Comunele gălăţene stau cu gunoiul tot în bătătură. Depozitul ecologic de la Roşieşti, blocat de birocraţie

Comunele gălăţene stau cu gunoiul tot în bătătură. Depozitul ecologic de la Roşieşti, blocat de birocraţie
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Depozitul ecologic din localitatea Roşieşti, judeţul Vaslui, a fost blocat toată luna ianuarie, din motive pur birocratice, timp în care gunoiul colectat în aproape 50 de comune din judeţul Galaţi nu a avut unde să fie dus. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Galaţi dau asigurări că situaţia se va debloca astăzi, 1 februarie, totul fiind "o chestiune de ore".

Cele aproximativ 50 de comune gălăţene care au semnat contracte cu firma bucureşteană Romprest Energy SRL, operatorul depozitului ecologic de la Roşieşti, s-au văzut obligate să stea cu gunoiul în propria "ogradă", unele dintre ele chiar mai mult de o lună de zile. Activitatea depozitului din Vaslui a fost blocată din prima zi a acestui an, iar situaţia nu se remediase nici până ieri. În condiţiile în care groapa de gunoi de la Tecuci s-a închis, iar cea de la Valea Mărului, care se construieşte în cadrul Sistemului integrat de management al deşeurilor, încă nu este gata, comunele gălăţene pur şi simplu nu au avut unde să ducă gunoiul colectat de la cetăţeni. Astfel, exceptând municipiul Galaţi şi cele câteva comune limitrofe, care îşi aduc deşeurile la depozitul de la Tirighina, celelalte comune din judeţ s-au pomenit, unele chiar de la jumătatea lunii decembrie 2018, fără soluţie.

Motivul blocării activităţii depozitului de la Roşieşti este unul de natură birocratică: Consiliul Judeţean Vaslui trebuia să aprobe o hotărâre de CJ, iar aceasta să treacă apoi, pentru stabilirea tarifelor şi elaborarea actelor adiţionale, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Vaslui.

"Am ajuns la a treia săptămână de când a fost luat ultimul transport de gunoi din comună. Deocamdată, oamenii îl ţin acasă. Dacă luni e tot aşa, trimit căruţele cu cei de la Legea 416, aduc gunoiul, îl sortez, că eu am mai făcut aşa. Am contract şi cu o firmă din Smulţi, vine şi-mi ia hârtii, sticle, iar restul îl ţin la mine, ce să fac cu el?", ne-a spus primarul din Valea Mărului, Virgil Doca.

"Nu se ştie absolut nimic, totul e blocat, deci nu avem unde transporta! Noi am avut contract cu ei, am transportat acolo în calitate de operator, având autorizaţie, având licenţă de transport, am făcut contractul direct cu ei şi am plătit şi acea garanţie pe care ne-au solicitat-o. Nu mi se pare normal... Să plăteşti şi garanţie şi să nu ai unde să duci gunoiul. Mai e puţin şi se fac aproape două luni de când stăm aşa. E greu. E început de an, lumea vine să-şi plătească impozitele şi când îi pui să plătească taxele la gunoi, nu sunt de acord să plătească, pentru că nu colectezi, nu ridici gunoiul din gospodărie", ne-a spus şi primarul comunei Ghidigeni, Eugen Tăbăcaru.

La doar câteva minute după prima convorbire, primarul Virgil Doca a revenit cu amănunte suplimentare: "A avut loc şedinţa CJ Vaslui, unde s-a aprobat ce era de aprobat. Mâine (astăzi, 1 februarie - n.r.) are loc şedinţa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Vaslui şi apoi se trimit hârtiile cum că va începe să se primească din nou gunoiul".

Acest lucru ni l-au confirmat şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Galaţi: "Totul depindea de o hotărâre a CJ Vaslui, care a fost aprobată. Urmează ca în cel mai scurt timp să se întrunească ADI Vaslui şi să se semneze contractele adiţionale. E o chestiune de ore". Acum trei săptămâni, la precedentul nostru articol pe această temă, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, ne spunea că "sperăm ca situaţia să se rezolve în următoarele câteva zile".

Citit 3526 ori Ultima modificare Vineri, 01 Februarie 2019 15:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.