Proiect pilot de colectare selectivă, la Galaţi

Proiect pilot de colectare selectivă, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Serviciul Public Ecosal va demara un proiect pilot de colectare selectivă a deşeurilor, direct de la sursă, adică de la uşa cetăţeanului, invitând toate asociaţiile de proprietari să se înscrie în program.

Scopul este cel de a sensibiliza cât mai mulţi gălăţeni în vederea unei colectări corecte, prin strângerea deşeurilor ce constituie fracţie uscată, separat, şi plasării sacilor menajeri în faţa uşii, urmând ca personalul asociaţiei de proprietari să îi ridice şi să-i predea serviciului de salubrizare, în zilele stabilite de către reprezentanţii celor două părţi.

Locatarilor le revine, de asemenea, sarcina de a-şi procura singuri sacii menajeri, urmând ca, în viitor, în funcţie de bugetul alocat proiectului, distribuirea lor să se facă gratuit.

Până în prezent, 45 de asociaţii şi-au exprimat intenţia de a participa la proiect, fapt confirmat de Mirela Furtună, directoarea Ecosal. "Noi am trimis o solicitare către asociaţii, împreună cu Primăria, să ne contacteze dacă sunt interesaţi, astfel încât să ne facem un plan de acţiune, pentru a demara proiectul din uşă în uşă. Până în prezent, 45 de asociaţii şi-au exprimat dorinţa de a participa. Multe dintre asociaţii, însă, nu se pot plia, pentru că nu au femeie de serviciu".

Anul trecut, acelaşi proiect a fost demarat în colaborare cu una dintre cele mai mari asociaţii din oraş, Asociaţia Nr. 758, care cuprinde 743 de apartamente, şi a fost un real succes, ceea ce a condus la o dorinţă de extindere a sistemului la cât mai multe scări de bloc.

Mai mult chiar, Mirela Furtună anunţă implementarea proiectului colectării "din uşă în uşă" şi pentru gălăţenii care locuiesc la casă: "Am achiziţionat patru maşini pentru a demara colectarea selectivă şi la case".

Printre avantajele colectării selective, menţionăm diminuarea semnificativă a costurilor, recuperarea materialelor reciclabile şi transformarea lor în materie primă, reducerea consumului de energie, precum şi reducerea poluării mediului înconjurător.

Citit 2923 ori Ultima modificare Marți, 12 Martie 2019 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.