Monument închinat Sfântului Apostol Andrei, la Inelul de Rocadă

Monument închinat Sfântului Apostol Andrei, la Inelul de Rocadă
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

În condiţiile în care Primăria municipiului Galaţi a atribuit luni, 30 iulie, contractul de proiectare pentru amenajarea Inelului de Rocadă, primarul Ionuţ Pucheanu, a anunţat în aceeaşi seară, într-o emisiune televizată, ce anume şi-ar dori acolo: un monument închinat Sfântului Apostol Andrei, patronul spiritual al Galaţiului. Deocamdată, este în vigoare Hotărârea Consiliului Local nr. 86 din 14 martie 2013, prin care a mai fost aprobat un studiu de fezabilitate pentru "Amenajare scuar central strada Brăilei - Inel de Rocadă".

"Împreună cu specialişti în domeniu, vom organiza un concurs de arhitectură pentru găsirea celui mai bun proiect pentru refacerea sensului giratoriu de la «Ultimul Leu»", scria Ionuţ Pucheanu, în programul politic cu care, în iunie 2016, a câştigat fotoliul de primar al municipiului Galaţi.

Într-adevăr, în toamna trecută, a fost lansat un concurs de soluţii pentru amenajarea Inelului de Rocadă, la care au fost invitaţi să participe arhitecţii, dar, conform datelor oficiale, nu s-au înscris decât două proiecte, care nu au mai fost făcute publice.

În iunie anul acesta, administraţia locală a lansat o achiziţie publică pentru servicii de proiectare - studiu de fezabilitate şi documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii - pentru "Amenajare «Inel de Rocadă»", contract în valoare de 68.000 de lei fără TVA, care, după cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", a fost atribuit luni, 30 iulie, firmei Atu Consulting SRL. Aceasta care va avea misiunea de a prezenta, în termen de 90 de zile, trei variante de amenajare prin care să pună în valoare spaţiul urban. "Tipul de lucrări nu este limitat. Scopul este de a obţine o amenajare spectaculoasă a spaţiului. Scenariile propuse trebuie să respecte principiile dezvoltării durabile", conform caietului de sarcini.

Paradox

Ei bine, în condiţiile în care proiectanţii urmează să se apuce de treabă, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, pare să ştie deja ce se va realiza acolo: "În giraţia de la Ultimul Leu va apărea, cred, un monument. Vom scoate la licitaţie, până la sfârşitul anului, şi această lucrare", a anunţat edilul în emisiunea "Audienţă la primar", difuzată luni seara, la Tv Galaţi.

Întrebat dacă există proiectul sau se va face o nouă competiţie de proiecte la care nu o să se înghesuie nimeni, primarul a oferit detalii: "Cred că oraşul nostru are nevoie de simboluri, pentru că mie mi se pare că, de cele mai multe ori, dacă întrebi un gălăţean, îţi va spune despre combinat, despre şantierul naval, despre faleză".

Legat de rondou, edilul a precizat: "Poate că ar merge şi alte idei, dar, din păcate, este un nod atât de mare, sunt vreo şase-şapte ţevi care trec în toate părţile. Numai devierea ţevilor ar costa milioane bune de euro. Atunci am ales o soluţie tehnică care să se preteze situaţiei de fapt. Cel mai probabil va apărea un monument închinat Sfântului Andrei, protectorul oraşului nostru şi al ţării noastre, primul creştin aici, pe malurile Dunării. Cred că va înnobila foarte frumos zona. E un proiect mai vechi, reînviat, regândit, updatat la nevoile şi la pretenţiile actuale. În felul acesta, cumva, zic eu că închidem toată zona de intrare în Galaţi", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Rămâne de văzut ce vor spune proiectanţii şi dacă scenariile lor se vor plia pe viziunea edilului urbei.

S-a mai făcut un studiu

Cert este că, în prezent, este în vigoare Hotărârea Consiliului Local nr. 86 din 14 martie 2013, prin care s-a aprobat Studiul de fezabilitate pentru obiectivul "Amenajare scuar central strada Brăilei - Inel de Rocadă". Conform documentului, prin proiect erau prevăzute următoarele lucrări: "înlocuirea bordurilor care delimitează suprafaţa carosabilă de spaţiul verde, cu borduri de 20x25 cm, înlocuirea reţelei de hidranţi pentru udare cu sistem automat de irigare, amenajarea spaţiilor verzi prin însămânţare cu gazon, construirea a zece fântâni arteziene ornamentale pe scuarul central al străzii Brăilei şi a unei fântâni arteziene în Inelul de Rocadă, amplasarea în mijlocul scuarului a unui gard ornamental cu înălţimea de 1,25 m şi amenajarea trecerilor de pietoni existente cu pavele pietonale". Valoarea totală a investiţiei se ridica la 4.084.980 de lei, de la bugetul local, iar durata de realizare era de 12 luni.

Citit 8445 ori Ultima modificare Duminică, 05 August 2018 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.