Cum a cheltuit Primăria banii oraşului

Cum a cheltuit Primăria banii oraşului

Anca Melinte
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
2 comentarii

Peste 50,6 de milioane de euro din bugetul local reprezintă banii pe care Primăria municipiului Galaţi i-a cheltuit pentru funcţionarea oraşului, în primele şase luni ale acestui an, în vreme ce suma plătită pentru dezvoltare abia depăşeşte 3,1 milioane de euro. Justificarea autorităţilor pentru suma extrem de modestă este aceea că majoritatea obiectivelor de investiţii au fost realizate din creditele contractate de municipalitate.

Aprobarea contului de execuţie al bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe primele şase luni ale anului 2018 a fost privită cu reticenţă de consilierii locali PNL şi PMP, care s-au împotrivit, şi de consiliera independentă Simona Vreme, care s-a abţinut la vot. Proiectul de hotărâre, adoptat cu doar 16 voturi favorabile, arată modul în care s-au cheltuit banii oraşului pe primul semestru al anului în curs.

Cu cât au contribuit cetăţenii

Potrivit documentelor aprobate de aleşi, veniturile de peste 233,4 milioane de lei - 50,7 milioane de euro - realizate la bugetul local de funcţionare, reprezintă 81,68 la sută faţă de prognoze.
La prima vedere, sumele par mai mici decât cele similare înregistrate în primele şase luni ale anului trecut - 266,7 milioane de lei. Numai că, potrivit Primăriei, în veniturile de funcţionare ale anului 2017 sunt incluse şi suma de 78,1 milioane de lei, defalcată din taxa pe valoare adăugată pentru plata salariilor din unităţile de învăţământ preunivesitar. O sumă care nu se mai regăseşte în veniturile semestrului 2018, pentru că, potrivit dispoziţiilor legale, plata salariilor cuvenite cadrelor didactice se efectuează prin Inspectoratul Şcolar Galaţi, nu prin bugetul local.
Fără banii cuveniţi profesorilor, veniturile pe primele şase luni ale anului 2017 ar fi fost de 188,5 milioane de lei, deci mai mici cu 44,9 milioane de lei decât cele colectate în aceeaşi perioadă a acestui an. Acest fapt se datorează creşterii impozitelor şi taxelor locale (taxa de habitat - 2,2 milioane de lei, impozit teren - 3,7 milioane de lei, impozit pe mijloace de transport - 1,6 milioane de lei, concesiuni - 1,3 milioane de lei) şi creşterii subvenţiei pentru activitatea din unităţile sanitare - 1,3 milioane de lei, explică Primăria.

Cheltuieli pentru funcţionarea oraşului

Potrivit documentelor votate de consilieri, pe primele şase luni ale acestui an s-au cheltuit mai bine de 233,08 milioane de lei pentru funcţionarea oraşului, adică 50,6 milioane de euro, reprezentând 81,54 la sută din cât fusese planificat.
În aceeaşi perioadă a anului trecut, funcţionarea oraşului a "înghiţit" peste 265,1 milioane de lei, dar, şi în acest caz, 78,1 milioane de lei reprezintă plata salariilor din unităţile de învăţământ. Fără aceşti bani, cheltuielile de funcţionare ale oraşului în primul semestru al anului precedent ar fi fost de 186,9 milioane de lei.
În consecinţă, comparativ cu 2017, rezultă o creştere a cheltuielilor de funcţionare cu 46,1 milioane de lei în primul semestru al anului 2018, justificată de "rambursări de credite - un plus de 14,5 milioane de lei, plata unităţilor de asistenţă socială - 5,8 milioane de lei, plata ajutoarelor de urgenţă şi subvenţia Calorgal - 5 milioane de lei şi cheltuielile cu bunurile şi serviciile la unităţile de învăţământ - 3,7 milioane de lei".

Investiţii

Conform execuţiei votate de consilieri, de la bugetul local s-au cheltuit pentru dezvoltare 15,1 milioane de lei, adică 3,2 milioane de euro, sumă care nu reprezintă nici măcar 45 la sută din cea planificată. "Realizarea a fost mică deoarece majoritatea obiectivelor de investiţii au fost realizate pe bugetul creditelor interne şi externe", se arată în raportul de specialitate al hotărârii votate. Câteva rânduri mai jos aflăm că plăţile efective realizate se ridică la 39,4 milioane de lei - adică 8,5 milioane de euro, trageri efective din împrumutul contractat la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea obiectivelor de investiţii.
În perioada similară a anului trecut, s-au cheltuit 24,9 milioane de lei pentru dezvoltare, reprezentând un procent de aproape 70 la sută din banii planificaţi. Acestor bani li se adaugă plăţile efective din creditul BERD - 17,1 milioane de lei.
Rămâne de văzut dacă, la finalul anului, vom fi mai câştigaţi la capitolul investiţii sau vom contabiliza doar cheltuieli de funcţionare.

Citit 3217 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Septembrie 2018 13:39

2 comentarii

 • postat de Testoasa Nina Miercuri, 26 Septembrie 2018 20:25 89.136.2.*** Link la comentariu
  9
  8

  @UBSD comentariul tau este o bolmojeala, o imbrobodeala si o vomitatura de tocanitza de cuvinte tipic partidului comunist. Nu exista nicio coerenta in fraze, idei, logica, tipic pesedistilor agramati cu diplome si doctorate luate pe spaga care duc tara de rapa si se vad de cum deschid gura. Nu le ai nici macar cu propaganda.
  E un proverb care spune "daca taceai folozof ramaneai".

  Raportează
 • postat de UBSD (Una Bucată Social-Democrat) Miercuri, 26 Septembrie 2018 01:42 78.96.83.*** Link la comentariu
  13
  9

  Articolul este bunicel, cel mult bun, deoarece nu s-a punctat concret ce s-a realizat cu banii respectivi, mai ales la capitolul investiții. Să sperăm că anul viitor se vor aloca mai multe fonduri. Dar, revenind la articol, eu unul apreciez mult că doamna Melinte încearcă să informeze opinia publică prin cât mai mult articole. Pentru ziua de astăzi, le avem pe acesta și pe cel cu modernizarea străzii Domnească care este net superior... (Am fost dezamăgit să aflu că se modernizează... UN CIOT din întreagă stradă, dar mai bine ceva decât nimic... MOMENTAN) Mă rog, am dat la amândouă cinci stele pentru efort și încă ceva... Bon! "Domne, ce se întâmplă??" (Mircea Badea) Ei bine, nu se întâmplă nimic, dar treaba este următoarea: am o atipică bucurie, îmbibată în surâsuri înecate, să citesc comentarii postate de anti-PSD-iști, mai mult sau mai puțin inutile și uneori insultătoare. Totuși, am fost surprins să remarc ZERO comentarii (RĂUVOITOARE) la reabilitarea canalului colector de pe Faleza Inferioară. Ori postacii anti-PSD-iști (parte esențială a ecosistemului "Vieței libere") mor de ciudă că s-a făcut treabă exemplară, ori este apogeul perioadei concediilor...

  PS Cât se poate de respectuos... dacă vreți să păreți MĂCAR credibili, dați UNA bucată exemplu la (contra)argumentul opiniei voastre negative, căci altfel... acel argument / acea critică NU există, NU "stă în picioare", NU poate fi luată în considerare etc. Pentru așa ceva, la subiectul II de la BAC se pierd undeva la 15-20 puncte din 30, ceea ce este ENORM. Aici, nu pierdeți nimic, chiar dacă insultați administrația și votanții... Ciudat, credeam că regulile (cu roșu) se aplică... Măcar se aplică CU SUCCES comentatul aiurea în tramvai, că deh... suntem în Românica noastră!
  Toate bune! :)

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.