A mai trecut un an degeaba. În loc de zonă metropolitană Galaţi-Brăila, lupte pentru sediu (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

A mai trecut un an degeaba. În loc de zonă metropolitană Galaţi-Brăila, lupte pentru sediu (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

"Timpul orgoliilor a trecut! Lucrurile frumoase vor apărea şi pe această linie, Galaţi - Brăila. Sper ca în decurs de o lună, maximum două, să vă putem prezenta nişte proiecte comune", declara, în februarie 2017, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, în urma întâlnirilor cu omologul său de la Brăila, Marian Dragomir.

Suntem în decembrie 2018, iar constituirea Asociaţiei intercomunitare "Dunărea de Jos", menite să ducă la realizarea zonei metropolitane, este în acelaşi stadiu din aprilie 2017, când ar fi trebuit semnat actul ei de naştere: dispute pentru sediu!

"Noi suntem dispuşi să semnăm şi mâine! Pentru asocierea dintre Galaţi şi Brăila sau Brăila şi Galaţi - nu mai contează, pentru că am stabilit denumirea comună Dunărea de Jos - statutul este făcut, orice orgoliu reprezentat de conducere este încheiat deoarece conducerea este rotativă! Am propus de fiecare dată ca sediul să fie în zona care se dezvoltă la jumătatea distanţei dintre Galaţi şi Brăila, poate să fie inclusiv în cartierul Cantemir", a declarat, la ultima conferinţa de presă susţinută în acest an, primarul Brăilei, Marian Dragomir. Potrivit debraila.ro, Dragomir a susţinut că primarul Pucheanu şi PSD Galaţi nu îşi doresc asocierea dacă sediul asociaţiei nu este la Galaţi.

"N-aţi văzut ce declară domnu’ primar? Prinde foarte bine la Brăila o întreagă campanie legată de dihotomia Galaţi - Brăila. N-am să dau curs unui astfel de demers. Eu ştiu foarte bine ce am discutat, ceea ce am propus, aşa cred că este corect! Dacă dl primar de la Brăila ne indică locaţia dintre Galaţi şi Brăila unde poate funcţiona sediul acestei asocieri, cu dragă inimă, mâine vă promit că ne dăm peste cap", a replicat primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.

Problemă principială

Întrebat dacă ar fi o problemă ca sediul să fie la Brăila, primarul a răspuns că e o chestiune principială: "Atâta timp cât s-a convenit că vor avea director, cred că aşa e corect, principal, între două oraşe vecine şi prietene! Ceea ce am propus noi a fost ca pe perioada în care urmează să fie construit acest viitor sediu între Galaţi şi Brăila, asocierea să funcţioneze la Galaţi! De mai bine de doi ani, pe strada Gării ţinem ocupat un spaţiu care ar fi putut fi utilizat la orice altceva decât să îl ţinem gol, tocmai pentru a putea deservi această asociere. Prin urmare, el poate fi folosit de mâine, iar ulterior un prim proiect comun ar putea fi acest sediu al zonei metropolitane Galaţi-Brăila. Până la construirea sediului care cred că i-ar sta bine între Galaţi şi Brăila, dacă dumnealui poate pune la dispoziţie un centru sau un spaţiu care să poată fi operaţional de mâine… Nu are! Eu vin în faţa cetăţenilor cu chestii certe, nu aşa… «ar fi bine să facem un sediu pe lună!». De ce nu?! Haideţi să-l facem! Când?", a spus primarul Galaţiului.

Întrebat când s-au împotmolit discuţiile, Pucheanu a răspuns "de prea multă vreme, dacă mă întrebaţi pe mine. Din păcate, orgoliile nu sunt la noi! Că unii îşi construiesc o întreagă campanie electorală în continuare pe această situaţie, e păcat! Mare păcat, din punctul meu de vedere!".

Procesul merge mai departe

Procesul intentat municipalităţii gălăţene de către Guvernul României pentru cele 655 de hectare din cartierul Dimitrie Cantemir are un nou termen de judecată, la Curtea de Apel Bucureşti, pe 9 ianuarie.

Reamintim că Guvernul condus de brăileanul Mihai Tudose a adoptat un Memorandum prin care i-a solicitat Consiliului Local Galaţi terenul de 665,29 hectare din comuna Vădeni, judeţul Brăila, parte a celor o mie de hectare pe care Galaţiul le-a primit în 2002 pentru construcţia cartierului Cantemir. Motivaţia Guvernului era aceea că terenul "nu este utilizat potrivit destinaţiei stabilite iniţial", fiind închiriat pentru agricultură. Pentru că forul deliberativ local nu s-a conformat cererii Executivului, Guvernul vrea ca instanţa de contencios administrativ şi fiscal să oblige autorităţile gălăţene să emită o hotărâre privind trecerea terenului din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului.

Citit 9911 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Decembrie 2018 00:55

12 comentarii

 • postat de macarie banu
  Duminică, 23 Decembrie 2018 09:59
  95.76.19.***
  Ciolanicaaaaa!!!!! batalie mare va fi intotdeauna pentru un os mai mare,mai ales daca are si ceva zgarciuri pe el.Oamenii le mai arunca,mai renunta dar cainii niciodata.
  6
  3
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Vineri, 21 Decembrie 2018 18:44
  89.137.231.***
  Cu totii suntem niste natarai. Vorbim , dar nu infaptuim nimic. Cred din ce in ce mai mult ca la noi si nu la braileni , "s-a rasturnat caruta cu prosti"!
  7
  11
  Raportează
 • postat de lucian
  Vineri, 21 Decembrie 2018 16:26
  79.3.97.***
  Cate fabrici avea Galatiul la sfarstul “Epocii de aur”? Si cate mai are acum? Dar cati au devenit milionari cu fierul vechi? In Epoca de aur nu se putea fura ca-n codru! Chiar erai constrans sa muncesti! Uitati-va pe strazi si vedeti cersetori ca in evul mediu. “Print si cersetor” sau “Oliver Twist” in varianta “DEMOCRATICA”! Cand exista mai multi hoti decat onesti, mai este valabila democratia? Sau atunci trebuie sa intervina o mana puternica care sa restabileasca ordinea? Doar ca ORDINEA astazi, vazuta si explicata de marii invatati corupti de hoti, se numeste Dictatura! Ne-am vandut tara hotilor! La Galati unde s-a stors lamaia bine, s-au strans mai marii hotilor la impartirea tortului. Si au ramas, din pacate!
  Poate Viata Libera ne face un reportaj cum se castiga alegerile si ce este obligat sa faca castigatorul dupa alegeri! Pentru @Galatean, intr- o casnicie (pe stil vechi, sa fie clar) nu exista asta-i al meu, celalalt este al tau. Este totul al NOSTRU. Se face la Braila, daca este mai bine acolo, de ce nu? Cati braileni au emigrat la Galati pe vremurile de aur? Acum mergem noi la Braila! Ar fi fost Braila, pentru ca daca s-ar uni, nu ar mai exista noi si ei, vom fi NOI, o familie! Asta pentru oamenii de rand. Pentru conducatori nu ar fi bine. Ar pierde controlul teritoriului!
  Brava Ramona ti-as da 100 de voturi. Si lui Florin!
  6
  13
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 21 Decembrie 2018 11:05
  109.166.132.***
  Au trecut foarte multi ani degeaba si probabil o sa mai treaca!Si acest lucru se intimpla doar din cauza politicienilor galateni!Sa ne aducem aminte ca in 2013 se dorea infiintarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Brăila - Galaţi - Tulcea „Dunărea de Jos”.Nu s-a reusit.De ce????Uitati o monstra de gindire a lui Marius Stan si compania din 2013:
  „Mi-aş fi dorit să validăm şi noi înfiinţarea Asociaţiei Intercomunitare Galaţi - Brăila - Tulcea, profitând de faptul că era o şedinţă extraordinară, că era un moment care puncta şi Ziua Europei. Din păcate, probleme de ordin tehnic, legate de anumite articole din Statut şi din Actul Constitutiv, ne-au făcut să amânăm pentru următoarea şedinţă votarea acestui document. Era frumos să se fi întâmplat astăzi, din păcate nu s-a putut”, a explicat dezamăgit primarul Marius Stan.Intodeauna pentru politicianul galatean oricare ar fi el exista domnule ceva sa se agate si sa nu se faca!!!!Politicianul galatean este acel Gica contra care doreste sa nu se faca nimic!Lasa ca face el tunel nu pod,Prut navigabil nu Dunare navigabila face el orice si la urma nimic!!!!!Indiferent de culoarea politica !!!
  O alta monstra a nepasarii politicului galatean: Mulţi dintre deputaţii şi senatorii judeţului Galaţi au demonstrat că sunt preocupaţi de înfiinţarea Zonei metropolitane Galaţi-Brăila doar în campaniile electorale, atunci când aspiranţii la un mandat de deputat ori senator sunt angrenaţi în goana după voturi. Doar nouă dintre cei 16 parlamentari ai gălăţenilor au participat, vineri, la cea de-a doua sesiune de dezbatere a proiectului „Cooperare pentru dezvoltare Brăila-Galaţi-Tulcea”, care a avut loc în Sala Mare a Prefecturii Galati.
  Vin acum alegerile si aceeasi oameni vin de zeci de ani si vorbesc diverse promisiuni!!!! Indiferent de partidele politice!!!!!
  7
  20
  Raportează
 • postat de Moldoveanul
  Vineri, 21 Decembrie 2018 09:46
  109.102.62.***
  Eu vad asa solutia: doi baieti destepti , unul brailean si unul galatean (oameni de afaceri, profesori, alti oameni care au dovedit ca stiu ce fac) sa candideze pentru functiile de primari in cele doua orase cu un singur punct major intre promisiuni, unirea celor doua orase, prin proiecte, prin teluri comune, prin infrastrutura, etc. Sunt atatea lucruri pozitive pentru cele doua orase care ar putea rezulta din aceasta unire si doar un singur impediment, orgoliul prostesc al nostru ca locuitori ai celor doua orase si al conducatorilor nostri.
  Bineinteles, ar trebui si noi sa ii votam,. Asta inseamna sa nu mai bagam in seama membri ai mafiei locale din cele doua orase ( cum am facut pana acum).
  Poate vede cineva mesajul meu si i se deschide mintea.
  4
  20
  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza
  Vineri, 21 Decembrie 2018 08:51
  94.177.47.***
  Lipsa de viziune, nepasare, interese marunte si orgolii penibile. Iar rezultatul este moartea lenta (dar sigura) a celor doua orase. In timp ce alte zone ale tarii se dezvolta prin cooperare, noi suntem la stadiul orgoliilor prostesti care ne transforma intr-o noua Vale a Jiului.
  4
  23
  Raportează
 • postat de Ramona
  Vineri, 21 Decembrie 2018 07:58
  82.137.14.***
  După ce în Comunism brăilenii sau dus la Ceaușescu cu jalba în proțap că să scape de Moldovenii din GALAȚI și șau făcut din Raionul Brăila în Județul Brăila acum in Democrația de CUMETRIE OLTENEASCA nu pot deveni decât Capitala de Euroregiune La Revoluție la Brăila au murit mulți oameni care s-au bătut pentru CEVA La noi la Galați sa stat la TV. și vrem să-i unim pe ei cu noi //// Tovarăși din Primărie dacă vor să facă o mică afacere să se dea cu brăilenii Ăștia sunt mai hoți că noi Au dat și un Prim-ministru și am avut și un PRIMAR din Părinți Brăileni care ne-a stors că pe lămâi și care a tăiat (primul când Orașul era plin de șomeri pentru că s-au Dărâmat 28 de FABRICI)Apa Potabila de PAȘTI și dorea să facă Cișmele păzite de poliția locală care să ne taxeze că nimic numai este gratuit in Capitalism Apa fiind de la Mămica lui din Brăilița /// Și ca să ne fie și mai bine a împărțit APA POTABILĂ de Vrancea în două cu frații de la Brăila ///Deci așadar și prin urmare URA SI LA BRĂILA LA TANTI ELVIRA UNDE SE VINDE CORUPTIA CU KILA
  11
  14
  Raportează
 • postat de Suzana
  Vineri, 21 Decembrie 2018 06:46
  82.137.14.***
  Noi gălățenii nu prea am avut nici PRIMARI care sa se fi născut în Galați și din Părinți de prin județ În Ultimii 29de de ani Jud.Galati a fost ras din punct de vedere al INDUSTRIEI și pentru că Conducătorii au fost din TOATE punctele cardinale și impuși de la centru La noi ce nu sa dărâmat a fost Privatizat de așa-zișii INVESTITORI STRATEGICI Brăilenii au CONDUS prin GALAȚI IN FUNCTII ÎNALTE ȘI NU MAI VOR SĂ DEVINĂ RAION IN REGIUNEA GALAȚI Dacă au reușit în Comunism să scape de gălățeni de ce s-ar CORCI cu noi care mai suntem și MOLDOVENI ( care nu suntem recunoscuți de frații noștri de la Iași ) Domnilor Consilieri Locali mai degrabă o să facem ZONA Crepusculară cu Giurgiulesti Dacă nu credeți urcați în trenul de București- Galați și vedeți UNDE se Golește Trenul ///// Brăilenii (coduatorii lor) știu să facă bani și fără gălățenii Domnului PRIMAR Așa că La ADIO TU sau puteți schimba denumirea județului
  8
  17
  Raportează
 • postat de Galatean
  Vineri, 21 Decembrie 2018 05:38
  5.13.230.***
  Sediul trebuie OBLIGATORIU să fie în Galaţi .


  Brăila va avea podul şi aeroportul
  (Dunărea este mai îngustă la ei şi Vădeni este parte din judeţul Brăila)

  iar Galaţi să aibă Spitalul Regional şi Sediul / Capitala!!

  Brăila trebuie să înţeleagă acest lucru.
  Una la ei, una la noi, una la ei, una la noi... nu se poate toate la ei.
  11
  11
  Raportează
 • postat de cetatean
  Vineri, 21 Decembrie 2018 00:58
  89.137.228.***
  Niste neputincioși cu pretentii de conducători. Nu tata! In viata, sa recunosti ca nu te pricepi la un domeniu si sa vrei sa te consulți cu specialiști în domeniul respectiv este o normalitate. Dar, se pare ca, avem specialiști de prim rang in zona, chiar si in asocieri de acest tip. Aaa, sa nu va vina cumva ideea de a plăti din fonduri publice vreun consultant pe acest domeniu. Sunt oameni cu o vasta experienta care va pot ajuta benevol dupa ce ei înșiși au invatat in ani, si din greseli, si care se află astăzi în fruntea unor astfel de entități, unele formate din diverse alianțe.
  4
  49
  Raportează
 • postat de Maxim
  Vineri, 21 Decembrie 2018 00:25
  188.24.192.***
  Mutati sediul cand la Galati, cand la Braila la fiecare an. Daca nici asa nu e bine faceti sediul la mine acasa ca eu sunt brailean si locuiesc in Galati.
  5
  58
  Raportează
 • postat de micutul
  Vineri, 21 Decembrie 2018 00:06
  82.76.11.***
  daca sunteti prosti gramada si unii si ceilalti.
  6
  50
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.