Clădire abia supraimpozitată, scoasă la vânzare de Primărie

Clădire abia supraimpozitată, scoasă la vânzare de Primărie
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Aleşii locali al Galaţiului tocmai au decis supraimpozitarea cu 500 la sută a monumentalei clădiri de pe strada Fraternităţii nr. 9, deşi, paradoxal, proprietarul ei nu şi-a mai plătit obligaţiile fiscale la bugetul local din 2015. În consecinţă, administraţia locală tocmai a scos imobilul la vânzare prin licitaţie publică, preţul de pornire fiind de 576.500 de lei fără TVA.

Frumoasă, elegantă şi dărăpănată, monumentala clădire situată în centrul oraşului, în imediata vecinătate a Restaurantului „Continental”, pe strada Fraternităţii nr. 9, a fost inclusă, la finele lunii martie, pe lista imobilelor declarate oficial „neîngrijite”.

Decizia a fost luată, aşa cum aţi putut citi deja în ziarul „Viaţa liberă”, prin votul Consiliului Local. Acesta a luat act de faptul că, în cursul anului trecut, proprietarul ei, SC Libron Consulting SRL, a fost notificat ca, în termen de şase luni, să remedieze deficienţele pe baza cărora monumentala construcţie a primit un punctaj procentual al degradării de 73 la sută. Pentru că situaţia imobilului nu s-a îmbunătăţit câtuşi de puţin, aleşii au decis supraimpozitarea cu 500 la sută, începând de anul viitor. Conform datelor oficiale ale Primăriei, în ianuarie 2019, clădirea figura în evidenţa fiscală ca având destinaţie nerezidenţială şi o valoare impozabilă de 485.338 de lei.

Scoasă la vânzare

În condiţiile în care tocmai s-a decis majorarea impozitului, nu mică ne-a fost mirarea când am descoperit, lipită pe uşa clădirii, o notificare potrivit căreia construcţia va fi vândută la licitaţie de Primăria Municipiului Galaţi prin Direcţia Impozite, Taxe şi alte Venituri Locale, mâine, 8 mai. Preţul de pornire a licitaţiei pentru imobilul care are destinaţia de birouri şi magazin alimentar este de 576.500 de lei fără TVA. Municipalitatea precizează că terenul pe care este amplasat spaţiul, în suprafaţă totală ocupată de construcţii de 506,24 mp, este proprietate a Primăriei Galaţi.

De ce va fi licitat

La solicitarea noastră, Biroul de presă al Primăriei n-a transmis că imobilul este scos la licitaţie întrucât „SC Libron Consulting SRL înregistrează debite restante la bugetul local, iar în conformitate cu dispoziţiile art. 220 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul în care debitorul nu îşi plăteşte de bună voie obligaţiile fiscale datorate, organul fiscal competent procedează la acţiuni de executare silită (instituire sechestru, valorificare prin vânzare la licitaţie)”.

„Cuantumul obligaţiilor fiscale restante pentru care este demarată procedura de executare silită imobiliară este de 243.647 de lei. Creanţele fiscale sunt scadente la expirarea termenelor prevăzute de Codul fiscal sau de alte legi care le reglementează. În speţă, cel mai vechi debit este din anul 2015. Sechestrul este instituit numai pentru clădire, terenul fiind în proprietatea privată a municipiului Galaţi”, precizează administraţia locală.

Cum rămâne cu supraimpozitarea

Am fost curioşi ce se va întâmpla dacă imobilul îşi va găsi un nou stăpân: acesta va avea de plătit impozit majorat cu 500 la sută din 2020 sau hotărârea recent votată de aleşi îl vizează doar pe fostul proprietar.

„În situaţia în care imobilul este adjudecat, proprietarul adjudecatar are drept de opţiune în a aplica dispoziţiile Regulamentului privind identificarea şi evaluarea clădirilor şi terenurilor neîngrijite de pe raza municipiului Galaţi în vederea aplicării impozitului majorat, caz în care, până la 30 octombrie anul curent, trebuie să adopte măsuri necesare şi/sau să demareze procedura de obţinere a autorizaţiei de construire/desfiinţare. În caz contrar, va fi reluată procedura cuprinsă în Regulamentul privind identificarea şi evaluarea clădirilor şi terenurilor neîngrijite de pe raza municipiului Galaţi în vederea aplicării impozitului majorat, pentru proprietarul adjudecatar”, ne-a transmis Primăria.

E greu de spus, prin urmare, care va fi soarta clădirii, indiferent cine-i va fi proprietar!

Ce înseamnă "clădire neîngrijită"

În viziunea autorităţilor, „prin clădire neîngrijită se înţelege construcţia aflată în stare avansată de degradare, paragină, insalubră, cu faţada nereparată/ necurăţată/ netencuită/ nezugrăvită, cu geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură”. Identificarea şi evaluarea clădirilor şi a terenurilor lăsate în paragină lor se face în baza unui regulament votat tot de consilierii locali în 2016.

Citit 5962 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Mai 2019 00:41

7 comentarii

 • postat de Lira
  Vineri, 10 Mai 2019 08:41
  5.13.233.***
  0
  0
  Raportează
 • postat de Traian
  Marți, 07 Mai 2019 15:34
  83.54.5.***
  @PATRIOTUL

  De ce nu ar trebui sa faci birouri intr-o cladire istorica, atata timp cat este intretinuta?
  In toate orasele civilizate in cladirile din centrele istorice functioneaza birouri, restaurante, cafenele, hoteluri etc
  In Rotterdam aveam biroul in singura cladire din centrul istoric care a supravietuit bombardamentului din al 2-lea razboi mondial, si nimeni nu era deranjat de acest lucru.
  Atat timp cat genereaza venituri exista si posibilitati sa fie ingrijite, problema Galatiului este tocmai ca nu prea mai ai ce sa faci in cladirile acestea incat sa genereze venituri din care sa poata fi intretinute.
  0
  15
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Marți, 07 Mai 2019 14:09
  86.124.202.***
  Supraimpozitata ca sa-i scada pretul la vanzare. Totul pe interes (politic chiar.)
  3
  13
  Raportează
 • postat de PATRIOTUL
  Marți, 07 Mai 2019 12:03
  81.12.149.***
  Clădirea aceasta are o arhitectură deosebită şi nu înţeleg de ce nu este inclusă în Patrimoniul Cultural?
  Cum să faci Magazin alimentar aici sau birouri închiriate? Cine este acest SRL care a pus mâna pe clădire?
  Nu cumva se vrea intenţionat degradată şi să pună mâna cineva interesat pe ea ca să facă vreun Hotel sau Clădire de birouri în centrul oraşului cu altă arhitectură?
  Vrem amănunte despre ISTORICUL acestei clădiri!
  6
  17
  Raportează
 • postat de mirela
  Marți, 07 Mai 2019 09:23
  109.166.134.***
  la Ultimul Leu, spațiul de la parterul blocului Vega, nu este tot,, clădire neîngrijit,,? chiar nu se pot lua masuri sa,, reparam,, acea hidosenie?... făcând abstracție care aparține unui politician.
  0
  44
  Raportează
 • postat de dragos
  Marți, 07 Mai 2019 08:34
  5.2.209.***
  cladirea este un pericol public. este crapata toata, cu structura de rezistenta sectionata. cad bucati mari de tencuiala si zidarie. trebuie demolata sau refacuta total.
  0
  19
  Raportează
 • postat de Japca 2019
  Marți, 07 Mai 2019 02:45
  89.137.138.***
  Cladirea aia nu va fi vanduta niciodata decat daca vine cineva si o demoleaza si construieste altceva acolo.
  4
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.