UPDATE. Ce spune directorul Gospodărire Urbană despre situaţia din Parcul Viva (FOTO)

UPDATE. Ce spune directorul Gospodărire Urbană despre situaţia din Parcul Viva (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Bogdan Ardean, directorul SC Gospodărire Urbană SRL, a susţinut, joi, o declaraţie de presă cu privire la situaţia iazului din Parcul "Viva", unde, miercuri seara, peştii exotici se zbăteau în mâl. Potrivit managerului, pentru prima dată în cei cinci ani care au trecut de la inaugurare, lacul beneficiază de ample operaţiuni de curăţare şi dragare, necesare pentru instalarea unor echipamente performante de întreţinere. În tot acest timp, susţine Ardean, peştii se află în siguranţă, bine îngrijiţi şi trataţi, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii. Mai mult, pentru că iazul este suprapopulat, Bogdan Ardean a anunţat că le donează crapi japonezi pasionaţilor de acvaristică.

Potrivit directorului Bogdan Ardean, iazul va fi dotat, graţie achiziţiei făcute de Primăria Galaţi, cu echipamente de filtrare şi pompare, sterilizare cu lămpi UV-C şi un aspirator de nămol, sistem special pentru menţinerea unui mediu propice peştilor din iaz. Numai că, înainte de instalarea acestor echipamente, era necesară igienizarea lacului, care nu s-a mai făcut de cinci ani.

Lucrările au început luni, cu drenajul lacului, al cărui nivel a fost adus la cota de iarnă, iar de marţi a început operaţiunea de scoatere a peştelui, care a continuat joi, aşa cum puteţi vedea în imagini.

În opinia managerului, crapii japonezi aveau, miercuri seară, suficientă apă şi condiţii decente pentru a trăi: "Noi am făcut toate eforturile posibile ca să mutăm toţi peştii din Lacul Viva şi, la ora actuală, cred că am reuşit să-i scoatem pe toţi. Toţi peştii aceştia se ascund în mâl, se bagă pe sub pietre şi este foarte greu să-i scoatem pe toţi cu plasele puse la dispoziţie de colegii noştri de la Institutul Piscicol. Au fost scoşi din lac peste 5.000 de peşti, care sunt în siguranţă, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, unde sunt deparazitaţi şi trataţi. Sunt şi peşti care au murit, nu pot să neg! Dar cei care au murit nu sunt nici măcar de ordinul zecilor, deci rata de mortalitate nu este absolut deloc îngrijorătoare", a explicat Ardean.

Ce aruncă gălăţenii în lac

Potrivit managerului, mulţi dintre peşti sunt bolnavi din cauză că gălăţenii aruncă în apa iazului nu doar mizerii, ci şi animale: "În acel lac, în afară de aceşti peşti koi, am găsit foarte mult crap indigen, caras, peşti comuni! Am găsit inclusiv un somotel de vreo trei kilograme! Doamna care se ocupă de parc scoate undeva între 20 şi 30 de broaşte ţestoase pe săptămână din lac, iar aceste broaşte mănâncă peşti!".

Managerul a mulţumit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care a sprijinit acţiunea cu hidranţi, şi SC Apă Canal, care a adus echipamente speciale pentru scos mâlul: "Este enorm de greu să speli taluzul cu furtunul de pompieri! Am înfundat vreo două pompe cu mâl! De cinci ani nu s-a făcut nimic acolo şi acum când vrem să facem un lucru bun, toată lumea este indignată. Până acum eram doar criminal de copaci, acum sunt şi criminal de peşti! Nimeni nu doreşte răul acelor peşti!", a subliniat Ardean.

Invitaţie

Directorul estimează că săptămâna viitoare operaţiunea se va încheia şi că, graţie noului sistem de filtrare, apa lacului va fi curată, iar peştii vor avea un mediu propice să se dezvolte. Marea problemă este că sunt deja prea mulţi! Peste 6.000 de peşti, în condiţiile în care, la capacitatea lui, lacul ar trebui să aibă între 500 şi 1.000 de peşti. Tocmai de aceea, în timpul operaţiunilor de mutare a peştilor, directorul susţine că a oferit crapi japonezi celor care i-au cerut: "Sunt enorm de mulţi peşti. Îi anunţ pe cei interesaţi că vrem să le donăm peşte din acel lac", a spus Bogdan Ardean, lansând invitaţia inclusiv pentru şcoli.

Foto: Iulia Kelt


Miroase greu, a peşte mort, în Parcul Viva din Galaţi. Duhoarea vine din iazul cu crapi japonezi, care, dintr-o permanentă atracţie a parcului, a devenit o privelişte şocantă. Apa a scăzut la jumătate, iar peştii se zbat în mâl, încercând să supravieţuiască. Mulţi dintre ei şi-au pierdut culoarea roşie, specifică, şi au devenit albi. Tot alb era şi peştele care plutea cu burta în sus, aşa cum puteţi vedea într-una dintre fotografii.

Gălăţenii de toate vârstele privesc curioşi imaginea dezolantă şi nu înţeleg ce s-a întâmplat.

Paradoxal, totul se întâmplă în condiţiile în care, aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, în luna august a acestui an, Primăria municipiului Galaţi a semnat cu firma Merco Instal Construct SRL un contract pentru achiziţionarea şi montarea unor echipamente de întreţinere a iazului cu o suprafaţă de 612 mp şi un volum de aproximativ 600 mc. Era vorba despre echipamente de filtrare şi pompare, sterilizare cu lămpi UV-C şi un aspirator de nămol. Conform Primăriei, sistemul care trebuia montat era special pentru menţinerea unui mediu propice peştilor din iaz. Valoarea contractului era de 96.390 de lei cu TVA, iar firma avea la dispoziţie 60 de zile pentru realizarea lucrărilor.

Iată că acum, în loc de condiţii de viaţă mai bune, crapii nu mai au nici apă! Reamintim că Parcul Viva a fost inaugurat în noiembrie 2013, când iazul a fost populat cu peștii donați de unul dintre oamenii de afaceri ai Galațiului.

Vom reveni cu un punct de vedere din partea autorităţilor, atunci când vom primi o explicație pentru ce s-a petrecut.

Foto şi video: Anca Melinte

Citit 25533 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.