Cine câştigă de pe urma proiectelor de modernizare a oraşului Galați
Foto: Iulia Kelt

Cine câştigă de pe urma proiectelor de modernizare a oraşului Galați
Centrul Galaţiului, între studii şi documentaţii
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Schimbarea la faţă a zonei centrale a oraşului a început deja pe hârtie şi se concretizează prin lucrările în valoare de peste 13,1 milioane de lei, demarate deja la Potcoava de Aur şi în Piaţa Regală. Primăria municipiului Galaţi caută acum proiectanţi pentru zona pietonală care leagă strada Navelor de părculeţul de la Elice, şi plăteşte documentaţii de amenajare urbană pentru alte două segmente: Domnească - între străzile Brăilei şi Gamulea, şi Brăilei - între Potcoava de Aur şi strada Roşiori.

Până miercuri, 8 august, administraţia locală aşteaptă ofertele din partea proiectanţilor interesaţi să realizare documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, pentru obiectivul "Modernizare alee pietonală, zona cuprinsă între strada Navelor şi parc Elice". Valoarea estimată a contractului este de 83.300 de lei cu TVA, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut".

"Centrul oraşului a rămas la stadiul iniţial de amenajare, fără intervenţii decisive de-a lungul timpului, într-o formă care nu mai corespunde cerinţelor actuale din punct de vedere tehnic, funcţional şi estetic. Spaţiul este prevăzut cu mobilier urban în forme clasice, care nu aduc nici un beneficiu la identitatea culturală, iar pavajele sunt deteriorate şi cu denivelări accentuate", se precizează în caietul de sarcini al achiziţiei publice. Scopul documentaţiei este "eliminarea acestor deficienţe şi oferirea unui mediu plăcut de petrecere a timpului liber şi promenadă".

Concept unic

Concret, se doreşte reabilitarea sau amenajarea zonei pietonale de la P-uri, înlocuirea mobilierului urban, refacerea reţelei de iluminat ambiental, amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi din jurul blocurilor, înlocuirea sau reabilitarea conductelor hidroedilitare şi nu numai.

Primăria precizează că documentaţia de amenajare a zonei de 12.000 de metri de la P-uri va trebui să fie în armonie cu investiţia aflată deja în desfăşurare - amenajarea zonei cuprinse între Potcoava de Aur şi strada Navelor, limita blocurilor P - proiect care "defineşte conceptul de reabilitare urbană a zonelor", concept care va fi pus la dispoziţia ofertanţilor.

Cine a făcut "conceptul"

Proiectarea şi execuţia lucrărilor de amenajare a zonei centrale a oraşului între strada Navelor şi Potcoava de Aur costă 13.134.321 de lei cu TVA şi este realizată de asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - Proiect SA - Btfarch Ro Company SRL. La baza acestei investiţii stă însă un studiu peisagistic realizat de Proiect SA, pentru care municipalitatea a plătit, anul trecut, 148.750 de lei cu TVA.

Studiul respectiv viza şi transformarea pasajului "Dunărea" într-un spaţiu demn să găzduiască expoziţii de artă şi design, dar, dintr-o eroare, în documentaţia licitaţiei pentru amenajarea zonei centrale au fost prinse doar fotografiile pasajului modernizat şi protejat de cupole, nu şi costurile reabilitării lui. Motiv pentru care Primăria plăteşte acum 48.790 de lei cu TVA firmei Proiect SA pentru actualizarea unei documentaţii mai vechi de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru "Reparaţii capitale Pasaj Dunărea - Galaţi".

Alte două documentaţii, în lucru

Planurile administraţiei locale nu se opresc nici la Potcoava de Aur, nici la P-uri. În primăvara acestui an, Primăria a atribuit firmei Proiect SA serviciile de proiectare şi realizare a documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru alte două zone adiacente: amenajarea arterei Brăilei, între strada Roşiori şi Potcoava de Aur, şi modernizarea străzii Domnească, între Brăilei şi Gamulea. Contractul are o valoare totală de 120.547 de lei cu TVA.

Primăria îşi doreşte punerea în valoare a acestor două zone prin: transformarea spaţiilor publice şi a parcurilor actuale în spaţii şi pieţe urbane prin găsirea unor componente de design şi arhitectură care să definească o identitate vizuală a oraşului, reabilitarea trotuarelor cu pavaj din granit, dar şi reabilitarea sau reconstrucţia fântânilor arteziene, pe lângă înlocuirea mobilierului urban, amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi şi coborârea cablurilor de telecomunicaţii în subteran.

Firma Proiect SA câştigă peste 300.000 de lei din contractele încheiate cu Primăria municipiului Galaţi pentru realizarea documentaţiilor de amenajare a zonei centrale a oraşului.

Fără panouri de şantier

Cu toate că lucrările de amenajare a zonei centrale sunt în toi, atât la Potcoava de Aur, cât şi pe esplanada din faţa Hotelului "Danube Stars", gălăţenii nu pot afla cine, ce lucrează şi cât va dura, pentru că nu există panouri de şantier. Primăria susţine că vor fi montate în curând. Cât despre durata lucrărilor, autorităţile preconizează ca până la finele anului să fie finalizate ambele zone începute, pentru ca la anul să fie realizate Pasajul "Dunărea" şi zona Spicul.

Citit 7768 ori Ultima modificare Miercuri, 08 August 2018 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.