Moş Crăciun a adus bani pentru comune. Rectificare de buget, la sfârşit de an
Foto: Cristinel Luca

Moş Crăciun a adus bani pentru comune. Rectificare de buget, la sfârşit de an
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a aprobat ieri, în şedinţă ordinară, repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a cotei de 17,25 la sută din impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale. Astfel, fiecare comună, oraş şi municipiu din judeţul Galaţi a primit câte o sumă de bani la final de an, "o gură de oxigen", după cum s-a exprimat preşedintele CJ, Costel Fotea.

Conform proiectului de hotărâre, cele 7,348 milioane de lei alocate în total prin această rectificare bugetară "se utilizează pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală".

"Este un proiect care mi-a plăcut şi îmi place foarte mult, să reuşeşti, în ajun de Crăciun, să faci câte un cadou sau să dai un bănuţ de dezvoltare pentru comunele judeţului. Nu a fost uitat nici Consiliul Judeţean, pentru că, prin rectificarea asta, au fost ceva bănuţi care au intrat şi în contul Consiliului. Adică, un sfârşit de an care a dat o gură de oxigen pentru toate primăriile, pentru toţi cei care aveau probleme cu salariile, pentru cei care nu reuşeau să acopere o parte din cheltuielile cu asistenţii sociali - să nu ne gândim la salariile celor din aparatele primăriilor, ci la cei care sunt asistenţi sociali, pentru asta a fost cea mai mare parte din bănuţii ceruţi. S-au mai dat bani pentru dezvoltare, pentru că fiecare comună are nevoie şi de cofinanţări pentru proiectele pe care le are, şi pentru a mai achiziţiona lemne la şcoli şi aşa mai departe. Lucrurile acestea s-au rezolvat la sfârşit de an şi cred că toată lumea este mulţumită", a spus preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Municipiul Galaţi a primit, astfel, 800.000 de lei, Tecuciul - 400.000 de lei, iar oraşele Bereşti şi Tg.Bujor, câte 150.000, respectiv, 250.000 de lei. În ceea ce priveşte comunele, nu s-a depăşit decât în foarte puţine cazuri pragul de 100.000 de lei. Cele mai mici sume alocate prin rectificare au fost de 30.000 de lei (Oancea), 40.000 de lei (Costache Negri şi Valea Mărului). 21 de comune au primit câte 100.000 lei, iar alte şapte comune au primit peste 100.000: Brăhăşeşti - 110.000, Independenţa - 140.000, Iveşti şi Lieşti - câte 110.000, Matca - 115.000 şi Pechea - 120.000). Cea mai mare sumă dintre comunele din judeţ a primit-o Suhurluiul - 650.000de  lei, pentru a se acoperi nişte creanţe neachitate.

Un alt proiect important aprobat în şedinţa de ieri a fost asocierea judeţului Galaţi, prin CJ Galaţi, cu municipiul Galaţi, prin CL Galaţi, în vederea constituirii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Dezvoltare Economică Strategică Galaţi", asociaţie prin care, spune Costel Fotea, vor fi pregătite planuri şi politici de dezvoltare în perioada 2020-2027. O hotărâre similară urma să fie aprobată ieri şi în şedinţa Consiliului Local Galaţi.

Citit 1544 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Decembrie 2018 22:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.