66 de lei, ziua de lucru la alegeri

66 de lei, ziua de lucru la alegeri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oamenii alegerilor sunt plătiţi fie că fac parte din birourile secţiilor de votare, din birourile electorale sau păzesc urnele. Dl Ciprian Stan, un cititor al ziarului nostru, ne-a rugat să precizăm care este remuneraţia cuvenită celor care participă în secţiile de votare.

„Niciodată nu s-a spus clar ce bani iau cei care sunt membri în comisia de votare sau preşedinţi. Astfel, la fiecare alegeri nu s-au dat bani la toată lumea la fel.... deşi toţi membrii stau tot atâtea ore în comisie. De ce nu este transparent acest fapt?”, ne-a scris dl Stan.

Potrivit OG 1046 din 2009 „Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora beneficiază de o indemnizaţie de 66 lei pe zi de activitate, dar nu mai mult de 5 zile pentru primul tur de scrutin şi 4 zile pentru cel de-al doilea tur de scrutin.

Ceilalţi membri ai birourilor electorale ale secţiilor de votare beneficiază de o indemnizaţie de 66 lei pe zi de activitate, dar nu mai mult de 3 zile pentru primul tur de scrutin şi două zile pentru cel de-al doilea tur de scrutin”.

Deci numărul de zile face diferenţa între sumele încasate de conducerea birourilor secţiilor de votare şi simplii membri. Suma maximă pe care o poate câştiga după cele două tururi de scrutin un preşedinte de secţie de votare se ridică la 594 de lei. Membrii secţiilor de votare pot câştiga după cele două tururi maxim 330 de lei.

Tot OG 1046 prevede şi că membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare li se asigură în ziua votării 8 lei de persoană pentru băuturi răcoritoare, cafea, gustări. Prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, a decis ca fiecare membru din secţia de votare să îşi asigure singur masa, urmând ca ulterior să primească 8 lei contravaloarea.

Mai trebuie spus că veniturile din indemnizaţiile cuvenite membrilor şi conducerii birourilor secţiilor de votare  se impozitează conform prevederilor legale în vigoare. Prin zi de activitate se înţelege munca desfăşurată pe parcursul unei zile calendaristice, indiferent de numărul de ore prestate, cu condiţia să nu fie mai puţin de şase ore pe zi. Membrii birourilor electorale care domiciliază în alte localităţi beneficiază de indemnizaţia de delegare, precum şi de decontarea cheltuielilor de transport şi cazare.

Citit 2016 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.