Reabilitarea pasajului pietonal Dunărea va costa dublu (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Reabilitarea pasajului pietonal Dunărea va costa dublu (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

De la 1.469.332 de lei, cât fusese calculată în 2015, valoarea estimativă a investiţiei necesare pentru reabilitarea pasajului subteran din centrul oraşului a ajuns la 2.872.228 de lei, potrivit indicatorilor tehnico-economici care au ajuns pe masa aleşilor locali. Nu numai costurile, ci şi durata de realizare a investiţiei s-a dublat! E drept, pasajul ar urma să beneficieze nu doar de reparaţii capitale, ci şi de două copertine din sticlă pe structură metalică, menite să-l protejeze de intemperii şi să-i dea un aer futurist.

Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul "Reparaţii capitale Pasaj Dunărea" şi principalii indicatori tehnico-economici au ajuns în dezbaterea aleşilor locali şi ar urma să fie votate la proxima şedinţă a Consiliului Local. Nu este însă prima dată când un astfel de proiect ajunge pe mesele aleşilor!

Au trecut trei ani

Aşa cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", în octombrie 2015, proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul "Reparaţii capitale Pasaj Dunărea" a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local, pe motiv că documentele nu luaseră în calcul faptul că spaţiile comerciale din pasaj sunt proprietate privată. La acel moment, valoarea totală a investiţiei necesare era estimată la 1.469.332 de lei de la bugetul local, iar durata de realizare, la nouă luni.

Pe 31 mai 2017, aleşii locali au decis că Pasajul "Dunărea" trebuie să găzduiască expoziţii de artă şi design, în cadrul unei ample amenajări a zonei centrale a oraşului, cuprinsă între strada Navelor (limita blocului P) şi Potcoava de Aur. Numai că, atunci când investiţia a fost scoasă la licitaţie, în documentaţie a fost prins doar desenul pasajului protejat de cupole, nu şi costul reabilitării lui! Ca să nu piardă timpul, s-a decis ca reabilitarea şi modernizarea pasajului să se facă separat.

Din acest motiv, a fost nevoie de actualizarea documentaţiei realizate în 2015, de Proiect SA, pentru care Primăria plătise 36.704 lei. N-a fost uşor să găsească proiectant! După cinci încercări consecutive eşuate, în decurs de peste o lună, Primăria a trebuit să majoreze de patru ori valoarea estimată contractului şi a reuşit să-l atribuie tot firmei Proiect SA, cu preţul de 48.790 de lei cu TVA.

Ce prevede proiectul

Potrivit documentaţiei ajunse pe mesele aleşilor, pasajul pietonal subteran, care traversează strada Brăilei, prezintă degradări ale elementelor constructive, structurale şi nestructurale. Este vorba despre: fisuri transversale pe pardoseala pasajului, desprinderi ale plafonului şi fisuri verticale/ orizontale care pornesc din tavan, treptele scărilor de acces sunt fisurate, prezintă crăpături deschise, iar pereţii sunt umezi din cauza colmatării scurgerii la reţeaua de canalizare. Pe zonele pietonale, se observă suprafeţe covăţite, cu pante care favorizează acumularea şi stagnarea apelor, adiacent pereţilor scărilor de acces, dalele ornamentale sunt sparte, tâmplăria metalică a vitrinelor de expunere este degradată, la fel şi bandourile laterale pentru iluminat, la partea superioară, sub plafonul de rabiţ.

Proiectul prevede, în primul rând, eliminarea infiltraţiilor la nivelul planşeelor, pereţilor şi pardoselii. Pe lângă lucrări hidroedilitare pentru colectarea apelor pluviale, refacerea rigolelor şi reparaţii, se doreşte înlocuirea finisajelor cu materiale de bună calitate: granit la pardoseli şi trepte, placaj de marmură la pereţi, tavan fals din aluminiu eloxat, vitrine montate în tâmplărie din aluminiu eloxat. În ceea ce priveşte instalaţiile electrice, ar urma să fie montate corpuri de iluminat echipate cu LED, iar semnalizarea căilor de evacuare se va realiza cu luminoblocuri. Proiectul mai cuprinde şi "realizarea a două copertine din sticlă pe structura metalică, pentru a proteja cele două scări de acţiunea intemperiilor, dar având şi un rol decorativ ca accent vizuale, subliniind contextul arhitectural".

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 2.872.228 de lei, bani de la bugetul local şi din împrumut, iar durata de realizare este de 18 luni.

Dacă aleşii locali vor aproba proiectul, va fi nevoie de găsirea unui constructor care să sincronizeze lucrările cu cele aflate deja în desfăşurare în zona centrală a oraşului. Până atunci, pasajul rămâne un pericol public.

Citit 7235 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2018 11:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.