Directorul Cristian Capeţis, despre încălzirea Liceului de Marină: ”Numărul de 33 de centrale pare mare, dar...”
Foto: Iulia Kelt

Directorul Cristian Capeţis, despre încălzirea Liceului de Marină: ”Numărul de 33 de centrale pare mare, dar...”
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

La solicitarea "Vieţii libere", reprezentanţii Primăriei municipiului Galaţi au ieşit cu încă o declaraţie oficială despre cele 33 de centrale termice de la Liceul Tehnologic de Marină, oferind detalii legate de preţuri şi o motivaţie a alegerii acestei controversate soluţii de încălzire.

Este a treia intervenţie pe care o facem pentru a obţine informaţii complete şi acestea ne-au fost oferite, ieri, de Cristian Capeţis, directorul executiv al Direcţiei de Infrastructură şi Lucrări Publice din cadrul Primăriei Galați.

Liceul Tehnologic de Marină are în componenţă cinci corpuri de clădire. Aşa am aflat o a treia valoare a cubajului de aer pe care-l are această instituţie de învăţământ, cubaj în funcţie de care se face estimarea numărului de KW necesari. Întâi, Primăria ne-a comunicat că sunt 106.303,60 metri cubi. În caietul de sarcini al achiziţiei publice pe baza căreia s-a contractat consultantul (SC Termostil) care a stabilit soluţia personalizată de încălzire a Liceului de Marină, figurează 58.200 de metri cubi pe toate cele cinci corpuri de clădire. Însă Cristian Capeţis susţine că cifra adevărată este cea furnizată, ieri, în declaraţia de presă: "Amprenta la sol a acestor corpuri de clădire este de 4.829 metri pătrați, suprafaţa construită desfăşurată este de 19.054 metri pătrați, volumul total al acestei suprafeţe este de 67.000 metri cubi".

De ce 33 de centrale

Iată ce spune acesta şi despre motivul pentru care s-a ajuns la dotarea instituţiei de învăţământ cu 33 de centrale: "Numărul de centrale termice a fost ales după dimensionarea făcută de SC Termostil. Soluţia tehnică aleasă de Termostil a fost detaliată de cei care au câştigat proiectarea şi execuţia lucrărilor, asocierea AEG Tehnology - Termoterm. Precizez că în această dimensionare se ţine cont de faptul că ne aflăm în zona climatică 3, unde temperaturile exterioare la care se face calculul sunt de minus 18 grade. Referitor la modul în care funcţionează centralele şi la faptul că n-au pornit decât cinci centrale, şapte, nouă, nu ştiu dacă a stat cineva noaptea, când temperaturile sunt mai scăzute. Nu ştiu dacă cineva a luat în calcul faptul că în aceşti KW, pe care a fost dimensionată soluţia de încălzire, există şi boilerele pentru apă caldă. Boilere pe care le avem în corpul de şcoală, internat, cantină. Aceste 33 de cazane nu se află într-o singură locaţie, ele sunt în diverse corpuri. Cele mai multe sunt în corpul-şcoală - 20 de centrale, totalizând 2.212 KW. Funcţionarea centralelor în cascadă asigură o economie majoră. Dacă am fi pus un singur cazan, necesarul total pentru toate clădirile fiind de 3.860 KW, pornirea cazanului se făcea în trei trepte. Pe când aici pornesc exact câte centrale trebuie. Numărul de centrale pare foarte mare, dar ţineţi cont că sunt 19.000 de metri pătraţi şi 67.000 de metri cubi".

Directorul Capeţis a precizat că preţul unei centrale de 120 KW este de 13.715 lei, ceea ce înseamnă în total 384.023 de lei fără TVA. Restul, până la 786.623 lei fără TVA, au costat echipamentele necesare, altele decât racordurile şi partea de electronică şi automatizare.

De ce la alte licee a fost mai ieftin

Întrebat de ce investiţia pentru reţeaua termică pentru două instituţii de învăţământ - Metalurgicul şi Liceul CFR, cu aproximativ acelaşi cubaj (unde s-au montat una sau două centrale şi două, respectiv, trei cazane de dimensiuni mai mari) a costat în jur de 600.000 de lei fără TVA, în timp ce la Liceul de Marină s-a ajuns la peste 1,5 milioane de lei fără TVA, de aproape trei ori mai mult, directorul care a coordonat aceste lucrări explică: "La cele două instituţii de învăţământ existau acele puncte termice şi toate reţelele interioare, existau coşurile de fum. Toate aceste anexe ale centralei termice nu a trebuit să fie construite. La Liceul de Marină, dacă am fi vrut să alegem soluţia cu trei sau patru cazane, care şi acelea puteau lucra, cumva, în tandem, ar fi trebuit să construim o locaţie separată, un coş de fum separat, ar fi trebuit să construim toată reţelistica interioară".

Exista şi un punct termic transformat în microcentrală...

Întrebat dacă Liceul de Marină putea fi conectat la punctul termic transformat în microcentrală de cartier, situat chiar lângă instituţia de învăţământ, directorul Cristian Capeţis ne-a declarat: "La nivelul anului 2017, nu se luase de către Consiliul Local hotărârea să se renunţe la agentul termic de la Termocentrale. Deci la nivelul anului 2017, când a pornit activitatea de încălzire a unităţilor de învăţământ, nu exista în logica noastră să modernizăm punctele termice. Aceasta a venit ulterior". La insistenţele noastre, dacă aceasta nu ar fi fost, totuşi, o soluţie tehnică viabilă şi mai ieftină, directorul a evitat să răspundă.

Citit 6218 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Martie 2019 00:01

14 comentarii

 • postat de EPURE NASTASIE
  Duminică, 03 Martie 2019 13:35
  86.124.206.***
  Nu se vordeste daca proiectul a fost verificat si avizat de un Verficator de Proiecte atestat in conf. cu legea Nr. 10/1995 privind calitatea in constructii.
  0
  3
  Raportează
 • postat de florin
  Sâmbătă, 02 Martie 2019 12:10
  109.166.133.***
  D.le Marius cred ca glumit cînd spuneti ca in combinat se montau 5 grupuri de pompare și se folosea doar 1.Pe unde am lucrat eu la 2 grupuri care funcționau exista un grup in stand bay.Cu timpul încet încet sau realizat modificări pentru ca si tehnologia s-a schimbat si din cele 5 grupuri am redus la 3.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Marius
  Sâmbătă, 02 Martie 2019 11:11
  89.136.0.***
  Rog pe cei care comenteaza sa se uite pe un catalog IMERGAS la fisa tehnica a centralelor montate in cascada( 6 centrale x 125 kW, care au colector si distribuitor comun tur- retur) si sa inteleaga putin automatizarea acestora. Se pare ca acesata solutie este mai buna decat montarea unui cazan de 700-800 kW.
  Sa nu uitam ca la Liceul de Marina cladirile sunt inalte si cosul de fum are nevoie de fundatie si trebuie sa depaseasca inaltimea liceului, in consecinta este nevoie de multi bani pentru construirea cosului de fum.
  Nu cunosc necesarul de apa calda al condominiului. La producerea apei calde este nevoie de rezerva de putere.
  Cat gaz metan s-a consumat in perioada noiembrie 2017 - noiembrie 2018 la aceasta institutie de invatamant ? Sa comparam cu institutii de invatamant similare.
  Cand lucram in Combinatul Siderurgic nici-o investitie nu se realiza decat in 2 etape proiectare + realizare. Pe de alta parte, era o regula nescrisa, daca pe o lucrare de investitii era nevoie la o statie hidraulica de 2 pompe, se instalau 5, pentru a fi rezerve suficiente, una avea motorul electric defect, alta era cu probleme mecanice si ramaneai cu una rezerva.
  Ieri am trecut pe langa blocul I 7, din Tiglina 1, si am vazut la punctul termic de la parter montate 6 cazane de 125 kW care asigura doar necesarul de energie termica pentru cele 3 blocuri I5, I6, I 7.
  Sa intelegem un lucru acasa toti consuma foarte putin dar elevii au un milion de mofturi, caldura in clase pentru a sta doar in camasa , transport moca, sa nu fie luati prea tare de profesori. Daca mai stau la camin apa calda non stop nu cu program, geamurile deschise si caloriferele calde, tot felul de anomalii.
  9
  1
  Raportează
 • postat de Akbar
  Vineri, 01 Martie 2019 20:57
  5.13.231.***
  Care liceu de marina ? Cel care e obligat de Ministerul Invatamantului sa-si schimbe titulatuta deoarece specializarea din titlu nu mai e preponderenta ? Adica, cu alte cuvinte, liceul de marina nu mai produce marinari. Pai si ce va produce ? Poate medici...
  Umbla vorba prin targ, ca poate medicina. Sali de curs, cantina, camine, birouri etc au nevoie de dotari pe masura.
  1
  7
  Raportează
 • postat de Costi
  Vineri, 01 Martie 2019 15:02
  95.77.96.***
  Trebuie arestati urgent. Sunt sigur ca Politia daca se implica serios, gaseste legaturi intre conducerea scolii si firma de centrale. Domnul de mai sus spune "nu ştiu dacă a stat cineva noaptea, când temperaturile sunt mai scăzute". Pai frate, tu incalzesti 60.00 de metri cubi noaptea cand e doar paznicul in scoala, pe banii statului? Si te mai si lauzi cu asta?
  5
  21
  Raportează
 • postat de Simona
  Vineri, 01 Martie 2019 11:43
  81.12.149.***
  Felicitări şi curaj semnatarelor acestui/acestor articole!
  Uite că putem avea şi la Galaţi jurnalişti buni de investigaţii!
  5
  26
  Raportează
 • postat de cineva
  Vineri, 01 Martie 2019 09:57
  109.103.136.***
  Si inca ceva:
  proiectarea trebuia facuta indepenent de instalare.( se pare ca aici e smecheria )
  Asfel firma de instalare nu ar fi facut proiectul in favoarea lor.
  Si mana in mana cu bugetarii inteligenti totul e posibil .( legea le permite ca doar ei o fac )
  5
  30
  Raportează
 • postat de cineva
  Vineri, 01 Martie 2019 09:51
  109.103.136.***
  Mult abur in declaratia d.lui de la termopane.
  Din imaginile oferite de alte articole se observa clar ca toate centralele sunt legate in paralel.
  S-a incasat mult mai mult pentru manopera .
  Daca e sa aplicam aceste ""stralucitoare"" solutii:
  -sa folosim mai multe salupe in locul unui vapor
  -,mai multe masini mici in locul unui camiom....
  O intrebare am pentru proiectant : de ce se mai construiesc centrale mai mari ?
  Si inca una : a auzit proiectantul de cronotermostate ? ( cu ajutorul se calibreaza temperatura in interior si durata de functionare ) cat despre temperatura exterioara --abur--
  5
  22
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 01 Martie 2019 08:53
  188.24.197.***
  100 de litri de candela! Eu zic sa-i iei tu!... Bine Doamne, te servesc!...

  O scoala normala are 3...4 centrale si 3...4 cazane... restul de hai 26...28 de centrale fiind chiar inutila! Centralele nu functioneaza non-stop... au termostate tata... mai bate si soarele.... un efect de sera... si scade si consumul! Iar noaptea mai mult de 18-20 de grade nu este cazul...
  Singura logica, este o impopotzonare a instalatiilor... sa se poata ciupi diferenta intre pretul real al proiectului..... zic si eu ca ex. 800.000 ron si restul.... sa aibe si ei de-o prajitura!

  Romania... urata natie mai suntem!
  3
  19
  Raportează
 • postat de Vociferor
  Vineri, 01 Martie 2019 07:56
  109.166.131.***
  "... ar fi trebuit să construim toată reţelistica interioară". In mare parte e gargara. Retelistica aceasta interioara de care se tot leaga domnul, e aproape aceeași si la cazane si in cazul centralelor montate. Toate se leaga la un sistem de distributie, toate merg cu gaz metan , plus altele.
  Câte boilere pentru apa calda aveti domnilor? O singura centrala din cele instalate incalzeste fara probleme apa din mai multe boilere. Si daca tot spuneti ca a fost luata in calcul zona climatica, ati luat in calcul si izolatia cladirilor? Ca la volumul precizat si la ce putere instalata aveti, se pare ca nu prea. Sau nu sunt izolate cladirile? Ori poate toate incaperile sunt pe sol, sau poate toate sunt la mansarda de aveti asa pierderi mari.
  Cu siguranta daca se sapa mai mult se afla adevarul. E clar ca sumele sunt umflate.
  2
  19
  Raportează
 • postat de Jon
  Vineri, 01 Martie 2019 06:56
  5.13.161.***
  Poza cu cei 3 este foarte relevanta.... O poza cat 1000 de cuvinte!
  1
  23
  Raportează
 • postat de Dumitrescu D
  Vineri, 01 Martie 2019 06:26
  95.76.37.***
  "Deci la nivelul anului 2017, când a pornit activitatea de încălzire a unităţilor de învăţământ, nu exista în logica noastră să modernizăm punctele termice. Aceasta a venit ulterior".
  Serios ?? Punctul termic de lângă Liceul de Marină este in proprietata Primăriei, ca si celelalte din oras, chiar dacă sunt concesionate operatorului, tot societate a municipalității. Acel punct termic este unul modernizat si in plus, la nivelul anului 2017 se știa noua orientare a sistemului de termoficare: adică renunțarea la CET, începerea programului de acordare de ajutoare financiare pentru soluții alternative. Deci, despre ce vorbim? Chiar orașul ăsta are un buget care să permită astfel de cheltuieli? Din păcate s-ar putea să fie surprize de același gen, la fel de mari si pe la alte unități de învățământ.
  Felicitări pentru această serie de articole!
  1
  19
  Raportează
 • postat de Marian
  Vineri, 01 Martie 2019 04:17
  5.13.215.***
  Dacă se păstrează trendul ultimilor ani în ce privește realizarea planului de școlarizare(în acest an școlar au în plan o clasă a IX-a și nici pe asta nu au realizat-o), în scurt timp Liceul de Marină se va desființa! Chiar nimeni nu a observat asta? Sau s-a observat, dar sunt alte interese legate de acele clădiri?
  1
  17
  Raportează
 • postat de Paganel
  Vineri, 01 Martie 2019 01:40
  86.122.130.***
  Hai că încet, încet poate spune adevărul și intră la bulău și ceilalți șmecheri din Primărie...
  Dar ia uitați-vă ce figură de speriați au toți cei din foto!
  6
  70
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.