Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
2 comentarii

Serviciul Public Ecosal va demara un proiect pilot de colectare selectivă a deşeurilor, direct de la sursă, adică de la uşa cetăţeanului, invitând toate asociaţiile de proprietari să se înscrie în program.

Scopul este cel de a sensibiliza cât mai mulţi gălăţeni în vederea unei colectări corecte, prin strângerea deşeurilor ce constituie fracţie uscată, separat, şi plasării sacilor menajeri în faţa uşii, urmând ca personalul asociaţiei de proprietari să îi ridice şi să-i predea serviciului de salubrizare, în zilele stabilite de către reprezentanţii celor două părţi.
Locatarilor le revine, de asemenea, sarcina de a-şi procura singuri sacii menajeri, urmând ca, în viitor, în funcţie de bugetul alocat proiectului, distribuirea lor să se facă gratuit.
Până în prezent, 45 de asociaţii şi-au exprimat intenţia de a participa la proiect, fapt confirmat de Mirela Furtună, directoarea Ecosal. "Noi am trimis o solicitare către asociaţii, împreună cu Primăria, să ne contacteze dacă sunt interesaţi, astfel încât să ne facem un plan de acţiune, pentru a demara proiectul din uşă în uşă. Până în prezent, 45 de asociaţii şi-au exprimat dorinţa de a participa. Multe dintre asociaţii, însă, nu se pot plia, pentru că nu au femeie de serviciu".
Anul trecut, acelaşi proiect a fost demarat în colaborare cu una dintre cele mai mari asociaţii din oraş, Asociaţia Nr. 758, care cuprinde 743 de apartamente, şi a fost un real succes, ceea ce a condus la o dorinţă de extindere a sistemului la cât mai multe scări de bloc.
Mai mult chiar, Mirela Furtună anunţă implementarea proiectului colectării "din uşă în uşă" şi pentru gălăţenii care locuiesc la casă: "Am achiziţionat patru maşini pentru a demara colectarea selectivă şi la case".
Printre avantajele colectării selective, menţionăm diminuarea semnificativă a costurilor, recuperarea materialelor reciclabile şi transformarea lor în materie primă, reducerea consumului de energie, precum şi reducerea poluării mediului înconjurător.

Citit 2296 ori Ultima modificare Marți, 12 Martie 2019 17:44

2 comentarii

 • postat de Mircea Joi, 14 Martie 2019 00:22 86.124.206.*** Link la comentariu
  1
  2

  Calculul este eronat. Nu e rampa, e depozit conform.

  Raportează
 • postat de dgi Miercuri, 13 Martie 2019 22:19 82.208.137.*** Link la comentariu
  1
  6

  COLECTAREA SELECTIVA CA ACTIUNE ESTE OK. MODUL "GALATEAN" DE A PUNE IN PRACTICA ACEST LUCRU ESTE CEL PUTIN SPUS PROST GANDIT (ASTA DACA A GANDIT CINEVA). DIN TAXA DE HABITAT, ECOSAL STRANGE APROXIMATIV 85LEI X 250.000 CETATENI= 21.250.000 LEI. IN ACESTE CONDITII NU GASESTE BANI SA MOTIVEZE CETATENII SA STRANGA SELECTIV OFERIND SACI GRATUIT. SA NU UITAM CA PRIN COLECTAREA SELECTIVA A GUNOIULUI SE ELIMINA CHELTUIALA ECOSAL PENTRU SORTAREA ACESTUIA DECI MACAR PENTRU GUNOIUL COLECTAT SELECTIV DE ASOCIATII , FACANDU-SE ECONOMIE IN BUGETUL ECOSAL, AR TREBUI SA ALOCE MACAR SACII DACA NU SI SA SE PLATEASCA (EVENTUAL FEMEIA DE SERVICIU A ASOCIATIEI) SAU ALOCE PERSONAL PENTRU COLECTARE. MAI RAMANE SA COLECTAM SELECTIV SI SA DUCEM NOI GUNOIUL LA RAMPA.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.