Statul român trebuie să salveze COMBINATUL!

Statul român trebuie să salveze COMBINATUL!
În foto, Victor Paul Dobre, Bogdan Rodeanu și George Stângă
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Este semnalul de alarmă pe care îl trag trei parlamentari gălăţeni


Vestea că ArcelorMittal doreşte să renunţe la combinatul siderurgic de la malul Dunării, dar şi la alte unităţi pe care le deţine, pentru a achiziţiona în schimb cea mai mare oţelărie din Europa - Ilva, Italia, a generat reacţii în rândul a trei dintre cei 13 parlamentari gălăţeni. Aceştia spun că statul trebuie să se implice de urgenţă pentru ca unitatea de la Galaţi să nu fie rasă de pe faţa pământului.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre (membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei) spune că autorităţile române trebuie să demareze de urgenţă negocieri cu ArcelorMittal, dar şi cu reprezentanţii Comisiei Europene de la Bruxelles „pentru găsirea celei mai bune soluţii de salvare a unui obiectiv emblematic şi, deopotrivă, strategic pentru ţară, Combinatul Siderurgic de la Galaţi”. „Între soluţiile posibile, care pot fi luate în calcul, nu trebuie ignorate fie renaţionalizarea pentru o perioadă, fie cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni de către stat, în aşa fel încât din furnizori să nu existe riscul să devenim doar importatori, cu toate consecinţele de aici derivate. Menţionez că am avut deja o primă întâlnire cu domnul viceprim-ministru Viorel Ştefan, care, gălăţean fiind, cunoaşte îndeaproape situaţia reală a siderurgiei şi căruia i-am prezentat, în detaliile pe care le cunosc, situaţia, împreună cu propunerile mai sus menţionate. Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă, doamnă Prim-ministru, faptul că deja este târziu, dar nu prea târziu, din fericire, pentru iniţierea procedurilor despre care am făcut vorbire, situaţia fiind una critică, iar soluţia neputând veni decât din partea guvernului pe care îl conduceţi”, a afirmat deputatul Victor Paul Dobre.

„Vânzarea, blocată către o entitate dintr-o ţară ostilă”

Deputatul USR Bogdan Rodeanu (vicepreşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională) consideră că „statul român are ca principală obligaţie blocarea vânzării combinatului către o entitate dintr-o ţară ostilă României” şi cere desecretizarea contractului de privatizare al Sidex. Parlamentarul susţine, de asemenea, că „statul mai poate interveni pentru condiţionarea preluării combinatului siderurgic, în interesul dezvoltării tehnologice, al păstrării locurilor de muncă şi al protecţiei mediului prin condiţionări către un posibil nou proprietar, fie în limitele clauzelor contractuale de la vânzarea din anul 2001, dacă acestea sunt suficiente, fie printr-o nouă negociere, de pe o poziţie mai avantajoasă decât cele pe care guvernul PDSR condus de Adrian Năstase şi-a asumat-o, în 2001, la semnarea contractului de privatizare. Acest avantaj va consta din exercitarea calităţii de membru UE. Însă contractul de privatizare al combinatului siderurgic, încheiat în anul 2001, a fost şi este secret. Ca să ştim ce pot şi ce nu pot să facă autorităţile statului român, acest contract de privatizare trebuie desecretizat de îndată”, a declarat deputatul USR.

Care va fi reacţia şefului Guvernului?

La aproximativ două săptămâni de la apariţia scenariului privind vânzarea combinatului siderurgic gălăţean de către Grupul ArcelorMittal (la acea vreme, conducerea companiei nu confirmase oficial planul), senatorul PNL George Stângă a transmis o întrebare oficială prim-ministrului României, iar în prezent aşteaptă răspunsul şefului Executivului. „Doamnă prim-ministru, vă aduc la cunoştinţă faptul că un dezechilibru care s-ar instala în cadrul ArcelorMittal Galaţi ar putea duce la consecinţe catastrofale din punct de vedere socio-economic pentru întreg judeţul Galaţi. Asigurându-vă de întreaga mea consideraţie, vă rog să îmi transmiteţi care este poziţia pe care Guvernul României o are în ceea ce priveşte situaţia Combinatului Siderurgic, în perspectiva vânzării acestuia”. Rămâne de văzut ce vor răspunde guvernanţii, dacă şi cum decide statul român să se implice.

Citit 10587 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Aprilie 2018 15:05

12 comentarii

 • postat de Rudibravo,1951
  Vineri, 20 Aprilie 2018 15:18
  82.137.14.***
  Akbar tu ai uitat că Președintele României nu sa mai călătorit în țara prietenă pentru că a scos limba română din școli chiar în Bucovina românească. SI în plus față de noi ei rămân datori cu plata unui Combinat Siderurgic făcut de Tov Ceaușescu
  1
  5
  Raportează
 • Joi, 19 Aprilie 2018 08:19
  188.24.196.***
  Nu am auzit nici un cuvant de la primarul nostru, Pucheanu. El e ocupat cu plaja.
  1
  13
  Raportează
 • postat de MIHAIL
  Miercuri, 18 Aprilie 2018 22:37
  82.78.127.***
  STIU de cand s-a vandut ca niste oameni fara scrupule dar cu mari functii,au intermediat,fara rusine actul tradator de vanzare mai pe nimic a ,,locomotivei economiei romanesti,, cum era denumit in anii 80...AU vandut acest,,urias cu picioarele de lut,, cum l-a descris PETRE ROMAN,CU,SIGUR ,MARI AVANTAJE PENTRU NEGOCIATORII ROMANI,IN DETRIMENTUL STATULUI,REPREZENTANT AL NOSTRU,CEI MULTI SI UMILI CE L-AU CONSTRUIT!!!ACUM STATUL SA FACA EFORTURI FINANCIARE ENORME SA RECUPEREZE GIGANTUL ECONOMIEI ROMANESTI???DE CE NU SUNT INTREBATI SI TRASI LA RASPUNDERE SI CEI DIN GAASCA PETRE ROMAN -ADRIAN NASTASE,CARE AU FAVORIZAT VANZAREA PAGUBOASA A COMBINATULUI???CE SA INTELEG,UNII FURA,CA DE OBICEI,SI POPORUL PLATESTE,TOT CA DE OBICEI???
  2
  18
  Raportează
 • postat de Simona
  Marți, 17 Aprilie 2018 16:57
  81.12.149.***
  Dar ceilalti parlamentari galateni, mai ales cei de la PSD si ALDE de ce nu se implica?
  Vrem sa auzim de la ei ACUM, nu la sfarsitul mandatului, ce au facut si ce vor face pentru Galati fiecare in parte!
  Dragi ziaristi, va rugam sa porniti o campanie puternica in care să chestionati fiecare parlamentar cum se dedică ei cetătenilor urbei noastre si mai ales cât TIMP acordă ei pentru acest lucru si CÂND pot fi interpelati de cetăţeni acasă?
  6
  25
  Raportează
 • postat de Akbar
  Marți, 17 Aprilie 2018 16:37
  5.13.242.***
  Nu inteleg cum sta treaba cu "tara ostila"d-le Rodeanu. Din cate se cunoaste pana in prezent Metinvest (Ucraina) şi Marcegaglia (Italia) ar putea forma un joint-venture pentru a cumpăra Sidex Galaţi.
  Cu Ucraina avem incheia tratate de buna vecinatate si cooperare iar Italia iese din discutie.
  D-nul Nastase o mai fi avand numarul de telefon a lui Tony Blair ?
  7
  11
  Raportează
 • postat de Rudibravo,1951
  Marți, 17 Aprilie 2018 11:04
  82.137.14.***
  Domnule IonV dacă tot ai declarat că Investitorii strategici sunt foarte buni îmi zici unde mai este Fabrică de Pâine de Produse lactate , de conserve de peste unde s-au dus cele 4 Furnale Cocseria , Uzina chimică 28 Fabrici sau distrus în Galați
  9
  54
  Raportează
 • postat de Alex
  Marți, 17 Aprilie 2018 08:24
  93.122.249.***
  Sa vad cum se reprofilează combinistii garajisti. Ahahhahahahah
  44
  14
  Raportează
 • postat de do
  Marți, 17 Aprilie 2018 07:15
  194.105.20.***
  Statul poate fi o solutie de tranzit catre un investitor serios, care sa aibe strategie si potential. Deasemenea, statul roman sa isi pastreze dreprul de preemtiune. Daca nu va fi posibil, Sidex, fiind un bun privat, atunci Guvernul poate si trebuie sa puna conditii de functionalitate!
  Clar ca pentru actualii patroni, dolce vita s-a terminat aici, au profitat de tot ce se putea, au adus acest pagubos management francez pentru a grabi sfarsitul, francezi, ce au o parere foarte proasta despre noi romanii. Tot raul este spre bine...
  6
  37
  Raportează
 • postat de Ale(r)gător de cursă lungă
  Marți, 17 Aprilie 2018 06:30
  90.95.50.***
  Iluzii! Demagogie pentru a-și păstra voturi în anii electorali care urmează. Stăpânii noștri au hotărât: Combinatul Siderurgic de la Galați trebuie să dispară ca producător de fontă, oțel și tablă. Nu au nevoie de concurență. Au nevoie de forță de muncă ieftină, de sclavi care să-i îngrijească pe bătrânii lor, care să acopere nevoia de forță de muncă sezonieră. Combinatul va rămâne o amintire, un loc cu ruine la fel cum e locul unde a fost MEHID.
  6
  52
  Raportează
 • postat de Salvamarul de serviciu ...
  Marți, 17 Aprilie 2018 05:28
  108.245.201.***
  Cum ati salvat si MEHID si ISCL si INETOF etc .......praf si pulbere .
  4
  52
  Raportează
 • postat de Cocodel
  Marți, 17 Aprilie 2018 01:01
  188.206.66.***
  Monopol!
  20
  14
  Raportează
 • postat de IonV
  Marți, 17 Aprilie 2018 00:54
  86.127.73.***
  Orice investitor persoana privata, roman sau strain e mai bun decat statul roman ! Uitati-va ce s-a ales de Calarasi, ca sa nu mai vorbim de toata salba de mari combinate duse pe copca din toata tara !
  32
  52
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.