UPDATE. Concluziile expertizei preliminare | Blocul B8 din Mazepa are nevoie de consolidare

UPDATE. Concluziile expertizei preliminare | Blocul B8 din Mazepa are nevoie de consolidare
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

UPDATE. Structura de rezistenţă a blocului B8 (scările I şi II) din Mazepa I, afectat de un accident de teren, nu prezintă risc iminent de cedare în regim static. Dar, dacă tasările continuă, e posibil ca imobilul să cedeze, tocmai de aceea sunt necesare lucrări de consolidare a terenului şi a clădirii. Acestea sunt, pe scurt, concluziile preliminare ale experţilor contractaţi de Primăria municipiului Galaţi.

Primăria Galaţi a dat publicităţii concluziile expertizei tehnice preliminare a blocului B8, realizat de Proconrim SRL din Iaşi, investigaţie cu scopul de a identifica gradul de afectare a structurii de rezistenţă a imobilului şi starea terenului de fundare. Pe lângă această expertiză, pentru care plăteşte 92.820 de lei cu TVA, a fost contractat, pentru 77.350 de lei cu TVA, un studiu geotehnic, realizat de Proexrom SRL din Iaşi.

Ce spun specialiștii

Experţii au constatat că la subsolul blocului există o serie de modificări apărute din cauza neîngrijirii corespunzătoare: lipsa unui sistem de ventilare care să asigure o umiditate scăzută, prezenţa unor pierderi de apă din reţeaua interioară a blocului. Au descoperit că betonul utilizat la fundaţie este de clasă inferioară, nu este armat şi prezintă defecte de turnare, că numeroasele canale tehnice ale reţelelor de canalizare, apă şi preluare ape pluviale prezintă pierderi, care s-au infiltrat în terenul de fundare.

Tasările continuă

Conform experţilor, trasările aferente scărilor I şi II ale blocului B8 pot continua, dar cu intensitate scăzută. Situaţia se schimbă în cazul unui seism! „Tasările nu sunt uniforme, având în vedere perioada de 50 de ani de exploatare, timp în care reţelele vechi de apă, canalizare şi preluare ape pluviale au avut diverse pierderi în subteran care au dus, în timp, la deformaţii pe verticală (tasări). În apropierea blocului a existat o avarie la conducta de transport apă care a inundat terenul din apropierea blocului şi terenul de fundare, fenomen care a condus la creşterea sesizabilă a tasărilor deja existente”, precizează Primăria.

Fără pierderi de apă!

„Concluziile raportului preliminar arată că, la acest moment, structura de rezistenţă a blocului B8 (scările I şi II) nu prezintă risc iminent de cedare în regim static. Dacă tasările diferenţiate nu se opresc (dacă nu se intervine cu lucrări de consolidare a terenului de fundare) e posibil ca structura de rezistenţă să cedeze şi fără producerea unui seism. Sunt necesare lucrări de punere în siguranţă a structurii de rezistenţă a scărilor I şi II prin consolidare şi lucrări de consolidare a terenului de fundare. Până la executarea oricăror lucrări specialiştii recomandă imperativ stoparea imediată a oricăror pierderi de apă din reţelele blocului şi din zona acestuia”, se arată în comunicat.

Primăria aşteptă rezultatele finale ale investigaţiilor pentru a stabili cine trebuie să execute lucrările de consolidare şi promite că va sprijini asociaţia de proprietari să obţină fonduri guvernamentale pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor.  


Primăria municipiului Galaţi a dat publicităţii concluziile expertizei tehnice preliminare a blocului B8, situat pe strada Melodiei nr. 8, unde au apărut tasări. Expertiza, realizată de firma Proconrim SRL din Iaşi, are drept scop identificarea gradului de afectare a structurii de rezistenţă pentru cele două scări de bloc şi starea terenului de fundare.

"Concluziile raportului preliminar arată că, la acest moment, structura de rezistenţă a blocului B8 (scările I şi II) nu prezintă risc iminent de cedare în regim static. Cu toate acestea, dacă tasările diferenţiate nu se opresc (dacă nu se intervine cu lucrări de consolidare a terenului de fundare), este posibil ca structura de rezistenţă să cedeze şi fără producerea unui seism. Sunt necesare lucrări de punere în siguranţă a structurii de rezistenţă a blocului B 8 (scările I şi II) prin consolidare şi lucrări de consolidare a terenului de fundare", se arată în comunicatul de presă transmis de Primăria municipiului Galaţi.

Reamintim că administraţia locală a comandat, pe lângă expertiza tehnică pentru care plăteşte 92.820 de lei cu TVA firmei Proconrim SRL din Iaşi, şi un studiu geotehnic la bloc B8, pentru care plăteşte firmei Proexrom SRL din Iaşi suma de 77.350 de lei cu TVA.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 13200 ori Ultima modificare Joi, 25 Octombrie 2018 11:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.