Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
8 comentarii

Clădirea de patrimoniu, veche de aproape un secol şi jumătate, care se află într-o stare deplorabilă, va fi restaurată şi consolidată cu fonduri europene. Monumentul istoric va fi inclus în circuitul turistic al Galaţiului, promit autorităţile.

Municipalitatea va investi peste două milioane de euro, din fonduri europene, pentru consolidarea şi restaurarea bijuteriei arhitecturale de pe strada Domnească, aflată la doar doi paşi de Prefectură. Contractul de finanţare a fost semnat, ieri, de către primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminiţa Mihailov. „Sperăm că odată cu obţinerea acestei finanţări, care depăşeşte 9,5 milioane de lei, îi vom reda strălucirea de altădată, iar strada Domnească, cea pe care încercăm să o punem în valoare, se mai îmbogăţeşte cu încă o clădire frumoasă, pe care gălăţenii, şi nu doar ei, o vor putea admira”, a declarat edilul.
Reprezentanta Agenţiei pentru Dezvoltare Regională a felicitat autorităţile gălăţene pentru obţinerea finanţării, în condiţiile în care axa europeană a fost „vânată” şi de alte autorităţi, care de asemenea au depus numeroase proiecte pentru salvarea patrimoniului. „A fost o axă foarte încărcată pentru că au fost foarte multe proiecte depuse şi o concurenţă destul de mare. Faptul că dumneavoastră, Primăria municipiului Galaţi şi echipa care a lucrat în acest proiect, aţi reuşit să depuneţi la timp toate avizele şi să îndepliniţi toate rigorile legii este un lucru meritoriu pentru municipalitate, este încă un exemplu de experienţă şi de succes în accesarea de fonduri europene”, a afirmat Luminiţa Mihailov, care a subliniat că, după implementarea proiectului, „ne aşteptăm să crească numărul de turişti care vizitează şi vor aprecia această clădire de patrimoniu”. Aceasta a explicat că prin Axa 5 a Programului Operaţional Regional – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – Uniunea Europeană „şi-a propus, pe de o parte, să salveze patrimoniul din oraşele Europei, dar să şi aducă un impact economic oraşelor. Ne aşteptăm să avem o clădire care să fie inclusă în circuitul turistic al oraşului, să crească oferta turistică a municipalităţii şi să salvăm, pe ultima sută de metri, ceea ce ne-a rămas din „Belle Epoque”.
Valoarea totală a proiectului este de 9.597.016 lei (8.157.464 bani europeni şi 1.247.612 bani de la bugetul de stat), iar 191.940 de lei (contribuţie de doar doi la sută) de la bugetul local.
Casa Geshov - clădirea de pe Domnească nr. 58 - a fost sediu al Prefecturii Covurlui de la sfârşitul secolului al XIX-lea, până în anul 1906. După casa doctorului Aristide Serfioti, este al doilea imobil ca vechime de pe strada Domnească.

Citit 3676 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Aprilie 2018 10:30

8 comentarii

 • postat de Terente...de Galati Luni, 23 Aprilie 2018 23:11 89.137.231.*** Link la comentariu
  0
  1

  Pt@Rudibravo,1951: avem atat de putine cladiri ce amintesc de Galatiul de altadata, incat ar trb sa nu ne punem defel problema astfel!
  Oricum ,e limpede ca "fostul proprietar" nu mai exista fizic demult, altfel a fi trb sa ceara Statului Roman sa-i plateasca pt.furtul acestui imobil, cat si pt. stadiul de degradare la care a ajuns.
  Bineinteles ca-i de observat punctul pertinent de vedere pe care-l ai vis a vis de "binefacerile comunismului".

  Raportează
 • postat de Emy Luni, 23 Aprilie 2018 17:58 185.220.101.*** Link la comentariu
  0
  0

  Aveti grija cu ce (fel de) oameni restaurati aceasta cladire. Sper sa nu fie facuta cu oameni gen Dorel care mai mult strica decat sa repare. Nu mai restaurati cladiri de patrimoniu cu cizmari, brutari sau potcovari reprofilati. Aveti grija. Fiti profesionisti.

  Raportează
 • postat de Georgel Sâmbătă, 21 Aprilie 2018 11:53 95.76.33.*** Link la comentariu
  0
  2

  Gasa Geshov ar fi putut să fie al treilea imobil, nu al doilea ca vechime de pe strada Domnească, după Casa Serfioti, care ar fi fost și ea a doua, nu prima, dacă...

  Un primar n-ar fi demolat Casa Sacomanu în 1995, construită (atenție!) în 1866!

  Pe locul căreia nu s-a întâmplat absolut nimic peste un deceniu, după care a fost inițiată tentativa eșuată de construire a unui Centru de Afaceri. Pentru ca, în final, pe locul casei Sacomanu să fie edificată construcția în formă de vapor a Primăriei Galați..

  Raportează
 • postat de Suzi quatro Sâmbătă, 21 Aprilie 2018 07:27 82.137.14.*** Link la comentariu
  3
  4

  Daca dispare Combinatul vor creste taxele si impozitele Alesii de azi peste doi ani s ar putea sa nu mai fie iar un inprumut + dobanzi intr o investite care nu aduce un beneficiu duce rapid la falimen Daca investim 2 000 000 de euro intro cladire veche care nu are o utilitate precis te face sa ii dai dreptate lui RudiBravo1951

  Raportează
 • postat de Ady Vineri, 20 Aprilie 2018 13:55 5.13.198.*** Link la comentariu
  0
  4

  Cine reconditioneaza Tancrad si Ecosal ?

  Raportează
 • postat de Bacsis Vineri, 20 Aprilie 2018 09:34 5.13.218.*** Link la comentariu
  1
  6

  Cu o floare nu se face priimavara!

  Raportează
 • postat de Leon Vineri, 20 Aprilie 2018 09:21 188.24.212.*** Link la comentariu
  9
  4

  Desteptii ăștia au pus în fotografia cu proiectul casei un bărbat, o femeie, si un copil. Copilul este ultimul, în spate. Ce om normal merge el primul iar pe copil îl lasă în spate, pierzandu-l din vedere, riscând în orice moment să iasă pe stradă în fața mașinilor? Iar la noi parca se aplica principiul "Lady first", ca doar nu suntem musulmani și nici nu se intra într-un bar. Sau poate in acea casa se va amenaja o cârciumă. Mai stii...

  Raportează
 • postat de Rudibravo,1951 Vineri, 20 Aprilie 2018 08:58 82.137.14.*** Link la comentariu
  2
  14

  După renovarea de urgență vor veni SI urmașii foștilor proprietari ?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.