Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
3 comentarii

După ce a ratat nenumărate termene de finalizare - începând din decembrie 2013, când ar fi trebuit să fie, iniţial, gata - Centura Tecuciului a rămas, pentru a doua oară, fără constructor. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a rupt la propriu contractul dintre Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi asocierea SC Eurocogen filiala Aninoasa SRL - Aleandri SPA - Pasquale ALO SRL. Mai mult, a cerut să i se elibereze constructorului certificat negativ constatator pe trei ani, blocându-i, astfel, participarea la alte licitaţii.

"Pe 1 iunie 2017, i-am spus antreprenorului că dacă nu se mobilizează şi nu începe să lucreze, vom lua măsurile care se impun. Din păcate, văd că din punct de vedere al stadiului fizic s-a avansat foarte puţin, la un obiectiv care trenează de ani de zile, care se putea implementa, aşa cum spune termenul contractual, în 12 luni. Vorbim de o variantă de ocolire care are 6,94 km. Sunt zone neatacate din punct de vedere al implementării. Faptul că s-a mobilizat azi-noapte - am văzut trei basculante aduse şi două buldoexcavatoare - nu mă impresionează absolut deloc. Eu voiam să văd aici că din punct de vedere al stadiului fizic trebuia să fim undeva pe final", a declarat, ieri, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, după ce a inspectat şantierul Variantei de Ocolire a Tecuciului.
Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, la Varianta de ocolire Tecuci, investiţie europeană care să preia traficul de tranzit între DN 24 şi DN 25, lucrările au început în 2012, au fost abandonate în 2013 şi au fost reluate în 2015, de un nou constructor. În prezent, stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 56 la sută. În tot acest timp, nu doar primul contract de lucrări a fost reziliat, ci şi contractul de finanţare din cadrul Programului Operaţional Sectorial Transporturi, fiind semnat un nou contract de finanţare europeană în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM).

Gest radical

"N-am ajuns în postura în care ne rugăm noi de constructor să lucreze. Ceea ce s-a întâmplat aici e o bătaie de joc la adresa românilor şi eu nu mai tolerez aşa ceva. Am încheiat relaţia contractuală dintre Compania de Autostrăzi şi această firmă neserioasă", a spus ministrul, rupând la propriu contractul pe care îl avea în mână şi înmânând bucăţile de hârtie directorului CNAIR Narcis Neaga: „Îl reziliaţi şi certificat negativ constatator pe trei ani de zile. Trei ani nu mai are ce căuta la licitaţiile din România!”.
Ministrul nici n-a vrut să audă explicaţiile reprezentanţilor constructorului, care au încercat să arate că nu au putut continua lucrările din cauză că sunt necesare exproprieri suplimentare.

Evaluare şi relicitare

„Evaluaţi de urgenţă ce mai este de executat şi vă rog să scoateţi imediat la licitaţie acest obiectiv. Finanţare este, dar pentru asta avem nevoie şi de constructor”, a cerut ministrul Cuc. În opinia acestuia, expertiza ar dura până la 45 de zile, iar până la sfârşitul lunii septembrie - octombrie Răzvan Cuc speră să existe deja un nou contract cu o firmă serioasă. A treia!

Citit 2876 ori Ultima modificare Luni, 20 Mai 2019 10:48

3 comentarii

 • postat de Ghiorghi Gradinaru Luni, 20 Mai 2019 13:20 86.35.208.*** Link la comentariu
  3
  3

  Este praf in ochi. Ministrul "CUC" ori ne MINTE CU NERUSINARE, ori incalca legea. Potrivit prevederilor art 217, alin (2) din Legea nr 98/19.05.2016 privind achizitiile publice, ..." Dosarul achizitiei publice se pastreaza de catre autoritatea contractanta atat timp cat contractul de achizitie publica/acordul-cadru produce efecte juridice, dar, nu mai putin de 5 ani de la data incetarii contractului respectiv", iar contractul de achizitei publica face parte din DOSARUL ACHIZITIEI, potrivit art 148, lit "q" din H.G. nr 395 din 02.06.2016 , pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achizitie publica.
  Daca prima data (cu circa 1-2 luni in urma) am crezut ca a gresit cand a mai rupt niste "hartii" pe autostrada, acuma vad ca persevereaza in a ne minti sau a ne crede prosti. Un contract de achizitie publica nu se reziliaza in acest fel.
  Cazurile specifice de incetare a contractului de achizitie publica (denuntarea unilaterala) sunt reglementate de art 223 din Legea nr 98/2016, fara a aduce atingere dispozitiilor dreptului comun privind incetarea contractelor. Exista o intreaga procedura, iar antreprenorul/constructorul are dreptul de a se adresa instantei de contencios administrativ, instanta mentionata in documentatia de atribuire ce catre autoritatea contractanta. Deci, in concluzie, domnul "CUC" a rupt niste hartii goale sau o simpla copie a contractului ca sa impresioneze publicul. Daca a rupt contractul original a incalcat legea. RUSINICA, RUSINICAAAAAAAAAAAAA d-le "CUC"

  Raportează
 • postat de Taranu Taran Luni, 20 Mai 2019 10:10 93.122.251.*** Link la comentariu
  6
  6

  Drumul DN 24 D , Barlad - Galati de ani de zile ne rupem masinile . Alegerile trec iar noi ne rupem masinile pe drumurile patriei . Pentru mine doar un singur om politic care merita respect este domnul Costel Fotea presedintele Consiliului Judetean Galati si presedinte PSD pe judet care in cei 3 ani de cand este presedinte al CJG a asfaltat multe drumuri judetene (ex . DJ 242 C , Plesa - Talasmani din comuna Beresti Meria , acum este in modernizare DJ 242 B , Beresti - Tg Bujor , ...) si a investit si investeste in sanatate , un om de cuvant ....

  Raportează
 • postat de marius Luni, 20 Mai 2019 06:08 5.13.253.*** Link la comentariu
  3
  6

  Chemați cucu. Va face in plus aeroport , autostrăzi și tot ce mai se doreste.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.