Panouri publicitare amplasate ilegal pe domeniul public
Foto: Iulia Kelt

Panouri publicitare amplasate ilegal pe domeniul public
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Bun găsit în Galaţiul situaţiilor absurde, pe care autorităţile locale ori se fac că nu le văd, ori le întreţin. O nouă dovadă o constituie cele şapte panouri publicitare tip prismă, despre care autorităţile locale nu pot spune dacă au fost amplasate legal în oraş, pe baza certificatelor de urbanism, autorizaţiilor de construire şi a avizelor de publicitate temporară! Și asta pentru că agenții economici care le-au montat n-au onorat invitațiile la Poliția Locală, care i-a notificat să vină să prezinte documentele!

Ancorat superficial cu niște sârme legate de trei jardiniere stradale găurite în acest scop, un ditamai panoul publicitar a stat nestingherit, în Piaţa Regală - aşa cum se numeşte esplanada din faţa Hotelului "Danube Stars" - până la începutul săptămânii trecute. Probabil că ar fi fost şi acum acolo dacă nu ar fi demarat lucrările de modernizare a zonei. Nu este, însă, singurul panou publicitar de acest fel din oraş!

Mai mulţi cititori ne-au sesizat la redacţie prezenţa acestor mijloace publicitare şi temerea că, din cauza modului superficial în care au fost ancorate, s-ar putea prăbuşi la o furtună sau la un vânt puternic, punând în pericol viaţa oamenilor.

Acesta este motivul pentru care, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, am solicitat Primăriei municipiului Galaţi şi Poliţiei Locale date despre aceste panouri.

Primăria municipiului Galaţi ne-a transmis doar un răspuns preliminar, în care precizează că ne va răspunde în termenul de 30 de zile de la înregistrarea solicitării noastre, deoarece "pentru identificarea şi difuzarea informaţiilor solicitate este necesară o perioadă mai mare de zece zile".

Poliţia Locală ne-a răspuns, însă, la o parte dintre întrebări.

Cine şi când a amplasat panoul

Întrebată cine şi când a pus panoul publicitar în formă de prismă în Piaţa Regală, dacă amplasarea a fost legală - adică există toate autorizaţiile necesare, şi cine şi când le-a eliberat - iată ne-a răspuns Poliţia Locală: "În urma demersurilor şi a verificărilor întreprinse de către Serviciul Disciplina în Construcţii şi Afişajul Stradal din cadrul Poliţiei Locale Galaţi, vă putem comunica că, la începutul anului 2018 (luna februarie, conform planşelor foto realizate de poliţiştii locali), panoul publicitar din zona menţionată nu era amplasat. În urma celor mai recente controale, poliţiştii locali au constatat că prisma în cauză a fost amplasată fără autorizaţie de construire şi fără aviz pentru publicitate temporară. Dacă pentru respectivul mijloc publicitar va fi obţinut aviz pentru publicitate temporară, conform prevederilor Legii 185/2013 - privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, prisma poate rămâne în perioada de valabilitate a acesteia", se arată în răspunsul semnat de directorul general al Poliţiei Locale, Petrică Hahui.

Deşi am întrebat cine a amplasat panoul publicitar, autorităţile au ocolit acest răspuns. În schimb, ne-au explicat ce demersuri a efectuat cu privire la acest panou: "Poliţiştii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii şi Afişajul Stradal au identificat firma care a amplasat mijlocul publicitar. În acest caz a fost întocmită documentaţia legală, iar în conformitate cu prevederile OG 2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, operatorul economic poate fi sancţionat în termen de şase luni de la data întocmirii procesului verbal".

Prin urmare, deocamdată, nu a păţit nimic! Oricum nu e singurul!

Agenţi economici invitaţi la Poliţia Locală

Curioşi să aflăm dacă mai sunt panouri amplasate pe domeniul public fără documentele necesare, iată ce am aflat: "La cele mai recente verificări, poliţiştii locali au identificat un număr de şapte asemenea mijloace publicitare. În termenul prevăzut de lege, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii şi Afişajul Stradal au invitat şi notificat un număr de patru operatori economici (agenţii de publicitate şi beneficiari ai publicităţii stradale). Având în vedere că agenţii economici în cauză nu s-au prezentat la sediul Poliţiei Locale cu documentele care să ateste că deţin certificate de urbanism/ autorizaţii de construcţie (conform Legii 50/2001) şi avize de publicitate temporară (conform Legii 185/2013), poliţiştii locali au întocmit, în lipsă, primele procese-verbale de constatare. Şi în aceste situaţii, în conformitate cu prevederile OG 2/2001, operatorii economici pot fi sancţionaţi în termen de şase luni de la data întocmirii proceselor verbale".

Ultima noastră întrebare a vizat sancţiunile pentru amplasarea ilegală a unui panou publicitar. Iată răspunsul: "Sancţiunile pentru amplasarea ilegală a unui mijloc publicitar se aplică în funcţie de timpul şi forma constructivă a acestuia şi sunt prevăzute de Legea 185/2013 (de la 1.000 de lei la 10.000 de lei) şi Legea 50/1991 (de la 1.000 de lei la 1.000.000 lei)", ne-a comunicat Poliţia Locală.

Din păcate, nu ni s-a spus și cine se ocupă de aplicarea lor, deși am întrebat.

Absurd, dar adevărat!

Citit 5083 ori Ultima modificare Joi, 19 Iulie 2018 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.