Primul bloc din Galaţi declarat ”neîngrijit” şi supraimpozitat cu 500 la sută (FOTO)

Primul bloc din Galaţi declarat ”neîngrijit” şi supraimpozitat cu 500 la sută (FOTO)

Blocul C, în contrast cu blocul B, a cărui faţadă a fost reabilitată acum cinci ani Anca Melinte
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)
17 comentarii

Blocul C de pe strada Domnească nr. 144 ar putea deveni primul declarat oficial "neîngrijit", iar proprietarii celor 34 de apartamente ale imobilului ar urma să fie supraimpozitaţi cu 500 la sută. Aşa prevede proiectul de hotărâre care a ajuns, spre avizare, la comisiile Consiliului Local şi va intra pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe ordinare. Proprietarii apartamentelor şi conducerea Asociaţiei de proprietari nr. 118, din care face parte Blocul C, au aflat de la noi ce li se pregăteşte. Oamenii spun că nu au avut bani să reabiliteze blocul, aşa cum le-au cerut autorităţile pe 31 august, anul trecut.

"Clădirea situată în Galaţi, strada Domnească nr. 144, Bloc C, se încadrează în categoria clădirilor neîngrijite", se arată, negru pe alb, în proiectul de hotărâre privind "majorarea cu 500 la sută a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2019" pentru fiecare dintre proprietarii celor 34 de apartamente pe care le cuprinde imobilul.

Proiectul se bazează pe dispoziţiile Codului fiscal, care le conferă aleşilor locali posibilitatea legală de a majora impozitul pentru clădirile neîngrijite, şi pe Regulamentul privind identificarea şi evaluarea clădirilor neîngrijite de pe raza municipiului, în vederea aplicării impozitului majorat, regulament aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 112/2016.

Ce deficienţe s-au constatat

În baza Regulamentului şi a verificărilor făcute de Serviciul Disciplina în Construcţii, pe 29 august 2017, Blocul C a fost identificat drept "clădire neîngrijită". Pe 31 august 2017, Asociaţia de proprietari nr. 118, din care face parte Blocul C, a fost notificată ca, în termen de şase luni, să remedieze deficienţele constatate. Iar lista lor este lungă: ţigla desprinsă de pe acoperiş, jgheaburile şi burlanele deteriorate, tencuiala degradată, balcoanele şi balustradele foarte deteriorate, elementele decorative desprinse care prezintă risc de cădere şi pericol pentru trecători, tâmplăria uzată, zugrăveala exfoliată şi decolorată, elementele de închidere degradate şi desprinse, umiditatea vizibilă pe alocuri. În plus, proprietarilor li s-a atras atenţia că şi grinda de legătură dintre blocul lor şi imobilul vecin este foarte deteriorată şi îi pune în pericol pe trecători.

Conform documentelor de pe masa aleşilor, în aprilie 2018 autorităţile au verificat din nou Blocul C şi, constatând că problemele nu au fost remediate, au propus majorarea impozitului pentru fiecare dintre cei 34 de proprietari.

Stupoare printre proprietari

Miercuri, am fost să vedem şi noi cum arată primul bloc considerat de autorităţi "neîngrijit". Peretele exterior al blocului din zona Complexul Studenţesc tocmai se pricopsise cu o nouă gaură, făcută de un proprietar care abia îşi instalase centrala termică. Dar cele mai ameninţătoare ni s-au părut balcoanele, care par gata să cadă!

Proprietarii cu care am discutat nu ştiau nimic despre vreo iminentă supraimpozitare cu 500 la sută! Şi puţini îşi mai aminteau de notificarea Primăriei, care le-a fost afişată la avizier de către conducerea asociaţiei.

"Dacă a fost notificată doar asociaţia, să mărească impozitul la asociaţie. Eu n-am primit nimic pe adresa mea! Normal ar fi fost să fie notificaţi proprietarii, nu asociaţia, pentru că proprietarii plătesc impozit! Oricum, fiecare a înţeles ce-a vrut din notificarea aceea! Cum poate cineva întreg la cap să impună unor locatari, pensionari în general, să investească la un bloc cu trei scări - 34 de familii - o valoare aproximativă de patru miliarde de lei vechi? Şi-aşa plătim impozitul cel mai mare din oraş, fiind în zona I de impozitare! Ce mai contează că, de 20 de ani, Primăria nu a mai schimbat la noi în zonă nici măcar o bordură! Ce să mai vorbim de canalizare, care se înfundă de cel puţin trei ori pe săptămână şi suntem nevoiţi să chemăm autovidanja", ne-a spus Sorin Mincu, unul dintre proprietarii de la scara III a Blocului C.

Pensii mici, cheltuieli mari

"În momentul în care am primit notificarea de la Primărie, am afişat-o la avizier. Oamenii au luat la cunoştinţă, au venit, ne-au întrebat şi le-am spus că aşa prevede Codul fiscal. Că e bun, că e rău, noi trebuie să-l respectăm. Legea obligă să existe fond de reparaţii, dar nu spune ce să faci când omul nu plăteşte! Am încercat să strângem bani, lună de lună, dar n-am reuşit!", ne-a explicat conducerea Asociaţiei de proprietari nr. 118.

"Aici nu locuiesc oameni cu posibilităţi materiale. 70 la sută sunt pensionari. Pensiile sunt mici şi majoritatea familiilor au rămas într-un singur membru. Abia reuşesc să plătească facturile, dar tot ei, pensionarii, sunt cei mai conştiincioşi!", ne-a spus administratorul asociaţiei, Florica Ion.

"Cei care locuiesc efectiv aici sunt cei care au cumpărat apartamentele acum 60 de ani. Poate chiar cei mai în vârstă din tot oraşul! În scara mea sunt nişte doamne de 88, 85, 83 de ani! Şi când le vezi cu punga de medicamente, care şi acelea costă…", ne-a spus preşedintele asociaţiei, dl Gaiu, care, spre deosebire de administrator, locuieşte în Blocul C. Şi cunoaşte foarte bine cazurile deosebite cu care se confruntă vecinii. De pildă, într-unul dintre apartamente, proprietara, în vârstă de peste 80 de ani, locuieşte cu fiul, care nu are loc de muncă şi este şi bolnav…

Conducerea asociaţiei spune că nu a avut bani pentru a comanda un deviz estimativ al reparaţiilor, dar este convinsă că e vorba de o cheltuială foarte mare: "La scara 1 ni s-a cerut, estimativ, 50.000 de lei numai acoperişul! La Blocul B, reparaţia faţadei, fără anvelopare, a costat 13.000 de lei, şi asta acum cinci ani!", spune administratorul.

De ce nu s-au accesat fonduri europene

Unii dintre proprietari s-au declarat nemulţumiţi de implicarea asociaţiei, reproşând că nu s-au făcut demersuri pentru ca blocul să fie reabilitat cu fonduri europene.

Conducerea asociaţiei ne-a explicat că are de la Primărie documentaţia necesară pentru solicitarea banilor europeni, dar susţine că, din păcate, nu poate fi completată aşa cum se cere, pentru că lipsesc unii dintre proprietarii de drept ai apartamentelor: "Din 34 de apartamente, şase nu sunt locuite sau sunt închiriate. Unii sunt plecaţi din ţară, alţii sunt moştenitorii proprietarilor, locuiesc aici, dar nu au făcut dezbaterea succesiunii. Pentru fondurile europene se cer toate datele personale ale proprietarilor şi toţi trebuie să fie sută la sută de acord cu lucrările. Nu ne încadrăm în condiţiile impuse şi nu încerc să fac documentaţia doar ca să le ofer lor material didactic", ne-a explicat conducerea asociaţiei.

"Lăsăm tot şi ne mutăm în bordei!"

Pe Gheorghe Chiriac, care locuieşte de 34 de ani în apartamentul de la demisolul scării 3, vestea că ar putea plăti un impozit cu 500 la sută mai mare l-a lăsat aproape fără cuvinte. A lucrat pentru Primăria Galaţi, în cadrul SC Construcţii şi Reparaţii, firmă a municipalităţii care a dat faliment, apoi la Serviciul Public Ecosal, de unde a şi ieşit la pensie: "Am 1.200 de lei pensie, după 48 de ani de muncă. Lăsăm tot şi ne mutăm în bordei! De ce-am votat eu consilierii? Ca să vină să-mi bage mâna în buzunar? Asta-i furăciune! Nici autorităţile nu-şi fac treaba! În parcul de la bloc nu s-a mai tăiat iarba, trotuarul s-a lăsat, bordura e băgată în pământ! Blocul este vechi şi din ’79 nu s-a mai făcut nimic la el. Şi noi am notificat Primăria că se înfundă mereu canalizarea, pentru că s-a tasat blocul şi s-a deformat ţeava, dar cui îi pasă?" spune bărbatul cu amărăciune. Periodic se trezeşte cu mizeria în casă din cauza canalizării care refulează, fie prin WC, fie prin sifonul chiuvetei!

Locuitorii s-au săturat să cheme vidanja Apă Canal, din cauza canalizării. Problema s-a rezolvat doar la prima dintre scările blocului şi a costat nu mai puţin de 7.000 de lei, bani pe care asociaţia încă nu i-a recuperat în totalitate!

Că iluminatul public a lipsit vreme de trei luni în zona blocului, iar acum sunt din nou probleme, că arborii au nevoie să fie toaletaţi sunt tot atâtea motive de nemulţumire.

Plătim şi gata!

Aşa ne-a declarat, o altă familie din Blocul C, adăugând, cu ironie, "Dacă-i ordin, cu plăcere!". Fireşte, nu înainte de a se întreba de ce autorităţile nu vin în sprijinul locatarilor, aşa cum s-a întâmplat la alte blocuri din zona centrală, ale căror faţade au fost reabilitate.

"Eu am plătit anul acesta 133 de lei impozitul pe apartament. Dacă se aplică majorarea de 500 la sută, impozitul o să fie la anul în jur de 700 de lei. Poate că unora o să le fie învăţătură de minte când vor vedea suma de plată! Şi vor ajunge la concluzia că s-ar fi făcut faţada blocului cu banii pe care îi dau pe impozit! Pentru că, dacă s-ar fi făcut măcar faţada, sunt convins că şi strada Domnească ar fi arătat altfel!", ne-a spus preşedintele asociaţiei de proprietari.

Cine urmează la supraimpozitare

Blocul C de pe strada Domnească nr. 144 nu este singurul imobil care ar putea fi declarat "neîngrijit", iar proprietarii apartamentelor, supraimpozitaţi. Pe masa aleşilor locali se află şi alte patru clădiri care ar putea avea aceeaşi soartă. Este vorba despre imobilul cu etaj de pe strada Domnească nr. 103, proprietatea familiei Ancuţa, construcţia de la numărul 190, proprietatea lui Radu Jenică, şi despre clădirile de la 239 şi 241, deţinute de Cozubas Romeu.

Cum arată, în viziunea autorităţilor, o clădire neîngrijită

"Prin clădire neîngrijită se înţelege clădirea aflată în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubră, cu faţada nereparată/ necurăţată/ netencuită/ nezugrăvită/ cu geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură", se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre care vizează Blocul C, de pe strada Domnească nr. 144. Încadrarea acestuia în categoria clădirilor neîngrijite s-a făcut în urma degradărilor minore, medii şi majore constatate de autorităţi, pe baza cărora a fost calculat un punctaj procentual de 34,37 la sută, cuprins între limitele 30 la sută şi 100 la sută.

Dacă vi se pare un punctaj mic, vă reamintim care este prima clădire din Galaţi care a fost deja declarată oficial ca "neîngrijită", iar proprietarul ei va plăti, anul viitor, un impozit majorat cu 500 la sută, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 102/2018! Este vorba despre imobilul de pe strada Domnească nr. 25, fostul Cinematograf "Republica", proprietatea SC Doja ’97 Landworks SRL, cu sediul în Bucureşti, Sectorul 1, strada Witing nr. 5, Mansardă, Camera 1. Punctajul procentual pe baza căruia clădirea a fost catalogată ca neîngrijită a fost de 45,83 la sută.

Ce s-a făcut pentru Palatul "Simion Gheorghiu"

Imobilul de pe strada Domnească nr. 25, primul pe care autorităţile l-au declarat "neîngrijit" şi l-au supraimpozitat, se află în imediata vecinătate a unei ruine pline de gunoaie. Este vorba despre Casa "Simion Gheorghiu", situată pe strada Domnească nr. 24, monument inclus în patrimoniu istoric al Galaţiului, care, de un an, este proprietatea Primăriei Galaţi. Ce-a făcut municipalitatea pentru această clădire? Deocamdată, hârtii. Evident, nu era posibilă restaurarea, dar măcar o igienizare...

Foto Iulia Kelt și Anca Melinte

Citit 14799 ori Ultima modificare Luni, 09 Iulie 2018 00:08

17 comentarii

 • postat de Ulise Duminică, 08 Iulie 2018 23:45 82.137.15.*** Link la comentariu
  0
  2

  De când începeți să le opriți banii din Pensie ca să scriem și noi la. Avocatul Poporului o scrisoare pierduta sau la foruri mai din UE că tot am intrat și poate ne dați și apă potabilă că no să sărăcească URMA

  Raportează
 • postat de atamanu Duminică, 08 Iulie 2018 14:46 5.13.171.*** Link la comentariu
  0
  6

  Adevarul este ca avem un oras minunat. O perla a europei...Bulevarde largi, asfaltate impecabil, treceri de pietoni subterane si supraterane in zonele aglomerate, fantani arteziene cu jocuri de lumini fantastice seara, parcuri cu arbori seculari, magazine perfect integrate in arhitectura urbanistica, piste de biciclete ce inconjoara orasul....ce mai, un vis de urbe moldava. Felicitari "sangelui tanar", rosu, comunist al edililor urbei. Fatada acelui bloc ar trebui placata cu marmora de Carrara...Bosorogii sa plateasca. Daca nu, evacuati si cazati definitiv in fostele hale ale "Avicola Galati" iar mizeria aceea de bloc demolata. Ce, n-am putea avea si noi o constructie faraonica gen "domeniul Dragnea", cu care sa ne "mandrim ca suntem romani" si luptatori neinfricati impotriva statului paralel...ogram...Stima noastra si mandria, Liviu Dragnea, Romania !!! sau..PSD-ul, Romania !!!

  Raportează
 • postat de Speranta Duminică, 08 Iulie 2018 12:38 82.137.9.*** Link la comentariu
  1
  8

  Opriti maririle de taxe si impozite

  Raportează
 • postat de lucian Duminică, 08 Iulie 2018 11:21 92.81.215.*** Link la comentariu
  17
  2

  felicitari celor care au avut curajul sa faca o lege buna, dar si celor care au inceput sa o aplice! se simte sangele tanar in administratia locala, chiar daca nu peste tot in sens bun. poate va incepe si galatiul sa arate a oras locuit!

  Raportează
 • postat de Suzi quatro Duminică, 08 Iulie 2018 09:35 82.137.8.*** Link la comentariu
  1
  7

  Tancu nu sa inbulzit nimeni la cumpârat apartamente. De teamâ sau cumpart câ vor ajunge pe drumuri si au avut dreptate Stiti cât este chiria platita la Primârie? Daca toti someri nu aveau casele cumpârate erau aruncati in stradâ Asta vor pâti ce care au ajus someri si au datorii istorice la intretinere Se inchide apa de Pasti si de Craciun dar ai casa adapost Batrânii din acest bloc au fost premiati de Primarie pentru câ au inplinit 50 de ani de câsnicie Acum Consiliul Local le ia banii inapoi Frumoasâ sârbâtorire misto Colivâ

  Raportează
 • postat de Consilierii pesede Duminică, 08 Iulie 2018 05:02 95.77.196.*** Link la comentariu
  0
  14

  In 2-3 ani toate blocurile vor fi declarate neingrijite ca sa li se ia impozite de 10 ori mai mari ! Dar de strazile sparte dintre blocuri, de gropile din asfalt si trotuar de pe principalele bulevarde ale orasului nimeni nu va raspunde, in continuare.

  Raportează
 • postat de valentin Duminică, 08 Iulie 2018 02:27 82.137.10.*** Link la comentariu
  1
  8

  La ce ajută supraimpozitarea? La nimic. Aşa s-a făcut cu terenurile agricole date de Iliescu prin Decret. Fără o strategie naţională nu se face nimic. Sau locală. Îl impozitezi să ce? Să ai bani la buget să faci nimic. Şi se fac datorii la buget. Până se ajunge la două milioane de euro, mai durează 109 ani. Şi proprietarii de ce să-l facă? Dau şi acum marii agricultori la buget. Se vede ceva?

  Raportează
 • postat de Remus Sâmbătă, 07 Iulie 2018 19:13 82.137.10.*** Link la comentariu
  2
  21

  Cascadorii rasului de la Consiliul local au luat o hotărîre de Cumetrie Oltenească din București și au adoptato la Comuna Gălățeană fără să se gândească că cei care mai au de trăit între 1 și 0 ani Bai fraților ăia din blocul ăsta penalzat au plătit impozite și taxe locale cât nu aveți voi VÂRSTĂ Va bateți joc de oameni saraci care mai au puțin și mor Vă blestemă și din mormânt

  Raportează
 • postat de Suzana Sâmbătă, 07 Iulie 2018 18:29 82.137.10.*** Link la comentariu
  0
  11

  Lucian îți vine randul chiar daca locuiești la vila Vei îmbătrâni și dacă vei săraci că așa este obiceiul la români în. Democrația de Cumetrie Oltenească făcută Pas cu Pas vei vedea că că nu mai sunt bani pentru a înfrumuseța vila casa blocul

  Raportează
 • postat de tancu Sâmbătă, 07 Iulie 2018 17:03 5.13.240.*** Link la comentariu
  18
  8

  Cei care s-au imbulzit in 90 sa-si cumpere apartamentele trebuiau sa se gandeasca ca si fatadele e tot ale blocului. Daca blocurile ramaneau la primarie venea iglac-ul si le repara. acuma cotizati la stat.

  Raportează
 • postat de Și ce-m rezolvat prin supraimpozitare ? Ascundem problema sub preș. Sâmbătă, 07 Iulie 2018 12:32 213.233.101.*** Link la comentariu
  5
  21

  Acum, mă întreb, cum comuniștii au reușit să întrețină clădirile vechi, chiar și industria din vremea monarhiei, extinsă prin investiții și acum, o rezolvăm prin supra impozitare ? Că-i la mintea prostului...la italieni, la unguri, clădirile vechi sunt întreținute din fondurile primăriei, dar, atenție, numai fața stradală, în spatele fațadei stradale, se ocupă proprietarii, adevărat. Chiar craiovenii, brașovenii, sibienii, clujenii și alte orașe istorice, au fațadele reparate de primării, prin hotărâri a Consiliului Local.

  Raportează
 • postat de Suzi quatro Sâmbătă, 07 Iulie 2018 10:30 82.137.8.*** Link la comentariu
  4
  12

  E bine e foarte bine si o sâ fie și mai râuPânâ se terminâ Mandatul nu mai putem face nimiccare sâ oprescâ micile abuzuri al Consilierilor Nu au bani dar vor sâ cârpeascâ. Plaja cu 63 000de euro×4,6=290000lei farâ TVA De unde sâ ii. scoatâ ? De la babacii care au votat nepotii e mai usor nu mai pot sa se apere si oricum vor veni la votare amagiti de iluzia câ vor filasati sâ moarâ liniștiti inpatul lor Dar demolâri de blocuri vechi comniste nu puteti face Mamâ ce VILE se pot construi in locul acestui Bloc Grâdina Publicâ este aproape aer curat nu trec camioane E Gradina Maicii Domnului Eutanasie nu aveti pe ordinea de zi? Ma refeream la câtei

  Raportează
 • postat de Lucian Sâmbătă, 07 Iulie 2018 10:05 89.136.0.*** Link la comentariu
  6
  18

  Asa este peste tot in Europa. Proprietatea impune si obligatii.
  Tot timpul se vor gasi explicatii, dar din punct de vedere juridic asociatia de proprietari raspunde de respectarea regulilor urbanistice.
  Sa presupunem ca cineva are o casa in oras si nu-si poate permite intretinerea exterioara a acesteia fiindca are pensia mica sau salariul mic. Ce se intampla in acest caz ? Probabil vinde si cumpara altceva conform statutului financiar actual .
  Eu as ruga Primaria Galati sa se uite si la casele care le are in proprietate.
  As da 2 exemple din zona centrala:
  - str. Cuza colt cu gangul care face legatura dintre str.Domneasca si gara CFR. Acolo sunt zeci de persoane care locuiesc in conditii insalubre si colecteaza pet-uri. In curtea aceea poate oricand izbucni un incendiu.
  - str.Balcescu vis-a -vis de "Pestera" unde sunt in 2-3 imobile care arata jalnic. Nu mai spunem de cei care le populeaza.

  Raportează
 • postat de POATE MAI TREBUIE ANALIZAT Sâmbătă, 07 Iulie 2018 09:41 188.24.212.*** Link la comentariu
  5
  10

  Eu stiam ca in codul fiscal , este prevazut, ca nu pot creste taxele cu mai mult de 50% pe an,pentru ca altfel ne putem trezi ca acest consiliu local poate declara razboi Rusiei sau mai stiu eu cui.E de analizat cam ce decizii controversate a luat acelasi consiliu, legat de Calorgal si ajutoarele pentru centrale, pe niste criterii total antidemocratice,asa cum ca in Galati,sunt numai saraci si trebuiesc neaparat ajutati.

  Raportează
 • postat de Doru Sâmbătă, 07 Iulie 2018 08:55 5.13.227.*** Link la comentariu
  7
  19

  Vai de capul amaratilor alora! A si gasit primaria in cine sa loveasca.....

  Raportează
 • postat de TURELTAN Sâmbătă, 07 Iulie 2018 07:16 95.76.0.*** Link la comentariu
  1
  15

  Prima cladire care trebuie suprataxata este fostul sediu al Primariei Filesti aflata la intrarea in cartierul Filesti sat apartinand din neorocire chiar Primariei Galati. Veniti si fotografiati. ! Prprietar este , bineanteles Primaria Galati. De ce nu se suprataxeaza cladirile retrocedate si neingrijite si au pus ochii pe blocurile de la Gradina Publica unde sunt proprietari fostii salariati ai CFR-ului iesiti de mult la pensie si cu venituri mici!!!????

  Raportează
 • postat de Sistematizare Sâmbătă, 07 Iulie 2018 05:52 84.117.41.*** Link la comentariu
  0
  9

  Primele blocuri construite in Galati odata cu sistematizarea orasului
  sunt cele de pe str. Cezar , chiar in spatele Penetenciarului Galati

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.