Clădire abia supraimpozitată, scoasă la vânzare de Primărie

Clădire abia supraimpozitată, scoasă la vânzare de Primărie
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Aleşii locali al Galaţiului tocmai au decis supraimpozitarea cu 500 la sută a monumentalei clădiri de pe strada Fraternităţii nr. 9, deşi, paradoxal, proprietarul ei nu şi-a mai plătit obligaţiile fiscale la bugetul local din 2015. În consecinţă, administraţia locală tocmai a scos imobilul la vânzare prin licitaţie publică, preţul de pornire fiind de 576.500 de lei fără TVA.

Frumoasă, elegantă şi dărăpănată, monumentala clădire situată în centrul oraşului, în imediata vecinătate a Restaurantului „Continental”, pe strada Fraternităţii nr. 9, a fost inclusă, la finele lunii martie, pe lista imobilelor declarate oficial „neîngrijite”.

Decizia a fost luată, aşa cum aţi putut citi deja în ziarul „Viaţa liberă”, prin votul Consiliului Local. Acesta a luat act de faptul că, în cursul anului trecut, proprietarul ei, SC Libron Consulting SRL, a fost notificat ca, în termen de şase luni, să remedieze deficienţele pe baza cărora monumentala construcţie a primit un punctaj procentual al degradării de 73 la sută. Pentru că situaţia imobilului nu s-a îmbunătăţit câtuşi de puţin, aleşii au decis supraimpozitarea cu 500 la sută, începând de anul viitor. Conform datelor oficiale ale Primăriei, în ianuarie 2019, clădirea figura în evidenţa fiscală ca având destinaţie nerezidenţială şi o valoare impozabilă de 485.338 de lei.

Scoasă la vânzare

În condiţiile în care tocmai s-a decis majorarea impozitului, nu mică ne-a fost mirarea când am descoperit, lipită pe uşa clădirii, o notificare potrivit căreia construcţia va fi vândută la licitaţie de Primăria Municipiului Galaţi prin Direcţia Impozite, Taxe şi alte Venituri Locale, mâine, 8 mai. Preţul de pornire a licitaţiei pentru imobilul care are destinaţia de birouri şi magazin alimentar este de 576.500 de lei fără TVA. Municipalitatea precizează că terenul pe care este amplasat spaţiul, în suprafaţă totală ocupată de construcţii de 506,24 mp, este proprietate a Primăriei Galaţi.

De ce va fi licitat

La solicitarea noastră, Biroul de presă al Primăriei n-a transmis că imobilul este scos la licitaţie întrucât „SC Libron Consulting SRL înregistrează debite restante la bugetul local, iar în conformitate cu dispoziţiile art. 220 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul în care debitorul nu îşi plăteşte de bună voie obligaţiile fiscale datorate, organul fiscal competent procedează la acţiuni de executare silită (instituire sechestru, valorificare prin vânzare la licitaţie)”.

„Cuantumul obligaţiilor fiscale restante pentru care este demarată procedura de executare silită imobiliară este de 243.647 de lei. Creanţele fiscale sunt scadente la expirarea termenelor prevăzute de Codul fiscal sau de alte legi care le reglementează. În speţă, cel mai vechi debit este din anul 2015. Sechestrul este instituit numai pentru clădire, terenul fiind în proprietatea privată a municipiului Galaţi”, precizează administraţia locală.

Cum rămâne cu supraimpozitarea

Am fost curioşi ce se va întâmpla dacă imobilul îşi va găsi un nou stăpân: acesta va avea de plătit impozit majorat cu 500 la sută din 2020 sau hotărârea recent votată de aleşi îl vizează doar pe fostul proprietar.

„În situaţia în care imobilul este adjudecat, proprietarul adjudecatar are drept de opţiune în a aplica dispoziţiile Regulamentului privind identificarea şi evaluarea clădirilor şi terenurilor neîngrijite de pe raza municipiului Galaţi în vederea aplicării impozitului majorat, caz în care, până la 30 octombrie anul curent, trebuie să adopte măsuri necesare şi/sau să demareze procedura de obţinere a autorizaţiei de construire/desfiinţare. În caz contrar, va fi reluată procedura cuprinsă în Regulamentul privind identificarea şi evaluarea clădirilor şi terenurilor neîngrijite de pe raza municipiului Galaţi în vederea aplicării impozitului majorat, pentru proprietarul adjudecatar”, ne-a transmis Primăria.

E greu de spus, prin urmare, care va fi soarta clădirii, indiferent cine-i va fi proprietar!

Ce înseamnă "clădire neîngrijită"

În viziunea autorităţilor, „prin clădire neîngrijită se înţelege construcţia aflată în stare avansată de degradare, paragină, insalubră, cu faţada nereparată/ necurăţată/ netencuită/ nezugrăvită, cu geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură”. Identificarea şi evaluarea clădirilor şi a terenurilor lăsate în paragină lor se face în baza unui regulament votat tot de consilierii locali în 2016.

Citit 6231 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Mai 2019 00:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.