Buget participativ ca la Cluj. Gălăţenii ar putea decide cum să le fie cheltuiţi banii

Buget participativ ca la Cluj. Gălăţenii ar putea decide cum să le fie cheltuiţi banii
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

La fel ca la Oradea, Cluj Napoca, Sibiu şi Timişoara, şi cetăţenii din Galaţi ar putea decide cum să fie cheltuiţi cinci la sută din banii de investiţii ai oraşului. Propunerea vine din partea USR, care a depus la Primăria municipiului Galaţi un proiect pentru implementarea Bugetului Participativ în municipiul Galaţi.

Chiar dacă, în prezent, nu are consilieri locali, iar cei doi parlamentari ai săi, Bogdan Rodeanu şi Gerge Dircă, nu au dreptul de a iniţia hotărâri de consiliu local sau judeţean, USR Galaţi a ales să se implice în administraţia locală. Potrivit unui comunicat de presă, USR Galaţi a pus la dispoziţia primarului şi a Consiliului Local un proiect de hotărâre privind implementarea bugetului participativ în municipiul Galaţi.

"Bugetul participativ este un instrument legal prin intermediul căruia gălăţenii vor propune şi decide direct cum să fie cheltuiţi cinci la sută din banii de investiţii ai oraşului", precizează USR. În acest fel, gălăţenii vor stabili nu doar ce se întâmplă cu o parte din banii cu care contribuie la bugetul local, ci şi priorităţile de investiţii pe cartiere.

Proiectul are la bază documentele oficiale în baza cărora consiliile locale Oradea, Cluj Napoca, Sibiu şi Timişoara derulează deja acest tip de parteneriat între cetăţeni şi autoritatea locală. Trebuie spus că, în România, Clujul este primul oraş în care este implementat conceptul de buget participativ, căruia îi este alocată o sumă de 2 milioane de euro.

Bugetul propus de USR pentru proiectele iniţiate de cetăţeni, pentru anul 2020, este de cinci la sută din bugetul de dezvoltare al municipiului Galaţi, TVA inclus, suma putând suferi modificări în funcţie de decizia aleşilor locali. În consecinţă, bugetul maxim alocat pentru orice proiect ar fi de 200.000 de euro, urmând să fie bugetate un număr de proiecte până la epuizarea sumei alocate. Domeniile de aplicare vizează: infrastructura stradală şi pietonală, mobilitatea şi siguranţa circulaţiei, amenajarea de spaţii verzi, locuri de joacă, spaţii publice, infrastructură educaţională, culturală, socială de sănătate şi Smart City.

USR propune şi un calendar pe etape pentru derularea unei campanii intitulate "Tu decizi pentru Galaţi!", prin care să fie desemnate proiectele câştigătoare, transferând către cetăţeni responsabilitatea decizională.

Rămâne de văzut dacă propunerea va fi îmbrăţişată de administraţia locală.

Citit 4138 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2019 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.