Dacian Cioloş susține un referendum pe tema corupției
Foto: Sorin Pană

Dacian Cioloş susține un referendum pe tema corupției
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Dacian Cioloș: Există o alternativă capabilă să facă lucrurile drept, cinstit, transparent, onest și profesionist


Prezent la Galați, unde a participat la dezbaterea „Galați, Moldova, România, încotro?”, fostul prim-ministru Dacian Cioloș (președinte fondator al Mișcării România Împreună), a declarat că „există în România o alternativă capabilă să facă lucrurile drept, cinstit, transparent, onest și profesionist”. „Sunt foarte mulți oameni de bun simț în România. Sunt unii care se exprimă vizavi de ceea ce se întâmplă și sunt unii care reprimă, din diferite motive, sentimentele și senzațiile pe care le au, dar sunt în aceeași stare de disperare vizavi de ceea ce se întâmplă. Mi se pare important să dăm semnalul clar că toți oamenii aceștia nu sunt singuri și că există în România o alternativă capabilă să facă lucrurile drept, cinstit, transparent, onest și profesionist”, a spus fostul premier.

Președintele fondator al Mișcării România Împreună a declarat că speră ca revocarea din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, să nu afecteze lupta anticorupție și că este important „să arătăm celor care atacă Justiția că nu sunt într-un sat fără câini”. „Eu știu că la DNA există mulți oameni verticali, profesioniști, care, sper eu, să nu se lase intimidați și vreau să le transmit și un mesaj cu ocazia asta: să știe că și oamenii din stradă, dar și forțe politice sunt alături de ei pentru ca ei să-și facă treaba independent și profesionist, așa cum au făcut-o și până acum. Laura Codruța Kovesi a făcut lucruri minunate pentru ca lupta împotriva corupției în România să fie consolidată, să fie un exemplu pentru multe țări din Europa și din afara Europei și vreau să-i mulțumesc și pe această cale pentru ceea ce a făcut acolo și pentru că a rămas demnă până la capăt. Însă sunt convins și cred că e important să demonstrăm că lupta împotriva corupției din România nu depinde doar de un om și că avem instituții deja puternice care nu pot fi intimidate de decidenți politici cărora le e frică de instituții puternice și care încearcă să le decimeze. Pentru mine, esențial acum este să vedem că lupta împotriva corupției continuă, că există susținere puternică pentru lupta împotriva corupției. Noi suntem parte a acestei susțineri, inclusiv politice și civice. Cred că e important în continuare să arătăm celor care atacă justiția că nu sunt într-un sat fără câini”, a firmat Dacian Cioloș.

Fostul premier a lansat ideea organizării unui referendum privind lupta anticorupție. „Cred că nu e totul pierdut pentru ca modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală, care au fost operate să nu ajungă să fie aplicate. Mi se pare esențial acest lucru și trebuie să ne mobilizăm ca să putem asigura aceasta. Am discutat cu colegi de la USR și din organizații civice despre ce am putea face în perioada următoare pentru ca acest lucru să se întâmple și anume să putem opri punerea în practică a acestor modificări ale Codului Penal și Codului de Procedură Penală și cred că e important să ne gândim serios în ce mod putem declanșa un referendum pentru ca oamenii să poată să vină să spună ce părere au despre modul în care decurge sau nu lupta împotriva corupției în România. Nu doar ieșind în strada disperați și frustrați, ci folosind și instrumente constituționale și instrumente legale. Cred că referendumul ar fi un astfel de instrument. Iar dacă cei care spun că și ei luptă împotriva corupției nu văd de ce le-ar fi frică de un astfel de instrument. Eu consider că sunt ultimele zvâcniri ale celor care de un an și jumătate au o problemă cu justiția și încearcă să atace justiția. Important este să mergem în apărarea justiției până la capăt”, a precizat Dacian Cioloș.

Vizita fostului premier și a echipei sale la Galați face parte dintr-o serie de întâlniri cu societatea civilă și nu numai pe care Platforma România 100 le organizează în țară, în cadrul Campaniei ”România Împreună”. „Dezbaterile acestea ne ajută și pe noi pentru că pregătim programul politic al Partidului Mișcarea România Împreună, care există deja. Un program politic pe care intenționăm să îl lansăm în toamnă și dorim ca acel program să reflecte și așteptările oamenilor, nu doar ideile pe care le avem noi”, a punctat Dacian Cioloș.

Citit 3050 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iulie 2018 15:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.