Cine ar mai merita un mandat de consilier local. Topul celor mai activi aleşi ai Galaţiului
Foto: Iulia Kelt, Sonia Baciu

Cine ar mai merita un mandat de consilier local. Topul celor mai activi aleşi ai Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Oficial, actualul Consiliu Local a intrat în ultimul an din acest mandat. Prin urmare, actualilor aleşi locali le-a mai rămas puţină vreme la dispoziţie pentru a le dovedi cetăţenilor Galaţiului, dar mai cu seamă liderilor politici care decid listele de candidaţi că merită încă patru ani în forul deliberativ al oraşului. Sau, de ce nu, că se cuvine să facă un pas mai sus, către Parlamentul României! Noi vom încerca să vă prezentăm, astăzi, un top al celor mai activi aleşi locali, aşa cum s-a văzut şi se vede din şedinţele de plen.

Misiunea unui consilier local nu se mărgineşte doar la a ridica mâna pentru a aproba, respinge sau pentru a se abţine la votul un proiect de hotărâre iniţiat de primarul Galaţiului. Consilierii locali pot iniţia proiecte de hotărâre, dar, din păcate, extrem de greu şi prea puţine dintre acestea ajung pe ordinea de zi a şedinţelor de plen, cele mai multe rămânând prin dosare şi sertare. Aleşii locali pot propune amendamente la proiectele supuse dezbaterii şi aprobării, pot lua cuvântul în cadrul şedinţelor de plen.

Însă cea mai importantă parte a activităţii lor se desfăşoară la şedinţele pe comisii. Nu vă putem spune care este prezenţa şi activitatea consilierilor pe comisii, dar vom încerca să vă oferim o radiografie a prestaţiei lor în şedinţele de plen.

PSD

De-a lungul acestui mandat, PSD şi-a tot "primenit" echipa celor nouă consilieri, fie pentru că unii au dobândit funcţii de conducere incompatibile cu mandatul de ales local - Vergiliu Vals, Bogdan Ardean, Marcela Daniela Costea, fie pentru că şi-au dat demisia, cum este cazul lui Zanfir Ilie.

Ce-i drept, cei mai mulţi dintre actualii consilieri locali ai PSD au luat cuvântul prima şi ultima oară în Consiliul Local atunci când au depus jurământul. Alţii au vorbit doar atunci când au anunţat că nu participă la votul unui anume proiect de hotărâre în care erau implicaţi, ori au azvârlit câte o replică acidă, o ironie sau o glumiţă în direcţia adversarilor politici.

Sorin Enache

De departe, cel mai activ dintre consilierii locali PSD este viceprimarul Cristian-Sorin Enache. Pe lângă numeroasele proiecte de hotărâre care îi poartă semnătura ca iniţiator, Sorin Enache a intervenit adesea în cadrul dezbaterilor, pentru a oferi explicaţii la întrebările care vizau proiectele de hotărâre, pentru a face precizări şi a propus amendamente care au fost acceptate de primarul Ionuţ Pucheanu.

De pildă, la ultima şedinţă a Consiliului Local, renunţarea la reducerea unor mijloace de transport de pe traseele Transurb i se datorează, Sorin Enache atrăgând atenţia că, oricum, operatorul va trece la programul de vară, care înseamnă, automat, mai puţine autobuze pe străzile oraşului şi o mai lungă aşteptare pentru gălăţeni în staţii.

PNL

Dintre partidele politice prezente în micul Parlament local, liberalii se pot lăuda cu cel mai vigilent şi activ grup. Numai că nu toţi cei şapte membri s-au remarcat cu intervenţii, iniţiative sau amendamente în şedinţele de plen. Unii au strălucit doar prin tăcere şi absenţe repetate de la şedinţele de plen.

Onuţ Atanasiu

De departe, campionul absolut la numărul luărilor de cuvânt în Consiliul Local este liberalul Onuţ Atanasiu. Fie că e vorba de o remarcă, o critică, o întrebare, o propunere, un amendament sau o sesizare, Onuţ Atanasiu reuşeşte să aibă ceva de spus la aproape fiecare proiect de hotărâre de pe ordinea de zi. Cel mai adesea, intervenţiile sunt fie ignorate, fie respinse, ba chiar i se reproşează că pune pe tapet subiecte discutate deja la comisii.

În ceea ce priveşte hotărârile de Consiliu Local, vom da doar un exemplu: faptul că elevii gălăţeni care participă la olimpiadele naţionale trebuie să fie premiaţi cu câte o sută de lei de la bugetul local, indiferent cu ce rezultat se întorc din competiţii, i se datorează lui Onuţ Atanasiu! Chiar dacă Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 161 din 12 aprilie 2017 prin care a fost aprobată această susţinere este semnată, în calitate de iniţiator, de primarul Ionuţ Pucheanu.

Paul Găvănescu

Liberalul Paul Găvănescu nu s-a remarcat doar prin intervenţiile pertinente în şedinţele de plen, ci mai cu seamă prin perseverenţa şi insistenţa cu care a luptat pentru modernizarea pistei de atletism de pe Stadionul "Dunărea". Faptul că prin HCL nr. 198 din 24 aprilie 2019 au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul "Modernizare pistă de atletism Stadion «Dunărea»" i se datorează, chiar dacă hotărârea este semnată, ca iniţiator, de primar. Lucrările prevăzute în proiect - amenajare pistă cu opt culoare de alergare şi opt culoare pentru sprint (1,22 m lăţime), construire sector combinat pentru săritura în lungime şi triplusalt, amenajare sector pentru săritura în înălțime și săritura cu prăjina, amenajare sector pentru aruncări, amenajare alee de alergare - se ridică la o valoare totală de 4.423.454 de lei cu TVA.

Tot iniţiativei lui Paul Găvănescu i se datorează şi faptul că Galaţiul şi-a recăpătat, măcar cu numele, Piaţa Regală, prin HCL nr. 763 din 19 decembrie 2017.

Alexandru Şerban

Nu atât de vorbăreţ precum colegul său de partid Onuţ Atanasiu, consilierului local Alexandru Şerban se numără printre aleşii activi ai PNL. Una dintre cele mai importante reuşite ale sale este HCL nr. 492 din 30 august 2018 privind înscrierea Municipiului Galați în Programul "Waze Connected Citizens", decizie care îi poartă semnătura în calitate de iniţiator.

Prin înscrierea Galaţiului în acest program, principalii beneficiari vor fi participanţii la trafic, care vor primi informaţii în timp real despre desfăşurarea de adunări publice şi alte activităţi ce au loc pe drumurile publice şi care implică aglomerări de persoane. Informaţiile primite vor fi însă şi din sfera lucrărilor de construcţii, modernizare sau reabilitare aflate în desfăşurare pe diferite străzi din municipiul Galaţi, oferindu-le participanţilor la trafic posibilitatea alegerii unei rute alternative. Pe scurt, hotărârea iniţiată de Şerban este un pas pe drumul transformării Galaţiului într-un oraş de tip "smart", care foloseşte tehnologia modernă pentru a fluidiza traficul, a îmbunătăţi transportul public, un pas prin care intră, în sfârşit, în era conectivităţii.

Intervenţii şi propuneri notabile au avut, de-a lungul acestui mandat, şi liberalii Angela Ivan şi Ion Cordoneanu.

Picu Apostol Roman

Grupul UNPR numără patru consilieri locali, iar dacă trei dintre aceştia nu ar fi condus, fiecare câte trei luni, şedinţele Consiliului Local, probabil că nu i-am fi auzit vorbind în şedinţe. Cel mai activ consilier UNPR, dar deopotrivă şi cel mai controversat, este viceprimarul Picu Apostol Roman. Politicianul a semnat, în calitate de iniţiator, proiecte de hotărâre de Consiliu Local, dar a făcut, la rândul său, subiectul a două decizii luate de colegii să. Este vorba despre HCL nr. 91 din 23 februarie 2017 şi de HCL nr. 604 din 25 octombrie 2018 care au vizat eliberarea sa din funcţia de viceprimar al municipiului Galaţi. Ambele hotărâri au picat cu brio, Picu Roman intrând în istoria Galaţiului drept singurul viceprimar post-decembrist pe care aleşii locali au încercat să-l dea jos din funcţie. Trebuie spus că, spre deosebire de mandatele precedente de consilier local, Picu Apostol Roman nu s-a remarcat, în acest mandat, cu prea multe intervenţii verbale în şedinţe.

ALDE

Şi grupul ALDE numără patru consilieri locali, dintre care unul a devenit, în acest mandat, cetăţean de onoare al Galaţiului. Este vorba despre Gheorghe Bugeag, veteran la numărul de mandate de ales local, care a demisionat anul acesta, lăsându-i loc tinerei colege Florina Stoica.

Deşi e greu de spus, cel puţin la nivelul municipiului Galaţi, că ALDE se află la guvernare alături de PSD, trebuie remarcată poziţia echilibrată a consilierilor săi. Cel mai vocal este, deocamdată, Radu Cosca, ale cărui intervenţii au vizat transportul public de persoane şi activitatea companiei Transurb.

PMP

PMP are doar două consiliere locale, Oana Iurescu şi Nicoleta Badiu, prima ceva mai vocală decât cealaltă. Dincolo de luările de poziţie faţă de proiectele de hotărâre supuse dezbaterii în Consiliu Local, trebuie spus că ambele au semnat în calitate de iniţiatoare HCL nr. 128 din 22 martie 2018 privind aprobarea Înţelegerii de cooperare între Municipiul Galaţi din România şi Municipiul Cahul din Republica Moldova. O înţelegere care sperăm să nu rămână doar pe hârtie.

Daniela-Simona Vreme

Daniela Simona Vreme este singura care nu a ajuns în actualul Consiliu Local de pe lista unui partid, ci printr-o candidatură independentă. Este una dintre cele mai vocale consiliere locale, cu multiple luări de poziţii şi amendamente la proiectele supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local, motiv pentru care nu o dată a fost ţinta ironiilor şi criticilor, care au coborât sub nivelul eleganţei şi fair-playului politic. Rămâne de văzut în ce măsură i-ar putea convinge pe gălăţeni să-i dea votul şi a doua oară.

Aşa cum rămâne de văzut câţi dintre actualii consilieri vor ajunge la linia de finiş a acestui mandat şi câţi se vor mai regăsi pe liste, în poziţii eligibile, la alegerile locale din iunie 2020 şi câţi vor depune jurământul pentru un nou mandat. Cei mai buni, mai implicaţi şi mai activi ar trebui, credem noi, să aibă prioritate!

Cum ajungi consilier local

Potrivit legii, consilierii locali sunt aleşi prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat de către cetăţenii cu drept de vot din unitatea administrativ-teritorială în care urmează să-şi exercite mandatul.

Participarea aleşilor locali la activitatea autorităţilor administraţiei publice locale are caracter public şi legitim, fiind în acord cu interesele generale ale colectivităţii în care îşi exercită mandatul. Mai mult, în exercitarea mandatului, aleşii locali se află în serviciul colectivităţii locale şi sunt responsabili în faţa acesteia.

Consilierii locali ale căror mandate au fost validate depun în faţa Consiliului Local următorul jurământ în limba română: "Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Galaţi. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!". Jurământul poate fi depus şi fără formula religioasă.

Aleşii locali au dreptul de iniţiativă în promovarea actelor administrative, individual sau în grup.

Protecţia legală a aleşilor locali

În exercitarea mandatului, aleşii locali sunt în serviciul colectivităţii, fiind ocrotiţi de lege. Libertatea de opinie şi de acţiune în exercitarea mandatului alesului local este garantată. Nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. Reţinerea, arestarea sau trimiterea în judecată a acestora, precum şi faptele săvârşite care au determinat luarea măsurilor se aduc la cunoştinţă atât autorităţii administraţiei publice din care fac parte, cât şi prefectului, în termen de cel mult 24 de ore, de către organele care au dispus măsurile respective. Pe întreaga durată a mandatului, aleşii se consideră în exerciţiul autorităţii publice şi se bucură de protecţia prevăzută de lege. De aceeaşi protecţie juridică beneficiază şi membrii familiei - soţ, soţie şi copii, în cazul în care agresiunea împotriva acestora urmăreşte nemijlocit exercitarea de presiuni asupra alesului local în legătură cu exercitarea mandatului său. Pentru participarea la lucrările consiliului şi ale comisiilor de specialitate, consilierii au dreptul la o indemnizaţie de şedinţă în cuantum de până la 5 la sută din indemnizaţia lunară a primarului.

Citit 10934 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iunie 2019 01:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.