Parcarea supraetajată din Mazepa s-a scumpit a doua oară. Contract câştigat tot de Lemacons
Foto: Iulia Kelt

Parcarea supraetajată din Mazepa s-a scumpit a doua oară. Contract câştigat tot de Lemacons
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Parcarea supraetajată aferentă blocului R5 de pe strada Roşiori, din Mazepa 1, ajunsă în stadiul de şantier abandonat, se scumpeşte văzând cu ochii. De la 9.453.360 de lei cu TVA, valoarea contractului atribuit iniţial de Primăria municipiului Galaţi pentru proiectarea şi execuţia acestui obiectiv, investiţia a ajuns să coste 12.782.229 de lei, în urma contractelor de lucrări suplimentare pe care municipalitatea le-a atribuit.

Nu mai puţin de 2.685.529 de lei va plăti Primăria municipiului Galaţi pentru lucrările suplimentare de consolidare a terenului pe care va fi construită parcarea multietajată aferentă blocului R5 de pe strada Roşiori, cartier Mazepa I. Acesta este al doilea contract de lucrări suplimentare la acest obiectiv de investiţii, după ce anul trecut s-a constatat că, înainte de construcţia propriu-zisă, trebuie mutate reţelele care străbat terenul.

Când au început lucrările

Aşa cum aţi putut citi deja în ziarul "Viaţa liberă", pentru proiectarea şi construcţia parcării propriu-zise a fost încheiat, în urma unei licitaţii, un contract în valoare de 9.453.360 de lei cu TVA, cu asocierea SC Lemacons SRL - SC S&M Expert Project SRL.

Construcţia nu a putut începe deoarece autorităţile au descoperit că, mai întâi, terenul trebuie eliberat de reţelele de utilităţi care îl străbat. Pentru asta a fost nevoie de o nouă licitaţie, în urma căreia Lemacons şi-a adjudecat şi contractul în valoare 643.340 de lei cu TVA, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de deviere a reţelelor de utilităţi.

Ordinul de începere s-a dat pe 12 iulie, iar în septembrie, conform Primăriei, s-au încheiat lucrările de deviere a reţelelor de apă, canalizare, electrice şi de gaz. Pe lângă devierea efectivă a reţelelor de apă, canalizare şi gaz, municipalitatea a trebuit să-i plătească firmei Lemacons şi demolarea beciurilor rămase de la garajele demolate - adevărate "buncăre" - precum şi eliberarea terenului de resturile de construcţie, factura finală ridicându-se la 714.082 de lei. Pentru devierea reţelelor electrice (proiectare şi execuţie), Primăria a plătit SC Electrica Distribuţie suma de 53.317 lei.

Schimbarea soluţiei de fundare

Când gălăţenii aşteptau să înceapă, în sfârşit, construcţia parcării, şantierul a încremenit. Motivul? "În vederea executării parcării supraetajate este necesară realizarea unei infrastructuri corespunzătoare, stabilită ca urmare a studiilor geotehnice amănunţite, care constă într-un sistem de fundare indirectă cu piloţi foraţi cu tubaj recuperabili".

Caietul de sarcini prevede degajarea amplasamentului de platforme şi umpluturi până la cota 1,30 metri, executarea piloţilor foraţi cu tubaj recuperabil pe adâncime de 17,8 m de la cota săpăturii, executarea dezvelirii armăturii la capetele piloţilor la partea superioară şi transportul pământului sau a molozului cu autobasculanta. Câştigătorul licitaţiei este tot Lemacons, iar subcontractor - SC Agisfor SRL, care urmează să execute foraje, armatură şi turnare beton. Interesant este că diferenţa dintre valoarea licitată a contractului şi cea cu care s-a atribuit este de doar 2,6 lei!

Mai e loc de scumpiri

Deocamdată, viitoarea parcare multietajată, care a ajuns să coste peste 12.782.229 de lei - asta fără a pune la socoteală plăţile făcute pentru documentaţiile contractate de municipalitate -, doarme sub zăpada presărată cu gunoaie şi e greu de crezut că lucrările ar putea începe mai devreme de venirea primăverii. La fel, e greu de spus care va fi costul final al acestei investiţii! Prin votul consilierilor locali, indicatorii tehnico-economici ai parcării au fost majoraţi de două ori. De la 12.155.519 lei cu TVA, la 12.949.702 lei cu TVA, şi apoi la 15.826.647 de lei, cu mai mult de 30 la sută faţă de preţul iniţial.

Citit 7257 ori Ultima modificare Duminică, 20 Ianuarie 2019 14:54

13 comentarii

 • postat de Galatean
  Marți, 22 Ianuarie 2019 12:30
  78.96.81.***
  De comentatori si Gica contra orasul asta nu duce lipsa;

  Cine a votat capetele patrate din administratia locala?

  Lasati, pensionari si alte specimene depravate,pentru 1 milion la pensie, sau tinichele...

  Va vaitati ca muierile nemultumite, in loc sa treceti la fapte concrete: i-am votat, ne-au inselat asteptarile, afara cu ei!

  Nu, toata ziua, of! mama, nu mai pot de suparare, de picu polonicu, primarul neintarcat si alti neterminati din administratie!

  Hai la primarie sa discutam, bai fratilor!, or faceti treaba, or alegeri, ca nu marge treaba cu voi...

  Aaaa, nu aveti curaj, pai sa mearga altii, exact ca la bloc, face vecinu in capul tau, dar taci, si mai si platesti niste bosorogi la Asociatie care-si vad numai de interesele lor, ca nu vrei sa te faci dusman cu nimeni!

  Curvasarie curata, de dupa dekstopul calculatorului; nu te vefe nimeni si imprastii impresii!

  De fraier, ca, magraonii din administratie, cand te citesc, ranjesc, injura, si latra cainii, caravana trece!

  Si afacerile le merg in continuare, pe sudoarea ta, sub forma de taxe si impozite..

  Ba, uitati-va la natii care se respecta, nu mai departe Franta, Ungaria...

  Natii carora nu le plac sa fie uneltele mafiotilor vremelnic la putere!

  Asta trebuia sa faca romanii dupa duminica orbului din mai 91, cand rasunau strazile, Iliescu cand apare, soarele rasare, dupa care au venit zile intunecate si plecari in strainatate!

  Sa fie romanul las pana la capat!

  Va aduceti aminte caricatura, PANA CAND? pe care comunistii o tot afisau cu regimul burghez-mosieresc, exploatator!

  Ei, a venit timpul, istoria se repeta, pana cand trebuie sa ne facem ca nu vedem, ca ne este frica, mai ales acum, cand suntem furati pe fata?!

  Galatiule, saracule, ce lasitate te populeaza!
  0
  4
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Duminică, 20 Ianuarie 2019 12:45
  188.24.254.***
  Frumoasa poza.....reflecta exact imaginea orasului.
  Sa le luam pe rand: am demolat de gura lumii sa vada lumea ca demolam garajele, am lasat terenul parloaga, a trecut deja o vara in care toata lumea din jur a inhalat praf si nu a putut sa deschida un geam, ne-am dat seama ca nu stiu ce traseu de tevi si conducte trebuie deviat iar acum am realizat ca mai trebuie sifonati niste bani.
  In timpul asta lumea parcheaza pe damburi si pietre ca nu are incotro si viseaza in continuare la parcarea fantezista cu becuri led, camere video si alte nebunii. In care nu va mai parca nimeni ca pana o termina ei pleaca un sfert din populatia orasului si o sa ramana numai fosilele care voteaza pentru 1 milion in plus la pensie.
  Cred ca nu va faceti sperante ca se mai face ceva cum trebuie in orasul asta in 2019 si 2020 avand in vedere ca sunt ani electorali, poate se face asa de ochii lumii. Dar parcarea sigur nu reprezinta o prioritate, au demolat si v-au facut locuri de parcare nu asta ati vrut???
  Sa luati cu paine!!!
  2
  16
  Raportează
 • postat de Lucian
  Duminică, 20 Ianuarie 2019 10:55
  89.136.0.***
  Asfaltati zona, puneti borduri si trageti dungi. Cine va da bani multi pentru parcare ?
  Si in continuare, demolati toate garajele din Maepa 1 si 2.
  3
  16
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Duminică, 20 Ianuarie 2019 09:56
  5.13.206.***
  Champions Leagues Steal... pishedei pe ei si alde alti hoti,... is cu toti! O cloaca de prostanaci, tioape si hoti!
  Ca si job pentru primarie de fotograf... cerinte juridice! Jalnici... Cu asa natie slaba aveti mare noroc... daca erau grecii sau francezii fugeati ca potârnichile dupa nici 1 an de mandat!
  Toti primarii ai acestui catun vor intra in istorie... au darmat tot ce s-a facut sub comunism, si-au construit vile, si cladiri doar pentru interes propriu de afaceri si personal... cateva parcuri... led-uri in asfalt... si zerouri in conturi! ATAT!

  Nema parc industrial, nema fabrici si uzine... o sa ramaneti in posteriorul gol... iar capsunarii cum ii borfaia presa nu va mai avea la ce sa se intoarca... deja si-a luat plozii! Hai Succese ca hoti avem kklau!
  4
  11
  Raportează
 • postat de IC
  Duminică, 20 Ianuarie 2019 07:07
  79.116.103.***
  Trei lucruri care nu ma mai mira : ca lucrarile s-au scumpit de doua ori si au sa se mai scumpeasca :ca modul de abordare a lucrari dovedeste foarte multa incompetenta ,de la tema studiului de fezabilitate si pana la "inceperea lucrarilor " (de ce proiectant din Iasi ,de unde sa stie specificul zonei Galatiului ( nemilosul loess si nabadaioasa rapa ) si utilitatile din zona ) si ca a castigat licitatia de executie a parcari taman cine trebuie(probabil cea mai ieftina oferta si evident aplicata vechea metoda a scumpirilor sucesive pe baza de "omisiuni .sic ") baieti destepti stiu la ce fac aluzie . vin alegerile ?
  0
  15
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019 20:15
  78.96.80.***
  Ha!.........si abia e Ianuarie....2019. Pana in August 2000 spre 3000 mai e.Acu a crescut si euroiu,si dolaroiu....si vor mai creste si tot asa.Mafie nene,aia e. Mafie curata si pe fatza.Am ajuns tara grobienilor ucigasi,analfabeti si,mai ales,nesimtiti.
  0
  14
  Raportează
 • postat de ELLA
  Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019 16:45
  89.137.136.***
  Mai mare nesimtire nici ca se putea.Bine ca veniti si darimati tot ce s/a facut pe timpul comunistilor si nu sinteti in stare sa puneti doua caramizi cruce.Pina nu va iese si voua de un bloc nu o sa puteti pune de o parcare.Rusine sa va fie.
  0
  23
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019 14:52
  89.137.231.***
  Nu v-ar fi rusine! Ce lucrari suplimentare de consolidare mai necesita aceasta zona, care a fost batuta cu sonete luni de zile inainte de constructia turnurilor de pe Rosiori si Armata poporului? Eram adolescent cand s-a construit turnul vis a vis de Ancora, langa G1, luni de zile nu mai scapam de zgomotul zi si noapte facut de sonete.
  5
  23
  Raportează
 • postat de Georgel
  Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019 11:37
  89.137.229.***
  Încă un episod din serialul ”Incompetențele autorității publice locale gălățene”!

  La fel a fost și la Ancora, unde abia după demararea proiectului inițial al parcării actuale s-a descoperit că acolo existau și 20 de garaje cu proprietate privată pe teren, plus un punct temic, construite sub forma unui ansamblu compact odată cu cartierul. Vinovăția duratei de peste trei ani a lucrării și costurile enorme suplimenare, rezultate din acest detaliu complet necunoscut de edili, au fost apoi, în mod artificial și perfid, aruncate în curtea justiției și a câtorva garajiști care, pe parcurs, și-au cerut drepturile legitime în instanță.
  0
  27
  Raportează
 • postat de Dani
  Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019 10:21
  5.13.186.***
  Imi pun intrebarea daca se merita parcarea supraetajata pt. ca presupun ca va fi cu plata.
  Cati vor fi dispusi sa plateasca daca va fi un cost de 1 lei ora, ca sigur nu va fi mai ieftin ca trebuie recuperatii banii din investitie.
  Consider ca era mai ieftin, mai rapid identificarea tuturor locurilor pretabile din cartiere pt. realizarea de parcari si credetima ca sunt foarte multe, dar na nu iese cascavalul
  2
  17
  Raportează
 • postat de Suzana
  Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019 09:24
  82.137.12.***
  De ce nu FACEȚI că la GIGACALORIE (se stabilește după ce trece iarna să nu ne panicam{==700/lei) stabiliți la urmă că la bodegă consumația MAI BĂGAȚI IN PRET O VILUTĂ O MAȘINUȚĂ O Vacanță în DUBAI să DUCEȚI Viață ca-n Rai CEC are bani până terminați mandatul ne îndatorați pentru 100 de ani= CENTENAR SARBATORIM
  2
  13
  Raportează
 • postat de Vlad Tepes
  Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019 09:19
  5.13.159.***
  Daca erau demisi cei responsabili dupa primele neconcordante, urmatorii gaseau si fosilele dinozaurilor, Asfel la Galati se infiinta o filiala a muzeului Antipa.
  Daca diferentele de bani ar fi imputate si recuperate prin sechestru pe bunuri de la cei care nu-si fac treaba cu responsabilitate, sigur nu au apare aceste probleme.
  0
  21
  Raportează
 • postat de Lemanalungacons
  Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019 01:28
  89.136.4.***
  Băgați mare, tată, că vine campania elctorală și trebuie să se întoarcă din sume!...
  4
  57
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.