Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
13 comentarii

Bogdan Ardean, directorul SC Gospodărire Urbană SRL, a susţinut, joi, o declaraţie de presă cu privire la situaţia iazului din Parcul "Viva", unde, miercuri seara, peştii exotici se zbăteau în mâl. Potrivit managerului, pentru prima dată în cei cinci ani care au trecut de la inaugurare, lacul beneficiază de ample operaţiuni de curăţare şi dragare, necesare pentru instalarea unor echipamente performante de întreţinere. În tot acest timp, susţine Ardean, peştii se află în siguranţă, bine îngrijiţi şi trataţi, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii. Mai mult, pentru că iazul este suprapopulat, Bogdan Ardean a anunţat că le donează crapi japonezi pasionaţilor de acvaristică.

Potrivit directorului Bogdan Ardean, iazul va fi dotat, graţie achiziţiei făcute de Primăria Galaţi, cu echipamente de filtrare şi pompare, sterilizare cu lămpi UV-C şi un aspirator de nămol, sistem special pentru menţinerea unui mediu propice peştilor din iaz. Numai că, înainte de instalarea acestor echipamente, era necesară igienizarea lacului, care nu s-a mai făcut de cinci ani.
Lucrările au început luni, cu drenajul lacului, al cărui nivel a fost adus la cota de iarnă, iar de marţi a început operaţiunea de scoatere a peştelui, care a continuat joi, aşa cum puteţi vedea în imagini.
În opinia managerului, crapii japonezi aveau, miercuri seară, suficientă apă şi condiţii decente pentru a trăi: "Noi am făcut toate eforturile posibile ca să mutăm toţi peştii din Lacul Viva şi, la ora actuală, cred că am reuşit să-i scoatem pe toţi. Toţi peştii aceştia se ascund în mâl, se bagă pe sub pietre şi este foarte greu să-i scoatem pe toţi cu plasele puse la dispoziţie de colegii noştri de la Institutul Piscicol. Au fost scoşi din lac peste 5.000 de peşti, care sunt în siguranţă, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, unde sunt deparazitaţi şi trataţi. Sunt şi peşti care au murit, nu pot să neg! Dar cei care au murit nu sunt nici măcar de ordinul zecilor, deci rata de mortalitate nu este absolut deloc îngrijorătoare", a explicat Ardean.

Ce aruncă gălăţenii în lac

Potrivit managerului, mulţi dintre peşti sunt bolnavi din cauză că gălăţenii aruncă în apa iazului nu doar mizerii, ci şi animale: "În acel lac, în afară de aceşti peşti koi, am găsit foarte mult crap indigen, caras, peşti comuni! Am găsit inclusiv un somotel de vreo trei kilograme! Doamna care se ocupă de parc scoate undeva între 20 şi 30 de broaşte ţestoase pe săptămână din lac, iar aceste broaşte mănâncă peşti!".
Managerul a mulţumit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care a sprijinit acţiunea cu hidranţi, şi SC Apă Canal, care a adus echipamente speciale pentru scos mâlul: "Este enorm de greu să speli taluzul cu furtunul de pompieri! Am înfundat vreo două pompe cu mâl! De cinci ani nu s-a făcut nimic acolo şi acum când vrem să facem un lucru bun, toată lumea este indignată. Până acum eram doar criminal de copaci, acum sunt şi criminal de peşti! Nimeni nu doreşte răul acelor peşti!", a subliniat Ardean.

Invitaţie

Directorul estimează că săptămâna viitoare operaţiunea se va încheia şi că, graţie noului sistem de filtrare, apa lacului va fi curată, iar peştii vor avea un mediu propice să se dezvolte. Marea problemă este că sunt deja prea mulţi! Peste 6.000 de peşti, în condiţiile în care, la capacitatea lui, lacul ar trebui să aibă între 500 şi 1.000 de peşti. Tocmai de aceea, în timpul operaţiunilor de mutare a peştilor, directorul susţine că a oferit crapi japonezi celor care i-au cerut: "Sunt enorm de mulţi peşti. Îi anunţ pe cei interesaţi că vrem să le donăm peşte din acel lac", a spus Bogdan Ardean, lansând invitaţia inclusiv pentru şcoli.

Foto: Iulia Kelt


Miroase greu, a peşte mort, în Parcul Viva din Galaţi. Duhoarea vine din iazul cu crapi japonezi, care, dintr-o permanentă atracţie a parcului, a devenit o privelişte şocantă. Apa a scăzut la jumătate, iar peştii se zbat în mâl, încercând să supravieţuiască. Mulţi dintre ei şi-au pierdut culoarea roşie, specifică, şi au devenit albi. Tot alb era şi peştele care plutea cu burta în sus, aşa cum puteţi vedea într-una dintre fotografii.

Gălăţenii de toate vârstele privesc curioşi imaginea dezolantă şi nu înţeleg ce s-a întâmplat.

Paradoxal, totul se întâmplă în condiţiile în care, aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, în luna august a acestui an, Primăria municipiului Galaţi a semnat cu firma Merco Instal Construct SRL un contract pentru achiziţionarea şi montarea unor echipamente de întreţinere a iazului cu o suprafaţă de 612 mp şi un volum de aproximativ 600 mc. Era vorba despre echipamente de filtrare şi pompare, sterilizare cu lămpi UV-C şi un aspirator de nămol. Conform Primăriei, sistemul care trebuia montat era special pentru menţinerea unui mediu propice peştilor din iaz. Valoarea contractului era de 96.390 de lei cu TVA, iar firma avea la dispoziţie 60 de zile pentru realizarea lucrărilor.

Iată că acum, în loc de condiţii de viaţă mai bune, crapii nu mai au nici apă! Reamintim că Parcul Viva a fost inaugurat în noiembrie 2013, când iazul a fost populat cu peștii donați de unul dintre oamenii de afaceri ai Galațiului.

Vom reveni cu un punct de vedere din partea autorităţilor, atunci când vom primi o explicație pentru ce s-a petrecut.

Foto şi video: Anca Melinte

Citit 23877 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 17:05

13 comentarii

 • postat de Sabrina Vineri, 05 Octombrie 2018 14:32 82.137.11.*** Link la comentariu
  0
  7

  Cinci ani ? Dar de doi ani de când sunt la putere și Consilierii locali și Primarul nu au avut în schema tot aceiași oameni? In cartierul Micro39C/39A lângă Barul Tetea este o CONDUCTĂ de Gaz metan la suprafața cu diametrul de 200mm Pe Care Crește Un Copac și care crește în fiecare zi Eu am dat telefon Gaze la intervenție în luna August și Nu Sa Rezolvat nimic

  Raportează
 • postat de GIOVANI Vineri, 05 Octombrie 2018 12:40 81.12.149.*** Link la comentariu
  1
  9

  Bogdane,
  de ce nu îţi dai DEMISIA, măi omule!
  Eşti total depăşit de situaţie pe toate planurile.

  Raportează
 • postat de Galatean Vineri, 05 Octombrie 2018 07:51 78.96.81.*** Link la comentariu
  0
  12

  Legat de aceasta firma a primariei - Gospodarie comunala- , cu subiect similar de incompetenta, legat de mizeria din parcuri cu gramezi de iarba cosita neridicate, uscate imprastiate de vant; radacini de cioate- dupa ce le-au scos le-au ladat imprastiate - situatia din spatele blocului BR2, sc. 4 din Mazepa, pe loc de parcare!

  De cimitirul Eternitatea -jale mare; toti salariatii fara rost cu etichete pe spate, gospodarie comunala, taie frunze la caini, gunoaie peste tot..Este o namila de Godzila de vreo 150 de kile, cu burta in 8 luni, care nu face nimic si vreo doua salariate platite probabil sa aprinda lumanari la morminte, iar doamnele de la administratia cimitirului, mana in mana cu golanii care arunca molozul pe alte morminte, rezultat de la sapatura pentru lucrati funerare, se fac ca ploua, ca banutii primiti de la acesti mafioti nu-s de colea..

  Si prostii voteaza, voteaza...

  Raportează
 • postat de macarie banu Vineri, 05 Octombrie 2018 06:00 78.96.81.*** Link la comentariu
  1
  5

  domnu primaru....da' nu mai bine ne dati si permise de pescuit?....mai scapam balta de peste.....

  Raportează
 • postat de Florin Joi, 04 Octombrie 2018 20:09 213.233.103.*** Link la comentariu
  0
  12

  Invit Viata libera si pe domnul director sa faca o vizita la casa mortuara a cimitirului Sf. Lazar, o sa ramaneti muti de uimire ce conditii de evul mediu gasiti in aceasta prrcum si la toaleta. Verificati si o sa imi dati dreptate

  Raportează
 • postat de eagleman Joi, 04 Octombrie 2018 12:42 84.81.235.*** Link la comentariu
  2
  21

  Toate parcurile din Galati care au fost si vor fi reabilitate sufera si vor suferi de aceeasi "boala" ... incompetenta, iresponsabilitate, coruptie si nepasare ... In parcul acela mi-am intalnit pentru prima data sotia si nu pot sa cred ca un asemenea parc a ajuns sa piarda principala sa atractie! Degeaba facem strazi, degeaba reabilitam parcuri, degeaba construim (amenajam) parcari daca cei implicati nu le si intretin, daca cei care le distrug nu sunt pedepsiti, daca cei care trebuie sa pedepseasca distrugerile, nepasarea si deturnarea de fonduri, nu isi fac treaba...

  Raportează
 • postat de Simona Joi, 04 Octombrie 2018 11:54 81.12.149.*** Link la comentariu
  6
  24

  Pucheanu nu este in stare nici sa mentina in functiune ce a realizat inaintea lui Marius Stan!
  Unde este drumul de scurtatura propus de langa Turnul Televiziunii?
  Unde este caldura si apa calda a cetatenilor din apartamente?
  Unde este studiul de fezabilitate pentru traversarea Dunarii la Galati?
  Unde sunt... multe?

  Raportează
 • postat de IC Joi, 04 Octombrie 2018 05:09 5.13.241.*** Link la comentariu
  3
  23

  Luati-o ca o gluma ,pestii se duc dupa defuncta societate "Viva " al carui nume vad ca-l atribuiti parcului . De ce "Viva" si nu "Eroilor " sau "Regimentul 11 Siret " ? Si inca o intrebare ,de ce nu se ocupa SC Apa Canal de iaz ,slava domnului are profit ,poate suporta niste cheltuieli suplimentare ...Tot ca o gluma ,de ce nu se ocupa,o intreprindere de spacialitate ,eventual prin deducere din taxe si impozite ,de exemplu "Piscicola Galati ",cum care ,nu stiti ,intrebati pe cine trebuie , poate raspunde chiar si la un post galatean de televiziune ....sau poate "Institutul de Cercetări Piscicole şi Ecologie Acvatică Galaţi" tot cu deducere din taxe si impozit...

  Raportează
 • postat de Sergiu Moldovan Joi, 04 Octombrie 2018 03:41 213.233.85.*** Link la comentariu
  24
  7

  Se schimbă apa. Atât.
  Faceți scandal și vă dați cu părerea fără să întrebați ce se întâmplă.
  Se pregătește iazul pentru perioada de iarnă.

  Raportează
 • postat de om bun Miercuri, 03 Octombrie 2018 23:07 89.137.228.*** Link la comentariu
  1
  23

  Oameni buni, parcul acesta, in totalitatea lui are nevoie de un manager/antreprenor g-ral. Managerul acesta nu trebuie sa fie un oarecare ci unul care se pricepe, care stie ce presupune intretinerea unui astfel de parc. Parcul Viva are zone diferite ce implica echipe de lucru cu diferite abilitati practice. In ceea ce priveste lacul cu pesti, cred, sincer, ca omul de afaceri care i-a donat avand expertiza pe domeniu ar putea sa ofere fie consultanta, fie sa trimita o echipa pentru intretinerea lacului. In aceeasi situatie se gaseste si skateparkul unde echipamentele sunt praf si pun intr-un real pericol viata celor care merg acolo. Nu mai dicutam despre echipamentele de langa care sunt scoase din uz in Europa si aduse la noi unde in fiecare zi, cate un tanar, isi fractureaza membrele. Deci, solutia este sa se ia in serios acest parc de catre autoritati si sa se lucreze la intretinerea lui prin/cu specialisti. Skateparul din Constanta poate fi un bun exemplu bun de dat despre un parc adevarat!

  Raportează
 • postat de dgi Miercuri, 03 Octombrie 2018 22:07 82.208.137.*** Link la comentariu
  2
  26

  Pestii se zbat neputinciosi sa supravietuiasca exact ca si cetatenii Galatiului. Si unii si ceilalti sunt pastoriti (condusi/administrati) de acelasi grup de oameni carora nu le mai pasa de calitatea vietii acestora si nu le mai este frica nici macar de Dumnezeu. La pret de 96.390 de lei cu TVA faceai iaz nou. Spun inca o data: intelege toata lumea macar in al 12-lea ceas de ce trebuie marita suma pentru investitii in Galati (micsorand pana la disparitie finantarea altor activitati sau servicii)? Chiar si cu cheltuieli astronomice efectuate in interesul "prietenilor" cantitatea si calitatea acestora este, civilizat vorbind, cel putin discutabila daca nu imputabila. Pacat

  Raportează
 • postat de wikileaks Miercuri, 03 Octombrie 2018 21:45 89.136.2.*** Link la comentariu
  2
  14

  primaria va da vina pe mercoinstal iar patronul va da vina pe procedurile greoaie de cumparare a aparaturii (birocratie) si lipsei de personal . Mi-e greu sa cred dl. Merco**** ar deturna banii impreuna cu pesedistii si aldistii deoarece l-am cunoscut destul de bine cand avea sediul firmei langa blocul Albatros. Totusi firma are vechime in domeniu ,nu e vreo capusa aparuta peste noapte si are montate sisteme de irigatii, incalziri in pardoseala in Arcasilor, intretinea sisteme de filtrare la piscinele celor grei si facea si fantani artezene de gradina deci relatii avea destule incat birocratia cumpararii utilajelor de intretinere sa nu fie o problema.
  Pe data de 9 august podul era inchis de primarie pentru reparatii, care au fost invizibile dar banii find incasati https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/114191-echipamente-noi-pentru-iazul-din-parcul-viva

  Raportează
 • postat de offfff Miercuri, 03 Octombrie 2018 20:20 78.96.81.*** Link la comentariu
  6
  30

  Galatiul arata din ce in ce mai mult ca un sat mai mare...sau ca un orasel de marime mijlocie, iata un parc ce era o mare atractie nu e intretinut cum ar trebui, in mare parte din oras se fac sapaturi, totul arata ca un santier dezolant, ce sa mai vorbim, o sa ramana aici numai pensionarii si asistatii sociali

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.