Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
2 comentarii

Prin votul aleşilor locali, deşeurile colectate de pe raza judeţului Galaţi vor ajunge la depozitul ecologic de deşeuri nepericuloase Tirighina.

Măsura este una temporară, până când va funcţiona depozitul din comuna Roşieşti, judeţul Vaslui, dar nu mai târziu de momentul atingerii a 75 la sută din capacitatea proiectată a celulei în exploatare din cadrul depozitului ecologic Tirighina.

"Primăria municipiului Galaţi a încercat să-şi protejeze locuitorii şi investiţia pe care o are la groapa de gunoi. Tocmai pentru a nu ajunge la un grad de încărcare foarte mare şi foarte rapid, s-a găsit soluţia de a duce deşeurile din judeţ la Brăila. Din păcate, în momentul de faţă, lucrurile au ajuns într-un impas. Contractul cu cei de la Brăila s-a încheiat. Nu-i putem lăsa pe gălăţenii din judeţ cu gunoiul la nas. E o perioadă de maximum două-trei luni până când se va rezolva problema cu autorizaţia de mediu pentru groapa de gunoi de la Vaslui", le-a explicat primarul Ionuţ Pucheanu aleşilor locali, reuniţi ieri în şedinţă extraordinară. Conform edilului, cantitatea maximă de deşeuri care ar putea ajunge la Galaţi este de 2.200 de tone. Sunt excluse, însă, reziduurile animale! În plus, pentru serviciul de depozitare, Ecosal va taxa unităţile administrativ-teritoriale.

Ce spune conducerea CJ

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Costel Fotea, ne-a declarat că a decis să solicite sprijinul Consiliului Local Galaţi pentru a se asigura că cei care locuiesc în judeţ nu vor rămâne cu gunoiul în bătătură, până când depozitul de deşeuri de la Vaslui, construit cu fonduri europene, va obţine avizul de mediu. "Este o măsură provizorie. Am vrut să mă asigur că nu vor exista probleme în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor menajere din judeţ. Săptămâna trecută, când am vorbit cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, dânsul estima că, până la sfârşitul lunii, va fi obţinut avizul de mediu. Poate nici nu va fi nevoie ca unităţile administrativ-teritoriale să transporte gunoiul la Galaţi, însă vreau să fim pregătiţi pentru orice situaţie", ne-a declarat preşedintele CJ.

Vestea bună dată de primarul Ionuţ Pucheanu consilierilor este că municipiul nu va fi nevoit să îşi achiziţioneze propria staţie mecano-biologică şi să deschidă o nouă celulă din cadrul depozitului, pentru că la Valea Mărului va fi construit, cu fonduri europene, un depozit conform, unde va ajunge gunoiul din întreg judeţul, inclusiv din oraşul nostru. Prin urmare, nu vom mai avea o nouă groapă de gunoi în zona limitrofă Galaţiului.

Citit 3129 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Mai 2018 14:35

2 comentarii

 • postat de Protocol pentru dezvoltarea regiunii Brăila-Galaţi, semnat de opt asociaţii locale Miercuri, 16 Mai 2018 12:58 89.137.225.*** Link la comentariu
  2
  5

  • prima acţiune concretă a organizaţiilor semnatare este participarea la marşul motorizat spre Bucureşti, pentru a atrage atenţia asupra necesităţii construirii unei autostrăzi care să lege Moldova de Capitală • asociaţiile locale mai vor construirea podului peste Dunăre, dar şi a unui aeroport în zona Brăila-Galaţi

  Societatea civilă ia atitudine, după ce unele promisiuni electorale ce vizau Brăila au rămas doar la stadiul de “O să facem”. Opt asociaţii locale brăilene şi gălăţene, cu sau fără personalitate juridică, au semnat un protocol pentru dezvoltarea regiunii metropolitane “Dunărea de Jos”, zilele trecute. Semnarea s-a făcut printr-un gest simbolic, pe dig, la jumătatea distanţei dintre Brăila şi Galaţi. Semnatarele Protocolului “Dunărea de Jos” sunt RO100 Curăţăm Galaţiul, Asociaţia Brăila Capitală Europeană a Culturii 2021, Asociaţia Dumitru Ionescu-Brăila, Comunitatea Şoferilor din Galaţi, Salvaţi Centrul Vechi-Brăila, Comunitatea Off-road Galaţi, PACT pentru Galaţi şi Asociaţia de Turism Proilavia Brăila. Aceste organizaţii vor, printre altele, aeroport, autostradă şi pod peste Dunăre, iar lista rămâne deschisă.

  Prima acţiune concretă o reprezintă participarea la evenimentul “Moldova vrea autostradă”, organizat pentru data de 19 mai. Evenimentul va consta într-un marş motorizat, cu maşini din toate judeţele din estul ţării. Autoturismele vor merge spre Bucureşti, iar scopul acţiunii este de a atrage atenţia asupra necesităţii construirii unei autostrăzi “care să scoată din izolare Moldova şi Brăila de restul ţării”, se arată într-un comunicat de presă emis de cele opt asociaţii.

  Cât despre scopul protocolului, în comunicat se menţionează că acesta este unul comun, şi anume “dezvoltarea regiunii metropolitane Dunărea de Jos, iar organizaţiile semnatare vor colabora pentru a îndeplini acest scop în plan civic, politic şi economic. În vederea dezvoltării economice a regiunii, organizaţiile semnatare susţin şi solicită construirea aeroportului Dunărea de Jos, iar lista obiectivelor rămâne deschisă. Unul dintre punctele definitorii pentru care militează semnatarii este dezvoltarea infrastructurii în zonă”.

  Protocolul rămâne deschis pentru celelalte organizaţii non-guvernamentale din zona Brăila-Galaţi, care împărtăşesc aceleaşi valori şi doresc să contribuie la dezvoltarea regiunii metropolitane “Dunărea de Jos”.

  Raportează
 • postat de Tirpitz Miercuri, 16 Mai 2018 07:36 100.98.4.*** Link la comentariu
  1
  12

  Adevarul ca acest oras oricum arata ca o groapa de gunoi, mai conteaza doua mii de tone in plus...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.