cu privire la leagănele din Grădina Publică, care ar fi fost legate cu sârmă pentru a nu fi folosite: "În zona respectivă, două leagăne s-au defectat chiar în aceste zile libere, motiv pentru care paznicul care era de serviciu în ziua respectivă a decis să le anuleze pe toate preventiv, pentru a nu îi pune pe copii în pericol. În cursul zilei de azi, echipele care se ocupă de reparaţia mobilierului urban vor merge în teren pentru a pune în funcţiune leagănele care sunt bune de folosit şi vor remedia defectele apărute".

Distracţie pe cinste

Veselie mare în Orăşelul Copiilor. Doar terenul de sport era gol, în rest, toate echipamentele de joacă aveau parte de copii. Cea mai animată era zona de joacă destinată prichindeilor sub şase ani. Părinţii nu-i scăpau din ochi pe cei mici, motiv pentru care, credem noi, avertismentul că locul de joacă este temporar închis, lipit pe un panou ruginit, la intrarea laterală în parc, trecuse neobservat.

Şi în Micro 20, în locul de joacă destinat celor mici, în zona blocurilor E1, D1, J3, distracţia era în toi. Pe panoul informativ nu exista niciun avertisment cu privire la faptul că locul de joacă ar fi temporar închis.

Ce spun autorităţile

"E mai mult un aspect procedural decât faptic. Aceleaşi controale au fost dispuse la nivelul întregii ţări, din păcate, la noi, la Galaţi, nu neapărat că ne-au găsit mai în neregulă decât alte municipalităţi, cred că funcţionarii publici din cadrul Protecţiei Consumatorilor au fost ceva mai cu aplomb în aplicarea acestor măsuri! Pentru că aceleaşi probleme sunt peste tot în ţară, dar aşa se întâmplă mereu, noi suntem mai cu moţ!", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu. Potrivit edilului, este în curs de emitere autorizaţia de funcţionare pentru locurile de joacă noi. Există însă şi locuri de joacă unde echipamentele sunt vechi de 20 de ani, iar la momentul la care au fost puse în funcţiune nu existau actualele reglementări: "Nici măcar cei care le-au produs - care nici nu ştiu dacă mai sunt pe piaţă în momentul de faţă, ca să putem lua legătura cu ei, nu cred că pot da un agrement tehnic pentru ceva ce au produs acum 20 de ani. În momentul de faţă, este scoasă la licitaţie mentenanţa locurilor de joacă şi cred că în acest fel vom rezolva problemele care au dus la apariţia acelor avertismente privind închiderea locurilor de joacă, avertismente care, în subconştient, îţi creează o oarecare doză de nesiguranţă", spune primarul.

Potrivit comisarului şef adjunct Carmen Mihaela Tudor, pe lângă autorizaţie de funcţionare, locurile de joacă trebuie să aibă şi panouri informative cu privire la echipamentele de agrement - categoriile de vârstă cărora li se adresează, greutatea şi înălţimea pe care trebuie să le aibă copiii pentru a le putea folosi în siguranţă. "Echipamentele de agrement, dacă sunt utilizate de copii sub atenta îndrumare a părinţilor, nu pot face nimic rău. Dar este important ca părinţii să fie vigilenţi şi să-şi îndrume copii", spune comisarul şef adjunct.

Două licitaţii

Primăria Galaţi a lansat două licitaţii care au ca obiect locurile de joacă. Din păcate, licitaţia pentru amenajarea a zece noi locuri de joacă, în cartierele Mazepa I, Ţiglina II, Micro 17, 21, 39C, 40 şi Siderurgiştilor Vest, lansată în noiembrie anul trecut, s-a prelungit din cauza contestaţiilor, iar contractul de 3.875.240 de lei nu a putut fi încă atribuit.

Pentru întreţinerea şi reparaţiile spaţiilor de joacă pentru copii, municipalitatea îşi doreşte un acord cadru pe 31 de luni, cu un agent economic. Valoarea estimata a contractului este între 40.005 şi 1.481.550 de lei fără TVA.

Citit 9502 ori Ultima modificare Joi, 12 Aprilie 2018 00:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.