O fisură din Mazepa 1 i-a pus pe jar pe locatari şi edili
Foto: PMG

O fisură din Mazepa 1 i-a pus pe jar pe locatari şi edili
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Cartierul central al Galaţiului revine în atenţie cu o nouă problemă majoră legată de stabilitatea solului şi siguranţa unor blocuri. Fisura, apărută adiacent blocului R2, la finele săptămânii trecute, scoate la iveală probleme grave la imobilele din vecinătate. Alimentarea cu apă ar putea fi afectată în următoarea perioadă. Autorităţile nu ştiu deocamdată de unde a pornit această situaţie. 

 Zona centrală a Galaţiului, unde s-au născut celebrele cratere transformate ani în şir în gropi de dimensiuni gigantice, revine cu o nouă problemă ivită din subteran. De data aceasta, în buricul cartierului Mazepa 1, într-o zonă intens circulată, înţesată de blocuri şi maşini şi bătută la pas, zilnic, de sute de oameni. Aleea aferentă intrării în blocul R2, scara 2 a devenit celebră, după ce o crăpătură lungă de circa zece metri, care începe din dreptul uşii imobilului până spre parcul din faţă, s-a căscat inexplicabil, trăgând după ea, ameninţător, şi pavajul aleii din parc, nu departe de locul unde, în urmă cu câteva zile, a avut loc o lucrare a celor de la Apă-Canal, care au avut de remediat o avarie la conducta care alimentează tot cartierul. Situaţia i-a speriat pe locatarii de la R2 şi a dat imediat prilej de speculaţii privind posibilele cauze. Toţi cei cu care am stat de vorbă sunt însă de acord că imobilul în care locuiesc de 40 de ani, adică de când a fost construit, nu e în pericol să se surpe. 

"Fisura pe lângă bloc a apărut de câteva zile. Credem că e de la lucrările care s-au făcut la conductele de apă în ultima vreme. Nu ne temem pentru bloc, e un bloc solid, construit cu simţ de răspundere. Noi stăm aici de 40 de ani, şi nu am avut niciodată probleme", ne-a spus Marivona Răduţă, o pensionară care locuieşte la etajul unu. 

Alţi vecini, alte etaje, aceleaşi ipoteze, şi încredere pe măsură în stabilitatea blocului. În plus, ceva revoltă la adresa autorităţilor care, spun oamenii, ar fi trebuit să monitorizeze mai atent infrastructura zonei. 

"Aici fisura era de mai demult, dar era subţire şi în ultima săptămână s-a mărit deodată. A apărut ca o crăpătură cu apă. Se vedea că avea apă dedesubt, deci presupunem că sunt infiltraţii pe undeva. Blocul a fost făcut cu simţ de răspundere. Un an de zile au bătut cu sonda, fiecare pilon, bucată cu bucată, pentru a preveni ca loessul să se taseze în timp", ne explică Radu Moţoc, proprietarul unui apartament de la etajul al nouălea. 

De la etajul cinci, vine un alt pont: în urmă cu un an, în vecinătatea blocului ar mai fi apărut scurgeri inexplicabile de apă. 

"Acum un an şi jumătate, aici, la canalizarea asta din faţă, curgea apa ca la cascadă. Până când nu m-am dus cu poză, nu a venit nimeni. Nu era prin canalul de scurgere, ci între pământ şi ciment. Aici, în fisura asta de acum, se va infiltra apa de la ploi. Asta va duce la surpare dacă nu se iau măsuri rapid. Chiar dacă este oprită sursa de infiltraţie de la conducte", ne informează o altă locatară. 

Probleme la blocurile vecine

Fisuri au ieşit la iveală nu doar în asfalt, ci şi în blocurile vecine cu fanta ivită pe alee. Blocul B8, adiacent aleii "vedetă" şi cu blocul R2 este şi el împrejmuit cu crăpături care brăzdează pământul de pe spaţiul verde şi asfaltul, deopotrivă. Mai mult, pereţii sunt şi ei crăpaţi, fisuri fiind vizibile până la etajul al patrulea, mulţi dintre locatari plângându-se că nu mai pot închide uşile în apartamente şi că pe pereţi au început să le apară cratere inestetice şi ameninţătoare. 

Primăria monitorizează şi cercetează

Situaţia, care ar pute avea efecte grave nu doar pe termen mediu şi lung, a fost luată în atenţie de Primărie şi instituţiile abilitate, luni dimineaţă, când a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. După o vizită la faţa locului a primarului Ionuţ Pucheanu şi a unei echipe tehnice, cei de la Apă-Canal au început măsurătorile şi investigaţiile. Urmează ca, în câteva zile, în Mazepa 1 să fie montată o nouă conductă de apă, anunţă autorităţile, cu caracter de provizorat, pentru ca echipele să poată lucra, cât şi unde este cazul, la coloana de apă care alimentează toată zona şi care ar putea fi o posibilă cauză a problemelor apărute. 

"Pentru a se constata cu precizie care sunt cauzele care au condus la apariţia acestui fenomen, Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, a dispus demararea în regim de urgenţă a unei expertize tehnice. Pentru această expertiză banii vor fi alocaţi din fondul de rezervă. Astfel, vor fi monitorizate fisurile apărute la nivelul solului, vor fi verificate sistemele de preluare a apelor pluviale, reţelele de apă şi subsolurile imobilelor din această zonă", se precizează într-un comunicat dat publicităţii de Biroul de Presă al Primăriei Galaţi. 

În funcţie de rezultatele expertizei tehnice, se vor lua măsurile care se impun pentru înlăturarea cauzelor, remedierea efectelor apărute şi prevenirea apariţiei altor fenomene de acest gen, se mai arată în documentul citat.

Citit 13653 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.