Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
6 comentarii

UPDATE. Structura de rezistenţă a blocului B8 (scările I şi II) din Mazepa I, afectat de un accident de teren, nu prezintă risc iminent de cedare în regim static. Dar, dacă tasările continuă, e posibil ca imobilul să cedeze, tocmai de aceea sunt necesare lucrări de consolidare a terenului şi a clădirii. Acestea sunt, pe scurt, concluziile preliminare ale experţilor contractaţi de Primăria municipiului Galaţi.

Primăria Galaţi a dat publicităţii concluziile expertizei tehnice preliminare a blocului B8, realizat de Proconrim SRL din Iaşi, investigaţie cu scopul de a identifica gradul de afectare a structurii de rezistenţă a imobilului şi starea terenului de fundare. Pe lângă această expertiză, pentru care plăteşte 92.820 de lei cu TVA, a fost contractat, pentru 77.350 de lei cu TVA, un studiu geotehnic, realizat de Proexrom SRL din Iaşi.

Ce spun specialiștii

Experţii au constatat că la subsolul blocului există o serie de modificări apărute din cauza neîngrijirii corespunzătoare: lipsa unui sistem de ventilare care să asigure o umiditate scăzută, prezenţa unor pierderi de apă din reţeaua interioară a blocului. Au descoperit că betonul utilizat la fundaţie este de clasă inferioară, nu este armat şi prezintă defecte de turnare, că numeroasele canale tehnice ale reţelelor de canalizare, apă şi preluare ape pluviale prezintă pierderi, care s-au infiltrat în terenul de fundare.

Tasările continuă

Conform experţilor, trasările aferente scărilor I şi II ale blocului B8 pot continua, dar cu intensitate scăzută. Situaţia se schimbă în cazul unui seism! „Tasările nu sunt uniforme, având în vedere perioada de 50 de ani de exploatare, timp în care reţelele vechi de apă, canalizare şi preluare ape pluviale au avut diverse pierderi în subteran care au dus, în timp, la deformaţii pe verticală (tasări). În apropierea blocului a existat o avarie la conducta de transport apă care a inundat terenul din apropierea blocului şi terenul de fundare, fenomen care a condus la creşterea sesizabilă a tasărilor deja existente”, precizează Primăria.

Fără pierderi de apă!

„Concluziile raportului preliminar arată că, la acest moment, structura de rezistenţă a blocului B8 (scările I şi II) nu prezintă risc iminent de cedare în regim static. Dacă tasările diferenţiate nu se opresc (dacă nu se intervine cu lucrări de consolidare a terenului de fundare) e posibil ca structura de rezistenţă să cedeze şi fără producerea unui seism. Sunt necesare lucrări de punere în siguranţă a structurii de rezistenţă a scărilor I şi II prin consolidare şi lucrări de consolidare a terenului de fundare. Până la executarea oricăror lucrări specialiştii recomandă imperativ stoparea imediată a oricăror pierderi de apă din reţelele blocului şi din zona acestuia”, se arată în comunicat.
Primăria aşteptă rezultatele finale ale investigaţiilor pentru a stabili cine trebuie să execute lucrările de consolidare şi promite că va sprijini asociaţia de proprietari să obţină fonduri guvernamentale pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor.  


Primăria municipiului Galaţi a dat publicităţii concluziile expertizei tehnice preliminare a blocului B8, situat pe strada Melodiei nr. 8, unde au apărut tasări. Expertiza, realizată de firma Proconrim SRL din Iaşi, are drept scop identificarea gradului de afectare a structurii de rezistenţă pentru cele două scări de bloc şi starea terenului de fundare.

"Concluziile raportului preliminar arată că, la acest moment, structura de rezistenţă a blocului B8 (scările I şi II) nu prezintă risc iminent de cedare în regim static. Cu toate acestea, dacă tasările diferenţiate nu se opresc (dacă nu se intervine cu lucrări de consolidare a terenului de fundare), este posibil ca structura de rezistenţă să cedeze şi fără producerea unui seism. Sunt necesare lucrări de punere în siguranţă a structurii de rezistenţă a blocului B 8 (scările I şi II) prin consolidare şi lucrări de consolidare a terenului de fundare", se arată în comunicatul de presă transmis de Primăria municipiului Galaţi.

Reamintim că administraţia locală a comandat, pe lângă expertiza tehnică pentru care plăteşte 92.820 de lei cu TVA firmei Proconrim SRL din Iaşi, şi un studiu geotehnic la bloc B8, pentru care plăteşte firmei Proexrom SRL din Iaşi suma de 77.350 de lei cu TVA.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 11781 ori Ultima modificare Joi, 25 Octombrie 2018 11:27

6 comentarii

 • postat de Remus Miercuri, 24 Octombrie 2018 10:13 82.137.8.*** Link la comentariu
  4
  8

  Mai încercați UN ȘANȚ in. Partea opusă dar aduceți niste specialiști de la Brăila de la Apa canal .Ai vă rezolvă îl dă jos și nu mai trebuie Consolidare Procese , Avocați Bani

  Raportează
 • postat de Chips Miercuri, 24 Octombrie 2018 09:37 109.166.155.*** Link la comentariu
  1
  8

  Lacate pierderi de apa sunt cam pe la toate canalizarile & blocurile din oras, in caz de cutremur Galatiul se muta in Tulcea...

  Raportează
 • postat de Akbar Miercuri, 24 Octombrie 2018 08:38 81.12.148.*** Link la comentariu
  2
  17

  Lipsa sistemului de ventilare e o gluma. Cand o conducta principala de apa, ce alimenteaza blocuri cu nemiluita si care transporta sute de mc de apa/min, e ciuruita si nu se intervine, poti sa ai ventilare cat eoliana ca tot degeaba e.
  Ce sa faci cu ventilarea naturala din subsol, cand tu sub bloc ai lac de acumulare si fundatia e inundata din cauza unor incompetenti care habar n-au ca o lucrare de mantuiala genereaza probleme majore la structura unui bloc ?
  Defectele de fundare si nearmarea betonului sunt scrise ca sa mai spele rusinea Apa Canal.
  Realitatea e una singura: Catastrofa de la B8, s-a produs pe fondul lucrarilor prost efectuate si a neglijentei in verificarea periodica a conductelor principale de apa, inexistenta unor metode moderne de identificare si interventie rapida in cazul avariilor la magistrale. Nenorocirea produsa oamenilor si afectarea valorii de piata a celorlalte apartamente trebuie sa fie transata atat in instanta cat si de procurori.

  Raportează
 • postat de cutremurul va pune capac Marți, 23 Octombrie 2018 21:21 89.137.137.*** Link la comentariu
  9
  23

  Au loc tasari la toate locurile datorita faptului ca apa se infiltreaza peste tot din subsoluri. Sunt multe pierderi de apa in tot orasul. Lumea nu are bani sau nu vrea sa puna sa reparam subsolul. O sa se taseze si blocul nostru. Sunt pierderi atat in subsol cat si in tunel unde e o teava sparta si curge de vreo 2 ani dar apa canal nu verifica si nu vine ca e lucrare cam grea si complicata si au lasat asa sa curga. Asta e.

  Raportează
 • postat de Eu Marți, 23 Octombrie 2018 20:30 92.85.61.*** Link la comentariu
  14
  23

  Inteligenți, ce sa spun... Auzi tu din lipsa ventilarii..... Dumnezeule, ani în șir, zeci, a curs aiurea fântâna aia fără rost, valurile hidoase, în fata blocului B8 provocând adevărate lacuri 6 luni pe an, an de an, zeci de ani și eu acum se mira.... Eu cred ca nu ne mai facem bine, sincer.... Plus ca blocurile B și C făcute de ISCAS se comporta atipic datorita structurii lor și dacă nu veți face rost de proiectele ititiale ale lor.... Nu veți face nimic de calitate....Pur și simplu....

  Raportează
 • postat de Str. Dmneasca colt cu str. Garii : Marți, 23 Octombrie 2018 13:40 185.45.13.*** Link la comentariu
  6
  32

  Dar la blocul de pe colt , Str. Dmneasca colt cu str. Garii , vizavii de Miorita , este o situatie asemanatoare de ani de zile.
  Nu este si acolo niciun pericol ?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.