50 de vehicule hibrid şi 20 mini. Dispute în jurul unor autobuze de peste 85,7 milioane de lei

50 de vehicule hibrid şi 20 mini. Dispute în jurul unor autobuze de peste 85,7 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

În locul autobuzelor murdare şi hârbuite, cumpărate la mâna a doua, gălăţenii ar putea călători cu 70 de mijloace de transport nou-nouţe şi confortabile, aşa cum sunt cele 14 troleibuze cumpărate anul trecut. La recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii Galaţiului au modificat hotărârea votată în mai 2017 şi au decis achiziţionarea a 50 de autobuze hibrid şi a 20 de autobuze mici, investiţie în valoare totală de 85.746.000 lei fără TVA, bani de la bugetul local şi dintr-un credit bancar. Decizia nu a fost lipsită de dispute.

Modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 270 din 31 mai 2017, privind înnoirea flotei locale de transport, a stârnit dispute la ultima şedinţă a Consiliului Local. Decizia de anul trecut prevedea cumpărarea a 50 de autobuze medii noi, de 10,5 metri, cu 75–80 de locuri pe scaune şi în picioare şi a 20 de autobuze mici, de 6 metri, cu 21-23 de locuri pe scaune şi în picioare, valoarea totală a achiziţiei ridicându-se la 41,7 milioane de lei cu TVA. Noul proiect păstra cele 20 de minibuze, dar propunea cumpărarea a 50 de autobuze hibrid de 12 metri, cu minimum 75 de locuri pe scaune şi în picioare, în locul celor 50 de autobuze medii.

„Documentaţie aproape rahitică”

Aşa a catalogat consilierul local PNL Paul Găvănescu actele ajunse pe masa aleşilor locali: „Trecem de la motorizare pe Euro VI la cea hibrid. Mi se pare firesc să vedem şi un studiu de oportunitate privind această modificare. Singura precizare din raportul de specialitate este că «urmare a prospectării ofertelor identificate pe piaţa de specialitate precum şi prin consultarea cu specialiştii operatorului de transport s-a ajuns la concluzia că este mai oportună achiziţionarea a 50 de autobuze hibrid». Noi votăm în baza documentelor, nu a vorbelor!”.

„Dacă vă puneam la dispoziţie toată documentaţia de pe planeta Pământ, cu ce vă influenţa decizia?”, a replicat primarul Ionuţ Pucheanu, argumentând că este supusă votului oportunitatea acestei achiziţii.

„Răspundem cu toţii pentru ce votăm, şi dumneavoastră, şi noi!”, i-a replicat liberalul Onuţ Atanasiu.

Consiliera independentă Simona Vreme a atras atenţia că indicatorii tehnico-economici s-au dublat, de la 41,7 milioane, la 85,7 milioane, pentru acelaşi număr de autobuze. Şi că ar fi fost bine ca aleşilor să li se prezinte măcar câteva oferte, pentru a şti dacă se încadrează în bugetul stabilit iniţial.

Ce înseamnă autobuze hibrid

„Deplasarea efectivă se face pe electric, iar producerea electricităţii necesare deplasării şi încărcării bateriei se face în timp real, prin prezenţa unui motor termic, care merge cu benzină sau cu hidrogen. Nu e nevoie de nicio altă infrastructură, de staţii de încărcare, se conduc cu aceeaşi categorie de carnet auto. Într-adevăr, sunt ceva mai scumpe, fiind o tehnologie mai nouă. Vom scoate la licitaţie un acord cadru, cu executare pe următorii trei ani de zile, şi, în funcţie de posibilităţile noastre financiare, vom da comenzi. E posibil ca anul acesta să ne putem permite 10 sau 20 din cele 50, e posibil, în funcţie de bugetul pe care-l vom avea la anul, să mai cumpărăm 10, iar în 2020 să mai cumpărăm 20. Prin urmare, discutăm de drobul de sare”, a explicat primarul.

„Încercăm să devenim un oraş mult mai verde decât suntem, dacă tot am mers pe variante eco: avem 14 troleibuze cărora li se vor adăuga alte trei, vom demara achiziţia a 18 tramvaie. Mai ales că UE, cât de curând, va interzice utilizarea motoarelor Diesel, chiar dacă sunt de ultimă generaţie, din cauza faptului că poluează prea mult. Dintre toate variantele pe care le-am examinat în piaţă, autobuzele hibrid ar fi echilibrul cel mai bun între preţ şi fiabilitate. Prima opţiune era gazul natural compresat, dar nimeni n-a putut garanta fiabilitatea unui astfel de motor, autobuzele electrice având un preţ total prohibitiv pentru posibilităţile noastre financiare”, a mai spus primarul.

Citit 11386 ori Ultima modificare Luni, 07 Mai 2018 11:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.