Primăriei i-a luat 22 de zile ca să afle... nimic. În Galaţi, fiecare îşi pune ce vrea pe domeniul public (Documente)

Primăriei i-a luat 22 de zile ca să afle... nimic. În Galaţi, fiecare îşi pune ce vrea pe domeniul public (Documente)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Bun găsit în Galaţiul situaţilor absurde pe care autorităţile locale ori se fac că nu le văd, ori de-a dreptul le întreţin, iar când sunt întrebate au nevoie de 22 de zile ca să răspundă mai nimic. Nu e o glumă, ci răspunsul oficial pe care l-am primit noi, încercând să aflăm cine şi cum a montat, pe domeniul public, mai multe panouri publicitare tip prismă.

"Panouri publicitare amplasate ilegal pe domeniul public" se intitula articolul publicat în ediţia de miercuri, 18 iulie, a ziarului "Viaţa liberă", în care semnalam situaţia a şapte panouri publicitare tip prismă, despre care autorităţile locale nu puteau spune dacă au fost amplasate legal în oraş, pe baza certificatelor de urbanism, autorizaţiilor de construire şi a avizelor de publicitate temporară!

Demersul nostru jurnalistic a pornit de la panoul publicitar ancorat superficial cu niște sârme legate de trei jardiniere stradale găurite în acest scop, care a stat nestingherit, în Piaţa Regală - aşa cum se numeşte esplanada din faţa Hotelului "Danube Stars", până când au demarat lucrările de modernizare a zonei. Nu era, însă, singurul panou publicitar de acest fel din oraş! Mai mulţi cititori ne-au sesizat la redacţie prezenţa acestor mijloace publicitare şi temerea că, din cauza modului superficial în care au fost ancorate, s-ar putea prăbuşi la o furtună sau la un vânt puternic, punând în pericol viaţa oamenilor.

Acesta este motivul pentru care, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, pe 9 iulie 2018 am solicitat atât Primăriei municipiului Galaţi cât şi Poliţiei Locale date despre aceste panouri. Întrebările erau similare. Aşa cum vă informam la acel moment, Primăria municipiului Galaţi ne-a transmis doar un răspuns preliminar, în care precizează că ne va răspunde în termenul de 30 de zile de la înregistrarea solicitării noastre, deoarece "pentru identificarea şi difuzarea informaţiilor solicitate este necesară o perioadă mai mare de zece zile". Poliţia Locală ne-a răspuns, însă, la o parte dintre întrebări.

Marţi, 31 iulie, am primit şi răspunsul din partea Primăriei municipiului Galaţi.

Ce-am întrebat noi

Întrebările noastre au vizat procedura legală care trebuie urmată pentru amplasarea unui panou publicitar pe domeniul public al oraşului, numărul şi locul panourilor publicitare puse legal pe domeniul public, dar şi suma totală de bani pe care a încasat-o Primăria municipiului Galaţi, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2018, de la agenţii economici care au amplasat reclame pe domeniul public.

Totodată, am cerut date exacte legate de panoul publicitar în formă de prismă care s-a aflat pe esplanada din faţa Hotelului "Danube Stars": cine şi când l-a amplasat, dacă are toate autorizaţiile necesare, ce demersuri a efectuat Primăria cu privire la amplasarea lui, dacă mai există şi alte panouri amplasate pe domeniul public fără documentele necesare şi, dacă da, unde şi ce demersuri au fost efectuate. Iar la final, am întrebat care sunt sancţiunile pentru amplasarea ilegală a unui panou publicitar şi cine le aplică.

Ce ne-a răspuns Primăria

Primăria ne-a răspuns că, în prezent, se află în faza de elaborare/ aprobare Regulamentul local de publicitate, prin care se vor stabili, pe zone, atât amplasamentele cât şi categoriile de mijloace de publicitate admise.

Conform răspunsului primit, "în prezent nu sunt în derulare contracte având ca obiect închirierea domeniului public în vederea amplasării mijloacelor de publicitate", iar "în perioada 1 ianuarie - 30 iunie, a fost încasată suma de 238 de lei reprezentând taxa pentru emiterea acordului pentru publicitate temporară (17 lei/ acord, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 770/13.12.2017)".

Municipalitatea a mai adăugat că "atribuţiile privind organizarea şi exercitarea controlului referitor la disciplina în construcţii sunt delegate, prin dispoziţia primarului, Poliţiei Locale - Serviciului Disciplina în Construcţii şi Afişaj stradal" şi că ne-am adresat cu aceeaşi solicitare şi Poliţiei Locale, care ne-a răspuns deja.

Iar pentru aflarea tuturor acestor răspunsuri a fost nevoie de 22 de zile.

Absurd, dar adevărat!

Citit 9070 ori Ultima modificare Duminică, 05 August 2018 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.