Câţi arbori au fost tăiaţi în Parcul Eminescu. Lucrări de modernizare cu prelungire (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Câţi arbori au fost tăiaţi în Parcul Eminescu. Lucrări de modernizare cu prelungire (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Frumoasa magnolie care, în fiecare primăvară, înflorea la intrarea din strada Domnească a Parcului "Mihai Eminescu" s-a uscat. La fel şi numeroşi copaci din zona statuii marelui poet. Lucrările de modernizare sunt în toi, însă schimbarea la faţă a parcului devine tot mai vizibilă. Tocmai de aceea am fost curioşi să aflăm cât va mai rămâne din vechea suprafaţă verde a parcului şi mai ales câţi arbori au fost tăiaţi în cadrul proiectului de modernizare.

O singură coroană de flori, depusă la statuia lui Mihai Eminescu de promoţia 1969 a fostului Liceu Nr. 5, marchează cei 130 de ani care s-au împlinit sâmbătă, 15 iunie, de la trecerea în eternitate a poetului naţional. În rest, totul este şantier în plină desfăşurare, iar autorităţile promit că, atunci când lucrările de modernizare a parcului se vor finaliza, vor fi reluate momentele lirice şi omagiale cu care gălăţenii erau obişnuiţi, dar într-o nouă abordare: "Serile literar-artistice de la monumentul Eminescu".

Potrivit panoului de şantier, termenul de finalizare este 11 iulie 2019. Noi am fost curioşi să aflăm dacă acest termen va fi respectat şi mai cu seamă cum s-au modificat suprafeţele verzi şi cele de promenadă ale parcului.

Ce spune Primăria Galaţi

În condiţiile în care Parcul "Eminescu" are o suprafaţă de 6.170 metri pătraţi, am întrebat Primăria Galaţi care a fost suprafaţa spaţiului verde înainte de începerea modernizării parcului şi cât va rămâne la final. De asemenea, i-am cerut administraţiei locale se ne spună ce suprafaţă ocupau aleile înainte de modernizare şi cât vor măsura după finalizarea lucrărilor.

"Suprafaţa ocupată de alei înainte de modernizare a fost de 1.940 metri pătraţi, iar după modernizare suprafaţa de alei modernizate va fi de 2.357 metri pătraţi. Suprafaţa spaţiului verde de după modernizare va fi de 3.362 metri pătraţi. Prin modernizarea şi reconfigurarea aleilor şi accesului în parc a rezultat modificarea suprafeţei spaţiilor verzi", ne-a transmis Primăria Galaţi, fără a ne spune şi cât măsurau zonele de verdeaţă înainte de începerea modernizării.

Arteziană în loc de trandafiri

Pe lângă noul gard al parcului, una dintre schimbările evidente este dispariţia trandafirilor de pe scuarul central pentru a lăsa loc construcţiei unei noi fântâni arteziene, despre care Primăria susţine că ocupă o suprafaţă de aproximativ 32 metri pătraţi.

La comanda Primăriei, trandafirii au fost transplantaţi de către SC Gospodărire Urbană SRL în Parcul Cloşca - 162 bucăţi şi în zona V-urilor - 801 bucăţi.

Arbori tăiaţi, arbori plantaţi

"Câţi arbori au fost tăiaţi în cadrul modernizării şi câţi au fost plantaţi în cadrul modernizării?", a fost întrebarea adresată Primăriei.

"În cadrul proiectului de modernizare nu s-a tăiat niciun copac. ADP-ul a toaletat/ curăţat copacii uscaţi din parc", a fost răspunsul sec al administraţiei locale, care precizează că "în cadrul proiectului de modernizare nu se vor realiza plantări de arbori/arbuşti".

Cum ADP-ul (care nu mai există - n.r.) nu putea fi decât SC Gospodărire Urbană SRL, am solicitat acestei instituţii informaţii despre lucrările executate la comanda Primăriei.

Ce spune SC Gospodărire Urbană

SC Gospodărire Urbană SRL ne-a transmis că, în urma notei telefonice din 21 martie 2019 a Primăriei Galaţi, a realizat tăieri mecanice şi de corecţie a arborilor, dar şi motivele care au stat la baza acestor lucrări.

"În Parcul «Eminescu» au fost tăiaţi/ doborâţi următorii arbori: un plop euroamerican, de peste 75 de ani, cu un diametru de peste 125 cm, cu o foarte mare scorbură şi foarte multe ramuri uscate; trei salcâmi cu scorburi şi uscaţi în procent de peste 80 la sută (două bucăţi) şi unul uscat în totalitate; un arţar cu scorbură şi cu o înclinaţie de peste 45 de grade; un dud alb cu o despicătură longitudinală pe tot trunchiul arborelui şi ramuri uscate în procent de peste 50 la sută; un castan cu o scorbură de peste 40 de centimetri diametru şi cu un grad mare de putrezire; doi salcâmi japonezi, cu vârsta de peste 60 de ani şi cu scorburi foarte adânci".

La comanda Primăriei, societatea s-a ocupat şi de toaletarea/ corecţia a 28 de arbori din următoarele specii: tei, salcâmi japonezi, ulmi, pini. "Prin aceste lucrări s-au îndepărtat ramurile uscate şi cele care împiedicau circulaţia pietonilor pe alei, iar la unele specii (tei, salcâm japonez) s-au aşezat coroanele într-un mod peisagistic corespunzător", precizează SC Gospodărire Urbană.

Conform datelor transmise, în perioada 13 iulie 2018 (data la care, oficial, a început modernizarea parcului) - 13 iunie 2019, Gospodărire Urbană nu a realizat plantări în Parc, neavând o solicitare în acest sens. Nici pentru perioada următoare, firma nu a primit vreo comandă privind amenajarea spaţiilor verzi sau efectuarea de plantări în Parcul "Eminescu".

Rămâne de văzut când i se va cere să taie copacii care, pe parcursul lucrărilor de modernizare, s-au uscat, din păcate.

Haremul rămâne, dar fără perdea

Din păcate, nimic nu se va schimba în privinţa construcţiei cu etaj, ridicate peste fosta toaletă publică, în care funcţionează "Harem Night Club". Conform proiectului votat de consilierii locali, "construcţia situată pe terenul parcului trebuia obturată cu perdea perimetrală, de şase metri înălţime, cu print pe mesh, cu imagini istorice din zona străzii Domnească".

Primăria susţine acum că, prin dispoziţie de şantier, s-a renunţat la mash-ul propus pentru mascarea "Casei Albe".

"Termenul de finalizare a lucrărilor este 11 august 2019 şi estimăm că parcul va fi deschis publicului până la 1 septembrie 2019, după efectuarea recepţiei la finalizarea lucrărilor", ne-a mai comunicat Primăria.

De trei ori monument istoric

Amenajat între anii 1880-1881, pe locul fostului depozit de gunoaie din centrul oraşului, şi inaugurat cu ocazia "jubileului" domniei Regelui Carol I, Parcul "Eminescu" este înscris pe Lista Monumentelor Istorice gălăţene, alături de prima statuie din România a poetului Mihai Eminescu, întreaga zonă fiind cuprinsă în Ansamblul urban „Strada Domnească”.

"Dintr-un depozit de murdării, cu aspect hidos, în centrul oraşului avem astăzi ceea ce toţi cetăţenii de bine văd (…) inaugurarea noului Parc Municipal. Muzica gărzii intona arii în chioşcul din mijlocul parcului. Iluminatul era strălucit. Afluenţa publicului era enormă!", aşa a fost consemnată în presa vremii inaugurarea parcului.

Pe 16 octombrie 1911, avea loc dezvelirea monumentului lui Mihai Eminescu - operă în marmură a sculptorului Frederic Stork, la festivitate fiind prezente personalităţi ca Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, Ion Minulescu, Duiliu Zamfirescu.

În 1913, s-au amenajat lacul şi podul rustic, o grotă cu cascadă şi deasupra acesteia s-a construit un pavilion rustic din beton armat, după modelul Parcului "Ioanid" din Bucureşti. Atât la cascadă, cât şi pe lac şi pe uscat, au fost plantate rocării din piatră specială de Ulmeni. Lucrările au fost realizate de inginerul rustic Vasile Petrescu din Bucureşti, a cărui semnătură este încă săpată în cimentul uneia dintre "buturugile" din beton armat.

Cum va arăta parcul la finalul investiţiei

Pentru modernizarea Parcului "Eminescu", Primăria municipiului Galaţi a încheiat, în urma licitaţiei, un contract în valoare de peste 4,1 milioane de lei cu TVA, cu firma Rovis Lider SRL. Lucrările au început în iulie 2018.

Proiectul votat de aleşii locali prevede că, pe lângă noua arteziană, se vor construi şi monta două cabine cu aspect vintage, una pentru portar, cu spaţii vitrate, una pentru grup sanitar cu WC turcesc, dotat cu obiecte sanitare antivandalism.

De asemenea, pe lângă reabilitarea podului rustic, a bazinul lacului, a gradenelor şi a artezienei existente, ar urma să fie reabilitat şi reamplasat aici Foişorul din Parcul CFR. Au fost ridicate şi trei socluri pentru statui.

Parcul va avea alei din pavele de granit, din piatră cubică şi din lespezi de piatră, rastel pentru biciclete, două panouri informative, bănci simple şi bănci cu pergole, coşuri de gunoi şi cinci cişmele cu aspect vintage. În parc se pot observa deja stâlpi ornamentali de iluminat şi ar urma să fie montată o instalaţie video cu zece camere de supraveghere.

Autorităţile susţin că gardul cu soclul placat cu granit, ce împrejmuieşte parcul, are ca model gardul original.

Proiectul, aşa cum îl votaseră aleşii locali, prevedea şi refacerea patrimoniului arboricol, a vegetaţiei arbustive, floricole şi erbacee, şi introducerea unui sistem de irigare automatizat.

Foto: Bogdan Codrescu, Anca Melinte

Citit 5944 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iunie 2019 01:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.