Nu aduce anul ce aduce partidul. TOPUL ascensiunilor politice fulminante (I)

Nu aduce anul ce aduce partidul. TOPUL ascensiunilor politice fulminante (I)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Un mandat de primar, un fotoliu parlamentar, un post de viceprimar sau unul de ministru secretar de stat reprezintă ţinte pentru care unii politicieni trudesc ani buni pe moşia partidului. Câteodată însă, din motive mai mult sau mai puţin vizibile public, unii sunt propulsaţi neaşteptat de repede în funcţii şi demnităţi cheie. Vă prezentăm astăzi un top al celor mai fulminante ascensiuni politice ale ultimilor ani din Galaţi.

Ionuţ Pucheanu a ajuns primarul municipiului Galaţi la vârsta de 35 de ani, George Stângă a devenit senator la doar 34 de ani, iar Cătălin Cristache - deputat la 38 de ani. La vârsta de 48 de ani, Picu Apostol Roman a schimbat scaunul de director al Cantinei de Ajutor Social cu cel de viceprimar. La 49 de ani, Cristian Dima a fost secretar de stat în Guvernul României şi l-a trimis pe tuşa politicii pe „nemuritorul” politic Eugen Durbacă. Politicieni de vârste şi culori diferite, toţi aceştia au ceva în comun: o ascensiune fulminantă. Se spune că nu aduce anul ce poate aduce ceasul… politic.

Din consilier de primar, primar

Cea mai uimitoare şi rapidă carieră politică a ultimilor ani îi aparţine social-democratului Ionuţ Pucheanu, care, la doar 35 de ani, a devenit primarul municipiului Galaţi.

Pucheanu a intrat în politică acum zece ani, în 2008, şi a fost preşedintele organizaţiei municipale a TSD Galaţi. În octombrie 2012, Pucheanu era, alături de Silviu Bacalum, unul dintre cei doi consilieri personali plătiţi ai primarului Marius Stan. Mărturia îi aparţinea chiar edilului, care preciza că mai are doi consilieri personali care fac "muncă patriotică" - Mihai Istrate şi Gigel Caliga.

În primăvara anului 2013, Ionuţ Pucheanu ocupa, mai întâi interimar, apoi prin concurs, fotoliul de director al serviciului public de salubritate Ecosal din subordinea Primăriei, luându-i locul longevivului director Ion Ionescu, căruia Stan îi purta sâmbetele. Ionuţ Pucheanu a fost, atunci, soluţia unanim acceptată de PSD şi de primarul Stan.

În decembrie 2015, PSD l-a desemnat pe Ionuţ Pucheanu candidatul său la funcţia de primar al municipiului Galaţi, cu unanimitatea voturilor membrilor Biroului Permanent Judeţean. De ce Pucheanu? "Hotărârea Biroului Permanent al PSD Galaţi se bazează pe noul Cod de conduită al social-democraţilor, desemnând un om tânăr, recent intrat în politică, un om care ar putea moderniza şi dinamiza atât Primăria Galaţiului, cât şi organizaţia de partid. Ionuţ Pucheanu face parte din tânăra generaţie de politicieni, de la care atât votanţii PSD, cât şi societatea civilă au multe aşteptări şi speranţa că aşteptările le vor fi realizate", explica, la acel moment, Claudiu Brînzan, purtător de cuvânt al PSD Galaţi.

Cotat cu abia a treia şansă de a fi ales, pe 27 iunie 2016, Ionuţ Pucheanu a depus jurământul de primar al municipiului Galaţi. Câteva zile mai târziu, în iulie 2016, Pucheanu a numit-o, în locul său, director general temporar al Serviciului Public Ecosal, pe Mirela-Elena Furtună, care era şefa secţiei Depozit şi reciclare din cadrul acestui serviciu. Numirea s-a făcut „pe perioada exercitării mandatului de primar al municipiului Galaţi”, deşi pare greu de crezut că Pucheanu şi-ar mai putea dori, după anii petrecuţi la cârma oraşului, funcţia de director al serviciului de salubritate.

Din angajat la stat, senator

Fulminantă se dovedeşte a fi şi ascensiunea politică a liberalului George Cătălin Stângă, ajuns senator la doar 34 de ani. Un an mai târziu, Stângă a fost ales lider al organizaţiei judeţene PNL Galaţi, în locul deputatului Victor Paul Dobre, care a deţinut această funcţie timp de aproape 21 de ani! „Întotdeauna, visul meu a fost să preiau şefia Organizaţiei Judeţene”, mărturisea cel care în 2010 devenea preşedintele TNL Galaţi, iar în 2013, vicepreşedinte şi secretar general al PNL Galaţi. Nu trebuie uitat însă că liberalul de azi s-a "născut" politic lângă Eugen Durbacă.

Stângă este singurul senator gălăţean care nu a binevoit (încă) să-şi facă public CV-ul pe portalul Parlamentului, dar tot vă putem spune cât de rapid a „ars” etapele. Unii colegi de partid ar spune că Stângă a pornit de jos şi asta pentru că ar fi muncit, o vreme, prin ţările arabe.

Oficial însă, cu excepţia unui an şi jumătate (ianuarie 2006 – iunie 2007) în care a fost director de vânzări la o firmă privată, începând din august 2007, adică de la vârsta de 25 de ani, George Stângă a lucrat doar în instituţii publice. Mai întâi a fost inspector la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, şi apoi, din februarie 2013 până în decembrie 2016, când a depus jurământul de senator - director regional în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice, Regiunea sud-est, Agenţia Teritorială Galaţi.

Fără tăgadă, George Stângă îi datorează toată cariera politică şi nu numai, lui Victor Paul Dobre, la umbra căruia a crescut. Dacă însă, între Victor Paul Dobre şi Marius Stan nu se ascuţeau săbiile şi nu s-ar fi produs o ruptură iremediabilă...

Cine l-a trimis de Durbacă pe tuşa politicii

Preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima, a reuşit ceea ce niciunul dintre şefii partidelor prin care a trecut Eugen Durbacă nu a izbutit: să-l trimită pe tuşa politicii. Spre deosebire de restul protagoniştilor acestui articol, Cristian Dima s-a remarcat mai întâi ca om de afaceri, apoi ca politician. Fostul primar Marius Stan a susţinut că datorită lui a ajuns Cristian Dima pe lista candidaţilor PNL la Consiliul Local. Cert este că Dima şi-a început ascensiunea în iunie 2012, la vârsta de 45 de ani, când a depus jurământul de consilier local.

În septembrie 2014, graţie prevederilor OUG nr. 55, act normativ care le-a permis aleşilor locali să-şi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul, Dima a devenit consilier local PLR, partid care, prin unirea cu PC, s-a transformat în ALDE.

În 2015, din luna mai şi până în noiembrie, Cristian Dima a fost consilier pe probleme de mediu şi acvacultură al ministrului Mediului din Guvernul Ponta, Graţiela Leocadia Gavrilescu.

În iunie 2016, a câştigat un nou mandat de consilier local, la care a renunţat în ianuarie 2017, pentru postul de secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, în cadrul Guvernului Grindeanu. În aprilie acelaşi an, a fost eliberat din această funcţie, după ce a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, care l-a acuzat de conflict de interese. Dima a pierdut postul guvernamental, dar a câştigat partidul! Biroul Executiv Naţional al ALDE România a decis ca filiala să fie condusă de un preşedinte unic, Cristian Dima, şi de un birou teritorial, iar Durbacă a fost exclus din partid.

În decembrie 2017, Cristian Dima a devenit membru în Consiliul de Administraţie al SC Nuclearelectrica SA. Ar fi putut fi preşedintele acestei structuri, dacă nu l-ar fi interesat să consolideze ALDE la Galaţi.

De la Cantină la (vice)Primărie

Artizanii ascensiunii politice a lui Picu Apostol Roman, ajuns viceprimar al Galaţiului din partea UNPR, sunt Eugen Durbacă şi Marius Stan.

În iunie 2004, Picu Apostol Roman, în vârstă de 35 de ani, care se considera „Gigi Becali al Galaţiului”, devenea consilier local PUR, al treilea pe lista candidaţilor, după liderii Eugen Durbacă şi Bogdan Ciucă. În noiembrie acelaşi an, organigrama Centrului Judeţean pentru Protecţia Plantelor, aprobată în august de Consiliul Judeţean condus de Eugen Durbacă, era „ajustată”, stabilindu-se că singurii care au nevoie de studii superioare sunt contabilul-şef şi şefii de birou, directorului general - pus peste directoarea în funcţie - fiindu-i suficiente studii medii. Aşa a ajuns Picu Roman, „student la drept”, director al instituţiei transformate, apoi, în Serviciul Public de Administrarea Domeniului Public şi Privat (SPADPP) al Judeţului Galaţi. Trei ani mai târziu, în 2007, Picu Roman mai făcea un pas, fiind desemnat candidat la alegerile europarlamentare, locul şapte pe listă.

La finele celui de-al doilea mandat de consilier local, în iulie 2012, Picu Roman, căzut în dizgraţia lui Durbacă, a ajuns pe tuşă: postul de director general la SPADPP i-a fost desfiinţat. Cel care i-a întins mâna a fost Marius Stan! Aşa se face că în martie 2013, Picu Roman a intrat în pâine ca director la Cantina de Ajutor Social, susţinut de Stan, cu care migra, în 2014, la UNPR.

Pe Stan, însă, avea să-l trădeze de două ori în 2016: o dată când s-a abţinut la validarea mandatului de consilier local şi a doua oară când a cerut constatarea încetării mandatului acestuia, deoarece candidase la Senat din partea PMP… Preţul? Postul de viceprimar al municipiului Galaţi. Cât despre Cantina de Ajutor Social, Picu Roman s-a autosuspendat din funcţia de director, pe durata exercitării mandatului de viceprimar, deci scaunul nu-i poate fi ocupat.

Din renegat politic, deputat

La 38 de ani, când a câştigat mandatul de deputat în Parlamentul României, Cătălin Cristache avea deja un bogat trecut politic: PSD, PC, PDL şi PMP.

Cristache a intrat în PDL din 2008, iar în 2009 a devenit director la Registrul Auto Roman, iar în iunie 2012 a depus jurământul de consilier local.

În mai 2013, Cristache a fost exclus din partid pentru că ar fi avut o ieşire extrem de neprotocolară, ca să nu spunem de-a dreptul violentă şi vulgară, la adresa liderilor PDL veniţi de la Bucureşti - Cezar Preda şi Gheorghe Flutur. Odată cu excluderea, a pierdut şi mandatul de consilier local. În schimb, la cârma RAR a stat până în 2014.

Politicianul n-a rămas prea mult pe tuşa politică şi, tot în 2013, a intrat în PMP, unde a devenit preşedintele Organizaţiei Judeţene Galaţi şi vicepreşedinte în Consiliul Executiv Naţional.

În iunie 2016, Cristache a devenit consilier judeţean PMP, însă doar până în decembrie acelaşi an, când a fost ales parlamentar. Cristache îi datorează mandatul de deputat lui Marius Stan. Şi spunem asta pentru că fostul primar a acceptat să candideze la alegerile parlamentare din partea PMP, pentru un mandat de senator, iar prezenţa lui pe listă i-a adus lui Cristache un plus de voturi şi capital de imagine.

Şi iată cum, surprinzător sau nu, fiecare dintre cei care astăzi sunt protagoniştii unor cariere politice fulminante ar avea motive să-i mulţumească lui Marius Stan. Rămâne de văzut unde se va opri ascensiunea şi ce va urma după. Nu de alta, dar roata sorţii politice se întoarce repede…

Lista este mult mai lungă

Ionuţ Pucheanu (PSD), George Cătălin Stângă (PNL), Cristian Dima (ALDE), Picu Apostol Roman (UNPR) şi Cătălin Cristache (PMP) nu sunt, cu siguranţă, singurii politicieni ai Galaţiului care au ajuns neaşteptat de repede într-o importantă demnitate publică. Şi alţi colegi de partid au avut şansa unor promovări nu mai puţin spectaculoase, graţie conducerii partidului, care a investit încredere în ei, sau graţie unui lider care i-a susţinut.

Am decis să începem acest miniserial dedicat „alpiniştilor” politici cu ei tocmai pentru a arăta că în fiecare partid există, cel puţin teoretic, şansa unor promovări. Cum ar fi spus Napoleon, în raniţa fiecărui soldat se află bastonul de mareşal.

Deşi fiecare dintre cei cinci are altă culoare politică, protagoniştii analizei noastre mai au ceva în comun. Deocamdată cel puţin, niciunul dintre ei nu s-a dovedit o locomotivă pentru propriul partid.

Prin urmare, rămâne de văzut dacă vor reuşi să confirme prin propriile forţe la următoarele alegeri, sau dacă partidul, dezamăgit, îi va trimite de unde au venit.

Cât despre restul politicienilor care au ars etapele mai iute decât alţii, nu vă putem spune decât atât: urmăriţi-ne cu atenţie, fiindcă serialul va continua!

Citit 9782 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iunie 2018 00:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.