Turcilor nu le ajung fondurile ISPA!

Turcilor nu le ajung fondurile ISPA!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Constructorului Sistem Yapi îi mai trebuie încă un milion şi ceva de euro ca să încheie lucrările la staţia de epurare a apelor uzate *

Firma Sistem Yapi din Turcia, care construieşte prima staţie de epurare a apelor uzate din Galaţi şi care repară şi staţiile de tratare şi de pompare a apei, a cam terminat banii, deşi încă are de lucru, spun surse apropiate proiectului.

Societăţii i-ar mai trebui 1,2 milioane de euro pentru a implementa la staţia de epurare a apelor uzate un sistem electronic de acţionare automată a stăvilarelor în funcţie de nivelul Dunării şi de anunţare instantanee a gradului de colmatare şi a nivelului la gura de vărsare de pe Siret.

Investiţia nu a fost prevăzută în proiectul iniţial. Ea a fost luată în discuţie după ce Administraţia Naţională Apele Române a făcut o recomandare în acest sens.

Autorităţile locale, cele care beneficiază de lucrările executate de Sistem Yapi, finanţate de Uniunea Europeană prin Programul ISPA, încearcă acum să facă rost de bani.

CITEŞTE ŞI   Galaţiul, o hazna fără capac

Sursele noastre susţin că deficitul de lichidităţi de 1,2 milioane de euro ar putea fi acoperit fie dintr-o aşa-numită cotă de neprevăzut de 800.000 de euro aferentă contractelor adjudecate de Sistem Yapi, fie dintr-o economie de două milioane de euro realizată într-un alt contract ISPA, aflat în portofoliul consorţiului româno-portughez Soares da Costa - MonteAdriano – Vega ´93. Decizia privind redistribuirea fondurilor europene îi aparţine Ministerului Finanţelor Publice, căruia autorităţile gălăţene îi cer să se pronunţe.

Să mai spunem că întregul proiect european ISPA derulat la Galaţi are o valoare totală de peste 70 de milioane de euro. Lucrările finanţate cu aceşti bani au fost împărţite în mai multe contracte.

Două dintre ele au fost adjudecate de turcii de la Sistem Yapi: construirea staţiei de epurare a apelor uzate şi de tratare primară, care are un buget de 20 de milioane de euro, şi reabilitarea staţiilor de tratare a apei potabile şi de pompare, bugetată cu 9,1 milioane de euro.

Al treilea contract, privind reabilitarea reţelelor de distribuţie a apei potabile şi de canalizare, care i-a fost atribuit consorţiului Soare da Costa - MonteAdriano - Vega ’93, are un buget de 42 de milioane de euro.

Alte 4 milioane de euro ajung în buzunarul consultanţilor germano-danezi din consorţiul IGIP & Grontmij Carl Bro.

Citit 1249 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.