Judeţul Galaţi a rămas cu GUNOIUL în bătătură. Brăila nu ne mai primeşte deşeurile

Judeţul Galaţi a rămas cu GUNOIUL în bătătură. Brăila nu ne mai primeşte deşeurile
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

De la 1 mai, nemaiavând un depozit conform, judeţul Galaţi nu mai are unde să-şi depoziteze gunoiul. În zeci de localităţi, deşeurile din gospodăriile oamenilor nu au mai fost ridicate de câteva săptămâni. Autorităţile s-au îndreptat către Vaslui, pentru rezolvare.

Judeţul Galaţi se confruntă din nou cu probleme în ceea ce priveşte colectarea şi depozitarea deşeurilor menajere rezultate din gospodării. După mai bine de un an în care gunoiul din peste 50 de unităţi administrativ-teritoriale a fost transportat la Brăila, la groapa de gunoi Muchea, parteneriatul autorităţilor gălăţene cu operatorul din oraşul vecin s-a încheiat definitiv la finele lunii aprilie, iar de la începutul lunii mai zeci de localităţi din judeţul Galaţi nu mai au cum să scape legal de deşeuri. Problema a fost semnalată, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, şi de către senatorul George Stângă, preşedintele filialei gălăţene a PNL, care a lansat totodată o serie de atacuri la adresa conducerii PSD a Consiliului Judeţean, pe care a acuzat-o că „îngroapă judeţul Galaţi în gunoaie, nu în investiţii”.

Deşeurile vor ajunge la Vaslui, în aşteptarea investiţiei de la Valea Mărului

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, ne-a declarat că, cel târziu la finele acestei luni, autorităţile gălăţene (cu excepţia comunelor Vânători, Smârdan, Şendreni, Tuluceşti şi Braniştea, care transportă gunoiul în municipiul Galaţi) vor depozita deşeurile în judeţul Vaslui, la un depozit conform, realizat pe fonduri europene. „Chiar săptămâna aceasta, marţi (săptămâna trecută n.r.), am discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui despre acest lucru. Până la sfârşitul lunii, gunoiul o să înceapă să fie dus în judeţul Vaslui. Vreau să fac precizarea că municipiul Galaţi şi cele cinci comune limitrofe generează aproximativ 78 la sută din cantitatea de deşeuri menajere de la nivelul judeţului Galaţi. În mediul rural oamenii ard deşeurile vegetale, ambalajele, aproape tot ceea ce înseamnă plastic, carton şi nu numai. Tocmai din acest motiv, colectarea deşeurilor în mediul rural se face, de regulă, la una-două săptămâni”, ne-a spus preşedintele CJ.

Şeful instituţiei a reiterat că, în a doua jumătate a anului viitor, judeţul Galaţi va avea propriul depozit conform pentru colectarea deşeurilor menajere şi o linie de sortare a gunoiului, la Valea Mărului - cea mai importantă investiţie din cadrul proiectului "Sistemul de management integrat al deşeurilor", pe care actuala conducere a Consiliului Judeţean a reuşit să îl pună pe picioare şi să îl relanseze, după ce foştii şefi ai instituţiei au dat chix, în legislatura trecută (2012-2016), şi astfel au ratat un proiect de aproximativ 60 de milioane de euro. Costel Fotea ne-a declarat că proiectul pentru Valea Mărului se află în procedură de licitaţie. Depozitul, care va deservi întreg judeţul, va avea o capacitate de stocare de un milion de metri cubi şi o durată de viaţă de peste 20 de ani. Este vorba despre o suprafaţă de amplasament de 15 hectare, o suprafaţă construită de 1.921 de metri pătraţi. Reamintim că sistemul de management integrat al deşeurilor mai cuprinde o staţie de tratare mecano-biologică la Galaţi şi o linie de sortare, o staţie de compostare la Tecuci şi o linie de sortare, o staţie de transfer la Târgu Bujor, achiziţia de maşini, pubele, containere de transfer, dar şi finanţare pentru închiderea gropii de gunoi de la Tecuci.

Citit 12214 ori Ultima modificare Luni, 21 Mai 2018 15:39

11 comentarii

 • postat de Suzi quatro
  Luni, 14 Mai 2018 23:04
  82.137.13.***
  Brâileni nu mor caii cânnd vor câini8 Vâ rugâm șâ ne scuzati dar nici voi nu scâpati veti bea apa cu broaște
  1
  2
  Raportează
 • postat de Suzi quatro
  Luni, 14 Mai 2018 22:38
  82.137.13.***
  Domnilor de la brailita ati avut si Primministru acum vâ rugam sa ne scuzati vâ tâiem apa din Vrancea
  1
  2
  Raportează
 • postat de nimeni
  Luni, 14 Mai 2018 16:28
  81.144.191.***
  Dar ce face cetateanul de rand pentru oras? Idolenta. De ce nu se poate implementa si la Galati ca in orasele civilizate ale tarii si ale lumii anume acele deseuri selective. Plastic la plastic, sticla la sticla si gunoi menajer la evident la cel menajer. Din pacate se vede originea majoritatii galatenilor fara cultura civica si ignoranti, adunati de pe la tara de pe cand s-a facut combinatul...si nici nu s-au adapatat niciunul.
  Numai spun ca nu exista nici o baza speciala a primariei in care sa-ti arunci molozul atunci cand iti faci baia sau bucataria sau ma rog reamenajezi casa.
  nimik nulllitati zero
  6
  6
  Raportează
 • postat de Suzi quatro
  Luni, 14 Mai 2018 16:23
  82.137.13.***
  Este mare pâcat brâileni ne dau ce vor doar suntem UE Sâ le luâm si noi ce le a dat un primar al Galatiului care avea toate neamurile la Brâila cea frumoașâ si devreme acasâ
  7
  5
  Raportează
 • postat de Akbar
  Luni, 14 Mai 2018 16:11
  5.13.145.***
  Ati dormit pana acum ? Habar n-ati avut ca o urbe genereaza deseuri, nu-i asa ?
  Dar de ce or fi dat chix fostii sefi ai institutiei ?
  De destepti, probabil. Dar leafa le-a mers ? Le-a cam mers chiar foarte bine, cu toate ca au ratat o investitie de 60 milioane de euro.
  Management performant, eficienta, criterii de competenta.....porcarii, nu-i asa ?
  3
  16
  Raportează
 • postat de Rudibravo,1951
  Luni, 14 Mai 2018 13:21
  82.137.10.***
  Se dublează taxa dacă se mărește distanta rutiera până la Groapa de Gunoi? A-ți făcut contract pe ce perioada cu brăilenii noștri dragi? A-ți tras speranță că cei de la Brăila ne vor ajuta că doar suntem din același Partid de Cumetrie Oltenească Brăilenii ne iartă dar nu ne suportă
  4
  17
  Raportează
 • postat de kiko
  Luni, 14 Mai 2018 13:00
  5.2.208.***
  RUSINICA!!! Galatiul nu are nici macar o groapa de gunoi autorizata (pe langa alte multe lipsuri). Multumim partidului. Stim noi care.
  3
  19
  Raportează
 • postat de Vizantea
  Luni, 14 Mai 2018 11:47
  81.12.149.***
  Felicitări domnule Fotea!
  Fără d-stră nu se mişca nimic în judeţul ăsta!
  Noroc că aţi venit acum la conducerea C.J. şi lucrurile încep să meargă strună. Nu mai avem nicio groapă pe drumurile din judeţ, totul este asfaltat frumos, instituţiile publice din subordine au oameni bine pregătiţi profesional şi absorbţia fondurilor europene este de 100%.
  Şi asta de când v-aţi pus acel tricou frumos pe piept, de culoare roşie, dar pe care aţi uitat să inscripţionaţi ceva: "CIUMA" !
  5
  27
  Raportează
 • postat de Citizen
  Luni, 14 Mai 2018 09:30
  5.13.196.***
  Inca o data incompetenta autoritatilor locale "conduse" de partidul rosu iese la iveala si s-a creat o situatie "mizerabila". Nu au fost in stare in toti anii astia sa faca o mica investitie in domeniu atat de necesara judetului si acum stau si cersesc la judetele vecine sa le accepte gunoiul. RUSINEEE!
  Plecati acasa tovarasi daca nu sunteti in stare si lasati pe altii.
  5
  25
  Raportează
 • Luni, 14 Mai 2018 07:27
  79.114.160.***
  Mereu am susținut ideea că Galațiul ar putea deveni independent energetic numai din deșeuri. Inclusiv și cu groapa Tirighina. Avem deșeuri,putem avea energie ieftină. Din deșeuri putem produce energie electrică, termică,biogaz,biocear și ulei de piroliză. Sunt și alte oportunități care ar trebui discutate cu specialiștii din Galați. Exemple avem în țară. De ce nu și la Galați? Se pot accesa și fonduri. O zi excelentă!
  5
  27
  Raportează
 • postat de Eu
  Luni, 14 Mai 2018 06:55
  82.137.13.***
  Uite de munca pentru asistati sociali, someri, etc............
  2
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.