A mai trecut un an degeaba. În loc de zonă metropolitană Galaţi-Brăila, lupte pentru sediu (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

A mai trecut un an degeaba. În loc de zonă metropolitană Galaţi-Brăila, lupte pentru sediu (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

"Timpul orgoliilor a trecut! Lucrurile frumoase vor apărea şi pe această linie, Galaţi - Brăila. Sper ca în decurs de o lună, maximum două, să vă putem prezenta nişte proiecte comune", declara, în februarie 2017, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, în urma întâlnirilor cu omologul său de la Brăila, Marian Dragomir.

Suntem în decembrie 2018, iar constituirea Asociaţiei intercomunitare "Dunărea de Jos", menite să ducă la realizarea zonei metropolitane, este în acelaşi stadiu din aprilie 2017, când ar fi trebuit semnat actul ei de naştere: dispute pentru sediu!

"Noi suntem dispuşi să semnăm şi mâine! Pentru asocierea dintre Galaţi şi Brăila sau Brăila şi Galaţi - nu mai contează, pentru că am stabilit denumirea comună Dunărea de Jos - statutul este făcut, orice orgoliu reprezentat de conducere este încheiat deoarece conducerea este rotativă! Am propus de fiecare dată ca sediul să fie în zona care se dezvoltă la jumătatea distanţei dintre Galaţi şi Brăila, poate să fie inclusiv în cartierul Cantemir", a declarat, la ultima conferinţa de presă susţinută în acest an, primarul Brăilei, Marian Dragomir. Potrivit debraila.ro, Dragomir a susţinut că primarul Pucheanu şi PSD Galaţi nu îşi doresc asocierea dacă sediul asociaţiei nu este la Galaţi.

"N-aţi văzut ce declară domnu’ primar? Prinde foarte bine la Brăila o întreagă campanie legată de dihotomia Galaţi - Brăila. N-am să dau curs unui astfel de demers. Eu ştiu foarte bine ce am discutat, ceea ce am propus, aşa cred că este corect! Dacă dl primar de la Brăila ne indică locaţia dintre Galaţi şi Brăila unde poate funcţiona sediul acestei asocieri, cu dragă inimă, mâine vă promit că ne dăm peste cap", a replicat primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.

Problemă principială

Întrebat dacă ar fi o problemă ca sediul să fie la Brăila, primarul a răspuns că e o chestiune principială: "Atâta timp cât s-a convenit că vor avea director, cred că aşa e corect, principal, între două oraşe vecine şi prietene! Ceea ce am propus noi a fost ca pe perioada în care urmează să fie construit acest viitor sediu între Galaţi şi Brăila, asocierea să funcţioneze la Galaţi! De mai bine de doi ani, pe strada Gării ţinem ocupat un spaţiu care ar fi putut fi utilizat la orice altceva decât să îl ţinem gol, tocmai pentru a putea deservi această asociere. Prin urmare, el poate fi folosit de mâine, iar ulterior un prim proiect comun ar putea fi acest sediu al zonei metropolitane Galaţi-Brăila. Până la construirea sediului care cred că i-ar sta bine între Galaţi şi Brăila, dacă dumnealui poate pune la dispoziţie un centru sau un spaţiu care să poată fi operaţional de mâine… Nu are! Eu vin în faţa cetăţenilor cu chestii certe, nu aşa… «ar fi bine să facem un sediu pe lună!». De ce nu?! Haideţi să-l facem! Când?", a spus primarul Galaţiului.

Întrebat când s-au împotmolit discuţiile, Pucheanu a răspuns "de prea multă vreme, dacă mă întrebaţi pe mine. Din păcate, orgoliile nu sunt la noi! Că unii îşi construiesc o întreagă campanie electorală în continuare pe această situaţie, e păcat! Mare păcat, din punctul meu de vedere!".

Procesul merge mai departe

Procesul intentat municipalităţii gălăţene de către Guvernul României pentru cele 655 de hectare din cartierul Dimitrie Cantemir are un nou termen de judecată, la Curtea de Apel Bucureşti, pe 9 ianuarie.

Reamintim că Guvernul condus de brăileanul Mihai Tudose a adoptat un Memorandum prin care i-a solicitat Consiliului Local Galaţi terenul de 665,29 hectare din comuna Vădeni, judeţul Brăila, parte a celor o mie de hectare pe care Galaţiul le-a primit în 2002 pentru construcţia cartierului Cantemir. Motivaţia Guvernului era aceea că terenul "nu este utilizat potrivit destinaţiei stabilite iniţial", fiind închiriat pentru agricultură. Pentru că forul deliberativ local nu s-a conformat cererii Executivului, Guvernul vrea ca instanţa de contencios administrativ şi fiscal să oblige autorităţile gălăţene să emită o hotărâre privind trecerea terenului din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului.

Citit 10230 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Decembrie 2018 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.