La teorie suntem buni, practica ne omoară

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În faţa unei audienţe formată din numai 7 oameni, „Strategia de accelerare a dezvoltării serviciilor comunitare de utilitate publică” a fost supusă dezbaterii publice miercuri, în sala de şedinţe a Consiliului Local.

La dezbatere a luat parte şi Consiliul pentru Transparenţă Locală, despre care, dacă nu aţi auzit până acum, vă spunem noi că este format din Asociaţia PRO DEMOCRATIA, Patronatul Întreprinderilor Mici si Mijlocii, CNS Cartel Alfa Galati, UJSL CNSRL Frăţia, Fundaţia “Inimă de Copil ” – Galaţi şi Universităţile  “Dunărea de Jos ” şi „Danubius”.

Viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, a explicat, după o întârziere de 20 de minute care a ţinut în loc începerea dezbaterii, că strategia „este un subiect important şi delicat pentru oraşul nostru, trebuie să-l tratăm cu foarte multă atenţie”. Atâta atenţie câtă au putut acorda cei 7 oameni prezenţi – 4 reprezentanţi ai Consiliului şi 3 ai Primăriei, plus presa.

Autoarea strategiei, firma  SC Andralex din Piteşti, nu a fost prezentă. În lipsa ei, principalele aspecte ale Strategiei – teorie, bune intenţii şi planuri ambiţioase – au fost prezentate de directorul Direcţiei Tehnice a Primăriei, Laurenţiu Jalbă.

Acesta a explicat că Strategia a fost supusă dezbaterii publice pe site-ul Primăriei unde a fost afişată pe 9 septembrie fiind deschisă propunerilor, observaţiilor şi sugestiilor până pe 29 octombrie când va fi votată de Consiliul Local. Singurii care au reacţionat şi au înaintat propuneri au fost operatorii de servicii.

Principalele idei pe care le-am reţinut vizează furnizarea continuă a unor servicii de calitate, la preţuri reale care să nu asigure doar supravieţuirea furnizorilor de utilităţi – apă, canalizare, salubritate, iluminat public, energie electrică.

Fireşte, strategia se referă şi la accesibilitatea firmelor private în domeniul utilităţilor care nu vor mai putea fi ţinute strict sub controlul Primăriei.

Strategia în cauză e necesară pentru accesarea fondurilor europene, dar şi pentru ca municipalitatea să aibă un plan de acţiune pentru anii viitori.

Documentul a costat, potrivit lui Jalbă 6.000-7.000 de euro cu TVA, bani de la bugetul local. Consultanţii de la Andralex au fost aleşi fără licitaţie, ţinând cont că au lucrat şi pe strategia judeţului.

Strategie o să avem, la teorie ne descurcăm de minune, practica ne cam omoară.

Citit 621 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.