O fisură din Mazepa 1 i-a pus pe jar pe locatari şi edili

O fisură din Mazepa 1 i-a pus pe jar pe locatari şi edili

PMG
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
16 comentarii

Cartierul central al Galaţiului revine în atenţie cu o nouă problemă majoră legată de stabilitatea solului şi siguranţa unor blocuri. Fisura, apărută adiacent blocului R2, la finele săptămânii trecute, scoate la iveală probleme grave la imobilele din vecinătate. Alimentarea cu apă ar putea fi afectată în următoarea perioadă. Autorităţile nu ştiu deocamdată de unde a pornit această situaţie. 

 Zona centrală a Galaţiului, unde s-au născut celebrele cratere transformate ani în şir în gropi de dimensiuni gigantice, revine cu o nouă problemă ivită din subteran. De data aceasta, în buricul cartierului Mazepa 1, într-o zonă intens circulată, înţesată de blocuri şi maşini şi bătută la pas, zilnic, de sute de oameni. Aleea aferentă intrării în blocul R2, scara 2 a devenit celebră, după ce o crăpătură lungă de circa zece metri, care începe din dreptul uşii imobilului până spre parcul din faţă, s-a căscat inexplicabil, trăgând după ea, ameninţător, şi pavajul aleii din parc, nu departe de locul unde, în urmă cu câteva zile, a avut loc o lucrare a celor de la Apă-Canal, care au avut de remediat o avarie la conducta care alimentează tot cartierul. Situaţia i-a speriat pe locatarii de la R2 şi a dat imediat prilej de speculaţii privind posibilele cauze. Toţi cei cu care am stat de vorbă sunt însă de acord că imobilul în care locuiesc de 40 de ani, adică de când a fost construit, nu e în pericol să se surpe. 
"Fisura pe lângă bloc a apărut de câteva zile. Credem că e de la lucrările care s-au făcut la conductele de apă în ultima vreme. Nu ne temem pentru bloc, e un bloc solid, construit cu simţ de răspundere. Noi stăm aici de 40 de ani, şi nu am avut niciodată probleme", ne-a spus Marivona Răduţă, o pensionară care locuieşte la etajul unu. 
Alţi vecini, alte etaje, aceleaşi ipoteze, şi încredere pe măsură în stabilitatea blocului. În plus, ceva revoltă la adresa autorităţilor care, spun oamenii, ar fi trebuit să monitorizeze mai atent infrastructura zonei. 
"Aici fisura era de mai demult, dar era subţire şi în ultima săptămână s-a mărit deodată. A apărut ca o crăpătură cu apă. Se vedea că avea apă dedesubt, deci presupunem că sunt infiltraţii pe undeva. Blocul a fost făcut cu simţ de răspundere. Un an de zile au bătut cu sonda, fiecare pilon, bucată cu bucată, pentru a preveni ca loessul să se taseze în timp", ne explică Radu Moţoc, proprietarul unui apartament de la etajul al nouălea. 
De la etajul cinci, vine un alt pont: în urmă cu un an, în vecinătatea blocului ar mai fi apărut scurgeri inexplicabile de apă. 
"Acum un an şi jumătate, aici, la canalizarea asta din faţă, curgea apa ca la cascadă. Până când nu m-am dus cu poză, nu a venit nimeni. Nu era prin canalul de scurgere, ci între pământ şi ciment. Aici, în fisura asta de acum, se va infiltra apa de la ploi. Asta va duce la surpare dacă nu se iau măsuri rapid. Chiar dacă este oprită sursa de infiltraţie de la conducte", ne informează o altă locatară. 

Probleme la blocurile vecine

Fisuri au ieşit la iveală nu doar în asfalt, ci şi în blocurile vecine cu fanta ivită pe alee. Blocul B8, adiacent aleii "vedetă" şi cu blocul R2 este şi el împrejmuit cu crăpături care brăzdează pământul de pe spaţiul verde şi asfaltul, deopotrivă. Mai mult, pereţii sunt şi ei crăpaţi, fisuri fiind vizibile până la etajul al patrulea, mulţi dintre locatari plângându-se că nu mai pot închide uşile în apartamente şi că pe pereţi au început să le apară cratere inestetice şi ameninţătoare. 

Primăria monitorizează şi cercetează

Situaţia, care ar pute avea efecte grave nu doar pe termen mediu şi lung, a fost luată în atenţie de Primărie şi instituţiile abilitate, luni dimineaţă, când a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. După o vizită la faţa locului a primarului Ionuţ Pucheanu şi a unei echipe tehnice, cei de la Apă-Canal au început măsurătorile şi investigaţiile. Urmează ca, în câteva zile, în Mazepa 1 să fie montată o nouă conductă de apă, anunţă autorităţile, cu caracter de provizorat, pentru ca echipele să poată lucra, cât şi unde este cazul, la coloana de apă care alimentează toată zona şi care ar putea fi o posibilă cauză a problemelor apărute. 
"Pentru a se constata cu precizie care sunt cauzele care au condus la apariţia acestui fenomen, Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, a dispus demararea în regim de urgenţă a unei expertize tehnice. Pentru această expertiză banii vor fi alocaţi din fondul de rezervă. Astfel, vor fi monitorizate fisurile apărute la nivelul solului, vor fi verificate sistemele de preluare a apelor pluviale, reţelele de apă şi subsolurile imobilelor din această zonă", se precizează într-un comunicat dat publicităţii de Biroul de Presă al Primăriei Galaţi. 
În funcţie de rezultatele expertizei tehnice, se vor lua măsurile care se impun pentru înlăturarea cauzelor, remedierea efectelor apărute şi prevenirea apariţiei altor fenomene de acest gen, se mai arată în documentul citat.

Citit 11788 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 16:57

16 comentarii

 • postat de Vader Marți, 16 Octombrie 2018 07:39 213.233.84.*** Link la comentariu
  0
  3

  Ce-ati facut cu orasul nostru,BLESTEMATILOR? VOI CHIAR VA CREDETI VESNICI SI DE NEATINS?????

  Raportează
 • postat de Cancerul construcțiilor în Galați, numit loess supraumezit !!! Luni, 15 Octombrie 2018 10:40 213.233.101.*** Link la comentariu
  1
  6

  Galațiul a fost construit pe loess-rocă sedimentară neconsolidată, macroscopică, de origine eoliană, formată și sedimentată în zeci sau sute de milioane de ani, de culoare galbenă, cu aspect poros(mare absorbant de umezeală, apă), constând mai ales din praf silicios(nisip fin, concentrație 20-50%) și argilos. Tastați și citiți ,,fundarea pe pământuri sensibile la umezire'' și ,,loess construiește info'' sau un articol din Viața Liberă ,,Compromisuri pe terenuri mișcătoare. Construcții rapide și ieftine, dar nesigure''. Așa cum spune Dr. Ing. Octavian Coșovliu, ,,Loessul este foarte bun pentru construcții, suportă 3 Kg./cm. pătrat, dar UMEZIT, ajunge să mai poată susține, nici 300 g./cm. pătrat'' !!! Ce mai știu din copilărie când nemții-RFG au proiectat și au asistat la construirea blocurilor turn din Țiglina 2, H-urile din Str. Constructorilor, deoarece suntem pe loess și zonă seismică cu cutremure dese de mică amplitudine, evitarea construcțiilor turn și dacă se construiește, nici-o construcție pe o rază de 50 metrii, blocurile aerisite și cu copaci plantați, pentru a se evita umezirea solului, așa a apărut Țiglina Unu, Doi, Trei și Mazepa, drenare apei pluviale eficientă, cămin de beton pentru țevile de apă menajeră și apă potabilă, pentru evitarea umezirii, dacă o țeavă se sparge. accidental, remedierea trebuind făcută în 24 ore. Fântâna arteziană ,,Valuri'' de la Potcoava de Aur, nu are izolația hidro în perfectă stare, așa că blocul cu patru etaje din apropiere este afectat vizibil, printr-o tasare neuniformă, din cauza umezelii exagerate a solului. Atenție și la cei ce au făcut scurgeri separate, mai ales în Țiglina Unu, unde scurgerea nu s-a făcut în țeava colectoare, ci în canalul colector de scurgere, canal cu rol de protecție la spargerea țevilor, colectând apa scursă accidental, nu pentru evacuarea apei menajere !!!.

  Raportează
 • postat de TURELTAN Duminică, 14 Octombrie 2018 09:44 95.76.1.*** Link la comentariu
  1
  5

  Inclin sa cred ca acolo s-a infiltrat apa de la conductele de canalizare sau chiar de la reteaua de apa, avarie ce nu s-a luat in seama sau a fost ascunsa cu ,,bune intentii,, de interese meschine. In sprijinul acestei idei va relatez un caz autentic din Aurel Vlaicu. Instalatorul de scara , in urma deselor controale pe care le facem la canalul colector am descoperit ca este fisurata conducta de apa rece si se scurgea apa la temelia blocului. Iata raspunsul de la Apa Canal ,,:lasati ca merge ca si pana acum, mai mult de atat cei de la canalizare ne-au luat cativa metri de conducta, lasandu-ne sa remediem noi , caci nu am vrut sa le dam suma ceruta. Alt caz: la Filesti sat s-a format o adevarata fantana de apa rece care s-a scurs in Catusa, ptr ca remediera s-a facut aproximativ dupa o luna. Catte alte avarii de aceste tipuri nu or fi sub oras???

  Raportează
 • postat de Galatean sa fii, noroc sa ai ... Miercuri, 10 Octombrie 2018 09:47 77.111.246.*** Link la comentariu
  4
  12

  Uite cum se face loc de o parcare si de un parc de joaca pentru copii, singurele doua lucruri care ii preocupau si ii preocupa pe galateni in cea mai mare masura !

  Raportează
 • postat de Akbar Marți, 09 Octombrie 2018 19:28 5.13.136.*** Link la comentariu
  5
  23

  Asemanare izbitoare cu fotografiile de dinainte de '89, in Scanteia, cand Tovarasul trasa directii cincinale.
  Cand locul "specialistilor" din imagine va fi inlocuit cu profesionisti adevarati, atunci vom sti ca suntem pe drumul cel bun. Pana atunci, cu tovarasii in frunte !

  Raportează
 • postat de Adrian Marți, 09 Octombrie 2018 13:25 5.2.205.*** Link la comentariu
  3
  30

  Niste tristi. Ce gatiti pruna sunt ei. Muncesc din greu...Ei sunt preocupati domne, de urbe si probleme. Mi-e sila.

  Raportează
 • postat de gicu Marți, 09 Octombrie 2018 13:19 213.177.4.*** Link la comentariu
  1
  16

  proprietarii sunt mai afectati, pe locatari ii doare la basca

  Raportează
 • postat de Remus Marți, 09 Octombrie 2018 12:29 82.137.11.*** Link la comentariu
  5
  33

  Dacă au dispărut toate Școlile de Meserii (Profesionale)iar calificări profesionale la locul de munca PATRONI nu fac pentru că totul COSTĂ atunci TOT ce se CONSTRUIEȘTE pe timpul ZILEI se DĂRÂMĂ NOAPTEA Nu se poate Constitui Ceva TRAINIC cu MUNCITORII care au meserii diferite nici la ȘANȚURI la APA CANAL Dar culmea culmilor ALDE a INTRODUS o LEGE care OBLIGĂ Asistații Social să NU REFUZE niciun Loc de Muncă pentru că altfel li se taie banii Ajutorul Social Tot ce sa CONSTRUIT după 89 se Surpă se Prăbușește pentru că cineva ne vrea PROȘTII EUROPEI SLUGI Și bănci de ORGANE

  Raportează
 • postat de Caţavencu Marți, 09 Octombrie 2018 11:43 81.12.149.*** Link la comentariu
  0
  33

  Nu înţeleg de ce nu este prezent acolo şi Directorul cu infrastructura din Primărie?
  O fi în concediu... sau el a făcut poza? :)

  Raportează
 • postat de macarie banu Marți, 09 Octombrie 2018 09:36 78.96.81.*** Link la comentariu
  2
  35

  imi place poza........he,he,he........absolut tipic romanesc........cinci cu mapa si doi cu sapa.Urmarim sa vedem ce se va intampla......pentru ca deocamdata e liniste,probabil se gandeste profund pe undeva.....

  Raportează
 • postat de Sandu Marți, 09 Octombrie 2018 08:46 90.95.63.*** Link la comentariu
  2
  26

  Cine este galatean nascut aici si a locuit in apropiere isi aduce foarte bine aminte cum arata zona inainte ca strada Brailei sa aiba dopua sensuri de circulatie si inainte de a se construi cartierul Mazepa 1 cu blocurile lui. Pe actualul loc al Complexului Potcova de aur a fost o biserica care a fost incendiata locul fiind viran,iar in continuare pe aceias parte de strada se gaseau cladiri unele cu unul sau doua etaje construite cand orasul avea negustori si comercianti greci dar cei mai multi evrei.Pe strada Brailei circulau tramvaie pana unde acum este sensul giratoriu cu faimosul sau steag.Multe din aceste cladiri de comercianti aveau beciuri ,subsoluri ,hrube si tuneluri zidite temeinic care adaposteau diverse marfuri.Cand au fost demolate aceste cladiri unele destul de greu pentru configutarea actualei strazi au fost distruse aceste subsoluri si tunele subterane insa unele au ramas intreg si au fost umplute cu pamant compactat .In locul unde este acum aceasta gaura se garea o cladire care la parter avea o brutarie de unde se vindea in anii 50 paine neagra la cartela.Cand a fost demolata cladirea in graba si viteza in care se lucra pe atunci probabil ca nu au fost umplute corespunzator acele beciuri si datorita unor scurgeri de apa din reteaua actuala se produce aceste tasari si gropi in zona.Ce nu stiu galatenii este ca orasul nostru nu are separe o harte a tuturor retelelor subterane ma refer in special la cele vechi si din acest motiv o sa mai avem astfel de probleme.

  Raportează
 • postat de romanulcelnaiv Marți, 09 Octombrie 2018 08:40 193.231.148.*** Link la comentariu
  2
  27

  Este un act criminal pe care SC Apa-Canal il comite fata de oamenii acestei urbe. Incompetenta grava a acestei societati vor produce mari probleme acestui oras in cazul unui seism major. Întrebarea mea este de ce administratorii acestei societati nu sunt luati serios la intrebari de iresponsabilitatea de care dau dovada? Galatiul este un santier intreg deoarece aceasta societate ingroapa si dezgroapa permanent conducte din solul orasului. Interventii, reinterventii, surpari, fisuri in sol, acumulari de apa in panza freatica etc. Ce se intampla nu este deloc bine. Cine va raspunde dupa un eveniment nefericit precum cel din link-ul de mai jos? Domnilor edili stati prea mult cu ochii inchisi!!!

  https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/video-imagini-sumbre-din-spatiu-cu-lichefierea-solului-din-indonezia-5-000-de-oameni-disparuti-1010276

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Marți, 09 Octombrie 2018 08:25 5.13.166.*** Link la comentariu
  2
  26

  Lasati prostiile comuniste si chemati o echipa japoneza sau chineza, sa investigheze cauzele, efectele... si sa restabilizeze terenul! Meseriasii buni, au parasit demult corabia sau pur si simplu nu mai sunt... sau va treziti in fata unui dezastru!

  Nu ganditi, ACTIONATI ACUM!

  Raportează
 • postat de Alexuz Marți, 09 Octombrie 2018 08:24 5.2.205.*** Link la comentariu
  3
  25

  Uitati in imaginea articolului mintile luminate din administratie: ingineri, arhitecti, proiectanti......
  Cum dezbat ei acolo problema si cauta solutii. :))))))
  Vai de ....noastra.

  Raportează
 • postat de Galatean Marți, 09 Octombrie 2018 07:17 5.13.182.*** Link la comentariu
  1
  24

  ATENŢIE !

  Apă canal se ocupă mult prea mult de apă şi spre deloc de... canal... izare.

  Problema este că poate peste X % din apa uzată (ca să nu zic kk) NU ajunge la staţia de epurare sau în Dunăre.

  De ce nu ne informează primarul câtă apă pompeaza apă-canal şi câtă primeşte pentru epurare şi care este diferenţa?

  Câtă apă reziduală se scurge în pământ pe sub blocuri???


  Să vedem dacă autorităţile informează cetăţenii.

  Raportează
 • postat de IC Marți, 09 Octombrie 2018 06:55 5.13.241.*** Link la comentariu
  1
  21

  Intrebati Primaria care este nivelul apei freatice ( au la dispozitie sute de foraje pentru masuratori ,o fi scazut nivelui supa recentele investitii in conducte de apa si canalizare ?) in fiecare cartier al orasului si aratati-le imagini cu lichefierea terenului ,la cutremurul recent, din Indonezia . Singura cauza ,intretinerea si exploatare necorespunzatoare a retelelor de apa si canalizare in ultimii 60-70 de ani....Un specialist sustinea ca retelele edilitare din Galati trebuiau ingropate in canivouri ,canivouri inspecatate periodic ,daca nu zilnic ,pentru a se depista orice picatura de apa care ar putea ajunge in periculosul loess ,roca pe care este fundat Galatiul( mai sigure sunt fundatiile din zona de jos-Badalan ).Apa fiind deja scapata , in pachetul de loess, surprizele vor fi mari ,sa de Domnul ca ceea ce stiu si cred,sa nu se adevereasca .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.