Motivele noii surpări de pe Faleză, explicate de autorităţi

Motivele noii surpări de pe Faleză, explicate de autorităţi
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Abia ce am scăpat, în vara anului trecut, de Falezogaura care, vreme de şapte ani, ne-a adus o ruşinoasă celebritate naţională, că o nouă surpare, apărută de această dată pe breteaua ocolitoare de la Elice, a dat de furcă autorităţilor şi a blocat traficul.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat miercuri, la ora 18,30, că, din cauza unei surpări, circulaţia pe breteaua ocolitoare de la Elice a fost închisă. Municipalitatea susţinea că ar fi vorba despre o avarie la sistemul de canalizare, în vreme ce purtătorul de cuvânt al societăţii Apă Canal, Cornelia Arnăutu, nu putea confirma că este vorba despre o defecţiune: "Într-adevăr, surparea s-a produs lângă un cămin de canalizare. Am semnalizat zona şi mâine dimineaţă urmează să decopertăm pentru a vedea despre ce este vorba".

La faţa locului, groapa căscată, şi mai ales terenul tasat din jurul ei îi atrăgea pe gălăţenii curioşi care se întrebau cine sau ce ar putea fi de vină. Singura certitudine era că surparea nu avea legătură cu zona în care, anul trecut, s-a intervenit pentru remedierea celebrei Falezogăuri, investiţie care a permis redeschiderea circulaţiei, deviată, de ani buni, pe această bretea ocolitoare. Inginerul Gheorghe Pascariu, directorul companiei Servland, care a executat această lucrare, ne-a declarat că pe breteaua ocolitoare nu s-a intervenit anul trecut, aceasta fiind deschisă circulaţiei în perioada executării lucrărilor. "Nu are legătură cu raza proiectului nostru", ne-a precizat directorul companiei, miercuri seara.

Decopertare şi înlocuirea unui racord vechi

După cum am aflat ieri de la Cornelia Arnăutu, echipa Apă Canal a decopertat zona în jurul căminului de canalizare pentru a se asigura că nu sunt probleme la cele două racorduri. În zona vizată nu sunt reţele, iar colectorul cel mare de canalizare se află la şase metri adâncime. „Cu siguranţă a fost o acumulare de apă pluvială care, în timp, a dus la tasarea terenului. Dintre cele două racorduri de la gurile de scurgere, unul era destul de vechi, avea un grad avansat de uzură. Ca să evităm orice altă intervenţie viitoare în zonă, dacă tot am decopertat, am hotărât să schimbăm şi racordul acela”, ne-a declarat Cornelia Arnăutu.

"Vreau să îi liniştesc pe locatarii de la blocurile din zonă şi să dezmint toate informaţiile «pe surse» care vorbesc despre surpări pe suprafeţe uriaşe sau, mai rău, despre afectarea structurii de rezistenţă a clădirilor existente. Groapa apărută pe breteaua de la Elice s-a format ca urmare a infiltraţiilor, în timp, de apă pluvială. Echipele de intervenţie acţionează şi sper ca până în această seară să rezolvăm problema", a declarat, într-o postare pe pagina sa publică de Facebook, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Şi Cornelia Arnăutu, reprezentanta Apă Canal, estima că, până seara, intervenţia se va încheia, punându-se apoi pământ curat şi uscat, iar zona decopertată va fi readusă la nivel pentru a fi redată circulaţiei. Primăria municipiului Galaţi va putea asfalta zona numai după finalizarea totală a intervenţiei Apă Canal.

Citit 11179 ori Ultima modificare Vineri, 04 Mai 2018 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.