UPDATE - Bilete de călătorie cu preţul de 5 lei şi ştampilă de 4 lei. Explicaţiile managerului Transurb (DOCUMENT)

UPDATE - Bilete de călătorie cu preţul de 5 lei şi ştampilă de 4 lei. Explicaţiile managerului Transurb (DOCUMENT)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Un val de nemulţumire se manifestă pe reţelele de socializare unde mai mulţi gălăţeni reclamă că li s-au vândut, de către şoferii sau casierele Transurb, bilete cu două călătorii, pe care este tipărit preţul de 5 lei, dar pe care este aplicată o ştampilă destul de greu lizibilă, cu inscripţia 4 lei. Temerea gălăţenilor este că urmează o scumpire a tichetelor de călătorie şi că operatorul de transport s-a dat de gol punându-le mai devreme în vânzare. Mai mult, în condiţiile în care ştampila cu preţul corect poate trece neobservată, noul tarif ar putea fi aplicat fără aprobarea Consiliului Local. Acest semnal este tras chiar de către unii dintre consilierii locali.

În condiţiile în care renunţarea la biletele cu o călătorie în favoarea comercializării tichetelor cu două călătorii nu a fost deloc bine primită de cetăţeni, o asemenea situaţie nu face decât să pună gaz pe foc.

Ce spune Transurb

Printr-un comunicat de presă remis redacţiei, societatea Transurb SA informează publicul călător că biletele de călătorie comercializate la punctele fixe de eliberare titluri de călătorie și la conducătorii auto au prețul de 4 lei. „Tariful de 4 lei reprezintă contravaloarea efectuării a două călătorii cu mijloacele de transport public local, respectiv 2 lei/călătorie. Biletele cu o călătorie, la prețul de 2 lei, se vor comercializa până la epuizarea stocului. Societatea nu comercializează alte tipuri de bilete de călătorie cu alte prețuri decât cele  specificate mai sus. Precizăm că biletele inscripționate cu prețul de 5 lei care au fost prezentate pe rețelele sociale provin dintr-un stoc vechi, care consideram ca trebuie epuizat și sunt ștampilate cu preţul de 4 lei în vederea comercializării”, se arată în comunicat.

Explicaţiile managerului Transurb

Contactat telefonic, directorul general al companiei publice Transurb, Mihai Cadinoiu, ne-a declarat că biletele cu preţul de 5 lei nu au fost tipărite în vederea unei viitoare majorări, ci existau în gestiunea societăţii. „Aceste bilete au fost tipărite în martie 2017, când a fost un proiect de hotărâre de Consiliu Local care prevedea că biletele care se vor vinde la şoferi vor avea preţul de 5 lei, nu de 4 lei, ca să penalizeze călătorul că nu şi-a cumpărat biletul înainte de a urca în mijlocul de transport. Am decis să le punem în vânzare cu ştampila de 4 lei, şi cu această ocazie scăpăm din vizorul celor care vin să ne controleze şi cărora trebuia să le explicăm de ce ţinem pe stoc nişte bilete plătite cu destui bani.

Aş vrea să mai precizez că prin introducerea biletelor cu două călătorii se reduc cheltuielile de tipărire a tichetelor cu aproximativ 50 la sută pe an, ceea ce înseamnă  o economie la bugetul societăţii”, ne-a declarat managerul Transurb.

Paradox: bilete tipărite înainte de hotărârea aleşilor

Afirmaţiile directorului Transurb, Mihai Cadinoiu, cu privire la existenţa unui proiect de hotărâre care prevedea preţul de 5 lei pentru un bilet cu două călătorii cumpărat de la şofer sau vatman sunt confirmate de procesul verbal al şedinţei Consiliului Local din 28 martie 2017. Atunci a fost supus dezbaterii şi aprobării proiectul de hotărâre privind aprobarea tarifelor pentru serviciul de transport public local de persoane realizat cu mijloacele de transport ale societății Transurb SA Galați. Proiectul prevedea, în cazul tichetelor cumpărate de la şofer, preţul de 2,50 lei pentru o călătorie şi, respectiv, de 5 lei pentru două călătorii.  

Discuţiile au fost deschise de consilierul local PNL Onuţ Atanasiu: „Aș avea un amendament vizavi de prețul biletului luat de la șofer, care este propus de 2,50 lei. Să fie de 2 lei ca la chioșc. Mă gândeam că până când vom reuși să punem automate pentru bilete în fiecare stație de autobuz/troleibuz, să menținem prețul atât de la șofer, cât și din stație de 2 lei. Dacă sunteți de acord, dl. primar”.

“Ideea de la care am plecat vizavi de această diferențiere de tarif a fost tocmai de a descuraja achiziția biletului direct de la șofer. Dacă și ceilalți consilieri cred de cuviință că e o formă de îngrădire, sau e un efort financiar prea mare, nu am nicio problemă.

Din punctul meu de vedere accept amendamentul dlui. Atanasiu, să fie un singur preț unitar pe ambele variante, bilet achiziționat de la casa de bilete și cel achiziționat de la șofer”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu, acceptând amendamentul. Prin urmare, proiectul a fost aprobat cu un preţ unitar.

Curios este faptul că Transurb nu a aşteptat ca proiectul să fie aprobat şi să devină hotărâre de Consiliu Local şi s-a grăbit să tipărească bilete cu un preţ pentru care nu avea încă o decizie finală din partea aleşilor locali! Pentru că, legal, Transurb nu poate practica decât tarifele aprobate printr-o hotărâre de Consiliul Local în vigoare.

VEZI DOCUMENTUL AICI

Citit 13471 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 00:48

23 comentarii

 • postat de Alina I.
  Marți, 26 Martie 2019 19:43
  89.136.231.***
  Pentru cine nu stie, anul trecut s-a facut un audit la Transurb, ca sa descopere de ce, totusi, nu se fac bani, in ciuda faptului ca s-a eliminat transportul privat (maxi taxi). S-a descoperit ca galatenii dau biletul din mana in mana ca la stafeta, soferii vand bilete gata capsate cu un leu, iar pe unele linii nu se capseaza NICI un bilet (de aici a iesit vorba ca autobuzele transporta "aer") Domnilor, autobuzele transporta oameni: 90% hoti si pomanagii. Pentru ca ala care se urca in autobuz si nu ia bilet e HOT; iar ala cu 1900 pensie e pomanagiu, ca se calca pe cap in fiecare luna pentru abonament de 1 leu. Stimata primarie nu stiu cum calculeaza subventiile, dar cred ca sunt gandite FIX pentru votantii majoritari, adica pensionarii; altfel isi dadeau seama ca un salariat cu minimul pe economie ia cu vreo 600 de lei mai putin decat "amaratul" de pensionar cu 1900 pensie care da 1.5 lei pe luna si calareste autobuzele toata ziua! Si asta ca "vai ce rau e ca dai 4 lei pe doua calatorii" e o milogeala penibila: cine se duce, trebuie sa se si intoarca ? si daca vrei sa te intorci pe jos (cum a comentat cineva inainte), inseamna ca POTI si sa te duci pe jos.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ulise
  Duminică, 17 Martie 2019 19:01
  82.137.12.***
  TANTI ,NENEA DAR UNDE AȚI FOST PÂNĂ ACUM ??? NU VĂ CONVINE 5LEI SE VA FACE 6 LEI CĂ ASA VREA CONSILIU
  1
  8
  Raportează
 • postat de Alin19
  Duminică, 17 Martie 2019 15:50
  188.24.209.***
  Nu pot sa cred cat de murdare ,vechi și uzate sunt autobuzele Transurb...și mai cer și mult pe bilet...1 leu o călătorie ar fi de ajuns la ce condiții jalnice sunt.
  2
  23
  Raportează
 • postat de Ramona
  Duminică, 17 Martie 2019 11:42
  82.137.9.***
  A fost o perioadă când biletul era 1, 50la chiosc și 2 lei la șofer Dar nu a trecut o săptămână și s-au Unificat Prețurile la doi lei Acum ați scos bilete de cinci Lei că să ne învățați cu prețul ce urma să fie INTRODUS de la 1 Aprilie pentru că vine PAȘTELE și nu sunt Bănuți. Pentru Prima de Paști ///Dar sa făcut Reforma prin restructurare și ați dat afară oamenii care mai munceau CEVA DECI. ori ați greșit numărul ori s-au angajat Rapid prin Ordin de Partid alte Figuri Triste demne de încredere și Tovarăși de încredere în idealurile Partidului
  0
  23
  Raportează
 • postat de Adrian
  Duminică, 17 Martie 2019 09:37
  213.233.103.***
  1. Solicit public ca OPC Galati să se sesizeze privind obligarea călătorilor de a cumpăra două bilete pentru o singură călătorie. 2. Stop vanzarii biletelor de catre șoferi. A calculat cineva cât % din timp se pierde într-o singură cursă cu vânzarea biletelor? Înmulțiti cu nr de curse și concluzionați.
  4
  18
  Raportează
 • postat de Bileţelul ... de amor
  Duminică, 17 Martie 2019 08:11
  95.76.59.***
  Așteptăm măsuri similare de achiziție a unui bilet de 2 călătorii la CFR, Tarom și poate chiar ,,ortul popii" să fie plătit dublu(dacă revine cineva la viața). De asemenea mă aștept ca distinsul manager, să cumpere condiționat 2 pâini, deși are nevoie numai de una, două coroane funerare pentru un deces, dacă își reface dantura să plătească pentru 64 dinți (pentru dânsul 32 sunt prea puțini) și dacă închiriază un ,,animal de companie"(a se citi femeie ușoară... sau barbat), evident prețul să fie dublu.
  0
  30
  Raportează
 • postat de Jon
  Duminică, 17 Martie 2019 07:51
  5.13.161.***
  Auzi explicație la el, ditamai directorul, s-au gândit sa vândă soferii bilete cu 5 lei ca sa ca să penalizeze călătorul că nu şi-a cumpărat biletul înainte de a urca în mijlocul de transport. Dar de unde sa cumpere bilet daca in stația de unde urca nu exista casa de bilete(adica acea maghernita care sta pe domeniul public si e total inestetica)? Demisia, directore, esti o rușine!
  1
  29
  Raportează
 • postat de Arronax
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 22:57
  82.137.9.***
  Ce atâta tevatura..și în alte orașe sunt bilete cu 2 călătorii..nu mai benganiti din gura degeaba,in viața asta vouă nu va convine nimic ..romanii sunt postaci și comentatori de profesie..
  59
  13
  Raportează
 • postat de Gurzu
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 21:55
  89.137.225.***
  Deci, majorarea vine de la Atanasiu, care nu mai poate de grija noastră.
  Oricum, cred că i-a luat gura pe dinainte, 5 lei urmează.
  Ăsta e mangementul defectuos de la șeful de autobază la director,
  adică habarniști în funcții cheie.
  5
  30
  Raportează
 • postat de cetatean
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 20:57
  92.83.34.***
  De ce ne foratati sa cumparam doua bilete. Acesta se numeste ABUZ asupra cetatenilor.. Ce s-ar intampla daca atunci cand mergi sa cumperi un produs esti OBLIGAT sa cumperi doua produse. Va convine situatia ca orice produs care doriti sa-l achizitionati sa fiti obligat sa fie dublat. Orice vanzator isi doreste sa-si vanda marfa mai reprede. Va bateti joc de cetatenii acestui oras.
  3
  50
  Raportează
 • postat de cetatean
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 20:15
  95.76.1.***
  cata nesimtir habar nu au. mai nou nu se mai respecta nici un grafic ori vin gramada ori sunt pauue de minute bune. transurb nu merita nici un leu pe bilete , sper ca cetatenii sa nu accepte prostiile lor. masinile maxi taxi nu trebuiau anulate ptr. ca statul nu respecta cetatenii dar vrea bani. nesimtiti.
  14
  37
  Raportează
 • postat de Suzi quatro
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 19:32
  82.137.9.***
  Nu intrați în panică Asta este PREȚUL CORECT //EUROII SUNT~5 LEUȚI SI NOI AM RĂMAS LA EURO DE 4 LEUȚI DOUĂ CĂLĂTORIjI///VREM O ȚĂRĂ CA AFARĂ ? NE FAC PRETURILE CA AFARĂ/// AVEM MOTORINA SI BENZINA MAI SCUMPĂ DECÂT IN AUSTRIA FACEM SI PREȚUL CORECT LA BILETE CA IN VIENA DOMNILOR/// NU NE CONVINE PREȚUL CORECT LA BILETE NE CUMPĂRĂM MAȘINI DIN GERMANIA IEFTINE CARE LA PRIMA CURBĂ NE BAGĂ IN CAPUL DE POD /// VREȚI SALARII CA AFARĂ ESTE CAM TÂRZIU/// SINDICATELE SUNT MAI DURE DECÂT PATRONATELE /// MAI MULT LE SI APĂRĂ DE NOI SI NE PROMIT CĂ EL FUGITIVO PATRONII /// ASA CĂ DEOCAMDATĂ CIOCUL MIC NOI SUNTEM LA PUTEREA MAXIMĂ
  44
  9
  Raportează
 • postat de Nick
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 18:39
  82.132.235.***
  Dar de ce nu faceti voi bilete cu o singura calatorie la pretul de 2 lei si cu doua calatori la pretul de 3.50 ca asa e peste tot in lumea asta, mai ales este ilegal sa ma fortezi sa cumpar 2 calatorii daca eu vreau doar o calatorie pana la gara si apoi nu mai vin in oras decat peste 3 ani de ce trebuie sa platesc singura calatorie cu 4 lei, asta e furt, mai ales acum cand si-au impus monopolul pe transportul urban, inainte cu maxi taxi aia daca iti dadeau bilet era pentru serviciul facut in acel moment nu plateam in avans o alta calatorie, poate vreau sa vin pe jos inapoi care e treaba lor, niste escroci.
  7
  61
  Raportează
 • postat de Călător 13
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 16:53
  5.13.189.***
  Asta nu este o soluție! Renunțați la abonamentele gratuite pt pensionarii care au pensii de peste 20 de milioane! (sunt unii care mai au si loc de munca pe lângă pensie). Eventual dați abonamente studenților și elevilor cu 50% reducere, ei nu au nicio vină. În schimb pensionarii ocupă autobuzul degeaba! Mai și miros urât. Să vedeți că vor fi autobuzele mai goale, va călători doar cine are nevoie și vor fi și bani.
  Pentru ca asa suntem noi, mocangii.. E frumos să te plimbi cu un leu pe lună/1,5 pe două trasee, așa-i?
  10
  69
  Raportează
 • postat de stampila ca stampila, ...
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 16:38
  89.136.2.***
  Au desfiintat firmele private de transport in loc sa le rareasca masinile in circulatie de frica falimentului cu toate ca primaria pompeaza bani in transurb. Mafia politica a monopolizat transportul si tot e in stare de faliment si mai baga si pe gat bilete cu 2 calatorii la oameni . Bani pleaca spre transurb ,aceasta capusa de stat a partidului dar se pierd pe drum nu ajung unde trebuie.. S-au schimbat directori, s-au facut planuri noi de management dar firma tot e pe duca pentru ca este politizita 200%. Seara se trimit pe trasee autobuze vechi care cedeaza si viata libera anunta autobuze noi si fonduri primite aproape in fiecare luna in ziar.
  "Biletele cu o calatorie se vand pana la epuizarea stocului" : Asta e o minciuna sfruntata ca sa oblige lumea sa plateasca 4 lei sa mai salveze firma de la faliment.
  Daca vine cineva din alt judet sau din alta ra si are nevoie o singura data sa foloseasca transportul in comun atunci este obligat sa plateasca 4 lei fapt care face galatiul sa aiba cel mai scump transport in comun din tara.
  Acolo unde coruptia si saracia cea mai mare veti vedea cele mai mari tarife si impozite, indiferent de oras sau tara.
  Ce urmeaza dupa vanzarea fortata a biletelor cu 2 calatorii ? Abonament fortat ?
  Se incalzeste ,vom merge pe jos ca anul trecut.
  Nu e de mirare ca galatiul ocupa loc fruntas intre judete la migratia populatiei .
  5
  44
  Raportează
 • postat de Ochiul public
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 16:03
  89.136.4.***
  Pentru cine va avea răbdarea să citească documentul atașat, respectiv PROCESUL-VERBAL AL ȘEDINȚEI ORDINARE A CONSILIULUI LOCAL AL MUNICIPIULUI GALAȚI DIN DATA DE 28 MARTIE 2017, (la pag. 15, începând cu paragraful 4), va observa că nu a fost vorba de niciun bilet de 5 lei pentru două călătorii. Ci de bilete de 2,5 lei per călătorie, achiziționabile doar de la șoferi (ca să se descurajeze cumpărarea de la aceștia și să se încurajeze cumpărarea cu 2 lei de la casele de bilete).
  Dar, chiar și dacă ar fi fost așa, inclusiv această măsură ESTE UN ABUZ fiindcă Transurb nu are case de bilete în toate stațiile și nici nu vrea să implementeze automate pentru acestea, ca la Brăila (nu ca la Bruxelles).
  Plus de asta, este ilegală aplicarea de ștampile, înscrisuri sau elemente modificatoare ale prețului pe documentele ce atestă valoarea plății, cu excepția cazurilor și în condițiile prevăzute de lege. Fiscul ar putea veni și cere TVA de 19% din valoarea înscrisă la emiterea chitanțierului/biletelor, nu la ce valoarea s-a mâzgălit ulterior (care poate fi și 2 lei, și 3 lei, și 1 leu 50 etc.)
  Avem de-a face cu o societatea, culmea!, a Consiliului Local care ăși bate joc atât de banii cetățenilor, dar și de cetățeni înșiși, de aleșii Galațiului și proprietari ai Transurbului, recte Consiliul Local, de legislația fiscală etc.
  Iată unde duce atribuirea nelegală a serviciului de transport public unui operator ales pe sprânceană ca să bage bani în pușculițele celor de la putere. TRansportul în comun gălățean trebuie urgent reformat printr-o licitație asupra acestui serviciu public, desființat Transurbul și lăsat să opereze cine îndeplinește condițiile de civilizație și oferă cele mai bune prețuri. Cu contract pe doi-trei ani, ca să nu se înnădească la golăneli.
  Actualmente, sistemul cumetrist nu aduce câștiguri decât găștilor de la putere și lipitorilor de afișe angajați în Transurb pe spinarea șoferilor și muncitorilor de bună-credință.
  2
  42
  Raportează
 • postat de Dani
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 15:16
  5.13.189.***
  Atata vreme cat transurb impreuna cu primaria ofera pomeni niciodata nu o sa faca profit si nu o sa se autofinanteze
  Alte solutii inafara de scumpirea biletelor se pare ca nu exista sau mai bine zis nu se vrea, se perde electoratul
  7
  44
  Raportează
 • postat de alina
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 15:00
  5.13.156.***
  In Buzau, daca cumperi bilet de la sofer platesti 3 lei ptr un bilet cu o calatorie, iar daca cumperi de la chiosc platesti 2 lei ptr biletul cu o calatorie\
  sursa: http://www.transbusbuzau.ro/tarife.html
  35
  15
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 14:50
  84.117.41.***
  Vreti economie in bugetul societatii, bani pt piese si salarii?
  Desfiintati abonamentele gratuite pt unii pensionari, elevi si studenti.
  Acordati abonamente gratuite doar celor care sunt necajiti si au pensie pana in 1200 lei
  si doar cu prezentarea unei adeverinte de la ANAF, sunt multi pensionari
  care sunt si salariati, din cauza lor nu avem locuri de munca platite corespunzator.
  La fel si pt unii elevi si studenti, acordati doar celor care au o situatie moparentala
  cereti adeverinte de salariu de la parinti si nu acordati abonamente gratuite decat
  celor care intr-adevar sunt necajiti si au o situatie sociala precara.
  Doar asa vom avea un transport curat si civilizat.
  Luati exemplu oraselor ARAD, BRASOV, TIMISOARA, ORADEA
  si multor orase, acolo unde neoplasmul PSD nu exista.
  Nu mai sperati ca veti lua alegerile din nou facand-o pe milostivii
  Tura asta vi s-a infundat!
  13
  59
  Raportează
 • postat de opinia publică
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 14:05
  5.13.205.***
  pentru caddy : "Manipularea de hastagisti, retelele de socializare trebuiesc inchise, transforma oamenii in oi." ... DA , să rămână doar "reţeaua" PSD-ALDE care v-a spălat bine creierele, să vă manipuleze în continuare !!
  11
  49
  Raportează
 • postat de Maxim
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 13:48
  188.24.192.***
  Cine "am decis"? Nu ati considerat ca este necesar sa ne anuntati cand faceti acesta miscare dubioasa? Sunteti in SLUJBA cetateanului, nu sunteti vechilii boierilor iar noi nu suntem sclavii vostri.
  6
  46
  Raportează
 • postat de caddy
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 13:30
  5.13.132.***
  Manipularea de hastagisti, retelele de socializare trebuiesc inchise, transforma oamenii in oi.
  58
  17
  Raportează
 • postat de Beleaua cu două călătorii
  Sâmbătă, 16 Martie 2019 13:21
  82.137.11.***
  Cum adică stoc mai vechi? Dar a fost cândva prețul 2,5 lei pe călătorie?! Sau d-l Cadinoiu s-a întors din viitor cumva?
  9
  50
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.