Nervi întinşi la maximum la predarea buletinelor de vot
Foto: Iulia Kelt

Nervi întinşi la maximum la predarea buletinelor de vot
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

26 mai 2019 - zi lungă pentru comisiile din secţiile de votare. Zi care nu s-a încheiat, pentru unii, nici pe 27 după orele prânzului. Multe comisii au fost nevoite să aştepte ore în şir maşinile care să le ducă la Biroul Electoral Judeţean, unde aveau să aştepte alte ore bune pentru predarea sacilor şi a documentelor.

Nervi întinşi la maximum, luni dimineaţă, la Sala Sporturilor, acolo unde a funcţionat Biroul Electoral Judeţean (BEJ). Zeci de oameni stăteau fie pe saci, fie pe scaunele din sală, în aşteptarea unei voci salvatoare, care să strige şi numărul lor de ordine, pentru a putea primi „binecuvântarea” să plece acasă. Sincopele au apărut în timpul nopţii, pentru că, puţin după ora 23,00, şi-au făcut apariţia la BEJ primele microbuze în care erau sacii cu buletinele de vot.

Primii sosiţi au fost chiar membrii comisiei de la secţia de votare nr. 42, la care, după cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", s-a înregistrat o situaţie inedită. "Am avut doar 106 buletine de vot. Din cei 1.921 de alegători, toţi cu aceeaşi adresă, au votat două persoane, una dintre ele fiind chiar proprietarul. A mers foarte repede", ne-a spus Mariana Robea, preşedinta de secţie.

Ulterior, alte secţii de votare şi-au făcut apariţia la BEJ, membrii fiind primiţi de jandarmii care le-au explicat procedura de predare, dar le-au şi dat bonuri de ordine, astfel încât să nu se formeze cozi.

După ora 0,00, la BEJ au venit şi primele secţii din judeţ, respectiv de la Tuluceşti şi Tudor Vladimirescu. "Eu cred că, în jumătate de oră, terminăm cu predatul. Am dat deja toate actele", ne-a explicat o doamnă.

Norocul i-a părăsit însă pe preşedinţii secţiilor de voatre undeva după miezul nopţii. "Am terminat de numărat pe la ora 1,00, dar abia la ora 5,00 am ajuns la BEJ. Am aşteptat microbuzul să ne preia, nu aveam voie să plecăm altfel. Acum aşteptăm să predăm sacii şi toate cele necesare", ne-a spus un domn care se odihnea pe sacii cu buletine.

Se pare că problemele la BEJ au apărut odată cu predarea unor procese verbale greşite. "Am ajuns aici de la ora 21,00, nu mai putem, dar nu avem ce face. Trebuie să aşteptăm", ne-a spus una dintre membrele unei comisii.

„Sunt doar opt persoane care preiau. Sunt şi liste greşite şi trebuie refăcute. Nu pot face faţă la numărul mare de votanţi care au fost la secţii”, a adăugat un alt membru.

„Foarte mulţi colegi au venit cu procesele verbale greşit completate şi nu au picat pe cheie. A fost nevoie să le refacă, au greşit oamenii pentru că nu aveau experienţă şi de aici au apărut întârzierile”, ne-a mărturisit un alt membru de comisie.

Aceeaşi explicaţie ne-a oferit-o şi reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente, Andi Mihalache. „Se lucrează încontinuu, dar procesul de preluare este foarte greoi, deoarece procesele verbale cu care s-au prezentat preşedinţii de secţii au fost întocmite cu erori, mult mai multe decât de obicei. Anul acesta, ca noutate, aceste erori pot fi corectate printr-o decizie a preşedintelui BEJ, nu ca până acum de preşedintele secţiei de votare”, a explicat Andi Mihalache.

Astfel, oamenii au avut de stat ore bune în Sala Sporturilor, unii dintre ei susţinând că nu se vor mai înscrie niciodată pentru a participa la procesul electoral.

Citit 2247 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 13:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.