Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
4 comentarii

Bun găsit în Galaţiul situaţilor absurde pe care autorităţile locale ori se fac că nu le văd, ori de-a dreptul le întreţin, iar când sunt întrebate au nevoie de 22 de zile ca să răspundă mai nimic. Nu e o glumă, ci răspunsul oficial pe care l-am primit noi, încercând să aflăm cine şi cum a montat, pe domeniul public, mai multe panouri publicitare tip prismă.
"Panouri publicitare amplasate ilegal pe domeniul public" se intitula articolul publicat în ediţia de miercuri, 18 iulie, a ziarului "Viaţa liberă", în care semnalam situaţia a şapte panouri publicitare tip prismă, despre care autorităţile locale nu puteau spune dacă au fost amplasate legal în oraş, pe baza certificatelor de urbanism, autorizaţiilor de construire şi a avizelor de publicitate temporară!
Demersul nostru jurnalistic a pornit de la panoul publicitar ancorat superficial cu niște sârme legate de trei jardiniere stradale găurite în acest scop, care a stat nestingherit, în Piaţa Regală - aşa cum se numeşte esplanada din faţa Hotelului "Danube Stars", până când au demarat lucrările de modernizare a zonei. Nu era, însă, singurul panou publicitar de acest fel din oraş! Mai mulţi cititori ne-au sesizat la redacţie prezenţa acestor mijloace publicitare şi temerea că, din cauza modului superficial în care au fost ancorate, s-ar putea prăbuşi la o furtună sau la un vânt puternic, punând în pericol viaţa oamenilor.
Acesta este motivul pentru care, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, pe 9 iulie 2018 am solicitat atât Primăriei municipiului Galaţi cât şi Poliţiei Locale date despre aceste panouri. Întrebările erau similare. Aşa cum vă informam la acel moment, Primăria municipiului Galaţi ne-a transmis doar un răspuns preliminar, în care precizează că ne va răspunde în termenul de 30 de zile de la înregistrarea solicitării noastre, deoarece "pentru identificarea şi difuzarea informaţiilor solicitate este necesară o perioadă mai mare de zece zile". Poliţia Locală ne-a răspuns, însă, la o parte dintre întrebări.
Marţi, 31 iulie, am primit şi răspunsul din partea Primăriei municipiului Galaţi.

Ce-am întrebat noi

Întrebările noastre au vizat procedura legală care trebuie urmată pentru amplasarea unui panou publicitar pe domeniul public al oraşului, numărul şi locul panourilor publicitare puse legal pe domeniul public, dar şi suma totală de bani pe care a încasat-o Primăria municipiului Galaţi, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2018, de la agenţii economici care au amplasat reclame pe domeniul public.
Totodată, am cerut date exacte legate de panoul publicitar în formă de prismă care s-a aflat pe esplanada din faţa Hotelului "Danube Stars": cine şi când l-a amplasat, dacă are toate autorizaţiile necesare, ce demersuri a efectuat Primăria cu privire la amplasarea lui, dacă mai există şi alte panouri amplasate pe domeniul public fără documentele necesare şi, dacă da, unde şi ce demersuri au fost efectuate. Iar la final, am întrebat care sunt sancţiunile pentru amplasarea ilegală a unui panou publicitar şi cine le aplică.

Ce ne-a răspuns Primăria

Primăria ne-a răspuns că, în prezent, se află în faza de elaborare/ aprobare Regulamentul local de publicitate, prin care se vor stabili, pe zone, atât amplasamentele cât şi categoriile de mijloace de publicitate admise.
Conform răspunsului primit, "în prezent nu sunt în derulare contracte având ca obiect închirierea domeniului public în vederea amplasării mijloacelor de publicitate", iar "în perioada 1 ianuarie - 30 iunie, a fost încasată suma de 238 de lei reprezentând taxa pentru emiterea acordului pentru publicitate temporară (17 lei/ acord, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 770/13.12.2017)".
Municipalitatea a mai adăugat că "atribuţiile privind organizarea şi exercitarea controlului referitor la disciplina în construcţii sunt delegate, prin dispoziţia primarului, Poliţiei Locale - Serviciului Disciplina în Construcţii şi Afişaj stradal" şi că ne-am adresat cu aceeaşi solicitare şi Poliţiei Locale, care ne-a răspuns deja.
Iar pentru aflarea tuturor acestor răspunsuri a fost nevoie de 22 de zile.
Absurd, dar adevărat!

Citit 8272 ori Ultima modificare Duminică, 05 August 2018 16:45

4 comentarii

 • postat de Galațiul în pradă Joi, 02 August 2018 18:43 89.136.4.*** Link la comentariu
  0
  14

  "în prezent nu sunt în derulare contracte având ca obiect închirierea domeniului public în vederea amplasării mijloacelor de publicitate" - pe înțelesul tuturor: din toate sutele de panouri, mari, mici, asumate sau cu „autor necunoscut” pe care le vedeți amplasate pe domeniul public, Primări nu scoate, cel puțin pe anul în curs, NICIUN BAN!
  În schimb, cu ruina de Palat Gheorghiu în proprietate și cu numeroase alte ruine sub nas, să ne amintim doar de construcțiile în... construcție de lângă Liceul 9 (25 de ani vechime), de lângă Prefectură, spre Al I Cuza (6 ani vechime), dar și din Țiglina I, pe colț cu Saturn (10 ani vechime, întinsă inclusiv pe domeniul public) sau de pe Coșbuc (fostul Mehid) etc., Primăria a găsit de cuviință să „amendeze” cu impozit de 500% niște bieți pensionari care locuiesc în blocurile vechi de lângă Grădina Publică. Curat social-democrat Pucheanu ăsta!

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Joi, 02 August 2018 14:29 5.13.174.*** Link la comentariu
  2
  6

  Ar trebui sa ne adunam cate 20-30 sa vorbim selctiv in grupuri cate 2-3.... in jurul teraselor. Aceeasi metoda in parcul tiglina zona VIP... in care parintii nu au auzit de Parcul Copiilor desi locuiesc in Oras!??(fost oraselul copiilor) si-s lasa odrasele zbierand si facand ture zgomotoase pe jos, role, biciclete, skayboard etc... printre banci! Nesimtire Crasa!
  Una e sa te opresti la o inghetata alta e sa... tulturi linistea!

  Inainte de anii 60 orasul asta era o frumusel... inainte de 1900 o bijuterie, acum este o tinichea tiganeasca dezagreabila!

  Raportează
 • postat de HAHAHA Joi, 02 August 2018 08:17 194.105.20.*** Link la comentariu
  8
  22

  Tara PSD (prostii, slugile lui D) unde seful suprem este Excelenta Sa SPAGA !!!!!

  Raportează
 • postat de In parc ca la terasa !!! Joi, 02 August 2018 03:13 77.111.245.*** Link la comentariu
  0
  23

  O sa ajungem sa nu mai putem circula pe trotuare de atatea terase AMPLASATE PE DOMENIUL PUBLIC, terase din cauza carora, daca te afli cu famila pe trotuar, trebuie sa te deplasezi in sir indian ca sa reusesti cu chiu cu vai sa treci printre spatiul delimitat de terasa si de bordura trotuarului sau de gardul verde al parcului alaturat, daca nu ai bagaje in maini... (pentru ca, cele mai multe dintre aceste terase, sunt amplasate in imediata vecinatate a parcurilor din oras).
  Ca sa nu mai vorbim despre fatul ca, in situatia asta, avand in vedere haosul care se creaza in preajma acestor terase, desfiinteaza automat ideea de parc, persoanele care ar vrea sa stea in parc, fiind obligate sa stea, efectiv...IN TERASE !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.