Compania Navrom Centru de Afaceri, scutită de impozit

Compania Navrom Centru de Afaceri, scutită de impozit
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În vreme ce gălăţenii vor plăti impozite şi taxe majorate în 2019, iar unii dintre proprietarii neglijenţi cu imobilele deţinute au fost supraimpozitaţi cu 500 la sută, compania Navrom Centru de Afaceri SRL a fost scutită de plata impozitului pe clădiri şi pe teren pentru perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2020. Acordarea acestui ajutor de minimis a stârnit dispute la ultima şedinţă a aleşilor din 2018, fiind aprobată cu 15 voturi "pentru" (PSD, UNPR şi ALDE) şi opt voturi "împotrivă" (PNL, PMP şi Simona Vreme).

"E legal, dar nu-i moral!", au susţinut consilierii opoziţiei, la dezbaterea proiectului de hotărâre privind acordarea unui ajutor de minimis individual, reprezentând scutirea de la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren, datorat de societatea Navrom Centru De Afaceri SRL pentru perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2020.

Nu este prima dată când compania beneficiază de această facilitate, motiv pentru care consilierul local PNL Onuţ Atanasiu a atras atenţia: "Am cerut ca astfel de facilităţi să nu le acordăm unei singure firme şi să ne îndreptăm atenţia către toate firmele din oraş".

Ce-a spus primarul

"Scutirea aceasta vine în urma unei solicitări şi poate fi acordată oricui întruneşte condiţiile necesare. Nu cade nici măcar moralmente în sarcina Primăriei să-i bată la uşă cuiva şi să-l roage: «Nu ai vrea să beneficiezi de o scutire de impozit?». Este delăsare să nu vii să-ţi ceri un potenţial drept pentru a beneficia de el", a explicat primarul.

Acesta care a ţinut să detalieze ajutorul de minimis acordat Navrom: "Nu e vorba de toate activele pe care această societate, Navrom, le deţine pe raza municipiului Galaţi. Scutirea de plată se referă strict la imobilul ce serveşte ca sediu al Parcului de Soft din Galaţi. Nu se referă la toate clădirile. E o facilitate fiscală de care beneficiază de 10-15 ani! Dacă noi nu le-am acorda această subvenţie, ea s-ar regăsi în tariful practicat de dumnealor în vederea închirierii. Am plimba banii de la unii la alţii. Nu e nimic ilegal, nu e nimic imoral!", a spus edilul.

"Nu e ilegal, e imoral!"

Încă din luna noiembrie, când proiectul de hotărâre ar fi trebuit să intre pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local, PMP a acuzat că ajutorul e acordat firmei deţinute de vicepremierul Viorel Ştefan. "Şi anul trecut am votat împotrivă, la fel voi vota şi acum. Nu am acuzat pe nimeni că este ilegal, dar este imoral! Iar la dumneavoastră, domnu’ primar, o să vină Moş Crăciun!", a spus cu subînţeles consiliera locală PMP Oana Iurescu.

Viceprimarul PSD Sorin Enache a ţinut să precizeze că acest tip de facilităţi se referă strict la parcuri industriale şi ştiinţifice, conform Legii 186: "Faptul că această clădire aparţine unui investitor a dat naştere unor gloanţe politice. Nu este nici ilegal şi nici imoral, este chiar o facilitate menită să atragă investitori. La ora actuală, Parcul a crescut de la 50 şi ceva la 75 la sută grad de ocupare, deci se cunoaşte".

Ce s-a votat

Cu 15 voturi "pentru" (PSD, UNPR şi ALDE) şi opt voturi "împotrivă" (PNL, PMP şi Simona Vreme), ajutorul de minimis a fost adoptat. Cuantumul scutirilor pentru 2019 şi 2020 se ridică la 625.001 lei, adică peste 134.000 de euro.

În mai 2017, tot prin votul aleşilor locali, a fost aprobat, pentru Navrom Centru de Afaceri, un ajutor de minimis individual în valoare totală de 149.892 de lei, reprezentând scutirea de la plata impozitului pe clădire şi teren pentru anii 2017 şi 2018. "Acest ajutor de minimis este primit din 2004, în baza Codului Fiscal, şi a avizului Consiliului Naţional al Concurenţei. Doar în 2016, modificarea Codului Fiscal a permis această sincopă de a nu mai primi ajutor", explica, la acel moment, viceprimarul Enache.

Cum sunt sprijiniţi alţi agenţi economici

Pentru a avea o imagine de ansamblu a modului în care sunt sprijiniţi agenţii economici, am solicitat Biroului de Presă al Primăriei Galaţi date despre facilităţile fiscale acordate şi cei care au beneficiat de ele. Conform Primăriei, printre firmele care au beneficiat de facilităţi fiscale în 2017 se numără: SC Ratna SRL - 150.170 de lei, SC Proserv SRL - 44.623 de lei, SC Viopint Serv SRL - 33.720 de lei, SC Saginvest SRL - 26.485 de lei, SC Trans Agregat SRL - 15.594 de lei, SC Brisegroup SRL - 11.593 de lei, SC Siged-Syr SRL - 11.350 de lei, SC Ship Consulting Danube SRL - 10.619 de lei, SC Galfinband SA - 8.190 de lei şi Fundaţia Naţională Humanitas - 7.936 de lei.

Facilităţile acordate prin hotărâri de Consiliu Local vizează scutirea la plată a unor majorări de întârziere, eșalonări la plată pentru obligațiile restante la bugetul local, reducerea sau, după caz, scutirea la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului local pentru agenții economici care realizează investiții în clădiri în valoare de minimum 200.000 euro pe raza municipiului Galați și, în același timp, își cresc numărul de salariați.

Citit 4769 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Ianuarie 2019 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.